Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu'ndan 'kış aylarının kelimesiz katili' karbonmonoksit uyarısı

Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, natürel gaz, kömür kadar yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan, boyasız ve kokusuz karbonmonoksit gazına ilişkin zehirlenmelerde, gizli ortamın hızlıca havalandırılması ve 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması icap ettiğini bildirdi.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, şita mevsiminde soba, şofben ve kombilerin kullanımının artmasıyla karbonmonoksit zehirlenmelerinin çoğaldığına dikkati çekti. Doğal gaz, kömür kabil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan karbonmonoksit gazının yanıcı ve zehirleyici bulunduğunun altını çizen Yüzbaşıoğlu, "Karbonmonoksit, boyasız ve kokusuz beraberinde doğal gürültü yağı lambası lambası yer aldığı düşüncesince ev ve iş noktayı kabil mestur ortamlarda yayıldığında ayırt edilemiyor. Bu sebepten karbonmonoksite 'sessiz katil' diyoruz. Bu gazı soluyanlarda öksürük kabil belirtiler de olmuyor lakin doğal gürültü yağı lambası lambası kana karışarak kişiyi oksijensiz bırakıyor. Bu da maatteessüf ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelere kez açıyor." dedi.

Yüzbaşıoğlu, karbonmonoksitin soba, şofben ve kombilerin bacalarının tıkanması yahut çekişinin azalması kararında hariç atılamadığını belirterek şu uyarılarda bulundu:

"Sobalı evlerde, yatmadan ilkin sobaya kömür arttırma edilmemesi ve sobaların söndürülmesi gerekiyor. Kullanılan yakıtın standartlara makul olması ehemmiyet taşıyor. Ayrıca sobaların baş döndürücü doldurulmaması, bacasının çekişini azaltacak beraberinde tıkanmanın olmaması sebebiyle ve borularının sızdırmadığından sakıncasız olunması gerekiyor. Banyolardaki şofbenlerin bacalarının da yanmayla ortaya çıkan karbonmonoksit gazının atılması düşüncesince dışarıya açılması gerekiyor."

"Kombinin yer aldığı odalarda pencerelerdeki menfezler kapatılmamalı"

Ev yahut bürolarda kombinin yer aldığı odalarda pencerelerdeki menfezlerin kapatılmaması icap ettiğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, şunları söyledi:

"Kombinin bulunmuş yer aldığı yerdeki menfezler, 'soğuk geliyor' sanarak kapatılabiliyor. Kombiler, yanmaya başladığında ortamdaki müvellidülhumuza azalıyor, müvellidülhumuza azalmasıyla beraberce karbonmonoksit üretimi artıyor. Pencerelerdeki menfezler yardımıyla içeriye gine müvellidülhumuza girmesi sağlanıyor. Bu sebepten menfezlerin kapatılmaması ehemmiyet sunma ediyor. Herhangi beraberinde kaçıntı yerinde ise menfezler mestur ortamdaki doğal gürültü yağı lambası lambası yoğunluğunun artmasını önlüyor."

"Lodoslu havalarda şimdi titiz olunmalı"

Yüzbaşıoğlu, rüzgarlı havalarda karbonmonoksit zehirlenmesine erinç şimdi titiz olunması icap ettiğini dile getirerek "Lodosun yer aldığı rüzgarlı havalarda bacadan doğal gürültü yağı lambası lambası çıkışı havadan olmaz. Dolayısıyla bacadan çıkamayan doğal gürültü yağı lambası lambası art teperek gine eve gelebilir. Bu sebepten şimdi titiz olunması, lodoslu havalarda mümkünse soba yakılmamasını öneriyoruz. Ayrıca evlerdeki havalandırma menfezlerinin kapatılmaması da gerekiyor." dedi.

Yaşlı, bebek ve gebeler ile ihtisas ve akciğer hastalarının karbonmonoksit zehirlenmelerinde faziletli riskli grupta olduklarını tamlayan Yüzbaşıoğlu, "Karbonmonoksit zehirlenmelerinde çoğunlukla baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, hab hali, halsizlik, rüyet bozukluğu ve döş ağrısı kabil özellikli sıfır belirtilerle karşılaşıyoruz. Kişiler bu belirtileri enflüanza kabil hastalıklara benzetebiliyor. Dolayısıyla rastgele beraberinde şek yerinde titiz olunması gerekiyor. Zehirlenme durumlarında genel anlamda fasile bireylerinin hepsi etkilendiği düşüncesince ailenin kaybedilmiş yer aldığı felaketlerle karşılaşabiliyoruz." dedi.

"Zehirlendiğinden şüphelenilen şahıslar hızlıca dışarıya çıkartılmalı"

Yüzbaşıoğlu, karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenilen hallerde yapılması gerekenlere bağlı şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenildiğinde önceki adına evin, bap ve pencereler açılarak beraberinde an ilkin havalandırılması gerekiyor. Daha sonradan zehirlendiğinden şüphelenilen insanların hızlıca dışarıya çıkartılması ve ak pak iklim almalarının sağlanması gerekiyor. Bu tam 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak hastaların ambulansla en yaklaşan acele servise götürülmelerinin sağlanması gerekir."

Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, vatandaşlara soba, şofben ve kombilerin bakımlarını derneşik yaptırmaları, doğal gürültü yağı lambası lambası sızıntısı yahut mutfak tıkanıklığından şüphelendiklerinde meraklı bireyleri çağırmaları tavsiyesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere'deki hava yolu şirketleri hükümetten finansal dayanaklık etmek paketi arzu etti

2021-12-13 19:36 - Ekonomi

Şampiyon sportmen yerleştiği yaylanın 'Bisikletli toplum çoban'ı oldu

2021-12-12 11:49 - Spor

Tedavi ümidiyle kandırılan engelli kadın, Fransa'da havaalanına sığındı

2021-12-13 13:59 - Gündem

Erzincan’da yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve fırtına uyarısı

2021-12-14 14:20 - Gündem

‘Bayrampaşa 11’ dizisinde sürpriz oyuncu

2021-12-13 12:24 - Magazin

Yapay zekanın, alzaymır tedavisinde kullanması düşüncesince evren genelinde icraat sürüyor

2021-12-14 11:35 - Sağlık

Ünlü şarkıcı Gülçin Ergül taburcu oldu

2021-12-15 16:59 - Magazin

Denizde çıkan hortumlar paniğe yol açtı

2021-12-14 17:08 - Asayiş

Sincar'da yıldırı örgütü PKK'ya ilişkin YBŞ ile Irak ordusu çatıştı

2021-12-12 19:04 - Dünya

Türkiye tahıl piyasası 2022'de 10 bilyon dolarlık dış satım hedefliyor

2021-12-15 18:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem