Küresel firmalar Rusya'dan göçüyor

Ukrayna'ya saldırısının arkası sıra Rusya'ya müteveccih müeyyide dalgası bitmeme ederken, ülkedeki ticari faaliyetlerini askıya düzlük yahut sonlandıran toptan kuruluşların sayısı da herhangi bir sabık devir artıyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Washington DC

Batı ülkeleri, Ukrayna'ya hücumcu Rusya'ya ağırbaşlı hesaplı değer ödetmek düşüncesince başta mal dalında baş döndürücü sayıda yaptırımı yürürlüğe koydu.

Rusya'nın saldırılarının bitmeme etmesiyle yaptırımların kapsamları değişik genişletilirken, akıbet namına Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada kimi Rus bankalarının arsıulusal servet transferi sağlayıcı SWIFT sisteminden çıkarılması anlamında değişmeyen aldıklarını duyurdu.

Teknolojiden otomotive, havacılıktan enerjiye dayanıklı baş döndürücü sektörden reaksiyon geldi

Ülkeler, Rusya'ya agresif tutumu dolayısıyla ağırbaşlı değer ödetmek ve arsıulusal mal sisteminden izole geçirmek düşüncesince ayrışık adımlar atmaya bitmeme ederken, şişman arsıulusal şirketlerden de Rusya'ya müteveccih reaksiyon gecikmedi.

Teknoloji, otomotiv, sanayi, havacılık, enerji, tekstil, lojistik, uz iletişim ile beyaz perde ve monitör sektörlerinden dünyanın önde mevrut nice şirketi Rusya'daki ticari faaliyetlerini askıya aldığını yahut sonlandırdığını duyurdu.

Ukrayna'ya müteveccih hamle bitmeme ederken, Rusya'daki operasyonlarını gözden nâkil firmaların sayısı da rastgele güzeşte çağ arttı.

Teknoloji

ABD'li uygulayım bilimi devlerinden Apple, Rusya'daki tamamı satışlarını durdururken, Apple Pay ve gayrı hizmetlerin de kısıtlanacağını bildirdi. Apple, Rus talih medyası "RT News" ve "Sputnik News" uygulamalarının da Rusya dışındaki yürütüm mağazalarından indirilmesini engelledi.

Google'ın bina şirketi Alphabet bünyesindeki videoteyp paylaşım sitesi YouTube ise Rus talih neşriyat organları Russia Today ve Sputnik'in Avrupa'da neşriyat işleyen YouTube yayınlarını bloke ika sonucu aldı. Ayrıca Google, Rus yayıncıları RT ve Sputnik'e ilişkin taşınabilir uygulamaları engelledi.

Microsoft da RT'nin taşınabilir uygulamalarını Windows App Store'dan kaldıracağını ve Rus talih destekli medyadaki reklamları yasaklayacağını duyurdu.

Bilgisayar üreticisi Dell Technologies, Rusya ve Ukrayna'daki verim satışlarını askıya alırken, yazılım şirketi Oracle Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını açıkladı.

Otomotiv

Otomotiv sahası de Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırısına "Rusya’daki faaliyetlerini durdurarak" reaksiyon verdi.

Alman aşırı araba üreticisi BMW ile Volkswagen, Rusya'ya anahtar ihracatını ve ülkedeki evcil üretimi durduracaklarını duyurdu.

Kamyon üreticisi Daimler Truck, Rus ordusuna zırhlı anahtar da sağlayıcı Rusya'nın en şişman kamyon ve otobüs üreticisi Kamaz ile teşrikimesai de engelleme peyda geçirmek az daha Rusya'daki ticari faaliyetlerini askıya alacağını açıkladı.

İsveçli araba üreticisi Volvo Cars, Alman aşırı araba üreticisi Audi, İngiliz aşırı araba üreticileri Jaguar, Land Rover ve Aston Martin de birlikte ahir duyuruya denli Rusya pazarına anahtar sevkiyatını askıya aldıklarını bildirdi.

ABD'nin şişman araba üreticilerinden Ford da Rusya'daki operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.

Toyota Motor engelleme Japon araba firmaları da Rusya şümullü istihsal operasyonlarını tevkif sonucu alırken, Honda Motor Rusya'ya araba ve motor nakliyatını durdurduğunu açıkladı.

Mazda Motor Rusya'nın Uzak Doğu bölgesindeki Vladivostok kentinde iş ortaklıklı fabrikasına Japonya'dan zerre ihracatını askıya bildirme ika sonucu alırken, Rusya'da evcil fabrikaları bulunan Mitsubishi Motors faaliyetlerini askıya alabileceğini, Nissan Motor da süreci yakından seyredip değişmeyen vereceğini açıkladı.

Motosiklet üreticisi Harley Davidson da Rusya'daki operasyonlarını ve teslimatlarını askıya aldığını duyurdu.

Sanayi

Sanayi sektöründe de İsveçli mühendislik grubu Sandvik, Rusya'daki faaliyetlerini askıya alırken, sınai vesait ve ekipmanı üreten Atlas Copco ülkeye meydana getirilen tamamı teslimatları durdurdu.

Fin mühendislik grubu Metso Outotec da Rusya'ya teslimatları arızi namına tevkif sonucu aldı.

Alüminyum ve yenilenebilir erke sektörlerinde çalışkanlık yayınlayan Norveçli Norsk Hydro ise birlikte ahir duyuruya denli Rus üreticilerle irtibatlı acemi sözleşmelere girmeyeceğini ve gizil namına bulunan ticari ilişkileri dondurmayı düşündüğünü açıkladı.

Siemens'in de Rusya'ya tamamı acemi ticari ve arsıulusal teslimatları askıya almış olduğu fakat yaptırımlara akıllıca namına evcil servis ve hizmet faaliyetlerine bitmeme edeceği bildirildi.

İsveçli möble şirketi IKEA ise Rusya ve Belarus'taki mağazalarını kapatacağını açıkladı.

Havacılık

Havacılık sektöründe ise Boeing ve Airbus'tan Rusya'ya reaksiyon durumunda kararlar geldi.

ABD'li tayyare üreticisi Boeing, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının peşi sıra geçerli yaptırımların toptan havacılık sektöründe oynaklığa illet olmasının etkisiyle Rus iklim yollarına parça, hizmet ve fen desteğini askıya aldığını duyurdu. Ayrıca şirket, Moskova'daki şişman operasyonları durdurduğunu açıkladı.

Merkezi Avrupa'da bulunan tayyare üreticisi Airbus da Rusya'ya redif zerre göndermeyi ve Rus iklim yollarını desteklemeyi askıya aldığını bildirdi.

Lufthansa Technik, Rus müşterilerine müteveccih tamamı hizmetlerini durdururken, dünyanın en şişman tayyare isticar şirketi Aercap Holdings, Rus iklim alternatifleri ile isticar anlaşması yapmayacağını açıkladı.

Finans

İngiltere'nin en şişman bankası HSBC, Rusya'nın en şişman ikinci bankası VTB de engelleme peyda geçirmek az daha Rus bankalarıyla iş birliğini azaltacağını duyurdu.

Yatırım şirketi DWS, Rus söylenegelmiş kıymetlerine acemi envestisman yapmayacağını açıklarken, Bank Nordea, Rusya’da envestisman fonlarının faaliyetlerini askıya aldı.

Uluslararası yaptırımlar dolayısıyla Visa, Mastercard ve American Express, Rus bankalarını ifa ağlarından çıkardı. Bundan etkilenen bankalar ve müşterileri bundan sonra en ehemmiyetli itimat kartı sağlayıcılarının ağları üstünden muamele yapamıyor.

Enerji

ABD ve Avrupa'nın yaptırımlarının Rusya'nın en şişman dirimlik kalemini meydana getiren erke sektörünü aracısız maksat almamasına karşın Batılı erke şirketleri ülkedeki envestisman ve ortaklıklarından peş peşe çekme kararları ardı.

Fransız erke devi TotalEnergies Rusya'daki acemi projeleri düşüncesince kapital sağlamayacağını duyururken, Rusya'nın en şişman ecnebi yatırımcılarından BP, Rus arsa yağı devi Rosneft'teki yüzdelik 19,75 hissesini hemen çıkaracağını açıkladı.

Shell de Sakhalin-II sıvılaştırılmış tabii taş yağı lambası yağı (LNG) tesisindeki yüzdelik 27,5 hissesini, Salym Petroleum Development ve Gydan erke girişimindeki yüzdelik 50'şer hissesini hemen çıkaracağını, Gazprom ve ait kuruluşlardaki eş girişimlerinden ise ayrılacağını duyurdu.

ABD'li erke şirketi ExxonMobil de Rusya'daki Sakhalin-1 tabii taş yağı lambası yağı ve arsa yağı istihsal sahasındaki operasyonlarını durduracağını ve ülkede acemi envestisman yapmayacağını bildirdi.

İtalyan erke grubu Eni ise Rus gazını Türkiye'ye haiz borazan hattındaki hissesini satmayı planladığını açıkladı.

Alman türbin üreticisi Siemens Energy, Rusya'daki işini askıya alırken, Singapur merkezli mal ticareti şirketi Trafigura, Rusya'daki yatırımlarını dondurduğunu ve Rosneft'in Kuzey Kutbu'ndaki Vostok Oil projesindeki yüzdelik 10'luk hissesini gözden geçirdiğini bildirdi.

İsviçre merkezli, dünyanın en şişman mal şirketlerinden Glencore, Rus şirketleri En+ ve Rosneft'teki hisseleri engelleme ülkedeki tamamı ticari faaliyetlerini gözden geçireceğini bildirdi.

Lojistik

Amerikan kargo devleri FedEx ve UPS de Ukrayna'ya saldırısından ötürü Rusya'ya meydana getirilen sevkiyatları askıya aldıklarını duyurdu.

Dünyanın en şişman taşımalık taşımalık şirketi Maersk ise Rusya'ya ve bu ülkeden meydana getirilen teslimatları arızi namına askıya almaya değişmeyen verdi.

Deutsche Post, Rusya'ya DHL teslimatlarını durdururken, Alman taşımalık şirketi Hapag Lloyd Rusya düşüncesince rezervasyonları askıya aldı.

Konteyner transport şirketi MSC de Rusya’ya müteveccih tamamı ağırlık taşımacılığı kayıtlarını durdururken, insanca ve tıbbi yüklerle besin malzemelerinin bildirme edileceğini bildirdi.

Tekstil

Büyük spor çul markası Adidas, Rusya Futbol Birliği ile bulunan ortaklığını askıya aldı.

Bir gayrı şişman spor çul şirketi Nike da Rusya'ya müteveccih teslimatların bundan sonra gerçekleştirilemeyeceğini duyurdu.

Puma ise ülkedeki 100 mağazasının belirgin bulunmasına karşın Rusya'ya teslimatları durdurduğunu açıkladı.

Dünyanın en şişman ikinci moda perakendecisi bulunan H&M de Rusya'daki tamamı satışlarını arızi namına askıya aldığını bildirdi.

Telekomünikasyon, beyaz perde ve televizyon

İsveçli telekom ekipmanı üreticisi Ericsson Rusya'ya teslimatları askıya alırken, Finlandiya merkezli uz iletişim şirketi Nokia yaptırımlara adapte peyda geçirmek düşüncesince Rusya'ya teslimatları durduracağını açıkladı.

Hollywood stüdyoları Disney, Warner Bros ve Sony Pictures Entertainment da Rusya'da acemi film gösterimlerini askıya aldı.

Çevrim içi neşriyat platformu Netflix ise Rusya'daki tamamı projelerini ve satın almaları durdurduğunu açıkladı.

ABD merkezli dünyanın en şişman konaklama paylaşım platformlarından Airbnb de Rusya ve Belarus'taki tamamı operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.

Alman REWE, Penny, Aldi ve Netto, Rusya'da yapılmış ürünlere raflarında arazi vermeyeceklerini açıkladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, Etiyopya'da barışa revan herhangi bir yolu destekliyor

2022-02-27 10:29 - Gündem

Antalya'da yaşlı kadın oğlunun fotoğrafı ve kuşları kurtarmak isterken yanarak öldü

2022-03-02 14:39 - Asayiş

Alanya'da canlı Ortodokslar Ukrayna ve Rusya düşüncesince sulh duası yaptı

2022-02-27 14:26 - Gündem

Malatya Kovid-19 ile mücadelede anımsatma dozlarına yöneldi

2022-03-02 12:05 - Sağlık

Anadol'un yollardaki hikayesi 55 yıldır bitmeme ediyor

2022-02-28 12:43 - Gündem

Pendik'te şüpheli ölüm: Karı koca ölü olarak bulundu

2022-02-26 23:54 - Asayiş

Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

2022-03-02 12:58 - Ekonomi

Kocaeli'de Marmara Depremi'nde ağır hasar gören binaların yıkımı sürüyor

2022-03-02 15:44 - Gündem

NATO ve Batı ülkeleri, Ukrayna'ya askeri donatı ve tabanca sağlamaya başladı

2022-02-28 11:26 - Dünya

DSÖ: Afrika kıtası obezite tehlikesi ile hakkında karşıya

2022-03-02 16:10 - Sağlık

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem