DBP'li Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki anlatım Karma Komisyona sunuldu

TBMM Hazırlık Komisyonu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki raporunu, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna sundu.

Politika - 2 yıl önce

TBMM

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya başkanlığındaki Hazırlık Komisyonu, Aydeniz hakkında, "terör örgütü propagandası yapma", "kamu görevlisine vazifesini yaptırmamak düşüncesince direnme", "kamu görevlisine görevinden ötürü gizlemeden hakaret" ile "kanuna karşıt derinti ve demonstrasyon yürüyüşleri düzenleme, rejim ve bunlara katılma" iddiasıyla planlı 5 teşrii masuniyet dosyası ile ekleri üstündeki çalışmalarını tamamladı.

TBMM Hazırlık Komisyonu, DBP'li Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına değişmeyen verdiPolise sumsuk atan DBP'li Aydeniz'in kabahat dosyası kabarık

Hazırlık Komisyonu, Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması anlamında hazırladığı raporunu Karma Komisyona sundu. Raporun sunulmasıyla Karma Komisyonda 1 maaş proses başladı.

"Dokunulmazlığının kaldırılması en birlikte tomar arzu edilen milletvekili"

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Özkaya, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Hazırlık Komisyonunda ihtilaf şerhi düşüncesince maruz sürenin dolduğunu, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç'un ihtilaf şerhini sunduğunu söyledi.

Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki tutanağı Karma Komisyona verdiklerini bildiren Özkaya, "Karma Komisyon, kestirim ediyorum, Genel Kuruldan mezuniyet de almış olduğu düşüncesince çalışmalarını sürdürecek. Savunma isteyecek, akabinde de şişman ihtimalle 26 Temmuz'da toplanarak çalışmalarına bitmeme edecek. Karma Komisyonun ne değişmeyen vereceğini baştan sona bu arada göreceğiz." sanarak konuştu.

Meclis'e maruz 1631 dokunulmaz dosyasının 1308'inin HDP milletvekilleri ile DBP'li Aydeniz'e dayalı bulunduğunu tamlayan Özkaya, Aydeniz'in, 77 hülasa ile dokunulmazlığının kaldırılması en birlikte tomar arzu edilen saylav bulunduğunu kaydetti.

"İtiyat biçimine getirmiş"

Bu dosyaların tamamının yıldırı örgütünün propagandası ve faaliyetleri kapsamındaki derinti ve demonstrasyon yürüyüşlerine muhalefet, polise vazifesini yaptırmamak kıl payı direnmek, polise erinç dokunaklı edim ve hakaretleri içerdiğini aktaran Özkaya, şöyleki konuştu:

"Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz, bu suçları işlemeyi alışkanlık biçimine getirmiş ve daima benzeşim suçları işliyor. Komisyonumuzun görüştüğü 5 dosyanın tamamında ya hekim tutanağı mevcut yahut dokunaklı fiilde bulunduğu, polise çifte attığı, sumsuk attığı, ısırdığı ve benzeşim hadiseler var. Somut tutanağa bağlanan, konkre tespitli dosyalarla dayalı komisyonumuz görüştü ve dokunulmazlığının kaldırılması anlamında Karma Komisyona teklifte bulunduk.

Diğer HDP milletvekillerine de söyledim; 5-6 saylav birlikte toplantı, demonstrasyon yürüyüşünde orada bulunuyor, sadece Salihe Aydeniz polislere daima saldırıyor, birlikte gır söylüyor, çifte atıyor, sumsuk atıyor, ısırıyor. Yani öteki milletvekilleriyle dayalı bu cins tavırlar baş döndürücü hâlâ az. O devir birlikte ayrımlılık var.

Arkadaşlarımız, 'Bu suçlardan dokunulmaz kaldırılır mı?' sanarak itiraz ettiklerinde öge bakımından Meclisimiz de bu suçlardan dokunulmazlığı kaldırmıyor. Ama daima bu suçları gene ediyorsanız saylav saygınlığını aşan, saylav itibarını ve Meclisin itibarını zedeleyen birlikte gestalt var. Burada da Meclisin devreye girmesi ve dokunulmazlıkla dayalı süreçleri yürütmesi, Meclisin saygınlığını arkalamak düşüncesince gerekli."

Süreç nite ilerleyecek?

Karma Komisyon, 1 ay içre Hazırlık Komisyonu raporunu ve eklerini görüşerek sonuçlandıracak.

Karma Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına yahut kovuşturmanın mebusluk sıfatının sona ermesine derece ertelenmesine değişmeyen verecek.

Mevzuata göre, dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki Karma Komisyon raporları, aracısız Genel Kurul gündemine giriyor. Genel Kurulda, umumi uygulamaya uyarınca açıkça oylama yapılıyor. Karar kâfi sayısı bulunan 151 oy, dokunulmazlığın kaldırılması düşüncesince tam oluyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Aliyev'den Erdoğan'a 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mektubu

2022-07-15 12:04 - Dünya

Sağlık Bakanı Koca: Kapı Güvenlik Sistemleri ile şiddete müşterek bariyer koyuyoruz

2022-07-17 05:02 - Sağlık

Damperi açık kalan kamyon köprüye çarpıp devrildi; sürücüsü böyle kurtarıldı

2022-07-14 16:03 - Asayiş

DBP'li Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki anlatım Karma Komisyona sunuldu

2022-07-18 17:04 - Politika

Bursa'da ailesine kızdı, bıçakla kendini rehin aldı

2022-07-15 16:04 - Asayiş

Nargile şişesiyle kızının kafasına vurdu

2022-07-18 08:04 - Asayiş

İstanbullular tatilin akıbet haset Şile'ye akış etti

2022-07-17 18:03 - Gündem

Japonya Başbakanı Kishida, Abe'nin ölümünden polisi sorumlu tuttu

2022-07-14 18:04 - Dünya

Bir belirti yerine NATO Stratejik Belgesi

2022-07-15 15:04 - Dünya

15 Temmuz gazisi: 'O gün Allah deyip darbecilerin üzerine yürüdük'

2022-07-16 20:04 - Gündem

İlgili Haberler

Çavuşoğlu: Moskova'da fen kurda murabba müşterek toplantı düşüncesince Rusya'dan çağırma aldık

16:09 - Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Gelecek hafta Moskova’da teknik toplantı düşüncesince Rusya’dan davet aldık'

14:07 - Politika

Türkiye, İsrail'in Batı Şeria’da kalan hücum ve kuvvet eylemlerini kınadı

01:06 - Politika

Türkiye ile Brunei Darusselam ortada 5 geçim imzalandı

19:07 - Politika

Afet Yeniden bayındırlık Fonu kuruluyor

18:07 - Politika

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem