"Kayseri'nin Kapadokya'sı" Soğanlı Vadisi'ne gezim dokunuşu

Kaya kiliselere, peri bacalarına ve kayadan oyma yapılara eş Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesindeki Soğanlı Vadisi'nde, Valilik ve Büyükşehir Belediyesince başlatılan çalışmalarla zamanı nesiç devir yüzüne çıkarılacak.

Yaşam - 2 yıl önce

Kayseri

Kent merkezine 80 kilometre uzaklıktaki Soğanlı Vadisi, 1985'ten buyana Kapadokya ile bu arada UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde arazi alıyor.

Aziz Barbara (Tahtalı), Karabaş, Kubbeli ve Yılanlı kiliseleri kabilinden aşırı sayıda dini yapıya eş Soğanlı Vadisi, civar halkının icra ettiği çaput bebekleriyle de biliniyor.

2019 senesinde yunak iklim balonlarının havalanmaya başladığı zamanı mahallede palavra turlarına katılanlar, kayaç yapıları gökyüzünden de strateji olanağı buluyor.

Yeşilhisar Kaymakamı Ahmet Ali Altıntaş, AA muhabirine, zamanı Soğanlı Mahallesi saha projesinin yaşama geçirilmesi düşüncesince çalışmaların başladığını söyledi.

Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu enfrastrüktür çalışmalarıyla bölgenin yapı noktayı bölgesine döndüğünü özetleyen Altıntaş şu biçimde bitmeme etti:

"Tahtalı Kilise'den harabelik noktayı girişine derece mikâp taş döşeyerek bu yolu altyapısıyla yeniliyoruz. Bahara bunların tamamını bitirmeyi amaçlıyoruz. Sloganımız 'Baharda Soğanlı Bambaşka Olacak'. Önceden karye kıraathanesi şekilde geçer not piyasası da yeniliyoruz, yeniden kullanıma sunulacak. Özellikle Kubbeli Kilise'nin ulaşımı aşırı zor, oraya müşterek seyir yolu yapıyoruz, yüzdelik 90'ı tamamlandı. Aşağıda da ulaşılamayan bölgeler vardı, oraya traverslerle müşterek limon bahçesi yapılarak ulaşımı sağlandı. Meydanı da düzeltme yazar hem vasıtaların otopark noktayı edilebileceği hem burada Soğanlı bebeğimizi üreten teyzelerimizin adanmış yapabileceği dobra müşterek saha tekvin etmek istiyoruz."

Altıntaş, vadideki kiliselerin restorasyonu düşüncesince planların bitmeme ettiğini, tamamı icraat tamamlandığında bu yapıların turizmin hizmetine sunulacağını dile getirdi.

Soğanlı Vadisi'nin turizmden doğruluk etmiş olduğu oranı alabilmesini hedeflediklerini anlatım fail Altıntaş şu biçimde konuştu:

"Buranın esasta gezim sezonu bu aylarda kapanıyordu. Ama başta hafta sonu iktisap etmek kıl oranı aşırı ağır müşterek arzu var. Yabancı gezmen özelinde gelenlerin olması da elbette bizi de heveslendiriyor. Biz baharı hedefliyorduk ihtimal lakin şimdi şimdiden aşırı ağır müşterek taleple erinç karşıyayız. Burada üç restoranımız deli dolu çalışıyor. Bazı eyyam misafirlerimizi getirecek arazi bulamadığımız oluyor. Bu bölgede kılıç de yatırımcılarımıza dayanak şekilde burada envestisman yapmalarını heveslendirme etmeye çalışıyoruz. Önceden daim acenteler yoluyla geliniyordu lakin şu an ferdî gelişler de çok. Kayseri'den başta domestik turistlerimiz yalnızca burayı değerlendirmek yerine gelip burada müşterek kahvaltı yahut meridyen düzlemi yemeği yiyip alanı değerlendirmek istiyor."

Bölgenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde arazi aldığını aktaran Altıntaş restorasyon çalışmalarında buna ilgi ettiklerini vurguladı.

Doğal görüntüyü bozmadıklarını özetleyen Altıntaş, "Gelenlerin müşterek hüsrana uğramaması yerine duygunluk göstererek çalışıyoruz. Hem katıksız ahcar kullanılmaktadır hem yöreye akla yatkın elvan yeğleme edilmekte bununla birlikte yapılaşma değil de şimdi aşırı görünmeyecek şekilde, katıksız görüntüsünü saklamayacak biçimde icraat yapıyoruz." sanarak konuştu.

19 Kasım'da ATV yarışları düzenlenecek

Altıntaş, bölgenin müşterek gezim merkezi biçimine gelmesi düşüncesince etkinlikler de gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda 19-20 Kasım'da "Türkiye Enduro ve ATV Yarışları" düzenleneceğini belirtti.

Hem üniversitelerden bununla birlikte ayrışık yolculuk gruplarından bu civarda aktiflik gerçekleştirmek yerine arzu aldıklarını özetleyen Altıntaş, "Bu da hevesimizi arttıran müşterek durum. Buranın devamında aşırı müşterek tomar saha var. Avla Kanyonu'nu kılıç başta vurguluyoruz. Gezilmesi müstelzim müşterek yer. Çünkü haricen doğrudan görünmez müşterek kanyon. Büyüleyici müşterek güzelliği var. Buranın da başta trekking sporuna kıstak vermiş kişilerce görülmesi bizim en iri amacımız." ifadesini kullandı.

Yıllardır yöreyle ismi özdeşleşen "Soğanlı bebekleri" yaparak evini devam eden Sebahat Arız da mahallelerindeki çalışmalardan kıvançlı olduklarını dile getirdi.

Satış sahasının da yenilendiğini tamlayan Arız, "Çok dobra oldu. Allah razı olsun. Hiç hakeza çabalanmamıştı şimdi önce. İnşallah gezmen gelir. Yollarımızı yeniliyorlar, herhangi müşterek arazi dobra oluyor." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

"Kayseri'nin Kapadokya'sı" Soğanlı Vadisi'ne gezim dokunuşu

2022-11-04 16:55 - Yaşam

Amasra'da maden ocağındaki patlamada ciddi vurulan iştirakçi yaşamını kaybetti

2022-11-04 16:55 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem