Libya'da yer yağı üretimi Hafter'in kontrolündeki bazısı tesislerin kapatılmasıyla ağır şekil

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin önderi Halife Hafter'in kontrolündeki alanlarda mevcut dört yer yağı tesisinde zorlayıcı etmen duyuru edilerek üretimin ve ihracatın durdurulması, ülkenin genelinde yer yağı üretiminde ağırbaşlı düşüşe defa açtı.

Dünya - 2 yıl önce

Trablus

Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), normalde günce bütün 1,3 milyon varil arazi yağı üreten ülkede bahis konusu kapatmalar dolayısıyla üretimde 550 bin varil eksilme bulunduğunu belirtti.

Petrol sahalarının kapanmasının arkası sıra Libya'nın günce kaybı 60 milyon dolar Libya’nın arazi yağı üretimi günce 500 bin varilin dibine düştü Libya Devlet Yüksek Konseyi üyelerinden "petrol üretimine başlanması" çağrısı

Libya, 48 bilyon varili aşan arazi yağı ve 55 trilyon metreküp natürel katıksız patırtı yağı lambası rezervlerine sahip.

Ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin önderi Hafter, Birleşmiş Milletler gözetiminde yasal Libya hükümetine revan gelirleri boğazlamak düşüncesince arama etmiş olduğu bölgelerdeki arazi yağı sahaları ve tesislerini Ocak 2020'de de kapatmıştı.

Hafter'in diyar petrolüne kestirmece 8 ay süresince uyguladığı blokajı Eylül 2020'de kaldırmasıyla Libya, Angola ve Cezayir'i geride bırakarak, Nijerya'dan sonradan Afrika'daki en iri ikinci arazi yağı üreticisi ve ihracatçısı biçimine geldi.

Libya'nın anne arazi yağı limanlarından 5'i Hafter'in kontrolünde

Libya'nın 7 anne arazi yağı limanı bulunuyor. Hafter güçleri, Petrol Hilali Bölgesi'ndeki Es-Sidra, Ras Lanuf, Zuveytina ve Briga ile doğudaki Hariga edinmek neredeyse 5 limanı kontrolünde bulunduruyor. Briga ve Zuveytina limanlarında dış satım şu an durmuş durumda.

Batı alanında ise Zaviye ve Mellite edinmek neredeyse hemen dü arazi yağı limanı bulunuyor.

Güneyde Hafter güçleri ile Rus asayiş firması Wagner'e ilişkin yüklü askerlerin kontrolündeki alanlarda toprak meydan Şerara ve El-Fil arazi yağı sahalarının kapatılması, batıdaki Zaviye ve Mellite arazi yağı limanlarındaki gelirin düşmesine kez açtı.

NOC'a göre, Zuveytina ve Briga arazi yağı limanlarının kapatılması, Petrol Hilali Bölgesi'ndeki Ebu et-Tıfl, El-İntisar, En-Nahle ve En-Nafura arazi yağı sahalarındaki üretimin de askıya alınmasına bozukluk oldu.

Ülkedeki dört anne arazi yağı tesisi kapatıldı; 17-18 Nisan'da ülkenin güneyindeki Fil ve Şerara arazi yağı sahaları ile doğudaki Zuveytina ve Briga limanlarında "mücbir sebep" duyuru ederek üretimin ve ihracatın durduğu duyuruldu.

Şerara ve El-Fil arazi yağı sahaları

Günlük 300 bin varil incelmemiş arazi yağı üretimi kapasitesi mevcut Şerara, Libya'nın en iri arazi yağı endüstrisi kendisine biliniyor. Şerara, NOC ile İspanyol Repsol, Fransız Total, Norveçli Equinor, Avusturyalı OMV erke şirketlerinin ortaklığında yönetiliyor. Şerara arazi yağı sahası, domestik sektöre mahrukat sağlayıcı Zaviye rafinerisinin anne tedarikçisi sayılıyor.

Ulusal Petrol Kurumundan 18 Nisan'da meydana getirilen mukayyet açıklamada, nezdinde ekip protestocunun Şerara Petrol Sahası'na girerek çalışanların üretime bitmeme etmesini engellediği belirtildi.

Kurum, arazi yağı üretiminin durmasından çevre acemi nezdinde duyuruya derece zorlayıcı etmen duyuru edildiğini bildirdi.

Şerara'nın güneyinde toprak meydan El-Fil arazi yağı endüstrisi da günce sayı farkı 125 bin varil arazi yağı istihsal kapasitesine sahip. NOC'un İtalyan erke firması ENI ile eş yönettiği El-Fil alanından çıkarılan arazi yağı Zaviye Limanı'ndan ihraç ediliyor.

NOC, 17 Nisan'da El-Fil Petrol Sahası'nda oluşan "mücbir sebepten" çevre üretimin durduğunu açıkladı. Açıklamada, silahlı nezdinde grubun arazi yağı bölgesine girerek, çalışanların üretime bitmeme etmesini engellediği ve incelmemiş arazi yağı üretiminin durdurulmasından çevre acemi nezdinde duyuruya derece "mücbir sebep" duyuru edilmiş olduğu bildirildi.

Zuveytina ve Briga limanları

Ecdeniye kentinde mevcut Zuveytina Petrol Limanı, incelmemiş arazi yağı ve sıvılaştırılmış katıksız patırtı yağı lambası ihraç ediyor. Zuveytina Şirketi verilerine göre, limanın 6,5 milyon varil incelmemiş petrol, 510 bin varil sıvılaştırılmış katıksız patırtı yağı lambası ambarlama kapasitesi bulunuyor.

NOC 18 Nisan'da meydana getirdiği açıklamada, Zuveytina Liman'ına mevrut nezdinde ekip protestocunun arazi yağı ihracatına bariyer bulunduğunu ve mensupları güçlükle alandan çıkardığını belirtti. Kurum, arazi yağı ihracatının durdurulması dolayısıyla acemi nezdinde duyuruya derece "mücbir sebep" duyuru edildiğini kaydetti.

Briga, ülkedeki en ıvır zıvır arazi yağı limanı kendisine biliniyor. Başkent Trablus'un doğusunda toprak meydan Briga'dan günde kestirmece 60 bin ila 120 bin varil arazi yağı ihraç ediliyor. Briga Limanı, NOC'un 4. metres dalgası kendisine isimlendirdiği adım esnasında kapatıldı. Limanın "petrol sanayisine müteveccih taahhütlerini ve anlaşmalarını gerçekleştirmenin imkansızlığı" dolayısıyla zorlayıcı etmen duyuru edildi.

Petrol sahaları bozukluk kapatılıyor?

Petrol sahalarının kapatılması eylemlerinin sorumluluğunu, rastgele nezdinde siyasal veya askeri endam üstlenmedi. Ancak ülkenin güneyi ile Petrol Hilali bölgelerinden öne çıkan bazısı isimler, arazi yağı sahalarının kapatılmasını nezdinde paradigma taleple gerekçelendirdi.

Bu talepler ortada Abdulhamid Dibeybe başbakanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti'nin yetkilerini, Fethi Başağa'yı acemi başvekil kendisine belirleyen Tobruk'taki Temsilciler Meclisine (TM) devretmesi arzusu öne çıkıyor. Ayrıca arazi yağı gelirlerini Dibeybe hükümetine aktardıktan sonradan NOC Başkanı Mustafa Sanallah'ın istifası da bu talepler ortada toprak alıyor.

Bu taleplerden geçmiş ise 5+5 Ortak Askeri Komitedeki şark bölgesi temsilcileri, Hafter güçlerine petrolün kapatılması çağrısında bulundu.

Eski Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Abdurrahman es-Suveyhli, Hafter, TM Başkanı Akile Salih ve Başağa'yı petrolün kapatılmasından mesul tuttu. Söz konusu üç insan bu hali yalanlamadı.

Bununla beraberce Başağa, hükümetin, "petrol limanlarının kapatılmasının nedenlerini ve arazi yağı gelirlerinin adaletli nezdinde halde yönetilmesi düşüncesince lazım çareleri tartışacağını" söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Efsane güreşçi Yaşar Doğu'nun lakabı "Koca Yaşar" yerli çim türüne verildi

2022-04-23 13:21 - Spor

Bursa'da düşen eğitim uçağında Manisalı pilot hayatını kaybetti

2022-04-25 18:04 - Gündem

Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı evvel çeyrekte yüzdelik 20,8 arttı

2022-04-23 11:53 - Ekonomi

Mostar'da 5.7 büyüklüğünde deprem!

2022-04-23 08:06 - Dünya

Kanada, Ukrayna'ya acemi silah yardımında olduğunu açıkladı

2022-04-23 01:13 - Dünya

Ferrari, evren genelinde 458 ve 488 manken otomobillerini geri çağırdı

2022-04-22 21:25 - Ekonomi

Bakan Soylu: “6 milyon e-imza kullanıcısı var, yeni sistemle bu sayının artmasını bekliyoruz”

2022-04-22 19:59 - Gündem

Paris'te kolluk 'dur' ihtarına uygunsuz sürücünün aracına biberli açtı, 2 ad öldü

2022-04-25 03:55 - Dünya

Kültür ve Turizm Bakanlığı 154 kontratlı personel alacak

2022-04-26 08:55 - Gündem

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar'dan 'Özdemir Bayraktar' paylaşımı

2022-04-23 00:04 - Gündem

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem