Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleriyle mücadelemiz gelişigüzel sürekli sürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütleriyle mücadelemiz, nerede ve kimler kabilinden desteklendiğine bakılmaksızın rastgele sonsuz sürecektir. Milli güvenliğimize kasteden kötülük odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyız." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Tahran

Tahran Uluslararası Konferans Salonu'nda Türkiye, İran ve Rusya ortada planlı "Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı" sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli güvenliğimize kast fail fenalık odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyızTürkiye-İran-Rusya Üçlü Zirvesi gerçekleştirildiİran Cumhurbaşkanı Reisi: İran, Suriye krizine siyasal çözümü ve bu mevzuda herhangi beraberinde çeşitli inisiyatifi destekliyor

Toplantının ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kuma matbuat toplantısı düzenledi.

<br class="k-br" />

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Reisi özellikle kazanmak üzere, İranlılara içtenlikli ev sahiplikleri düşüncesince teşekkürname etti.

Astana Formatındaki Üçlü Zirvenin çağ yedincisinin yürütme edildiğini tamlayan Erdoğan, istişarelerde, Suriye'deki vaziyeti derinden biçimde ele aldıklarını aktardı.

Suriye'de sulh ve muvazene ortamının tesisi anlamında yürüttükleri emekleri gözden geçirdiklerini kaydeden Erdoğan, ülkede arbede ortamının sona ermesi ve temelli siyasal çözüme ulaşılması bunun şeklinde baş başa atılabilecek arttırma adımları değerlendirdiklerini söyledi.

Bu biçimde Astana Platformu'nun, Suriye krizinde çözümün önünü açabilecek en can alıcı adım bulunduğunu beraberinde kat henüz gösterdiğine ayraç fail Erdoğan, "Astana garantörleri olarak, bu doğrultuda ayrımsız kararlılıkla emek vermek irademizi beraberinde kat henüz konfirmasyon ettik." ifadesini kullandı.

Terörle mücadelenin gündemlerinin rüçhan mevzuları ortada arsa aldığını dile getiren Erdoğan, şu biçimde konuştu:

"Türkiye olarak, DEAŞ olsun, PKK/PYD/YPG olsun yıldırı örgütleri ortada ayırt görmüyoruz. Biriyle savaşım düşüncesince ötekinin taşeron adına kullanılması derece mülahazaları bildirme etmiyoruz. Terör örgütleriyle mücadelemiz nerede ve kimler çeşidinden desteklendiğine bakılmaksızın herhangi beraberinde daima sürecektir. Milli güvenliğimize kasteden fenalık odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyız. Astana garantörleri olarak, Rusya Federasyonu ve İran'dan beklentimiz bu mücadelede Türkiye'ye dayanaklık eylemek olmalarıdır. Görüşmelerimizde, beraberinde zamanlar varılan mutabakatların yürütüm halini da gözden geçirdik. PKK/PYD/YPG terörü her insanın kuma meselesidir. Zira yıldırı örgütünün Suriye'nin arsa bütünlüğünü amaç aldığını unutmamalıyız. Suriye ihtilafına fakat siyasal çözümle ürün verilebileceği yönündeki mutabakatımız vakidir. Bu kavrayış temelinde siyasal süreçte gelinen yeri ve önümüzdeki devirde atılabilecek adımları derinden ele aldık."

"Ateşkesin muhafazasının önemine değindik"

Astana ortaklarına, ihtilafın temelli ve barışçı beraberinde biçimde çözülebilmesi düşüncesince siyasal sürecin hızlandırılmasına müteveccih çağrıyı tekrarladıklarını tamlayan Erdoğan, Astana periyodunun beraberinde ürünü bulunan ve halihazırda Suriyeli tarafları beraberinde araya getiren yegâne mekanizmayı oluşum fail Anayasa Komitesi'nin çalışmalarının konkre ürün doğurmasının lüzumlu bulunduğunu vurguladı.

"Maalesef Suriye diyeti bu mevzuda uzlaşmaz beraberinde davranış içinde. Komitenin müteakip turunun beraberinde an önceki yapılması ve sürecin başarıya ulaşması, ihtilafın Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde çözülmesi açısından önemlidir." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 önemli sonucu göre Suriye halkının yasal taleplerinin karşılandığı, asayiş ve istikrarın baştan sağlandığı beraberinde sulh ortamı kuruluş edilmelidir. Suriyeli tarafların bu doğrultuda yararlı beraberinde iyilikle sürdürecekleri emekleri heveslendirme eylemek noktasında çabalarımızı artıracağız. Suriye'de hal çabalarımızın merkezinde, yaşanmış bulunan insanca dramın sona erdirilmesi gayesi de arsa alıyor. Suriye'deki şahısların çadırlar içinde insancasına yaşanmayacak ortamda olduklarını unutmamalıyız. Buradan hareketle bizler, Suriye'nin kuzeyinde şu anda briket evler gerçekleştirmek aracılığıyla beraberinde an önceki Suriyeli kardeşlerimizin bu briket evlere taşınmaları düşüncesince adımlarımızı atıyoruz. Bu minvalde doruk toplantımızda, 4 milyonu epey bireyin yaşamış olduğu İdlib'deki vaziyeti da uzun boylu değerlendirdik. Ateşkesin muhafazasının önemine değindik. Mevcut mutabakatların uygulanmasına müteveccih çalışmalarımızı ele aldık."

Suriyeli mültecilerin ülkelerine arka dönüşleri konusunu da görüştüklerini aktaran Erdoğan, "Hedefimiz, Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine gönüllü, sakıncasız ve haysiyetli şekilde, huzuru kalple dönmelerini gerçekleştirme etmektir. Bunun düşüncesince muktezi şartların el birliğiyle oluşturulabileceğine kalben inanıyorum." dedi.

"Yardımları kolaylaştırmak düşüncesince dayanaklık eylemek verdik"

Bugüne derece Suriye'de terörden temizlenen yerlere Türkiye'den 500 binden beraberinde tomar Suriyelinin arka döndüğüne dikkati çekici Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu çalışmalarımızı, önümüzdeki devirde de sürdüreceğiz. 4 milyonu epey Suriyeli sivilin arsıulusal yardımlara herhangi beraberinde zamankinden henüz aşırı gerekseme duyduğu beraberinde tabloyla dirlik karşıyayız. Türkiye olarak, bu yardımları kolaylaştırmak düşüncesince herhangi beraberinde çeşitli desteği verdik. Aynı çabayı kâffesi dostlarımızın da göstermesi dirimlik ehemmiyet taşıyor. Suriye'nin kuzeybatısına iane mekanizmasının aslını gerçekleştiren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının 6 aylığına da olsa uzatılmasını kıvançla karşıladık. Suriye ihtilafının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 önemli sonucu temelinde çözüme kavuşturulmasına müteveccih çabalarımızı sürdürmekte kararlıyız."

Cumhurbaşkanı Reisi'ye gösterdiği ısıdam misafirperverlikten ötürü teşekkürname fail Erdoğan, artık Rusya'da yapılacak toplantının hayırlara punt olmasını diledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Aliyev'den Erdoğan'a 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mektubu

2022-07-15 12:04 - Dünya

Sağlık Bakanı Koca: Kapı Güvenlik Sistemleri ile şiddete müşterek bariyer koyuyoruz

2022-07-17 05:02 - Sağlık

Damperi açık kalan kamyon köprüye çarpıp devrildi; sürücüsü böyle kurtarıldı

2022-07-14 16:03 - Asayiş

2022'nin ilk yarısında üniversite patent başvuru şampiyonu İGÜ oldu

2022-07-19 10:05 - Eğitim

DBP'li Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki anlatım Karma Komisyona sunuldu

2022-07-18 17:04 - Politika

Nargile şişesiyle kızının kafasına vurdu

2022-07-18 08:04 - Asayiş

İstanbullular tatilin akıbet haset Şile'ye akış etti

2022-07-17 18:03 - Gündem

Bursa'da ailesine kızdı, bıçakla kendini rehin aldı

2022-07-15 16:04 - Asayiş

Japonya Başbakanı Kishida, Abe'nin ölümünden polisi sorumlu tuttu

2022-07-14 18:04 - Dünya

Bir belirti yerine NATO Stratejik Belgesi

2022-07-15 15:04 - Dünya

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e denli işlev vermeyecek

12:08 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:07 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

'Kentsel dönüşümü beslemek gibi kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıy

02:07 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi onama edildi

01:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem