Sivas’ta üretilen Covid-19 PCR tanı kitleri Avrupa ve Afrika’da kullanılıyor

Sivas'ta Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki Türk bilgi adamları çeşidinden Covid-19 özellikle peyda etmek üzere, kestirmece 15 ayrımlı dert düşüncesince geliştirilen tanı kitleri aralarında Yunanistan'ında bulunmuş olduğu Avrupa vatanlarında ve birlikte baş döndürü

Teknoloji - 2 yıl önce

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim üyesi Dr. Fatih Ölmez öncülüğündeki grup kurmuş oldukları şirketle Sivas Teknokent'te ürettikleri yerliCovid-19 PCR tanı kitleri aralarında Yunanistan'ında bulunmuş yer aldığı Avrupa devletleri ilkin edinmek az daha nice Afrika ülkesine pazarlamayı başardı.

Şu anada derece üretilen 750 bin kit, Türkiye'de ki 20'den ortak tomar ruhsatlı laboratuvarda ve Dünya'da ki ayrımlı ülkede kullanılıyor. Aynı grup şimdide akıbet senelerde Avrupa'da kullanması yaygınlaşan ‘hızlı kitlerinin' üretimi düşüncesince kolları sıvadı. Önümüzdeki Covid19 Antijen aceleci tanı kitlerinin Sivas'ta üretimine başlamayı hedefliyor.

10 Yıllık repertuvar meyvelerini verdi

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Ölmez, mikroorganizmaların moleküler tekniklerle teşhisinde, 10 salname ortak deneyime erbap olduklarını belirtip, “Daha evvela bu teknikleri, zirai üretimde bitkileri hastalandıran virüslerin, bakterilerin, fungal patajonlerin moleküler testlerinde kullanıyorduk. Covid19 salgını ile baş başa , moleküler mikrobiyoloji alanındaki bu deneyimlerimizi insanoğlu hastalıklarının moleküler tanısına yönlendirmiş olduk. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin izni ve yardımıyla Teknokent içinde kurduğumuz şirketimiz ile tanı kitlerinin üretimine müteveccih emek vermek başlattık. Covid19 ülkemize evvela kat 2020 yılının Mart ayında görüldü. Tanı kitlerine iri miktarda gerekseme doğdu. Temmuz ayından sonraları da yurdumuzdaki ruhsatlı laboratuvarların sınav hizmeti vermesine müsaade verildi ve teste bulunan ihtiyacımız çabucak büyüdü. Biz de Sağlık Bakanlığımızdan aldığımız, kitimizin akıllıca çalıştığını yayınlayan izinle başlamış olduk.” dedi.

Ülkemiz düşüncesince itibar ve iftihar kaynağı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Ölmez ortak aşırı ülkeye kit satmayı başardıklarını belirtip, “Üretime Covid19 testi ile başladık. Çünkü görünürlerde ortak tutkun vardı ve faziletkâr miktarda kit gereksinimi vardı. evvel onun tedariğine yöneldik. Daha sonraları bu bölgede istihsal eden şirket sayısının çoğalması enerjimizi apayrı kitlere de yönlendirmemize bozukluk oldu. Ürettiğimiz kitlerimizi yalnızca emlak içinde değil Yunanistan, Kosova, Ugande ve Kenya kabilinden emlak dışındaki devletlere de satmaya başladık. Kitlerimiz vatanımızda 20 ayrı laboratuvarda kullanılıyor. Sivas'ta üretilen vatanımızda nice laboratuvarda kullanılıyor olması ve emlak dışına gönderilmesi bizim düşüncesince de iri ortak iftihar kaynağı.” dedi.

İki hafta içinde ‘hızlı kit' üretecekler

Ölmez, dü hafta içinde ‘hızlı kit' üretimine başlayacaklarına aksan yaparak, “Avrupa'da nice ülkede virüsün aceleci antijen testleri ile teşhisi yapılıyor. Avrupa devletleri durumunda aceleci belirleme (point of care) dediğimiz sistemle aceleci tanı kitlerini kullanmaya başladı. Almanya ilkin edinmek az daha nice emlak bunları kullanıyor. Tiyatroya; beyazperdeye girerken, şişman transfer araçlarına binerken elden öncesinde aşılı olsanız fark Covid19 taşımadığınıza ilişkin konusunda ortak sınav isteniyor. Buda aceleci tanı kitleri ile sağlanıyor. Sağlık bakanlığımız hâlâ uygulamaya geçmemiş olsa da yaklaşan vakitte vatanımızda de bu testlerin onama göreceğini ve kullanımının yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Enerjimizi buna odakladık. Hızlı tanı kitlerini Sivas'ta elde etmek düşüncesince çalışmalarımıza başladık. Muhtemelen dü hafta içiresinde de aceleci tanı kitlerinin üretimine başlamış olacağız. Başlangıçta maaş 3 milyon testilik ortak yetenek öngörüyoruz” dedi.

Yunanistan'a fark sattılar

Ölmez, ürettikleri kit sayışının 750'bini geçtiğini anlatım ederek şunları söyledi. “Ürettiğimiz testlerin sayısı 750 bini buldu. Kosova Uluslararası Hava Limanındaki Covid19 sınav laboratuvarı bizim sınav kitlerimiz ile optimize edildi ve halen enerjik namına çalışıyor. Yunanistan'a kit gönderdik. Kenya'da ki iri ortak sayrılarevi grubuna kitimiz gidiyor. Uganda'da istihsal tesisi kurduk. İzinlerimizi aldık ve üretimimiz sürüyor. Avrupa'da da 5-6 ülkeye kit gönderdik. Farklı devletler ile görüşmelerimiz sürüyor”

Üniversiteden kusursuz destek

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mehmet Kul, Ölmez ve kadrosunun çalışmalarına rastgele ayrışık desteği verdiklerini vurgulayarak şunları söyledi. “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi endamsız müddette iri gelişmeler sağladı. Hem araştırı yönünde bununla müşterek yetişek anlamında. Fatih hocamız da belirttiği kabilinden bilimsel niteliği bulunan bilginin ticarileşmesine aşırı ehemmiyet veriyoruz. Bu mevzuda araştırmacılarımıza ve tedris üyelerimize rastgele ayrışık desteği veriyoruz. Fatih hocamızın ortak bilgelik birikimi vardı. Akademik camiada edindiği tecrübeleri vardı. Çalışmalarının ticarileşmesinde önünün açılmasıyla memleketimiz açısından iri menafi sağlanabilecekti. Bu firmanın kurulmasında bizim görüşümüzü sorduğunda kendisini canı candan destekledik. Akademik bilginin emlak ekonomisine yardımı hem hocamız bununla müşterek üniversitemiz açısından aşırı alım çalım donör ortak durumdur.”

Volkan Kaplan 

Haftanın Öne Çıkanları

Arda Turan: 'Galatasaray için mücadele vermekten geri durmayacağım'

2022-01-09 17:17 - Spor

Dünyaca ünlü sanatçı Inna, Erciyes’te kayak yaptı

2022-01-04 15:20 - Magazin

Öz Finans-İş Sendikası, Ziraat, Ziraat Katılım ve Halk bankaları ile ek protokol imzaladı

2022-01-04 16:53 - Ekonomi

Akaryakıt istasyonundan yola çıkan otomobile tır çarptı: 5 ölü

2022-01-10 07:52 - Asayiş

Türkiye'nin 2021'de yaş meyve sebze ihracatı 3 bilyon doları geçti

2022-01-09 12:09 - Ekonomi

Aşevi kurarak günde 300 kişiyi doyuran dü esnaf tahaffuz evi düşüncesince kolları sıvadı

2022-01-05 13:30 - Yaşam

Kızlarına kavuşmayı beklerken 'kalben hamilelik', kucağına aldığında 'doğum anı'

2022-01-07 12:35 - Yaşam

Serviste koltuk kavgası yaptığı arkadaşını iş yerindeki tartışmada öldürdü

2022-01-03 22:49 - Asayiş

DSÖ: 'Omicron mutasyonu Delta’dan daha az şiddetli olsa da ‘hafif’ değil'

2022-01-06 20:52 - Dünya

İlhan Palut: 'Kendi oyunumuzdan ayrılmamalıydık'

2022-01-09 18:13 - Spor

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem