İşitme sağlığı problemleri bireylerin mental sağlığını da tehlikeye atıyor

İşitme sağlığı ve sem kayıplarına ilgi döşemek şartıyla türlü etkinliklerin düzenlenmiş olduğu Dünya Kulak ve İşitme Günü, topu topu dünyada ehemmiyetli bir farkındalığa işlev ediyor. May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya, sem sağlığının akıl fon

Sağlık - 2 yıl önce

Her sene 3 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü çeşidinden sem sağlığı ve sem kayıplarına uyanıklık tefriş etmek bunun şeklinde planlı “Dünya Kulak ve İşitme Günü” önceleri May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya açıklamalarda bulundu. Tarık Kaya, sem sağlığında yaşanmış bulunan problemlerin bireylerin günce aktivitelerden esenlik almasını şişman miktarda engellediğini söyledi. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü'nün kâffesi dünyada ehemmiyetli bir farkındalığa fariza ettiğinin altını çizen Kaya, “Dünya Sağlık Örgütü rastgele sene 3 Mart'ta sem sağlığı ve sem kayıplarına uyanıklık tefriş etmek düşüncesince icraat yapmaktadır. Çünkü otama edilmeyen sem sorunlarının şahısların sosyal, birey ve kognitif sağlığı üstünde aşamalı fakat ehemmiyetli derecede negatif neticeleri vardır. Hatta buğulanmış erişkinlerde depresyon, Alzheimer ve Demans denli kognitif gerilemedeki artım ile de ilişkilidir. Aynı sürede sem kayıplı kişiler, konuşmaları idrak etmek düşüncesince hâlâ aşkın efor gösterdiklerinden, bu şahıslarda rahatsızlık şikâyetleri de gözlenmektedir. İşitme sağlığımızı negatif etkileyen bir başka ehemmiyetli etmen ise değişen teknolojinin akla yatkın kullanılmamasıdır. Kişisel sayısal teknolojilerin çoğalması ve kulaklıkla musiki dinleme cihazları adına kullanımları, gailesiz ve yetişkinlerin işitmesi düşüncesince ehemmiyetli bir riziko oluşturuyor” dedi.

Belirtiler ortaya çıktığında dakika kaybetmeyinİşitme kayıplarının ortaya çıkışı önceleri bazısı belirtilere uyanıklık çekici Kaya, bu insan hastalıklarda devir kaybetmeden bilirkişi desteği alınmasının önemini vurguladı. Kaya, “İşitme kaybını çoğu kez önce ayırt edenler, sem kaybı bulunan şahısların eşleri, evlatları yahut yakınlarıdır. İlk belirtiler ise TV'nin sesini idrak etmek düşüncesince gereğinden aşkın açım arzusu düşünülebilir. İşitme kaybında en kesif karşılaşılan başka bir yayılmış icmal de kulak çınlamasıdır. Bu tür şikâyetleriniz var ise beklenir bulunan en endamsız sürede işitmenizi arama ettirmeniz gerekebilir” biçiminde konuştu. İşitme kayıplarının şahısların mental sağlığını da negatif etkilediğini aktaran May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya şöyleki konuştu: “İşitmeniz ne denli iyiyse, bellek fonksiyonlarınız ve bellek becerileriniz de o denli iyidir. Neyse ki, değişen teknolojinin ilerlemesi ile bu arada sem cihazları kozmetik bir görüntüye erbap olmakla kalmayıp, kaybedilen sem hassasiyetinin arka kazanılmasına ehemmiyetli seviyede yardım sağlamaktadır. Unutmayalım ki mıhlı bir sem ve haberleşme yaşamın rastgele evresinde önemlidir. İşitme kaybı ve sem sağlığı dair şikâyetleriniz var ise gerçekli bir KBB hekimine istimzaç olup, sema seviyenizi arama ettirmeniz gerekebilir. May sem cihazları şubelerimize gelerek, parasız sem testi yaptırabilirsiniz.”

Basit önlemlerle sem sağlığınızı koruyabilirsinizMehmet Tarık Kaya sem sağlığını destek olmak düşüncesince alınabilecek girintisiz çıkıntısız önlemleri şu biçimde sıraladı: Kulaklıkla musiki dinlerken, faziletli seste levent boylu müddet dinlememeye uyanıklık edin. Mümkünse neva sertliğini % 60 altında tutmaya itina gösterin. Yüksek ünlü ortamlarda levent boylu müddet bulunmamaya çalışın. Gürültülü ortamlarda çalışıyorsanız kulak tıkacı yahut kavga engelleyici maskeler kullanmaya dikta edin. Her sene sem testi yaptırarak sem sağlığınızı izleme altında tutmanızda da yarar var. Bunun düşüncesince derneşik sem araştırmaları yaptırmayı boşlama etmeyin.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, Etiyopya'da barışa revan herhangi bir yolu destekliyor

2022-02-27 10:29 - Gündem

Antalya'da yaşlı kadın oğlunun fotoğrafı ve kuşları kurtarmak isterken yanarak öldü

2022-03-02 14:39 - Asayiş

Alanya'da canlı Ortodokslar Ukrayna ve Rusya düşüncesince sulh duası yaptı

2022-02-27 14:26 - Gündem

Malatya Kovid-19 ile mücadelede anımsatma dozlarına yöneldi

2022-03-02 12:05 - Sağlık

Anadol'un yollardaki hikayesi 55 yıldır bitmeme ediyor

2022-02-28 12:43 - Gündem

Pendik'te şüpheli ölüm: Karı koca ölü olarak bulundu

2022-02-26 23:54 - Asayiş

Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

2022-03-02 12:58 - Ekonomi

Kocaeli'de Marmara Depremi'nde ağır hasar gören binaların yıkımı sürüyor

2022-03-02 15:44 - Gündem

NATO ve Batı ülkeleri, Ukrayna'ya askeri donatı ve tabanca sağlamaya başladı

2022-02-28 11:26 - Dünya

DSÖ: Afrika kıtası obezite tehlikesi ile hakkında karşıya

2022-03-02 16:10 - Sağlık

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem