Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tek gündemimiz depremdir, sarsıntı yaralarını sarmaktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir tane gündemlerinin deprem, depremin yaralarını sarmak, Türkiye'yi ve şehirleri afetlere alıştırmak bulunduğunu belirterek, "Seçim süreci, lüzum istemez bu çabaları gölgeleme riski taşıyor." dedi.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın peşi esna millete seslendi.

Cumhuriyet tarihinin en aşırı dirilik kaybına, yıkıma, acıya biçim açan 6 Şubat depremleri ve sonrasındaki dümdar sarsıntılar yardımıyla millete yaşlanmış olsun dileklerini ileten Erdoğan, "Depremde yaşamını kaybeden 46 bin 104 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına dayanak ve başsağlığı diliyoruz." dedi.

<br class="k-br" />

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli şekilde 6 Şubat çağ 04.17'de yaşanmış bulunan 7,7 büyüklüğündeki ilk sarsıntı anından itibaren talih ve kavim şekilde hepsi olanakları seferber ettiklerini bildiren Erdoğan, bakanlıkların, kurumların, şirketlerin tamamının cemaat oldukları hepsi kontrol kurtarma, iane dayanak kapasitelerini sarsıntı bölgesine yönlendirdiklerini belirtti.

Erdoğan, tahminî 9 çağ sonraları meydana mevrut Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki ikinci sarsıntı felaketinin neticelerini yakında da ağırlaştırdığını dile getirerek, "Üst üstüne üstlük mevrut bu dü deprem, DOĞRU tarihteki öteki afetlerden ayrımlı şekilde 11 ilimizdeki 62 kaza ve 10 bin 190 köyümüzde ansızın yıkıma biçim açtı." dedi.

Depremin ülkede ve bilhassa de bölgede ağırbaşlı şita şartlarının egemenlik sürdüğü günlerde yaşanmasının işleri yakında da güçleştirdiğini anlatım fail Erdoğan, "Yıkımın, ulaşımdan iletişime ve enerjiye denli asliye altyapıda biçim açmış yer aldığı hasarlar da başkaca müşterek başağrısı şekilde karşımıza çıktı. Şehirlerimizin afetlere acele müdahalede bulunacak amme ve çıplak maşer insanoğlu kaynağının ehemmiyetli müşterek kısmının da sarsıntı yıkıntıları altında kalması ise hem feci hem tatbikat sonuçlarıyla zorlukları arttırdı. Buna karşın depremde, bilhassa de şehirlerdeki amme mensubu ile acele karışma ekipleri çabucak toparlanarak öz acılarını müşterek kenara bırakıp milletimizin yardımına koştular." diyerek konuştu.

"Hayati rolleriyle adeta epope yazdılar"

AFAD'ın koordinasyonunda ülkenin 81 vilayetinin tamamındaki amme enerjisini saatler zarfında sarsıntı bölgesi düşüncesince harekete geçirdiklerini bildiren Erdoğan, depremin elden peşi esna yola çıkan bakanların sabahleyin 09.00'dan itibaren sarsıntı sahasındaki şehirlere ulaşıp koordinasyonu üstlendiklerini anımsattı.

Her kentte minimum bir, bir takım illere değişik tomar sayıda bakanı devamlı şekilde görevlendirdiklerini anlatım fail Erdoğan, başkaca hepsi bakanların sarsıntı bölgesi şehirlerine defaatle derece derece öz hata alanlarıyla ilgilendiren eksikleri belirleme yazar bunları çabucak tamamladıklarını, milletin acılarını da paylaştıklarını belirtti.

Valilikler ve kaymakamlıklar bilhassa edinmek derhal çabucak hepsi birimleri, ülkenin ciharıyek yanından görevlendirdikleri mülki dümen personeliyle pekiştirme ettiklerini kail Erdoğan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Milletvekillerimizin rastgele birtanesini elden sarsıntı bölgesi vilayetlerde görevlendirerek çalışmalara ulama vermelerini, depremzedelerimizin indinde olmalarını sağladık. Askerimiz, depremden dakikalar sonraları harekete geçerek öteki bölgelerden mevrut takviyelerle beraberce dair sakıt rolü iyice namına getirdi, getirmeye bitmeme ediyor. Polisimiz ve jandarmamız hem güvenliğin ve düzenin sağlanması hem kontrol istirdat çalışmalarındaki destekleri hem iane faaliyetlerinin yürütülmesindeki dirimlik rolleriyle adeta epope yazdılar. Sağlık personelimiz birtakımı yerlerdeki dokunca gören hastanelerimize karşın yıkıntıların altından dertli şekilde kurtarılan insanlarımıza onma darmadağın etmek düşüncesince fevkalbeşer müşterek gayretle çalıştı, çabaladı.

Belediyelerimiz hem kontrol istirdat hem iane emek harcamaları düşüncesince başkanı, personeli, anahtar gereçleriyle sarsıntı şehirlerine koştu. Tüm AFAD ekiplerinin yanı esna madencilerimizi, ormancılarımızı, DSİ ekiplerimizi, karayolları ekiplerimizi kontrol istirdat çalışmalarına eklenmek düşüncesince elden alana gönderdik. Bölgeye getirdiğimiz 18 bin iş makinesi, 116 helikopter, 75 uçak, 38 sefine de çalışmalara katıldı. Gerekli tahsile ve donanıma cemaat hepsi çıplak kontrol istirdat potansiyelimizi değerlendirdik."

"Yarım milyon insanoğlunun depremzedelerin imdadına koştuğu müşterek fasıl yaşadık"

Erdoğan, arsıulusal iane çağrısına karşılık verici NATO ve Avrupa Birliği karışma 90 ülkeden 11 bin 500'e DOĞRU personele cemaat hevesli kontrol istirdat ekiplerini çabucak sahaya dağıttıklarını belirterek, böylelikle toplamda 35 bin kişiyle dünyada aynısı gibisi yepyeni müşterek kontrol istirdat enerjisini müşterek araya getirdiklerini aktardı.

Yardım ve dayanak personeliyle toplamda 271 bin amme görevlisi ve gönüllüsünün sarsıntı bölgesinde ödev üstlendiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bireysel şekilde gelenlerle tahminî eksik milyon insanoğlunun depremzedelerin imdadına koştuğu müşterek fasıl yaşadık. Milletimizin bu mütekait günlerde gösterdiği zamanı dayanışma, geleceğimize değişik korkmadan bakmamızı sağlamıştır. Ancak katabolizma öylesine çok, katabolizma sahası öylesine büyük, hava ve alan koşulları öylesine zorluydu ki gene de çalışmaların ilk anlarında dilek ettiğimiz hıza ve etkinliğe ulaşamadık. Şartların önümüze çıkardığı engellere tabii konfirmasyon olmadık. Kapanan metodları çabucak açarak, yıkılan altyapıyı çabucak kullanılabilir bir hale getirerek, kamunun ve hususi bu sektörün elindeki hepsi anahtar ve insanoğlu enerjisini devreye alarak endamsız müddette düzeni sağladık."

Erdoğan, önceliği kontrol istirdat çalışmalarına verdiklerini ve ülküsel müşterek kontrol istirdat kadrosunun 80 kişiden, minimum da 20 insandan oluşması icap ettiğini anlatım ederek, şu biçimde konuştu:

"Bir başka ifadeyle askeri personel sayısıyla caba bire müşterek anda 1750 binaya karışma olanağı vardı. Yıkılan ve zımnında kontrol istirdat yapılması müstelzim çatı sayısı ise bırakın grup sayısını mecmu kontrol istirdat mensubu sayısı kadardı. Buna karşın ekiplerimiz, harabat altındaki sonuç deli dolu insanımızı da oradan bozulmamış sakin çıkartabilmek düşüncesince günlerce durup dinlenmeden çalıştı, çabaladı. Sonuçta ihtimal de bu çapta müşterek felakette dünyada örneği sıfır müşterek biçimde az yakında depremin 10'uncu gününde kontrol istirdat çalışmalarının çoğunu tamamlamayı başardık.

Yıkıntıların altından çıkan rastgele deli dolu insanımızla, 85 milyon daim beraberce şenlik gözyaşlarına boğulduk, yaşamını kaybeden rastgele müşterek insanımızla da yüreklerimiz dağlandı, üzüntümüz yaş olup yanaklarımızdan süzüldü. Bugün depremin 4'üncü haftasını geride bırakırken yaşadığımız afetin büyüklüğünü yakında dobra görüyor, kayıplarımızın acısını yakında içten hissediyoruz. Rabbim ülkemizi ve milletimizi rastgele muhtelif afetten, kazadan, beladan korunum etsin diyerek duada bulunuyoruz."

"11 ilimizdeki kullanılamaz bir hale mevrut çatı sayısı 230 bini buluyor"

Depremin biçim açmış yer aldığı degaje yıkımın geride küsurat kişilerin yaşamını zorlaştırdığına ayraç fail Erdoğan, "Deprem bölgesindeki 11 ilimizdeki yıkık, acele yıkılacak ve ağırbaşlı hasarlı şu demek oluyor ki kullanılamaz bir hale mevrut çatı sayısı 230 bini, buralardaki ari departman sayısı ise 645 bini buluyor." bilgisini verdi.

Evi hasarsız yahut az hasarlı olanların müşterek kısmının da bitmeme fail dümdar sarsıntılar yardımıyla yaşadıkları kaygıyla evlerine giremediğini tamlayan Erdoğan, halihazırda 3 milyon 320 bin bireyin sarsıntı alanından boşaltma edilerek öteki illere gittiğini, bölgedeki 800 bin bireyin ise köylerine sığındığını söyledi.

Erdoğan, sarsıntı bölgesinde 1,5 milyonu müşterek tomar bireyin çadırlarda, 53 bin bireyin konteynerlerde, 123 bin bireyin Milli Eğitim kurumları bilhassa edinmek derhal çabucak amme tesislerinde kaldığını, şehir genelinde Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında 160 bine, otellerde 137 bine DOĞRU depremzedenin mihman edildiğini bildirdi.

Bölgede çalışkanlık örümcek amme ve çıplak iane kurumlarının rastgele gündüz 5 milyon 800 bin insana işlev verdiğini anlatım fail Erdoğan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Çadırlarda barınmanın zorluğu ile öteki şehirlere revan insanlarımızın müşterek an ilkin evlerine art fark etmek istediklerini bildiğimiz düşüncesince taşımalık şehirlerin kurulumuna güç verdik. Konteyner kentleri, elektriğiyle, suyuyla, kanalizasyonuyla, yoluyla, içtimai tesisleriyle adeta dünkü müşterek iskân noktayı altyapısıyla kuruyoruz. Tabii bu da az buçuk aralık alıyor. Amacımız 2 taban denli 100 bin taşımalık kurarak eksik milyon depremzedeyi yakında dobra koşullarda barınabilecekleri bu alanlara taşımaktır. Gerekirse taşımalık sayısını yakında da arttırabiliriz. Ülkemizdeki üretimi ve gayrimenkul dışından mevrut hibeleri bu doğrultuda seferber ettik."

"Ticari faaliyetlerin ayağa kaldırılması mevzusuna da ehemmiyet veriyoruz"

Erdoğan, korunma problemininin indinde şehirlerin günce hayatlarının ayrılmaz müşterek parçası bulunan ticari faaliyetlerin ayağa kaldırılması mevzusuna da ehemmiyet verdiklerini vurgulayarak, esnafın hasarsız iş yerlerini açmaya, fabrikaların üretime başladığını, yıkılan yahut kullanılamaz bir hale mevrut iş bölgeleri düşüncesince de taşınabilir analizör geliştirdiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne denli 6 bin iare tecimevi kurarak esnafımızın hizmetine verdik. Ayrıca 3 bin konteynerden oluşan çarşılar kuruyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, bölgenin ayağa kaldırılmasında eleştiri ciddiyete cemaat uran tesisleri, fabrikalar, işletmeler ve öteki istihdam alanları düşüncesince müstelzim hepsi destekleri sağlayacklarını, şehirlerin düz yazı ve canlandırma çalışmalarını dünkü örgütlü uran bölgeleri, uran siteleri ve tecim merkezleriyle planladıklarını kaydetti.

"Deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB'e bulunan 2023 borçlarını, felakette yaşamını kaybeden işletmecilerimizin ise hepsi borçlarını siliyoruz." diyen Erdoğan, depremden dokunca gören ilçelere müteveccih diyalekt teşviklerin kapsamının da genişletildiği vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu biçimde bitmeme etti:

"Cazibe merkezleri terviç programını hepsi sarsıntı bölgesi ilçelerimize genişletme ederek hepsinin de altıncı semt desteklerinden yararlanabilmesini realizasyon ediyoruz. Kalkınma ajanslarımızın hepsi kaynaklarını kıyamet bölgesi şehirlerine aktararak planların finansmanındaki talih katkısını en fevk seviyeye çıkartıyoruz. Bireysel ve KOBİ kredilerinin ödemelerindeki ertelemeler indinde yakında ilkin açıkladığımız 250 bilyon müfret KGF destekli itibar paketine 100 bilyon müfret yakında arttırma ettik. Depremde ağırbaşlı hasara uğrayan yerlerde dükkanlarını elden faaliyete eylemek talip esnaf ve sanatkarlarımıza 250 bin liraya denli 12 ay ödemesiz, 60 ay vadeli, yarısını da Hazinenin ödeyeceği yüzdelik 7,5 faizli itibar veriyoruz. Kısa düzentileme ödeneği ve nakdi ecir desteği uygulamalarını da bölgedeki istihdamı yükseltmek düşüncesince devreye alıyoruz. Toplum yararına düzentileme programıyla alana sağladığımız istihdamı, bilhassa gerekseme sahibi ailelere evleviyet vererek 50 bin insana çıkartıyoruz.

Erdoğan, evlatların eğitiminin aksamaması düşüncesince de mücahede gösterdiklerini, çadırlarda, konteynerlerde kurulan yetişek yuvalarında, öğrencileri hem baştan okula hazırladıklarını hem depremin esans dünyalarında biçim açmış yer aldığı tahribatı gidermeye çalıştıklarını söyledi.

İllerin ve ekol binalarının durumlarına layıkıyla aşamalı şekilde ilk ve ölçülü dereceli yetişek kurumlarını açmaya başladıklarını dile getiren Erdoğan, ilk evrede 3 düşünüm 1 Mart'ta süregelen yetişek öğretimin, 3 ilde 13 Mart'ta, 4 ilde ise 27 Mart'ta devreye gireceğini hatırlattı.

"1 milyon 61 binden müşterek tomar depremzedeye bölük başına 10 bin müfret acele iane ödemesi"

Erdoğan, depremzedelere psikososyal dayanak hasretmek düşüncesince 8 bin personelin sahada olduğunu, keyif hizmetlerini hastaneler indinde gerekseme mahsus yerlerde kurulan taşınabilir keyif merkezlerinde kusursuz sunmanın gayreti zarfında olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimizin üretime bitmeme edebilmelerini realizasyon amacıyla kendilerine dayanak ödemelerinin spot tamamlanmasından hile ve basma katkısına denli rastgele muhtelif kolaylığı gösteriyoruz. İnsanlarımızın korunma taleplerini karşılarken öteki gereksinimlerini da boşlama etmiyoruz. Bugüne denli 1 milyon 61 binden müşterek tomar depremzedeye bölük başına 10 bin müfret acele iane ödemesi yaptık. Evleri kullanılamaz bir hale mevrut depremzedelerimize bölük başı 15'er bin müfret göç katkısı ödemesine başladık. Kiraya çıkan depremzedelere 3 bin müfret ile 5 bin müfret ortada dayanak veriyoruz. Yakınları ölüm fail depremzedelerimize de 100'er bin müfret ödüyoruz.

Diğer şehirlere revan depremzedelerimize hem il ve kaymakamlıklarımız hem belediyelerimiz hem çıplak maşer kuruluşlarımız, hem yurttaşlarımız cemaat çıkıyor. Bu insanlarımızın barınmadan besin ve giyime denli hepsi ihtiyaçlarının el birliğiyle karşılandığı dünyaya kip olacak müşterek el donanması görüyoruz. Hiç görünüş icap depremin ilk günlerinde icap yakında ahir süreçte canımızı acıtan istisnai örneklere de tanık olduk. Aldığımız tedbirler, yaşama geçirdiğimiz icraat ve gösterdiğimiz azimli duruşla bunları endamsız müddette aştık. Devletimizin gücü ve milletimizin alicenaplığı öylesine büyüktü ki bu biçimsiz emsaller değersiz birer ayrıntılar şekilde kaldı."

"488 bin dünkü bölük yaparak yurttaşlarımıza konfirmasyon edeceğiz"

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin peşi esna güzeşte 4 haftanın nihayetinde kontrol istirdat çalışmalarının tamamlandığı, korunma ve besin sorunlarının çözüldüğü, çöküntü tahammül çalışmalarına çabucak bitmeme edilen müşterek noktaya gelindiğini tamlayan Erdoğan, viran ve acele yıkılacak şekilde enkazı kaldırılması müstelzim 50 bin binanın bulunduğunu bildirdi.

Depremden etkilenenleri çabucak dünkü evlerine isabetli ballanmak istediklerini, en ehemmiyetli gündemlerinin vatandaşları müşterek an önceki korkmadan ve huzurla yaşayacakları dünkü evlerine dolamak bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Amacımız, önümüzdeki 2 ay zarfında 244 bin konutun ve 75 bin karye evinin inşasına başlamaktır. Bugün bakımından bunlardan tahminî 22 bininin inşasına geçilmiştir. Mevcut planlamaya göre, 405 bini hane ve 83 bini karye evi edinmek derhal çabucak toplamda 488 bin dünkü bölük yaparak yurttaşlarımıza konfirmasyon edeceğiz. Hatta bu sayıya tahminî 40 bin binadaki 164 bin ölçülü hasarlı ari bölümü ekleyecek emek vermeyi da başlatıyoruz." diyerek konuştu.

Erdoğan, sarsıntı bölgelerindeki amme binalarının da evleviyet sırasına layıkıyla TOKİ kanalıyla yapılacağını aktardı.

"TOKİ, depremden alnının akıyla çıktı"

Yeni iskân yerlerindeki yüksekliği 3 yahut 4 sert geçmeyecek binaların, 3 göz ve müşterek salondan oluşacağını anlatım fail Erdoğan, bu alanların altyapısıyla, okuluyla, keyif merkeziyle, camisiyle, çarşısıyla, parkıyla müşterek dirim sahası şekilde tasarlandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu biçimde bitmeme etti:

"Yıkılan binaların yer aldığı yerlerdeki canlandırma çalışmalarını zemini uygunsa seyreltilmiş yoğunluğa layıkıyla yürüteceğiz. Hak sahiplerine evlerini müşterek sene zarfında konfirmasyon etmeyi hedefliyoruz. Deprem bölgelerindeki şehirlerimizin baştan yapımı ve ihyası periyodunu sonuç 20 yıldaki tecrübelerimiz ışığında çabucak ve çalışan biçimde yürütebilecek müşterek birikime sahibiz. Bugüne denli 1 milyon 180 bin insanımızı ev sahibi karşılayıcı TOKİ, beceri yeterliliği ve infaz yeteneğiyle depremden alnının akıyla çıktı. Son şekilde TOKİ yoluyla 500 bin konut, 1 milyon altyapılı yer ve 50 bin iş noktayı projesiyle milletimizin huzuruna çıkmıştık. Depremde yıkılan şehirlerimizi baştan ayağa tahammül periyodunu de TOKİ yoluyla yaparak ülkemizin elindeki bu olanağı en dobra biçimde değerlendireceğiz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızı art getiremeyiz fakat bunun dışındaki hepsi yıkımları, zararları, kayıpları telafi ika kararlığına sahibiz. Deprem bölgesindeki şehirlerimizde sahn ağız ağıza normale dönmeden bizlere durmak, istirahat etmek haramdır."

Hükümet şekilde Türkiye'yi depreme ve öteki afetlere alıştırmak düşüncesince şümullü icraat yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, sel, yangın, heyelan, yağışsızlık denli natür vakalarıyla çevredeki politik ve içtimai krizlerin Türkiye'ye etkilerine alın alınacak tedbirleri ve karışma adımlarını planladıklarını kaydetti.

Erdoğan, Van, Elazığ, Malatya, İzmir depremlerinde, Antalya, Muğla yangınlarında, Kastamonu, Bartın ve Giresun baskın afetlerinde hükümetin çın ve değerli sınavlar verdiğine ayraç etti.

"Kentsel transformasyon projelerinin müşterek an ilkin tamamlanması düşüncesince adeta yalvardık"

"İlkini ehliyetli da sarsıntı haset Kahramanmaraş'ta uygulamaya koyacağımız Afete Hazırlık Planlarıyla ülkemizin tamamını muhasır dünkü hazırlıklar içindeydik." diyen Erdoğan, tahminî 10 senedir mücadelesini yürüttükleri kentsel transformasyon projelerinin de Türkiye'nin kıyamet tedbir faaliyetlerinden bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ancak 6 Şubat'ta müşterek kat yakında gördük ki felaketler bizim hazırlıklarımızı beklemiyor. Dolayısıyla bundan sonraları rastgele ne yapacaksak yakında hızlı, yakında kararlı, yakında çalışan biçimde yaşama geçirmemiz gerekiyor. Tek başına kentsel transformasyon planlarında yaşadığımız teessürat caba afetlerle mücadelede dünkü müşterek anlayışı ve yöntemi yaşama geçirmemizin kondisyon bulunduğunu gösteriyor. Milletimiz şahittir, kentsel transformasyon projelerinin müşterek an ilkin tamamlanması, bu adımlara bariyer olunmaması düşüncesince adeta yalvardık. Bu mevzunun siyasetin materyali olamayacak denli dirimlik ciddiyete cemaat bulunduğunu, kaybedecek rastgele anın bizi menfez layıkıyla bakılırsa mevrut şişman yıkımlara ve kayıplara az buçuk yakında yaklaştırdığını söyledik. Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşamış yer aldığı kontrolsüz köyden kente hicret akını şehirlerimizin yalnızca etrafında gayrisıhhi yapılaşmaya biçim açmakla kalmamış, merkezlerini de inme etmiştir. Bu biçimde ortaya çıkan aliteli sıfır kuruluş stokumuz müşterek müddet sonraları en şişman baş ağrımız biçimine dönüşmüştür.

Tek çözüm, şehirlerimizi muhtemel bulunan yerlerde, mahallinde, muhtemel sıfır yerlerde ise çevredeki akla yatkın bölgelerde yeni baştan düz yazı etmektir. Kentsel transformasyon projeleriyle bugüne denli yenilediğimiz 3,3 milyon hane tabii önemlidir. Biz sürekli, 15 senedir kentsel transformasyon dedik, bilhassa anne aykırılık edinmek derhal çabucak süt kuzusu aykırılık onlar ise 'Biz kentsel dönüşüme karşıyız' dediler. Bununla ilgilendiren ayrışık mitingler yaptılar, yurttaşı topladılar ve deminden de o yurttaş bizim önümüzü kesiyor, 'Ne olabilir elkızı bizim de binalarımızı bundan sonraları yıkın.' Bak kılıç 10 sene, 15 sene ilkin size 'kentsel dönüşüm' dedik, şayet o devir bizim bu talebimize uysaydınız bugün bu yapılar tükenmiş olacaktı. Oturduğum yer, Üsküdar Burhaniye'de oturuyordum, yalvardım fakat onama ettiremedim. Şimdi ise o yakınlarda mükemmel yapılar yapıldı, rastgele biri birbirinden güzel, mefruşat pozitif 3. Bu güzellikteki binalarla adeta caddeler, ağaçlandırmasıyla, yeşiliyle, peyzajıyla ayrımlı kaynak ortaya koyuyor."

Kentsel transformasyon kapsamında Üsküdar'da mükemmel yapılar düz yazı edildiğini özetleyen Erdoğan, buraları görenlerin öz mahallelerinde de gibisi icraat yapılmasını istediğini aktardı.

Erdoğan, bu mevzuda muktezi buyruğu verdiğini söyleyerek, "Zaman su denli akıp gidiyor, öteki tarafta bakıyorsun mösyö ayvaz Kemal gidiyor, mitingler yapıyor, 'Sakın ha' diyor, 'Burada denize bakan evler yapılacakmış' diyor. Tabii ki denize bakan evler de yapılacak fakat kime yapılacak? Biz bunu kendimize yapmıyoruz ki burada oturan vatandaşımıza yapacağız. Diyoruz ki, ne olabilir gelin, şu anda oturduğunuz imara karşıt bulunan bu evlerden kurtulun ve size hakkıyla yakışan evleri müşterek an ilkin yapalım." diyerek konuştu.

81 ilde 250 bin konutun yenilenmesi ile TOKİ'nin içtimai planlarında arttırma 250 bin konutun inşasının sürdüğünü tamlayan Erdoğan, "Yıllarca önümüzü kestiler. Fikirtepe... müşterek bölümü Kadıköy'de, müşterek bölümü Üsküdar'da... Yaptırmadılar fakat deminden yapılıyor. Eğer önümüz kesilmemiş olsaydı oralar da tükenmiş olacaktı fakat daim önümüzü kestiler. Son depremlerde yıkılan binaların yüzdelik 98'inin 2000 yılı önceleri inşaatlar olması, sonuç çağda hususi sektörümüzün de bu mevzuda midi katettiğine ayraç ediyor. Bunun istisnası bulunan rastgele hadiseyi yakından strateji ediyor ve gereğinin yapılmasını sağlıyoruz." dedi.

Erdoğan, "bazı aykırılık partileri, belediyeler, STK görünümlü ideolojik yapılar ile tahriklere kapılanların kurbanı kentsel transformasyon projelerindeki kayıpların" menfaatlerini şişman tehditle alın karşıya bıraktığına dikkati çekerek, şu biçimde bitmeme etti:

"İstanbul bilhassa edinmek üzere, vatanımızda 6,5 milyon binanın çabucak dönüşmesi hakikatı karşımızda dururken, politik hesaplar ve ferdî hırslarla süreci geciktirmenin vebali aşırı ağırdır. Buradan müşterek kat yakında hepsi vatandaşlarıma 6 Şubat acılarını yeni baştan yaşamamak düşüncesince emektar ve riskli binalarını en endamsız zamanda kentsel dönüşüme sokmaları çağrısında bulunuyorum. Özellikle de, daim İstanbul konuşuluyor fakat ego buradan deminden anne muhalefetin başındaki zata da konuşuyorum. İzmir Karabağlar'ın çabucak kentsel transformasyon ve değişime gereksinimi var. İzmir'in belediyesi zatı şahanelerinde, neden burayla ilgilendiren müşterek düzentileme yapmadınız? Hadi yapın çalışmayı. Karabağlar'ı değiştirin, dönüştürün, müşterek etap atın, yok. Orada zihayat insanlar, insanoğlu değil mi? Onlar düşüncesince ülküsel konutlara bitişme ve bunların zarfında geçinme hakları namevcut mu? Oranın bire müşterek zamanda milletvekilisin ve şu anda da anne aykırılık şekilde baştasın. Hadi bakalım büyükşehir şehremaneti başkanına söyle, ne yapacaksa yapsın görelim. Biz de alkışlayalım. Yapamazsınız, sizin anca müşterek derdiniz yok, anca müşterek aşkınız yok. Aynı obje Ankara düşüncesince de geçerli. Hadi yapın, Ankara Büyükşehir sizde, atın adımları."

Belediye başkanlığı devrinde İstanbul'da Kiptaş'ı kurduğunu anımsatan Erdoğan, "Şimdi Kiptaş onlarda. Yapın müşterek şey. Yok, yapamazlar. Dertli edinmek lazım. Eğer derdiniz olmadan uğur boncuğu obje yapamazsınız." dedi.

"110 bilgi insanımız ve uzmanımızla hepsi bu hususları enine uzunlamasına değerlendirdik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel transformasyon çalışmalarına ilişkin, şu detayları verdi:

"Kentsel transformasyon projelerini çurlatmak düşüncesince levent boylu vadeli, sübvansiyonlu müşterek dünyalık yönetimini de gelecek günlerde yaşama geçiriyoruz. Geçtiğimiz cuma namazı haset İstanbul'da Dolmabahçe'de ayrımlı önsezi sahalarından 110 bilgi insanımız ve uzmanımızla yaptığımız görüşmede hepsi bu hususları enine uzunlamasına değerlendirdik. Bu afetlere alın ne tedbirler alacağız, hepsi damga adamlarıyla bunu değerlendirdik. Yaptığımız bu görüşmeleri, hepsini kayda aldık. Bu vesileyle Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı'na paydaşlık ederek ulama verici hepsi bilgi insanlarımıza ve uzmanlarımıza müşterek kat yakında şahsım, milletim namına teşekkürname ediyorum."

Bu görüşmede afetler dair belirleme ve tekliflerde şişman seviyede düşün donanması bulunduğunu gördüklerini aktaran Erdoğan, "Ülkemizin alın karşıya bulunmuş yer aldığı risklerin totaliter müşterek tatlı öncesi, kıyamet anı ve sonrasıyla bu arada değerlendirilerek türel altyapısı ve infaz şekillerinin buna layıkıyla belirlenmesi gerekiyor. Bu tabloya bakarak Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarına riziko ve kıyamet mevzularıyla ilgilendiren emek harcamaları strateji edecek dünkü müşterek astronomi ekleyeceğimizi oradaki hazırunla paylaştık." ifadelerini kullandı.

"Toplumumuzu da afetlere alın mukavemetli bir hale gelmek istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe'deki Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı'ndaki rastgele tespiti ve teklifi dikkate alarak biçim haritalarını daima geliştirerek çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizdi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Afet yasasından kıyamet yönetiminin bilhassa de kurumsal yapısının güçlendirilmesine denli dayanıklı aşırı bölgede yapacağımız icraat düşüncesince şimdiden hazırlıklara başladık. Sadece şehirlerimizi değil, toplumumuzu da afetlere alın mukavemetli bir hale gelmek istiyoruz. Bu da fakat hükümeti, bakanlıkları, kurumları, belediyeleri, çıplak toplumu, yurttaşı karışma hepsi unsurlarıyla vatanımızda topyekun kavrayış birliği, infaz bilinci, denetim kararlılığı sağlamamızla mümkündür. Yeni çağda bunu kesinlikle başaracağız."

Tarihin, kendilerine müşterek ülkenin rastgele şeyi yerle müşterek olsa caba uygarlık ve ekin bilincine cemaat biricik müşterek ocaktan milletin baştan dirilebileceğini vurgulayan Erdoğan, "Deprem bölgelerimizin baştan yapımı ve ihyasını planlarken maddesel telefi ile beraberce ruhlarımızda oluşturulan yaraların tedavisini şu demek oluyor ki tinsel gücümüzü kuvvetlendirme etmeye de ehemmiyet veriyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de, 1999 depremi yaşandığında adam başına ulusal gelirin 2 bin 800 dolar olduğuna, deminden ise bu rakamın 10 bin doları aştığına ayraç fail Erdoğan, "Nereden nereye. Bu neyle oldu? İstikrar ve korkmadan oldu. Kendimize inandık, azmettik. Peki bu kâfi mi? Hayır, bu da yetmez. Bizim bunu 15-20, buralara çıkarmamız gerekiyor ve bunu da inşallah önümüzdeki çağda çıkaracağız. Bunu balans ve güvenlik ikliminden aldığımız güçle yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 20 yılda yüzyıllık eksiklerinin tamamlandığı bozulmamış müşterek altyapıya, diyalekt ve toptan kurda dayanıklı aşırı avantaja cemaat müşterek şehir bulunduğunu tamlayan Erdoğan, hakeza müşterek Türkiye'nin, yalnızca depremin biçim açmış yer aldığı sıkıntıları endamsız müddette aşmakla kalmayacağını anlatım etti.

Yaşanılan bu şişman felaketin, çıkarılan dersler ve geleceğe bulunan güvenin verdiği motivasyonla yakında şişman müşterek atılımın vesilesi biçimine getirilebileceğine ayraç fail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şehirlerimizi baştan kurarken, yalnızca beton ve sert yığınlarından oluşan yapılar yapmayacak, maziden atiye uzatacağımız köprülerle onlara esans verecek, deme katacak kimlikler de kazandıracağız. Bu şeb ezanı arkadaşlarımızla onu konuştum, herzaman amme binalarında lütfen şuna ilgi edeceğiz, ne olursa olsun; bir takım hastanelerimizde bizim şu anda ne var? Sismik izolatörler var. Bunu, amme binalarımızda, bilhassa de hastanelerimizde, okullarımızda yaygınlaştırmamız lazım. Yaygınlaştıralım ki erinç bulalım. Bizlere bu toprakları diyar şekilde bırakan ecdadın ve sarsıntı yıkıntıları altında hayatlarını kaybeden insanlarımızın emanetine fakat bu biçimde cemaat çıkabileceğimize inanıyorum. Biz, tarihin rastgele devrinde yer aldığı denli bugün de müşterek uygarlık tasavvuru, ekin ve konuşma zevki bulunan müşterek milletiz. ozan anca diyor, 'Bir vakitler kılıç de millet, hem ne milletmişiz, gelmişiz dünyaya millet, tabiiyet nelerdir öğretmişiz.' Biz, hakeza müşterek milletiz. Bizi, kimesne anca sağda, solda, sokakta bulmadı. Küllerinden ayağa koruyucu müşterek milletiz."

Erdoğan, Türkiye'nin sonuç 70 yılda siyasi, ekonomik, içtimai şartların getirmiş yer aldığı müşterek "fetret dönemi" yaşadığını söyleyerek, "Ama bu aralık fasıl bundan sonraları geride kaldı. Depremde yıkılanla beraberce hepsi şehirlerimizi yalnızca maddesel unsurları ve altyapısıyla değil, uygarlık ve ekin değerleri ile de dünüyle bugünüyle yarınıyla müşterek herzaman şekilde ayağa gidermek boynumuzun borcudur." diyerek konuştu.

"Yaşadıklarımızdan, acılarımızdan ders alacağız"

Türkiye'nin, zamanı ve kültürü fanus içerisine sıkıştırılamayacak denli ensesi kalın müşterek coğrafyaya cemaat bulunduğunun altını çizen Erdoğan, "İşte Hatay, Antakya... Düşünün, ağız ağıza ora müşterek kültürler coğrafyası. Müslüman var, Musevi var, öteki tarafta Hristiyan da var. Hepsi müşterek arada, ibadethaneleri müşterek arada. Bu zenginliği dünkü iskân yerlerimizde de yaşatacağız." dedi.

Erdoğan, depremin dokunca verdiği hepsi zamanı ve kültürel varlıklara hassasiyetle cemaat çıkacaklarını vurgulayarak, kişilerin kimliğini biçimlendiren uğur boncuğu maddesel ve tinsel ekin varlığını boşlama etmeyeceklerini söyledi.

Yeni iskân yerlerini, ekin merkezleriyle, kütüphaneleriyle, müzeleriyle, camileriyle, hepsi donanımlarıyla, uygarlık tasavvurunu yaşamın rastgele dalında gerçekleştirebilecek biçimde kuracaklarını tamlayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kentsel transformasyon projelerinin de bu esaslar dahilinde yürütülmesini sağlayacağız. Fay hatlarına, öz yataklarına, toprak kayması bölgelerine çatı yapıldığı fasıl bundan sonraları bitmiştir. Bu mevzuda mesuliyeti namına getirmeyen kurumlardan matematik sormayı en ehemmiyetli vazifemiz şekilde onama ediyoruz. Milyonların yüreğine acı düşürmektense, kimliğine bakmaksızın, sömürme ardında bulunan müşterek hapaz muhterisin ve dikkatsizliği ile bu vaziyete sebebiyet verenlerin canını yakmaktan katiyen kaçınmayacağız. Tarihi tekrarlanma ettirmemek düşüncesince yaşadıklarımızdan, kayıplarımızdan, acılarımızdan ders alacağız. Diğer taraftan şu hakikatı de unutmamamız gerekiyor, ülkemizin 6 Şubat'ta yaşamış yer aldığı depremler, 11 şehrimizde biçim açmış yer aldığı katabolizma yanında, insancasına ve hesaplı neticeleri ile öteki 70 vilayetimizde de tesiri mahsus umumi müşterek afete dönüşmüştür. Türkiye'nin, 'asrın felaketi' şekilde tanımlanan bu afetlerin yaralarını sarması, direkt ve vasıtalı etkilerini toparlaması düşüncesince çelimli müşterek yönetime, çelimli müşterek politik iradeye gereksinimi vardır. Yıkım sahası ve tesiri bakımından dünyada aynısı gibisi yepyeni hakeza müşterek felaketin üstesinden gelmek, devletimizle beraberce vatandaşımızın bekasını garanti dibine almak, şehirlerimizi ve toplumumuzu afetlere alın mukavemetli bir hale getirmek, hepsi bunlar fakat politik balans ikliminin tahkimi ile mümkündür."

"Gördüğümüz, duyduğumuz rastgele şeyi hamiş ettik"

Tek gündemlerinin deprem, depremin yaralarını sarmak, Türkiye'yi ve şehirleri afetlere alıştırmak bulunduğunu anlatım fail Erdoğan, "Seçim süreci, baş başa getirmiş yer aldığı ezici politik gerilimler ve gündemi uzun uzun müşterek müddet kilitlemesi yardımıyla lüzum istemez bu çabaları gölgeleme riski taşıyor. Halbuki Türkiye'nin ihtiyacı, sarsıntı bölgesindeki yaraları saracak ve ülkenin hepsi kayıplarını çabucak telafi edecek müşterek odaklanmadır." dedi.

"Bunun düşüncesince ruzname sapmasına biçim anahtar seçme periyodunun müşterek an ilkin geride bırakılması, ülkenin seçme gerilimi ve tartışmalarından çabucak çıkması şarttır." diyen Erdoğan, seçimlerin yakında ilkin açıkladıkları 14 Mayıs tarihinde yapılmasının, bu olanağı vereceğini söyledi.

Seçim sürecindeki gündemlerinin gene deprem, depremin biçim açmış yer aldığı maddesel ve tinsel kayıpların telafisi olacağını kaydeden Erdoğan, "Ülkemizin müşterek bölümü yıkılmış, 10 milyon insanımız evinden, işinden, huzurundan olmuşken, politik çekişmelerle, polemiklerle, kavgalarla örülü müşterek seçme kampanyası yapmayı içimize sindiremeyiz." diyerek konuştu.

Depremin ilk gününden itibaren katiyen politik tartışmalara girmediklerini dile getiren Erdoğan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Söylenen rastgele şeyi, sergilenen rastgele tutumu hamiş ettiğimizi belirtmekle yetindik. Milletimizi, devletine alın kımıldatma edenleri de köksüz ve iftiralarla emek harcamaları tehlikeye atanları da amme görevlilerimiz ve yurttaşlarımız bölgede savaş ederken şen koltuklarında ahkam kesenleri de insanımız dirilik derdindeyken, dünyalık bölüşümü derdine düşenleri de elhasıl gördüğümüz, duyduğumuz rastgele şeyi hamiş ettik. Depremzedelerimizin yaralarını sarıp, yüzlerini güldürene denli bu notları tutmayı sürdüreceğiz. Ülkemiz bu felaketin izlerini silip, baştan alışılagelen gündemine döndükten sonraları ise her insana adalet etmiş yer aldığı yanıtı verecek, herkesi adalet etmiş yer aldığı muameleye yayımcı tutacağız. O güne denli milletimize ve bilhassa de depremzede yurttaşlarımıza bulunan hürmetimiz gereği başka müşterek gündemle başka müşterek tartışmayla çalışır olmayacağız."

"Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz"

"Esasen Türkiye'nin hakeza müşterek aralık kaybına, erke israfına, ilgi dağınıklığına tahammülü yoktur. Bunun için, Türkiye düşüncesince elden deminden diyoruz." diyen Erdoğan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ düşüncesince 'Hemen şimdi' diyoruz. Bunlarla beraberce ülkemizin öteki 70 vilayetinin rastgele biri düşüncesince 'Hemen şimdi' diyoruz. 10 Mart Cuma haset Anayasa'nın bizlere verdiği yetkiye isnaden alacağımız seçme kararının, devrisi gündüz Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz. Tabii bu kararın yayımlandığı 11 Mart bakımından seçme takvimi ile ilgilendiren hususlar Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bitirme sahasına girmektedir.

Bu süreçte başka ile taşınan, başka ildeki gayrimenkul ve konukevi denli yerlerde konaklayan, çocuğunun kaydını başka ile alan, keyif hasebiyle başka ile giden, müntehip kütüğünü yaşamış yer aldığı yere nakleden, velhasıl ne nedenle olursa olsun, 6 Şubat felaketinden sonraları ikametgahını yahut müntehip kaydını muhavvil depremzedelerimizin kendilerine sağlanan adalet ve imkanlardan yoksun kalmamalarını sağlayacak müşterek Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini de yayımlıyoruz. Depremle ilgilendiren çalışmalarımızın ve seçme sürecinin, ülkemize ve milletimize âlâ olmasını diliyorum."

Milletin ve hepsi İslam aleminin Ramazan-ı Şerif'in müjdecisi Berat Kandili'ni kutlama kartı fail Erdoğan, bu gecenin, herzaman afetlerden kurtuluşun vesilesi olmasını diledi.

Erdoğan, bu hümayun gecenin Türkiye'ye, millete ve hepsi insanlığa hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

2023-03-04 00:07 - Teknoloji

Afet Yeniden bayındırlık Fonu kuruluyor

2023-03-06 18:07 - Politika

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

2023-03-03 15:06 - Teknoloji

Doğa Koleji velileri ‘okullarının depreme dayanıksız olduğu’nu iddia etti

2023-02-28 09:06 - Eğitim

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

2023-03-06 13:08 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tek gündemimiz depremdir, sarsıntı yaralarını sarmaktır

2023-03-06 23:07 - Gündem

Fenerbahçe, depremzede voleybolcuyu kadrosuna kattı

2023-03-04 18:06 - Spor

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

2023-03-05 00:07 - Sağlık

Milli güreşçiler Yasemin Adar ve Ahmet Duman, Bulgaristan'da böke oldu

2023-03-05 03:06 - Spor

Hatay'daki 200 çadırın çarpıcılık ihtiyacını ASPİLSAN Enerji karşılıyor

2023-02-28 12:10 - Teknoloji

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e denli işlev vermeyecek

12:08 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:07 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

'Kentsel dönüşümü beslemek gibi kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıy

02:07 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi onama edildi

01:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem