Emtia piyasasında senenin önceki haftasında yükseliş şevki bilgili oldu

Geçen hafta, Fed'in açıklamaları ve Kazakistan'da yaşanmış olan olayların tutarları etkilediği emtia piyasasında, kıraathane yüzdelik 5,6 ve tabii taş yağı lambası yağı yüzdelik 5, Brent yer yağı yüzdelik 4,7 bedel kazanırken, şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 4,2,

Ekonomi - 2 yıl önce

Istanbul

Emtia piyasasında senenin geçmiş haftasında yükseliş hevesi bilgili oldu.

Geçen hafta emtia piyasasında ayrışmalar yaşansa da umumi namına yükseliş hevesi bahis konusu olurken, başta Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) açıklamaları ve Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadisat emtia fiyatlarını etkileyen ehemmiyetli unsurlar ortada arazi aldı.

Analistler, iklim koşullarının da ekincilik emtia fiyatlarını etkilediğini belirtti. Geçen hafta alüminyum yüzdelik 3,2, paladyum yüzdelik 1,3, mermi yüzdelik 0,6 ve tutya yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, sim yüzdelik 4,1, değerli yüzdelik 1,8 ve bakır yüzdelik 1,2, bedel kaybetti.

Fransa ve İspanya kabil devletlerde küsurat erke maliyetleri dolayısıyla üretimin azalması kararı alüminyum tutarları yükseldi. Analistler, Avrupa'da istihsal kesintileri ve erke sıkıntılarının bahara derece bitmeme edebileceğini bildirdi.

Kazakistan'daki olayların global arzı zılgıt etmesiyle temel metallerde fevk cepheli hareketler görülürken, analistler, Kazakistan'daki hadisat ve Avrupa'daki istihsal kesilmelerine müteallik bildirme sıkıntılarının temel metalleri destekleyeceği öngörüsünde bulunuyor.

Fed'in "şahin" açıklamalarıyla Banka'nın getiri tasarruf dönemini hâlâ aceleci ve er gerçekleştireceğine müteveccih beklentiler spesifik değerli ve sim fiyatlarını menfi etkiledi.

Enerji emtiası tutarları yükseldi

Enerji tarafında sabık hafta kayda bedel yükselişler görüldü. Doğal gürültü yağı lambası yağı yüzdelik 5 ve Brent arazi yağı yüzdelik 4,7 çoğalma kaydetti.

Rusya'dan mevrut natürel gürültü yağı lambası yağı arzının düşüklüğü ve Avrupa'da hâlâ dargın havanın çarpıcı olması, erke kriziyle ilişik endişeleri baştan artırırken, natürel gürültü yağı lambası yağı tutarları da yükseldi.

Brent petrolün yükselişinde, Kazakistan'da natürel gürültü yağı lambası yağı zammı dolayısıyla 2 Ocak'ta süregelen ve dirilik kayıplarının yaşandığı protestoların ülkenin arazi yağı arzını menfi etkileyeceği endişeleri çarpıcı oldu.

Analistler, Omicron varyantına müteallik endişelerin azalmasının da Brent petrolü fevk cepheli etkilediğini belirtti.

- Kahvede ralli bitmeme ediyor

Emtia piyasasında 2021'in en baş döndürücü kazandıran mamüllerinden kahve, bu senenin geçmiş haftasında da ralliye bitmeme etti ve haftalık bazda yüzdelik 5,6 bedel kazandı.

Analistler, Brezilya'daki yağışsızlık endişelerinin kıraathane fiyatlarını fevk cepheli etkilediğini bunun için kıraathane stoklarındaki azalma de eklenince kıraathane fiyatlarındaki yükselişin hızlandığını vurguladı.

Geçen hafta soya fasulyesi yüzdelik 5, hav yüzdelik 2,3, darı yüzdelik 2,2, hint bademi yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, diyabet hastalığı yüzdelik 4,2, buğday yüzdelik 1,3 bedel kaybetti.

Soya fasulyesi ve mısırda Güney Amerika'da ısıdam ve kurak şerait dolayısıyla üretime müteveccih endişeler fiyatlarda yükselişe hastalık oldu.

Şekerde oluşan bildirme ilavesi da diyabet hastalığı fiyatlarını menfi etkiledi.

Analistler, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell ve başka Fed yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların odağına yerleştiğini kaydederek, açıklamalarda mal politikasının istikbaline müteallik ipuçlarının aranacağını bildirdi.

-"Dolar endeksinin azda olsa ufki akım etmesi, emtianın öz iç dinamiklerine odaklanmasına kere açtı"

Vadeli iş ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, dolar endeksinin azda olsa ufki akım etmesinin emtianın öz iç dinamiklerine odaklanmasına kere açtığını belirterek, Omicron varyantı dolayısıyla evren genelinde kapamalar olsa da piyasalarda bunun eğreti olduğuna müteveccih iyimserliğin bitmeme ettiğini anlatım etti.

Buğdayın haftayı düşüşle kapadığını aktaran Ergezen, talepteki düşüşün buğday fiyatlarını da menfi etkilediğini bildirdi.

Ergezen, dünkü istihsal tahminlerinde yükseliş olabileceği beklentisinin de buğdayda satışların artmasına kere açtığını aktardı.

Mısırın haftayı yükselişle tamamladığını dile getiren Ergezen, Arjantin ve Brezilya’da çarpıcı bulunan kurak iklim dolayısıyla darı üretimine müteveccih endişelerin bitmeme ettiğini söyledi.

Zafer Ergezen başkaca Çin kaynaklı alımların darı piyasasında baştan istem beklentilerini artırdığını vurguladı. Haftalık darı dış satım verilerinin halen faziletli bulunduğunu kaydeden Ergezen başkaca arazi yağı fiyatlarındaki artışın da darı fiyatlarını desteklediğini söyledi.

Üretim tahminlerindeki düşüşün hav fiyatlarında yükselişe kere açtığını tamlayan Ergezen, bire bir sürede kemre ve erke maliyetlerindeki artışın ekincilik emtiası genelinde alıcılı seyre hastalık bulunduğunu anlatım etti.

Ergezen, kıraathane fiyatlarına müteallik namına da, "Brezilya'da yaşanmış bulunan yağışsızlık ve soğuklar, kıraathane üretiminin azalacağı endişelerini yanında getiriyor. Yeni değişke endişelerinin de azalması, kıraathane fiyatlarını destekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Arda Turan: 'Galatasaray için mücadele vermekten geri durmayacağım'

2022-01-09 17:17 - Spor

Dünyaca ünlü sanatçı Inna, Erciyes’te kayak yaptı

2022-01-04 15:20 - Magazin

Öz Finans-İş Sendikası, Ziraat, Ziraat Katılım ve Halk bankaları ile ek protokol imzaladı

2022-01-04 16:53 - Ekonomi

Akaryakıt istasyonundan yola çıkan otomobile tır çarptı: 5 ölü

2022-01-10 07:52 - Asayiş

Aşevi kurarak günde 300 kişiyi doyuran dü esnaf tahaffuz evi düşüncesince kolları sıvadı

2022-01-05 13:30 - Yaşam

Türkiye'nin 2021'de yaş meyve sebze ihracatı 3 bilyon doları geçti

2022-01-09 12:09 - Ekonomi

Kızlarına kavuşmayı beklerken 'kalben hamilelik', kucağına aldığında 'doğum anı'

2022-01-07 12:35 - Yaşam

Serviste koltuk kavgası yaptığı arkadaşını iş yerindeki tartışmada öldürdü

2022-01-03 22:49 - Asayiş

DSÖ: 'Omicron mutasyonu Delta’dan daha az şiddetli olsa da ‘hafif’ değil'

2022-01-06 20:52 - Dünya

İlhan Palut: 'Kendi oyunumuzdan ayrılmamalıydık'

2022-01-09 18:13 - Spor

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem