İsmini Osmanlıdan düzlük Bağdat'taki 105 salname ekin yuvası: Şahbender Kahvehanesi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, adını Osmanlıdan düzlük "Şahbender Kahvehanesi" 105 senedir entelektüellerin mukarenet noktası. Tavla ve gayrı kıraathane oyunlarının haram bulunduğu mekanda demli ve ferah yiyintili çay eşliğinde ülkedeki şimdiki mevzular tartışılıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Bağdat

Kraliyet devri Dışişleri Bakanı Musa Şahbender kabilinden 1917’de düz yazı edilen Şahbender Kahvehanesi, kadim başkentin sahaflar sokağı bulunan Mutenebbi Caddesi’nde arazi alıyor.

Mekan başta cuma namazı günleri edebiyatçı, gazeteci, siyasetçi, artist ve ecnebi diplomatların uğramış olduğu hars ve siyasa evi konumunda. Burayı bildik kahvehanelerden ayıran hasiyet ise tavla ve gayrı kahvehanelerde oynanan oyunların olmaması.

Kahvehaneye giren hem tarihe çelimsiz ortak seyahat yapıyor hem münevver dünyayla tanışıyor. Tarihe şehadet fail mekana Bağdatlıların yanında başta cuma namazı günleri ülkenin gayrı kentlerinden kültürel birikimi faziletkâr ziyaretçiler de geliyor.

Memleket meselelerinin dip adına tartışıldığı kahvehanenin duvarları, Irak’ta egemenlik devam etmiş politik liderlerin ve ecnebi diplomatların fotoğraflarıyla dolu.

Burada Irak’taki politik ve içtimai vakaları yansıtan fotoğraflara da karşılaşmak mümkün. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin Bağdat valilerinden bazılarının fotoğrafları da kahve duvarlarında asılı.

Bağdat’ta fariza karşılayıcı Türk diplomatlar da bu zamanı mekanın çayını içmiş ve halkla burada yazışma kurmuş.

Kahvehanenin sahibi bombalı saldırıda 4 oğlunu kaybetmişti

Irak’ın zamanı ve en emektar yerlerinden bulunan Şahbender Kahvehanesi, 2007 senesinde bombalı hamle kararı bozma edilmiş ve taşımış olduğu zamanı kalıt adeta bulunmayan olma noktası gelmişti. Kahvehanenin bugünkü sahibi o saldırıda 4 oğlu ve 1 torununu ayrımsız anda kaybetmişti.

AA muhabirine mütekellim kahvehanenin sahibi Hacı Muhammed Haşşali, "Şahbender Kahvehanesi’nin idaresini 1963 senesinde devraldım. Burada tavla ile kahvehanelerde oynanan gayrı oyunları yasakladık ve entelektüellerin iltisak adına dönüştürdük. Burası ben ve herhangi ortak asaletli Bağdatlı düşüncesince zamanında ilmin merkezi bulunan Bağdat’ın kırkyıllık tarihini simgeliyor." dedi.

Şahbender Kahvehanesi’nin Irak’taki zamanı asar sıralamasında bulunduğunu vurgulayan Haşşali, mekanın Bağdat’a mevrut turistlerin uğramış olduğu zamanı bölgeler ortada bulunduğunu aktardı.

Türk diplomatlar da mekanın çayını tatmış

"Bağdat’ta fariza karşılayıcı topu topu iklim büyükelçileri ve başta Türk Büyükelçiler Şahbender’i görüşme etmiştir." diyen Haşşali, şunları kaydetti:

"Türklerin Bağdat’ta camiler ve medreseler kabil Osmanlı geçmişi ve kökleri mevcut. Haydar Hane, Sultan Ali, Ahmediye ve Muradiye Camileri gibi. Dolayısıyla Bağdat’a mevrut Türk diplomatlar mekanın Osmanlı evveliyatına korkunç duyuyor ve buraya gelip çayımızı içiyor."

Hacı Haşşali, kahvehanenin tüccarlar kabilinden yıkılıp ticari özek biçimine getirilmesi düşüncesince arzu ve girişimler bulunduğunu anlatarak, kendisinin ve Kültür Bakanlığının buna müsaade vermediğini vurguladı.

5 Mart 2007 tarihi, Hacı Haşşali düşüncesince tek devir unutmayacağı kişmiri ortak gün.

Bu günde meydana gelen bombalı saldırıda 4 oğlu ve 1 torununu ayrımsız anda kaybeden Haşşali, saldırıda hep 68 bireyin yaşamını kaybettiğini söyledi.

Saldırıda yaşamını yitiren oğullarının fotoğraflarını kahve duvarına asan ata Haşşali, "facia" niteleyerek nitelendirdiği hamle sonrası bozma edilen mekanı emektar canlılığına döndürdüğünü aktardı.

Haşşali, "Saldırıda kaybolan zamanı fotoğrafların yenisini çetin buldum. Bir tarafını da tarihçiler getirip bağış etti." niteleyerek konuştu.

"Buradaki fotoğraflar bizi dobra geçmişimize götürüyor"

Kahvehanede mevcut Basralı dinç Muhammed Casim de "Bir bibliyofil ve başta yazın eri adına herhangi ortak Bağdat’a gelişimde buraya uğramayı seviyorum." ifadelerini kullandı.

Casim, dü günde dü kat kahvehaneye uğradığını dile getirerek, "Irak’ın geçmişi bugününden şimdi iyiydi ve herhangi ortak devir geçmişe korkunç duyuyoruz. Buradaki fotoğraflar da bizi dobra geçmişimize götürüyor." dedi.​​​​​​​​​​​​​​

Haftanın Öne Çıkanları

Gümüşhane’de okullara kar tatili | 10 şubat Gümüşhane'de okullar tatil mi?

2022-02-10 08:07 - Eğitim

Hatay’da nesli tükenme tehlikesi altındaki Akdeniz foku görüldü

2022-02-10 07:58 - Gündem

Değirmenayvalı'da "yüksek maliyetli" düğünlere sınırlama kararı

2022-02-09 14:25 - Yaşam

Türk kadrosu Antarktika’ya fut bastı

2022-02-09 16:56 - Teknoloji

İsmini Osmanlıdan düzlük Bağdat'taki 105 salname ekin yuvası: Şahbender Kahvehanesi

2022-02-16 14:08 - Yaşam

Sultangazi'de polise saldırıda gözaltına alınan 26 şüpheli tutuklandı

2022-02-13 23:57 - Asayiş

Esenyurt’ta bir kebapçıda motokurye olarak işe başlayan şahıs, ikinci siparişinde motosikleti çaldı

2022-02-16 13:20 - Asayiş

Kalekim, 'Kur Kur Korumalı Mevduat Hesabı' açtı

2022-02-09 23:41 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ziyareti öncesi, Burj Khalifa'ya Türk bayrağı yansıtıldı

2022-02-13 23:34 - Dünya

Denizlispor - Trabzonspor Maç Anlatımı

2022-02-09 21:19 - Spor

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem