Kosova ile Sırbistan ortada kimlik kartlarıyla yolculuk anlaşması uygulanmaya başlandı

Kosova ile Sırbistan ortada Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğu kapsamında ağustos ayında varılan ve gelişigüzel dü dünya vatandaşlarının kimlik kartlarıyla yolculuk edebilmelerini öngören barışma uygulanmaya başlandı.

Dünya - 2 yıl önce

Yarinye

AA ekibi, Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan ile son kapısı bulunan Yarinye'yi görüşme ederek son geçişlerinin 1 Eylül öncesinin tersine bundan sonradan elden kimlik kartıyla ve ek doküman olmaksızın yapıldığını doğruladı.

Ağır taşıtlar ile vasıtalar artık, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden geçmiş beklediği süreden hâlâ az müddet sınırda bekliyor. Öncesinde formların doldurulmasından meydana gelen gecikmeler yaşanıyordu.

Yarinye Sınır Kapısı'na revan yolda NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) kapsamında fariza özne Amerikan askerleri ve Kosova Polisi hususi ünitesi personelleri devriyede bulunuyor.

Kosova İçişleri Bakanı Celal Sveçla, şeb 00.00'da icra ettiği açıklamada, Kosova-Sırbistan giriş-çıkışlarının hepsi Kosova-Sırbistan sınırlarında elden kimlik kartlarıyla yapılmaya başlandığını doğrulamıştı.

Öte yandan, Kosova ile Sırbistan ortada 31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta gerilime sebep bulunan dü karardan gayr bulunan "Sırp makamları çeşidinden Kosova'daki Sırplara maruz taşıt plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" sonucu da uygulanmaya başladı. Gerilimlerin arkası sıra 1 Eylül’e ertelenen değişmeyen ile ilişik Kosova ve Sırbistan ortada hâlâ geçim sağlanamadı.

Konuyla ilişik Kosova Başbakanı Albin Kurti, içtimai iletişim araçları hesabından Sırpça paylaşmış olduğu görüntülü mesajında, Kosovalı Sırplara gayrikanuni plakalarını yasallaştırmaları çağrısında bulundu.

Sırbistan çeşidinden maruz plakaların RKS namına değiştirilme döneminin 61 devir süresince 34 şehremaneti merkezinde bitmeme edeceğini aktaran Kurti, Sırp makamları çeşidinden maruz plakaları kullanan Kosova Cumhuriyeti vatandaşlarının doğacak dü ay süresince bu işlemleri yapmalarını diledi ve böylelikle 5 bin avroya vasıl bağış ve haraçlardan affedilmiş olduklarını bildirdi.

Kosova’da 401 bin 945 RKS plakalı taşıt bulunduğunu, bunlardan on binlercesinin ekalliyet topluluklarına ilgilendiren bulunduğunu aktaran Kurti, plaka değişiminde bulunacakların arı tahminî yüzdelik 2’lik müşterek bölümü oluşturduğunu söyledi.

Kurti, bu plakaların emektar Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç'in mirası olduğunu, bu mirasın Sırp vatandaşlarını eskiden ve izolasyonda tutmaya çalıştığını kaydetti.

Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova hükümeti, orak ayı sonunda, Sırbistan'a mütekabiliyet prensibi doğrultusunda "Sırbistan kimlik kartları ile Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara arızi bildirme formları verilmesi" ve "Sırp makamları çeşidinden Kosova'daki Sırplara maruz taşıt plakalarını 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilişik kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Kosova'daki Sırplar, buna reaksiyon göstererek, ülkenin kuzeyindeki son geçişlerini kapattı ve ülkede gerilim arttı. Kosova hükümeti, hâlâ sonradan Sırbistan ile son kapılarına revan yollara konulmuş bulunan hepsi barikatların kaldırılması neredeyse krize sebep bulunan uygulamayı 1 Eylül'e tecil sonucu aldı.

NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) alanda istikrarın bozulması şeklinde engelleme etmeye apiko bulunduğunu açıkladı. Sorunun çözümü düşüncesince muhit ortada AB'nin kolaylaştırıcılığındaki Belgrad-Priştine Diyaloğu kapsamında görüşmeler yapılıyordu.

Haftanın Öne Çıkanları

Adana Demirspor tek attı, 3 aldı!

2022-08-28 02:05 - Spor

Yapay zeka destekli ön teşhis robotuyla doktorların iş yükü hafifleyecek

2022-09-01 12:05 - Sağlık

Sahneden düşen Emre Kaya hastaneye kaldırıldı

2022-08-31 09:06 - Magazin

Kosova ile Sırbistan ortada kimlik kartlarıyla yolculuk anlaşması uygulanmaya başlandı

2022-09-01 18:06 - Dünya

Şarkıcı Gülşen, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne teslim edildi

2022-08-25 23:05 - Asayiş

Ünlü sanatçı mutluluğa 'evet' dedi

2022-08-31 11:06 - Magazin

Antalya'da 3 boyutlu sanal dünya merkezi, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı

2022-08-28 13:05 - Teknoloji

Sülük tedavisi bilirkişi sıfır ellerde şişman riskler barındırıyor

2022-08-31 15:07 - Sağlık

71 yaşındaki baba 22 yaşındaki oğluyla aynı üniversitede aynı bölümü kazandı

2022-08-29 09:06 - Eğitim

Gaziantep FK Antalyaspor'u 5-2 yenik etti

2022-08-27 01:04 - Spor

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem