Berlin’de Müslümanların defnedilmesi düşüncesince 2 binden çok mezarlık lafı verildi

İslami usullere makul defin işleminin yapıldığı mezarlıkların dolduğunun ortaya çıkmasının arkası sıra Berlin Eyaleti Çevre, Tüketici ve İklimi Koruma Bakanlığı Müslümanların defnedilmesi düşüncesince bu sene 2 binden çok mezar yerinin açılacağı sözünü verdi.

Dünya - 1 yıl önce

Berlin

Bakanlığın Basın Sözcüsü Jan Thomsen, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Bakanlık düşüncesince Müslümanların dini usullülere layıkıyla defnedilmelerine olanak sağlamanın ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, sonuç senelerde İslami usullere akıllıca defin taleplerinin artmasından çevre acemi sahaların açılmasının lazım bulunduğunu söyledi.

Berlin’de Müslümanlar mezarlık rahatsızlığına acele hal bekliyor

Thomsen, bu sene düşüncesince bunu başaracaklarını aktararak, Spandau ilçesinde Gatow semtindeki mezarlıkta İslami usullere layıkıyla defin yapılması düşüncesince acemi yerlerin açılacağı bilgisini paylaştı.

Söz konusu mezarlıktan mesul bulunan Spandau kazasının bununla dayalı lazım planlamayı başlattığını, Bakanlığın da Federal Çevre Koruma Yasası kapsamında bunun düşüncesince hususi müsaade vereceğini anlatım fail Thomsen, “Gatow'daki genişlemenin belli mayıstan sonradan tamamlanması bekleniyor.” dedi.

Gatow’daki mezarlığın haricinde martta Neukölln ilçesinde tevessü potansiyeli bulunan ortak Protestan mezarlığında da acemi alanlar açılacağını, Pankow ilçesinde de ıvır zıvır mezarlık sektörünün kullanıma sunulacağını aktaran Thomsen, Mitte, Steglitz-Zehlendorf ve Tempelhof-Schöneberg ilçelerinde de eyalete ilgilendiren mezarlıkların ve Mitte'deki bambaşka ortak kilise mezarlığının genişletilmesinin planlandığını kaydetti.

“Özetlersek bulunan planlara, ön anlaşmalara ve bulunan bir hale layıkıyla bu sene ortamında hususi mezarlık sahalarında 2 binden ortak tomar acemi Müslüman mezar noktayı oluşturulacak.” diyen Thomsen, bu mevzuda ortaya çıkan acele durumun şimdilik önlenebileceğine dikkati çekti.

Thomsen, Çevre, Tüketici ve İklim Koruma Bakanlığının bambaşka mezarlıkların da İslami usullere layıkıyla defin yapmayı kabil kılması düşüncesince güç sarfiyat ettiğini belirterek, bunun düşüncesince kaymakamlık belediyelerden eyalete ilgilendiren mezarlıklarda Müslüman cenazeleri düşüncesince gizil alanları incelemelerini ve belirlemelerini istediğini dile getirdi.

Bu mevzuda Protestan mezarlıklarını işletenlerle de istişareler yapıldığını kail Thomsen, Müslüman cenazeler düşüncesince mezar alanları tekvin kararını sadece mezarlıkları işletenlerin verebildiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyalet Birliği Başkanı ve Berlin Müslüman Mezarlıkları İnisiyatifi Sözcüsü Yakup Ayar, evcil makamlardan, Müslüman mezarlıklar dair oluşan acele vaziyette aceleci ortak karşılık vermelerinin çıkarlarını sevindirdiğini, bunu dobra düşünce işareti yerine değerlendirdiklerini söyledi.

Ayar, fakat 2 bin mezar yerinin açılamasının tam olmadığını vurgulayarak, "Bu bizim elimizi şu an düşüncesince çelimsiz vadede rahatlatacaktır. Fakat mutedil ve derinlemesine vadeli düşündüğümüzde bu numara aşırı az. Bunun dair katmak gerekir. Farklı ürünler ve analizör bulunması gerekir.” niteleyerek konuştu.

Berlin’de 300 binden ortak tomar Müslüman'ın yaşadığının ve bu sayının doğacak senelerde şimdi da artacağının altını çizen Ayar, "Almanya’da boğulmak talip Müslümanların rakamları da artıyor. Özellikle üçüncü ve dördüncü nesilden bu yönde talepler var. Söylenen bu numara banko yetmez.” ifadesini kullandı.

Ayar, Berlin yönetimine çelimsiz vadeli düşünmemesi çağrısında bulunarak, “Biz dü sene sonra, ayrımsız sorunlarla buluşmak istemiyoruz.” halinde konuştu.

Berlin yönetiminin gelecekte Müslümanlara tahsis edilecek acemi bölgeler dair Berlin Müslüman Mezarlıkları İnisiyatifi ile istişarelerde bulunmasını talip Ayar, Müslümanların koyu yaşamış olduğu Wedding semtinde de ortak Müslüman mezarlığının açılması talebinde bulundu.

Berlin’de faaliyetlerini sürdüren Müslümanların kurduğu bina dernekleri, Müslümanların İslami usullerle definlerinin yapıldığı mezarlıkların dolması rahatsızlığına Berlin eyalet hükümetinin acele hal bulmasını istemişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da kırcı yağışı can alıcı oldu

2023-01-31 00:06 - Gündem

Türkiye'ye bedel katan bellik ve adlar ödüllendirildi

2023-01-27 23:06 - Ekonomi

Üniversite öğrencileri dikkat, yatay geçiş imkânı düşüncesince akıbet gün 3 Şubat

2023-01-31 09:07 - Eğitim

Bir lokmaya özlem küsurat hasta, 9 sene böylece "doya doya" yiyebilecek

2023-01-30 12:07 - Yaşam

Türkiye'nin domestik motorlu önce 8x8 uzlaştırıcı göreve hazır

2023-01-31 15:12 - Teknoloji

Yapay zekanın geleceği "AI (Tomorrow Summit)" etkinliğinde konuşulacak

2023-01-31 15:12 - Teknoloji

Bakan Dönmez: Türkiye, Umman'dan salname 1,4 bilyon metreküp doğal taş yağı lambası yağı alacak

2023-01-30 12:10 - Ekonomi

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail ordusunca maktul 9 Filistinli toprağa verildi

2023-01-26 18:09 - Dünya

Global Career Summit bitmeme ediyor

2023-02-01 17:06 - Ekonomi

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısı yapıldı

2023-02-01 05:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem