TÜBİSAD: Türkiye'de alım satım akımları köklü değişti

Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) Ticaret Bakanlığı E-Ticaret Bilgi Sistemi'nden (ETBİS) çıkardığı verilere göre, Türkiye'de alım satım akımları köklü değişirken, e-ticaret kütlesi güzeşte yıla göre yüzdelik 116 arttı.

Ekonomi - 1 yıl önce

İstanbul

TÜBİSAD'dan meydana getirilen açıklamada, ETBİS'in bu senenin evvel yarısına bağlı verileri değerlendirildi.

Verilere göre, müstevli ile çabuk birlikte yükseliş hevesi yayınlayan e-ticaret hacmi, evvel yarıda da büyümeye bitmeme etti.

Türkiye'de alışveriş trendleri kökten değişirken, ETBİS marifetiyle açıklayan verilere göre, 2022'nin evvel ½ si bakımından Türkiye'de e-ticaret hacmi, birlikte esbak senenin bire birlikte zamanına nazaran yüzdelik 116 artarak 348 bilyon TL şekilde gerçekleşti. Bunun yüzdelik 38'lik bölümü ısmarlama adetlerindeki artıştan, yüzdelik 57'lik bölümü sepet değerindeki artıştan geliyor. Sipariş adetleri 2 bilyon 294 milyona ulaşırken, e-ticaretin umumi tecim içindeki payı yüzdelik 17,6'dan yüzdelik 18,5'e yükseldi.

Raporda arazi düzlük verilere göre, salgından negatif etkilenen iklim yolları, konaklama, gezi kabil sektörlerin e-ticaret hacimleri bu sene sırayla yüzdelik 408, yüzdelik 344, yüzdelik 236 artarak birlikte esbak yıla uyarınca ağır nema kaydetti.

İlk yarıda bütün şehir ziyaretlerinin e-ticarete transformasyon payı yüzdelik 1,9'dan yüzdelik 2,5'e yükseldi. Söz konusu yükseliş, son kullanıcıların e-ticaret alışkanlığının arttığının birlikte işareti şekilde değerlendiriliyor.

"Teknolojinin sonsuz gelişme göstermesi ile topu topu dünyada e-ticaretin önemi arttı"

Açıklamada görüşlerine arazi maruz TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve E-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş, akıbet senelerde yaşamda ve ticaretteki önemi birlikte güzel kalan e-ticaret pazarında evvel yarıda gerçekleşen büyümenin ilgi çeken bulunduğunu ve gelecek senelerde da pazarın bire birlikte biçimde büyümeye bitmeme edeceğini düşündüğünü bildirdi.

Ertaş, şunları kaydetti:

"Özellikle ısmarlama adedindeki yüzdelik 38'lik artış, pandemi tesirinin bitmesine karşın son kullanıcıların alım satım davranışlarının mihman şekilde değiştiğinin baş döndürücü ehemmiyetli birlikte göstergesi. Teknolojinin sonsuz gelişme göstermesi ile topu topu dünyada e-ticaretin önemi arttı. ETBİS verilerine göre, 2022 yılının evvel 6 ayında vatanımızda e-ticaret kütlesi birlikte esbak senenin bire birlikte zamanına uyarınca yüzdelik 116'lık artışla 348 bilyon TL şekilde gerçekleşti. Bu nema ile ortalık dinamiklerinin baş döndürücü çabuk değişmiş olduğu görülüyor.

2022 yılı bakımından vatanımızda ETBİS'e mukayyet olup ortalık yerlerinde e-ticaret faaliyetinde mevcut 488 bin 706 skor pres bulunuyor. Bunun birlikte e-ticaret yardımıyla tüketiciler, hâlâ birlikte tomar ürüne ulaşarak ve verim seçeneklerini kıyasen satın almaya değişmeyen verebiliyor. Dolayısıyla e-ticaret platformları, işletmeler ve tüketiciler düşüncesince dosdoğru kesim dinamikleri oluşturulması en ehemmiyetli konulardan birisi şekilde öne çıkıyor."

"E-ticaret yasası ile sürdürülebilir ve dosdoğru birlikte nema bekleniyor"

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan da akıbet senelerde çabucak büyüyen e-ticaret hacmini müspet şekilde değerlendirirken, bu mevzuyla ait türel düzenlemelerin gündeme gelmesinin alışılagelen bulunduğunu belirtti.

Haksız ticari uygulamaların önüne geçerek adaletli birlikte kesim dinamiği kuruluş eylemek ve Türkiye'deki e-ticaret pazarının dosdoğru birlikte biçimde büyümesini gelmek namına orak ayı ayında çıkarılan e-ticaret yasasını, kesim ve mahveden sebebi ile değerlendiren Kızıltan, şunları kaydetti:

"e-ticaret yasasının elden işletmelere müteveccih değil, sektöre müteveccih yararları da bulunuyor. Platformların ve pazaryerlerinin süreçler ve kombinezon dair firmalara sağlamış olduğu ‘pazara giriş' olanaklarının yarattığı faydayı sürdürülebilir kılabilmek birlikte yandan kurumsallaşmaya katkıda bulunurken, gayrı yandan markaların öz e-ticaret ortamlarının da dosdoğru çalışabilmesi, rakiplik ve verim yönetimi dair gelişmelerin de realizasyon edilmesi akıbet kullanıcılara sağlanacak bedel yaratımı düşüncesince akıbet aşama önemlidir. ABD'de hâlâ başıboş bulunan çevre ortamlarına nazaran Avrupa'nın öz pazarlarını, firmalarını ve tüketicilerini korumaya müteveccih önlemleri cankulağı izlenmeli, yarar sağlayacak düzenlemelerden intifa imkanı da belkili olmalıdır. Ülkemizin yararına bulunan bu düzenlemenin hızlıca kanunlaştırılmasını sağlayarak yürürlüğe nâkil Ticaret Bakanlığını tebrik etmek gerekir."

Türkiye'nin ilkin yazılım dalında ekleme kıymeti nispeten faziletkâr bulunan ülkelerden birisi bulunduğunu vurgulayan Kızıltan, "Yetişmiş ve zeki birlikte elemanın kaybedilmesi ile firmalar ehemmiyetli zayiat veriyor. Son senelerde kalan akıl göçünün önüne geçebilmek düşüncesince ülkemizin gençlerine hâlâ ilkin söylemediğimiz, değişik ve toy şeyler söylememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da festival ateşi Sertab Erener ile yandı

2022-12-10 09:08 - Magazin

Kumluca’da sel araçları yoğun çıkardı

2022-12-12 09:09 - Asayiş

Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nin maskotu şempanze: 'Can'

2022-12-14 15:10 - Yaşam

TÜBİSAD: Türkiye'de alım satım akımları köklü değişti

2022-12-15 18:10 - Ekonomi

Burak Dağlıoğlu: Önceliklerimiz ortada envestisman ve ticareti çoğaltmak var

2022-12-12 14:09 - Ekonomi

Antalya'da çarpıcı yağmur dolayısıyla su baskınları yaşandı

2022-12-12 02:03 - Gündem

Azerbaycanlı STK'lerin Laçın koridorundaki beyaz zehir protestosu bitmeme ediyor

2022-12-13 19:08 - Dünya

Türkiye genelinde Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri açılacak

2022-12-15 16:10 - Sağlık

Kayseri'de çelik kapı fabrikasında büyük yangın

2022-12-15 08:05 - Asayiş

FETÖ firarisi İpek, Türkiye aleyhine arsıulusal mahkemede açmış olduğu ödence davasını kaybetti

2022-12-09 03:09 - Gündem

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem