Bakan Varank, Türkiye'nin evvel lityum güçlü fosfat pil fabrikasının temel noktasını attı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'de erke çeşitliliğini tasarruf etmek düşüncesince ülkemizin ciharıyek tarafında yatırımlar yapıyoruz. Ne devir toy birlikte yatırımı gündeme getirsek bizim karşımıza önce ihtilaf çıkıyor." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de erke çeşitliliğini bırakmak düşüncesince ülkenin ciharıyek tarafında yatırımlar yaptıklarını fakat muhalefetin bunlara huzur çıktığını belirterek,"Her yaptığımız yatırımda karşımıza çıkanlar demin de kalkmış, tedarikçi ülkenin çabucak ölçüsüz kesintisi üstünden endüstri aşırı umurlarındaymış denli yöntem hazırlamaya çalışıyorlar." dedi.

Bakan Varank, Polatlı'da Kontrolmatik Teknoloji Lityum Demir Fosfat Batarya Fabrikası Temel Atma Töreni'nde meydana getirdiği konuşmada, üretimin, istihdamın ve ihracatın dinamosu bulunan fabrikaların esas atma ve açma törenlerine katılmaktan sevinme duyduğunu söyledi.

Türkiye'yi eleştiri teknolojileri üretebilen kabala beraberinde üs durumuna iletmek amacıyla çalıştıklarını dile getiren Varank, "Kontrolmatik'in batarya teknolojileri ve erke ambarlama sistemleri alanındaki bu kılavuz kaptan yatırımı da bu gösterimi kuvvetlendirme edecek ehemmiyetli beraberinde girişim." niteleyerek konuştu.

Varank, aceleci teknolojik gelişmelerle enerjiye bulunan ihtiyacın değme güzeşte gün arttığına dikkati çekerek, "Enerjinin üretimi ve iletimi derece depolanabilmesi de dirimsel ciddiyete ehil beraberinde öz kendisine karşımıza çıkıyor. Bu yatırımın kıymeti, elektrikli anahtar ve mahveden elektroniği sektörleriyle beraberce değerlendirildiğinde elan kemiksiz ortaya çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Fosil yakıtların kullanıldığı dostça yanmalı motosiklet teknolojisinin gün bulunduğunu tabir fail Varank, bunların yerini borç elektrikli vasıtaların maliyetinin iri kısmının da pillerden kaynaklandığına ayraç etti.

Varank, erke ambarlama sistemlerinin yükleme altyapısı düşüncesince de eleştiri beraberinde ilke bulunduğunu belirterek, "Biz de dünya olarak, rakiplik şartlarının eşitlendiği şu devirde Türkiye'nin Otomobili ile elektrikli anahtar sektörüne aceleci beraberinde antre yaptık. Şu anda projede değme obje uğrunda ilerliyor. Yıl sonunda, inşallah, evvel vasıtalar dizi istihsal bandından inecek lakin biz, TOGG denli planların derinliğine vadede temelli başarıya ulaşmasında batarya teknolojilerinin aşırı sansasyonel olacağının farkındayız." dedi.

"İthalatta salname 250 milyon dolarlık azalış sağlayacak"

Bu sebeple, dünyanın en iri batarya üreticilerinden FARASİS ile TOGG ortada beraberinde iş donanmasına gidildiğini anımsatan Varank, Türkiye'nin Otomobili'nde kullanılacak bulunan bataryaların Türkiye'de imal edilmesine müteveccih envestisman çalışmalarının Gemlik'te topu topu hızıyla sürdürüldüğünü bildirdi.

Varank, Ford Otosan'ın da Türkiye'de benzeri beraberinde yatırımının bahis konusu bulunduğunu aktararak, anılan şirketin iri beraberinde batarya yatırımıyla ilgilendiren sevindirici gelişmeleri de aşırı yaklaşan vakitte duyuracaklarını kaydetti.

Kontrolmatik Teknoloji'nin yatırımına da yer veren Varank, şu değerlendirmede bulundu:

"Burada, aşırı elan iri beraberinde ekosistemin oluşması ve millî kapasitemizin gelişme göstermesi en mühimi. Kontrolmatik Teknoloji'nin bu yatırımı da sektördeki kalan ambarlama ihtiyacını evcil ve ulusal imkanlarla istikbal noktasında öne çıkan, durumunda beraberinde adım. Gerek teknolojisi gerekse ölçeği itibarıyla ülkemizin gücüne ve enerjisine aşırı obje katacağına inanıyorum. 3 evrede tamamlanacak bu plan düşüncesince toplamda 180 milyon dolarlık beraberinde envestisman yapılması öngörülüyor. İlk evrede 250 vatandaşımız istihdam edilecek, topu topu süreçlerin tamamlanmasıyla beraberce bu istihdamı 600'e çıkarmış olacaklar. Yine istihsal kapasitesi kendisine da 250 megavat saatle başlanıp 1000 megavata yükseltilmesi hedefleniyor. Tabii bu üretim, akan açığımızın azaltılması noktasında da oldukça beraberinde hayli beraberinde yardım yapacak. Alanındaki evvel hususi dal yatırımı olacak bu tesis, yapacağı üretimle ithalatta salname 250 milyon dolarlık beraberinde azalış sağlayacak."

Fabrikanın, erke piyasasının karbon salımının azaltılmasına da katkıda bulunacağına dikkati çekici Varank, yel ve gün denli yenilenebilir kaynaklardan erke üretilmesinin önündeki en iri handikabın devamlılık olduğunu, ambarlama sistemlerinin de bu kaynaklardan imal edilen çarpıcılık enerjisinin güvenli, sonsuz ve birinci sınıf beraberinde halde kullanımının önünü açtığını dile getirdi.

"Panik havası meydana getirmeye çalışıldı"

Varank, tabii taş yağı lambası lambası arzında yaşanmış bulunan İran kaynaklı kesintinin endamsız süreliğine de olsa endüstri tesislerinde tabii taş yağı lambası lambası ve çarpıcılık kısıtlamalarına kez açtığını belirterek, şu halde bitmeme etti:

"Bu kesintilerden hacısı hocası nasibini alsın denli eşitlikçi zahirî lakin adaletli sıfır beraberinde görüşü dile getirenler var. Takdir edersiniz ki kışın ortasında yurttaşlarımızın konutlarında rastgele beraberinde kısıntıya gitmemiz düşünülemez. Süreci, ortaya çıkmış olduğu evvel andan itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız yakından ve inceden inceye izleme ediyor. Pazar akşamı OSB yönetimlerimizle, dal temsilcilerimizle, endüstri odalarımızla, TOBB dal meclisindeki arkadaşlarımızla beraberinde araya geldik. 500 şahsiyet katılımla beraberinde kıymetlendirme toplantısı düzenledik. Bu sıkıntıyı minimum hasarla nite atlatacağımızı danışma ettik. Aldığımız düşün ve değerlendirmelere mucibince de Enerji Bakanlığımız lazım düzenlemeleri ivedilikle yaptı, hazırlamaya bitmeme ediyor. Buradaki esas yaklaşımımız, oluşabilecek otomobil donatı hasarlarını, kaba öz kayıplarını minimize ederek kısıtlamaların üreticiler üstündeki aksi etkilerini en örgen indirebilmek. İran kaynaklı bu problemi gene sanayicilerimizle el ele vererek inşallah en endamsız müddette atlatacağız."

Süreci hassasiyetle yönetmelerine karşın bu hali siyaseten kullanmaya çalışanların da bulunduğunu kail Varank, "üretim, istihdam, envestisman ve ihracattan anlamayanların beraberinde ürkü havası meydana getirmeye çalıştığını" anlattı.

Varank, sanayicilerin bu kesintileri telafi edebilecek güçte olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de erke çeşitliliğini bırakmak düşüncesince ülkemizin ciharıyek tarafında yatırımlar yapıyoruz. Ne devir dünkü beraberinde yatırımı gündeme getirsek bizim karşımıza evvel aykırılık çıkıyor. Hidroelektrik, çekirdeksel erke santralleri, yel enerjisi yatırımları yaptırmak istiyoruz, huzur çıkan evvel aykırılık oluyor. Vatandaşlarımızdan hemen beraberinde mevzuya bakmalarını istiyorum. Saros Körfezi'nde Türkiye'ye FSRU LNG terminali vermek düşüncesince 2 yıldır savaşım veriyoruz. Oradaki santrali devreye almış olsaydık İran kaynaklı bu sıkıntıyı on paralık yaşamamış olacaktık lakin internete girin Saros Körfezi LNG terminali literatür bakın CHP milletvekilleri o santrali kapatmak düşüncesince nite şantiyeyi basmışlar, ne davaları açmışlar, kendiniz okuyun. Her yaptığımız yatırımda karşımıza çıkanlar demin de kalkmış, tedarikçi ülkenin çabucak ölçüsüz kesintisi üstünden endüstri aşırı umurlarındaymış denli yöntem hazırlamaya çalışıyorlar."

"Türkiye'yi endüstri öncülüğünde büyütmeyi sürdüreceğiz"

Varank, koyu kar yağışı zımnında İstanbul'da site merkezlerinde muhat kalanlara ayraç ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Ben diyorum ki siz anlamadığınız işlere karışmayın. Bakın bu ulus size Türkiye'nin en iri şehirlerini denyo etti, 'hizmet yapmamız engelleniyor' niteleyerek sonsuz mazeret üretiyorsunuz. Dün İstanbul'da yaşananları bizler ekranlardan izledik. Kar küremesi yapmanız, tuzlama yapmanız da mı engellendi? Karla savaşım balık tuzlayarak yapılmaz. Koordinasyonla, işinin başlangıcında durarak yapılır. Ben evvel beraberinde görüntüye beklenmeyen ettim. İstanbul'u kar facia götürüyor, İstanbul'un Belediye Başkanı beraberinde balıkçı restoranında kaynak veriyor. Bunu hakkıyla insanoğlu hazırlamaya utanır. Biz eksiksiz arkadaşlarımızla, ekiplerimizle görevimizin başındayız. Türkiye'nin problemlerini bertaraf etmek düşüncesince canla başla hız gösteriyoruz. Ancak bu arkadaşlarımız iş gerçekleştirmek hesabına yöntem yapmayı elan aşırı seviyorlar. Bakanlarımızla, valilerimizle, ekiplerimizle sahadayız. İstanbullunun elan da kıygın olmaması düşüncesince bu süreçte elimizden mevrut gayreti göstereceğiz."

İçeriden ve haricen topu topu engellemelere karşın "babayiğit" müteşebbislerle Türkiye'yi 2022'de de endüstri öncülüğünde büyütmeye bitmeme edeceklerini tamlayan Varank, ülkeyi yatırım, üretim, dış satım ve istihdam rotasında tutmayı sürdüreceklerini, erke yatırımlarının da bu hedeflere ulaşmanın teminatı olacağını anlattı.

Varank, ülkede beledi üreticilerle toptan firmaları benzeri yatırımları gerçekleştirmek neredeyse Türkiye'ye çağırma ederek, "Ülkemiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşturduğu kompetitif iş ortamıyla, alımlı teşvikleriyle, çelimli mal sistemi ve makroekonomik yapısıyla yatırımlarınız düşüncesince tehlikesiz beraberinde limandır. Gelin buradaki fırsatları daima beraberce değerlendirelim ve kazanalım." dedi.

Bakan Varank ve beraberindekiler, konuşmaların arkası sıra butonlara basarak fabrikanın aslını attılar.

Haftanın Öne Çıkanları

İsviçre'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef gösteren pankarta bağlı sorun başladı

2022-01-18 21:24 - Dünya

İkinci el araç satışlarında 'kilometre dolandırıcılığı' PTT'nin hizmetiyle önleniyor

2022-01-19 11:21 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ekonomist ve akademisyenlerle ortak araya gelecek

2022-01-19 11:24 - Ekonomi

Akademisyenlerden ‘Açık Balkan’ inisiyatifi yorumu

2022-01-24 15:40 - Politika

Kamerun’da akşam kulübünde meydana mevrut patlamada baş döndürücü sayıda isim öldü

2022-01-23 13:34 - Dünya

Bakan Varank, Türkiye'nin evvel lityum güçlü fosfat pil fabrikasının temel noktasını attı

2022-01-25 16:46 - Ekonomi

Türkiye Karate Federasyonunda rüçhan erek kurumsallaşma

2022-01-19 13:00 - Spor

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sırbistan'la tecim hacminde amacımız 5 bilyon doları yakalamak

2022-01-18 19:45 - Gündem

Pınar Gültekin cinayetinde Savcılık mütalaayı verdi

2022-01-24 22:58 - Asayiş

Sarhoş kadının kullandığı araç içindeki 3 çocuğuyla ile beraber çukura düştü

2022-01-21 08:34 - Dünya

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem