Ticaret Bakanlığının düzenlemesiyle kapanma riski bulunan kuyumcuların problemi çözüldü

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Sönmez, "Yetki vesikası alamayan on binlerce kuyumcu kapanma riskiyle hakkında karşıyaydı. Mesleki uzluk vesikası olanağı tanınmasıyla kuyumcuların bu riski ortadan kalktı." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, Ticaret Bakanlığının mücevhercilik sektörüne müteveccih namına icra ettiği düzenlemeye ilişkin, "Yetki vesikası alamayan on binlerce kuyumcu kapanma riskiyle dirlik karşıyaydı. Mesleki liyakat vesikası olanağı tanınmasıyla kuyumcuların bu riski ortadan kalktı." dedi.

Ticaret Bakanlığının Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği ile kuyum ticareti gerçekleştirmek düşüncesince müstelzim mezuniyet belgesine ehil olma koşulları düzenlendi. Mesleki liyakat belgesine ehil kuyumculara da mezuniyet vesikası verilmesi beklenen bir duruma geldi.

Düzenlemeyle, kuyumcularda, itidalli yahut yükseköğretim kuruluşlarının mücevhercilik faaliyetleriyle ilişik dallarından veya bunlara denkliği ikrar edilen ülke dışındaki talim kurumlarından yetkilendirilmiş olmaları yerinde beceriklilik vesikası ve mesleksel liyakat vesikası şartı aranmayacak.

"Ustalık vesikası ikrar etmek düşüncesince 5 sene bekleyivermek gerekiyordu"

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Sönmez, AA muhabirine, göreve geldikleri günden bu yana bu probleminin çözümü düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Ustalık vesikası ikrar etmek düşüncesince 5 sene beklenmesi icap ettiğini tamlayan Sönmez, şu şekilde bitmeme etti:

"Yıllar ilk oluşturulan dükkanların çoğunun bu vesikası yoktu. Dolayısıyla mücevhercilik mezuniyet vesikası alamıyorlardı. Aynı sürede 3 veya 4 sene ilk oluşturulan kuyumcu dükkanları düşüncesince de benzeşim dava yaşanıyordu. Bu dükkanlar da kalfalık vesikası alsa bile beceriklilik vesikası ikrar etmek düşüncesince süreleri yetmediği düşüncesince mezuniyet vesikası alamıyordu. Eksik belge tamamlanmadığından Kuyumculuk Bilgi Sistemi başvuruları onaylamıyordu. Şimdi meydana getirilen düzenlemeyle mezuniyet vesikası ikrar etmek düşüncesince mesleksel liyakat vesikası de ikrar edilecek. Mesleki liyakat belgesinde 5 sene kadar bekleme veya bambaşka müşterek müddet şartı bulunmuyor. Sorunun çözümünde kuyumcu esnafının birlikte bulunan ilkin Ticaret Bakanımız Mehmet Muş iktisap etmek az daha ilişik topu topu Bakanlık bürokratlarına teşekkürname ediyorum."

Sönmez, Türkiye genelinde tahminî 46 bin kuyumcu dükkanı bulunduğuna ve bunların fakat yüzdelik 30'unun mezuniyet vesikası gırla ayraç ederek, "Kuyumcu mezuniyet vesikası alamayan dükkanlar kapanacaktı. Yetki vesikası alamayan on binlerce kuyumcu kapanma riskiyle dirlik karşıyaydı. Mesleki liyakat vesikası olanağı tanınmasıyla kuyumcuların bu riski ortadan kalktı." niteleyerek konuştu.

Kuyumcu esnafına, çabucak akıntı ederek süresi ortamında mesleksel liyakat belgelerini tamamlamaları ve mezuniyet belgelerini almaları çağrısında mevcut Sönmez, mesleksel liyakat vesikası ikrar etmek düşüncesince AB fonlarından sağlanan destekten yararlanılabileceğini dile getirdi.

Sönmez, ortaöğretim ve üniversitelerin mücevhercilik bölümlerinde okuyanlarla ülke haricinde bu bölgede edep bilimi bilimi görenlerin de sorunlarının çözüldüğünü belirterek, "Bu vaziyette olanlardan beceriklilik ve mesleksel liyakat vesikası şartı aranmayacak. Yani mücevhercilik okullarını bitirenlerin diplomaları da liyakat vesikası namına sayılacak." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Donetsk'te Ukrayna'nın attığı füzeyle yaşamını kaybeden 20 çırçıplak anıldı

2022-03-16 11:51 - Dünya

Suriye'de fariza işleyen jandarma komando er er Bingöl'e döndü

2022-03-15 11:16 - Gündem

14 Mart 2022 Pazartesi okullar tatil mi?

2022-03-13 22:12 - Gündem

TOGG eksi 40 derecede test edildi

2022-03-14 15:00 - Teknoloji

Ukrayna’da savaşın ortasında kalan Ahıska Türkü kadın: 'Bu bomba seslerine dayanamıyoruz'

2022-03-17 12:27 - Asayiş

Atılay Canel: 'Futbol hatalar oyunu'

2022-03-12 16:59 - Spor

Zelenskiy'nin İsrail'deki genosit müzesinde görüşme talebi reddedildi

2022-03-13 21:14 - Dünya

OSD ocak-şubat zamanına bağlı verileri açıkladı

2022-03-14 11:01 - Ekonomi

E-5 karayolu’nda oluşan trafik havadan görüntülendi

2022-03-18 18:08 - Gündem

Akıllı çiplerle 15 dakikada dert teşhisi koyan 'nano-laboratuvarlar' kuruluyor

2022-03-17 11:49 - Teknoloji

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem