İranlı komutanı çalmak talip sanıklara 30 yıla derece hapis istemi

Türkiye'ye sığınan İranlı pilot binbaşıyı Van'da kaçırmaya çalışırken MİT ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin operasyonuyla meşhut suç yakalanan aralarında İranlı ajanların da bulunmuş olduğu 11 sanıkla ilgilendiren sormaca tamamlandı.

Gündem - 2 yıl önce

Van

Van'da, Türkiye'ye sığınan İranlı komutanı kaçırmaya çalışmış oldukları iddiasıyla yakalanan aralarında İranlı ajanların da bulunmuş yer aldığı 11 sanığın 30 yıla denli hapsi istendi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'ye sığınan pilot binbaşı M.A'yı kaçırmaya çalışmış oldukları esnada MİT ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerince meşhut hata yakalanan sanıklarla ek soruşturmayı tamamladı.

İran istihbaratının Türkiye'deki taşeron şirketine MİT operasyonu

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince benimseme edilen iddianamede, sanıkların "açıklanması yasaklanan duyurulmayan detayları casusluk mahsus realizasyon etme", "suç yapmak gibi kurulan örgüte unsur olma", "nitelikli şekilde kişiyi hürriyetinden mahrum kılmaya teşebbüs" suçlarından 30 sene hapisle cezalandırılmaları istem edildi.

İddianamede, 2018'de yasadışı yollarla ülkesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan M.A'nın şikayeti dair meydana getirilen incelemelerde, sanıkların İranlı komutanı 3 kere kaçırma girişiminde bulunmuş yer aldığı fakat yeteneksiz oldukları belirtildi.

"Bizi öldürecekler" niteleyerek taksiden atlamaya çalışmış

Kaçırılmak maksut M.A. ifadesinde, sanıklardan birileri çeşidinden Özalp ilçesine dair müşterek köye götürüldüğünü, burada kendisini Kanada'ya götürmesi düşüncesince servet verdiği maznun C.S'den 20 bin dolar karşılığında İran duyum görevlilerine konfirmasyon edileceğini öğrendiğini anlattı.

Yaşanan müşterek sorundan çevre bu teslimatın gerçekleşmediğini tamlayan M.A, 10 Ağustos 2021'de de dini nikahla baş başa yaşamış yer aldığı M.E. ile parasını benimseme etmek düşüncesince C.S'nin ofisine gittiğini, buradan müşterek vasıtaya bindirilerek Bostaniçi Gölü yakınlarına götürülürken M.E'nin "bizi kaçırıyorlar" niteleyerek acı attığını, bunun dair araçtan indirildiklerini aktardı.

Yaşanan hadiseler karşısında kolluk merkezine değişik şikayette bulunduklarını tabir fail M.A, "İran istihbaratı çeşidinden henüz geçmiş de Türkiye'ye sığınan askerlerin kaçırılma girişimleri bulunduğunu biliyorum. Beni delirmek isteyenlerin İran duyum birimleriyle akım ettiğini düşünüyorum. Beni 2 kere kaçırma girişimleri evet ve bunu bitmeme ettirebileceklerinden çevre dirilik güvenliğimden düşünce etmekteyim. Kaçırma girişimleri yeteneksiz olunca M.E. ile irtibata geçmişler. M.E. müşterek süre görüştüğü İran duyum elemanlarının güvenlerini kazandı. Beni uyutarak onlara konfirmasyon etmesi dair anlaştılar. İran'dan mevrut müşterek bireyin kendileri düşüncesince etkin müşterek taksiciyle habbe uğrunda bekleyeceklerini, göçüm şoförünü arayarak ona '530' kodunu söyleyip hastaneye görmek düşüncesince göçüm istemesini ilettiler. Beni almaya geldikleri tam habbe uğrunda muntazır polisler onları yakaladı." biçiminde beyanda bulundu.

"İçeceğine hab ilacı atmam düşüncesince 10 bin dolar öneri ettiler"

M.E. ise sanıklardan bazılarının vakadan müşterek hafta geçmiş kendisini arayarak M.A'yı kaçırma planlarının bulunduğunu ve bu mevzuda iane istediklerini, bunun karşılığında da 10 bin dolar öneri ettiklerini belirtti.

Bu insanları polise yakalatarak M.A'yı örtbas etmek düşüncesince devir istem ettiğini ve mevzuyu namına ilettiğini özetleyen M.E, ifadesinde şunları anlattı:

"Şahıslara paranın alımlı geldiğini söyleyerek teklifi benimseme ettim. Bana M.A'yı hab ilacıyla uyutup uyutamayacağımı sordular. Ben de yapabileceğimi söyledim. 24 Eylül'de beni arayarak ilacı içirmemi ve daha sonra kendilerine çav vermemi, bundan böyle da kendileriyle haberleşme kurmamamı istediler. Onların dediği plana uyarak akım ettim. Daha sonradan bana maruz numaradan polisi arayarak M.A'nın kaçırılacağı suç duyurusunda bulundum. Bunun akabinde bu şahıslar evimizin uğrunda yakalandı. M.A'yı kaçırsalardı İran'da ölüm cezası cezası cezası edeceklerdi."

İddianamede, kimi sanıkların 22 Eylül 2021'den itibaren 3 çağ süresince müştekilerin evinin uğrunda his yaptığı, müşterek iş yerinden koli bandı aldıkları, habbe uğrunda beklerken de takımlar çeşidinden yakalandıkları belirtildi.

"Casusluk alavere dalavere ile bilgiye erişme faaliyetidir"

Casusluğun, "bir bilim yada maksata iktiran etmek düşüncesince planlı duyurulmayan çav benimseme etme faaliyeti, düzenleme ve metotlara maruz isim" şekilde tanımlandığına toprak maruz iddianamede, müşterek yetişek dönemini kapsayan, organize, geri hizmet desteklere sahip, makul müşterek aşama sırası ve kurallara uyarınca akım fail tamamı faaliyetleri kapsadığı aktarıldı.

Casusluk faaliyetini öbür duyum faaliyetlerinden ayıran özelliğin, bilginin bulunmuş yer aldığı yere yahut bilgiyi bilici şahısların arasına girerek alavere dalavere ile bilgiye iktiran etmek yer aldığı ifadesine toprak maruz iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Casus ve duyum memuru kavramlarının ayrımsız açıdan olmadığını vurgulamakta avantaj vardır. İstihbarat memuru, zat devletinin yahut organizasyonun siyasa üretmesinde kolay gelmek mahsus bilginin toplanması, birleştirilmesi ve çözümleme edilmesi hikayelerinde uzmanlaşmış, silahlı kuvvetler, kolluk teşkilatı yahut öbür çırçıplak duyum birimlerinde işyar mensubu tarif etmek düşüncesince beğenilen müşterek kavramdır. Hem adamla tıpkı zamanda teknolojik vasıtalarla meydana getirilen casusluk faaliyeti, üstünde çalışılmış olan grubun gizemini bellemek maksadıyla, derinlemesine müşterek bekleyiş, tuzak, alavere dalavere ve bunlara benzeri nice yöntemle gözlem, tetkik ve şike yapabilen müşterek insanoğlu grubunu gerektirmektedir."

Kaçırılmayı İran'dan örgütlü etmiş

Ülkesindeki baskılardan kaçarak 30 Ekim 2018'de Van Göç İdaresi Müdürlüğüne arsıulusal siper ve korunma talebinde bulanan M.A. kendisince Van Valiliği çeşidinden arsıulusal siper müracaat sahibi pırtı vesikası düzenlenmiş yer aldığı ve yaşanmış olan vakalardan çevre asayiş sebebi öne sürülerek apayrı müşterek yere sevkinin yapıldığı dökme iddianamede, sanıkların evlerinde ve üzerlerinde meydana getirilen aramalarda müştekiye ek fotoğraflar ile mahiyeti duyurulmayan kalması müstelzim belgeleri ele geçirdiklerinin belirlendiğine toprak verildi.

İranlı komutanın kaçırılmasına dair 3 olayın da birbirinden ari olmadığı, kabahat yapmak düşüncesince kurulan örgütün dahilinde gerçekleştirildiği tamlanan iddianamede, şöyleki denildi:

"Sanıkların üstlerine bühtan edilen eylemleri gerçekleştirmeye çalışmış oldukları tamamı olayların ayrımsız erek doğrultusunda müşterek halis muhlis şekilde ele katılması gerekmektedir. teşkilat önderi H.E'nin talimatlarının gerçekleştirilmesi gibi A.S. ve S.H. çeşidinden olayların örgütlü edildiği, 1 ve 2. kaçırma girişimlerinde A.S'nin şahsen toprak aldığı, S.H'nin ikinci kaçırma girişimini İran'dan örgütlü etmiş yer aldığı anlaşılmaktadır. Bu girişimin başarısızlıkla neticelenmesi zımnında 3. kaçırma girişiminde İran'dan S.S. ile gelmiş şekilde müştekinin evinin uğrunda his ve planlamalar meydana getirdiği belirlenmiştir. Olayın gerçekleştiği çağ tedbiren ülkesine dönen S.H'nin, kaçırma vakası düşüncesince S.S'yi görevlendirdiği ve takibini de İran'dan meydana getirdiği değerlendirilmektedir. Şüphelilerin suçtan kurtulmaya müteveccih beyanlarına Cumhuriyet Başsavcılığımızca değer edilmemiş ve ek atıf maddelerince cezalandırılmaları istem edilmiştir."

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, Etiyopya'da barışa revan herhangi bir yolu destekliyor

2022-02-27 10:29 - Gündem

Alanya'da canlı Ortodokslar Ukrayna ve Rusya düşüncesince sulh duası yaptı

2022-02-27 14:26 - Gündem

Malatya Kovid-19 ile mücadelede anımsatma dozlarına yöneldi

2022-03-02 12:05 - Sağlık

Anadol'un yollardaki hikayesi 55 yıldır bitmeme ediyor

2022-02-28 12:43 - Gündem

Pendik'te şüpheli ölüm: Karı koca ölü olarak bulundu

2022-02-26 23:54 - Asayiş

Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

2022-03-02 12:58 - Ekonomi

Sudan’ın Asya ve Uzak Doğu kökenli motosiklet taksisi: Rakşa

2022-02-25 11:42 - Yaşam

NATO ve Batı ülkeleri, Ukrayna'ya askeri donatı ve tabanca sağlamaya başladı

2022-02-28 11:26 - Dünya

Yediler içtiler, iş hesabı ödemeye gelince kaçtılar

2022-03-02 09:10 - Asayiş

Ukrayna, Bayraktar TB2 ile Rus hava savunma sistemlerini vurdu

2022-03-01 08:22 - Dünya

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e denli işlev vermeyecek

12:08 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:07 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

'Kentsel dönüşümü beslemek gibi kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıy

02:07 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi onama edildi

01:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem