Türk bilgelik insanları, 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde kıtaya asgari kadem izi bıraktı

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nden Dr. Atilla Yılmaz, "Bilim seferlerimizde Antarktika'nın çevresini destek olmak düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz ve kıtaya asıl açıdan minimal fut izimizi çoğaltmak düşüncesince çalışıyoruz." dedi.

Teknoloji - 2 yıl önce

Antarctica

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde kıtadaki ekosistemi ve çevreyi destek olmak düşüncesince ellerinden mevrut gayreti yayınlayan Türk bilgelik insanları, çalışmalarında asgari fut izi bıraktı.

14 milyon kilometrelik alanıyla "dünyanın 5. iri kıtası" bulunan Antarktika, düşkünlük uyandıran coğrafyası ve doğasıyla kaşif ve ilmî araştırı ekiplerinin flaş noktalarından birisi olma ayrıcalığı taşıyor.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Türk bilgelik müşterilerini yaptıkları, çalışmalarla hem dünyanın istikbaline enerji tutuyor bununla birlikte ana kara ve çevresinin ekosisteminin negatif halde etkilenmesini engelleyerek deli dolu hayatının koruyucusu oluyor.

"Bilim ve sulh kıtası" Antarktika'ya revan Türk bilgelik insanları, çalışmalarını, 54 ülkenin yan yer aldığı ve 1961'de yürürlüğe giren Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde belirlenen kavait kapsamında ve 2017'de onama edilen Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü'nde tamlanan şartlara makul halde yürüttü.

Türk bilgelik insanları, bahis konusu dizge içinde çalışmalarını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Madrid Protokolü'nü esasi almış yer aldığı yönetmeliğe göre, ana kara ve etrafında deli dolu hayatını koruyarak, "minimum fut izi bırakarak" bitirdi ve yurda döndü.

"Dünyanın en dargın kıtası" şekilde vasıflandırılan Antarktika'da hemen ilmî incelemelerin yapıldığı üslerin çalışkanlık gösterilmesine müsaade veriliyor.

Gelecekteki güvence

Antarktika; penguenler, foklar, balinalar ve kuşların da aralarında bulunmuş yer aldığı nice canlıya ev sahipliği yapıyor.

Güney gayrisıhhi kürenin en güneyinde arazi düzlük ve yüzdelik 98'i buzla ciltli bulunan kıta, dünyanın lezzetli su kaynaklarının yüzdelik 70'ini barındırıyor.

Antarktika'nın barındırdığı deli dolu derya kaynakları ve buzullarında hafi lezzetli su potansiyeli, yeryüzünün gelecekteki güvencesi şekilde görülüyor.

Çalışmaların yürütülmüş yer aldığı 68 aşama lodos enlemindeki Türk bilgelik kampının bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası ve etrafında çoğu kez Adelie, Gento (Gentoo) ve tolga (Chinstrap) penguenleri, kürklü, yengeçyiyen (Crabeater) ve Weddell fokları, skua, polar sumrusu, alkan martı ve karabatak kuşları ile yoğunluklu şekilde çıkıntı balinalar ve bulunmaz de olsa "orka" çeşidi balinalar görülüyor.

10 metreden ortak tomar yaklaşılması yasak

Kıta üstünde ilmî faaliyetlerde özen edilmesi müstelzim en ehemmiyetli konulardan birisini insanoğlu elinin minimum değdiği bu kıtadaki canlılarla bulunan etkileşim oluşturuyor.

Doğal hayatın negatif etkilenmemesi düşüncesince kıtadaki canlılara en ortak tomar 10 m. yaklaşılması gerekiyor.

Bilim seferlerindeki katılımcılara kıtaya fut basmadan evvela bilgilendirmeler yapılıyor. Bu kapsamda tabii hayatlarında elan evvela adamla değini etmemiş canlıların ortada titiz yürünmesi ve asgari gürültüde çalışılması ehemmiyet taşıyor.

Kıtadaki hayvanlar; başta üreme, yumurtlama dönemlerinde elan alıngan oluyor. Bu nedenle katılımcılara "eğer canlılar size yaklaşırsa onları korkutmadan usulca aranızdaki mesafeyi artırın veya çakılı kalmış şekilde canlının yöntemini değiştirmesine müsaade verin" tavsiyesinde bulunuluyor.

"Seferlerimizde 'çevre zabiti' bulundurmaya himmet ediyoruz"

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Çevre Zabiti ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsünden Dr. Atilla Yılmaz, kıtadaki çalışmalarında kendilerine zevcelik fail AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, insanoğlu elinin minimum değdiği arazi bulunan Antarktika'nın "benzersiz" ortak ekosisteme eş bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Seferlerimizde mekân kurallarının gözetilmesi düşüncesince 'çevre zabiti' bulundurmaya himmet ediyoruz. Bu kişi, çoğu kez sahada hesaplı çalışmaların buranın kurallarına makul olup olmadığını denetliyor ve muhtemel ortak çevresel kaymakamlık yerinde karışma düşüncesince yazık üstleniyor. Bu süreç, kere öncesinde başlıyor.

Katılımcıların ana kara üstünde araştırı yapabilmesi ve kip alabilmesi düşüncesince ayrışık izinler alması gerekiyor. Bu mevzuda izinli merci de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. Bizler de kere öncesinde kere katılımcıları ile Bakanlık arasındaki koordinasyonu sağlıyoruz."

"Minimum fut izimizi çoğaltmak düşüncesince çalışıyoruz"

Yılmaz, emek harcamaları esnasında rastladıkları canlıları huzursuz etmemek düşüncesince himmet gösterdiklerini aktararak, "Buradaki ekosistemin korunması namına apayrı kıtalardan kıtaya ilgilendiren sıfır türlerin taşınmaması aşırı ehemmiyetli ortak husus. Uçaktan iner inmez kıtaya evvel fut basışımızda botlarımızı hususi solüsyonlarla dezenfekte ediyoruz. Bu uygulamayı herhangi ortak gündüz meydan emek harcaması gerçekleştirmek düşüncesince gemiden ayrılırken ve karadan gemiye gelirken tekrarlıyoruz. Bilim seferlerimizde Antarktika'nın çevresini destek olmak düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz ve kıtaya hak manada asgari fut izimizi çoğaltmak düşüncesince çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Donetsk'te Ukrayna'nın attığı füzeyle yaşamını kaybeden 20 çırçıplak anıldı

2022-03-16 11:51 - Dünya

Suriye'de fariza işleyen jandarma komando er er Bingöl'e döndü

2022-03-15 11:16 - Gündem

14 Mart 2022 Pazartesi okullar tatil mi?

2022-03-13 22:12 - Gündem

TOGG eksi 40 derecede test edildi

2022-03-14 15:00 - Teknoloji

Atılay Canel: 'Futbol hatalar oyunu'

2022-03-12 16:59 - Spor

Zelenskiy'nin İsrail'deki genosit müzesinde görüşme talebi reddedildi

2022-03-13 21:14 - Dünya

OSD ocak-şubat zamanına bağlı verileri açıkladı

2022-03-14 11:01 - Ekonomi

Akıllı çiplerle 15 dakikada dert teşhisi koyan 'nano-laboratuvarlar' kuruluyor

2022-03-17 11:49 - Teknoloji

Türkiye'de 25 bin 401 ferdin Kovid-19 testi fazlalık çıktı, 123 isim yaşamını kaybetti

2022-03-11 20:30 - Sağlık

Önder Karaveli: 'Kazanmayı hak edecek oyun oynamadık'

2022-03-14 23:57 - Spor

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem