Türkiye'nin 'tek akademisyen kadın üroloğu', hanımlar düşüncesince yeni tedaviler geliştiri

Yaklaşık 7 sene İngiltere'de çalıştıktan sonradan Türkiye'ye dönen Doç. Dr. Naşide Mangır Bolat, hastalarının ve doktorlarının elden rical bulunduğu melhuz "üroloji" dalında adından yalan ettiren ilmî çalışmalara imza atıyor.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

Yaklaşık 7 sene diyar haricinde çalıştıktan sonraları ihtimam buyurmak düşüncesince ülkesine dönen Doç. Dr. Naşide Mangır Bolat, Türkiye'nin "tek akademisyen kadın üroloğu" şekilde fariza yapıyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bolat, Türkiye'nin önemli kadın ürologlarından bir tanesi olmasının beraberinde bu alandaki "tek kadın öğretim üyesi" unvanına da sahip.

İngiltere Sheffield Üniversitesinde 2013-2020 yıllarında kadın ürolojisi dalında icraat örümcek Bolat, doktora tezini de bu bölgede tamamladı. Bolat, ilmî araştırmalarına paralel, "Kadın Ürolojisi, İşlevsel ve Rekonstrüktif Üroloji Üst Uzmanlık Eğitimi"ni de bu ülkede aldı.

Bolat, 2020'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda akademisyen şekilde çalışmaya başladı.

Bilim Akademisi çeşidinden "Genç Bilim İnsanı" ödülüne müstahak tanıdık Doç.Dr. Naşide Mangır Bolat, halen Sheffield Üniversitesinde konuk akademisyen şekilde kayıtlı.

"Hacettepe Üniversitesinin daveti iri ortak şans"

Hastalarının ve doktorlarının hemen rical bulunduğu melhuz bevliye dalında adından gır ettiren başarılara imza atan Bolat, Türkiye'ye deveran süreci ve ilkin kadın ürolojisi üstünde çalışmış bulunduğu yeni araştırmalarını AA muhabirine anlattı.

Doç. Dr. Bolat, hanımlarda hacet kaçırma, hacet yapamama problemlerine müteveccih klinik ve ilmî çalışmalara yoğunlaştığını, kendini bu bölgede yetiştirmek düşüncesince İngiltere'ye gitme sonucu aldığını dile getirdi.

"İngiltere'ye ondan sonra Türkiye'ye değişmek kararıyla gitmiştim. İçimde devletimizde sıfır ortak şeyi yapabilme, ülkeme dönerek bu biçimde ihtimam ika arzusu vardı." ifadelerini kullanan Bolat, Hacettepe Üniversitesinin namına teklifte bulunmasını iri ortak kısmet şekilde gördüğünü vurguladı.

Bolat, Bilim Akademisinden almış bulunduğu ödülün de kendisini aşırı bahtiyar ettiğini belirterek, "Bilimsel metotla ilgilendiren çabamı, çalışmalarımı Bilim Akademisinin görmesi, tanıması aşırı kıymetli. Umarım bu çalışmaların hem klinik pratiğe bununla birlikte hastalarımıza ortak faydası olur." diyerek konuştu.

"Üroloji doktorlarının yüzdelik 1'inden şimdi azını hanımlar oluşturuyor"

Doç. Dr. Naşide Mangır Bolat, bevliye dalında hem kadın parasız hem kadın hekim sayısının az bulunduğunu tabir ederek, şunları kaydetti:

"Üroloji hastalarımızın tahminî ½ si kadın ve çocuklardan oluşuyor. Büyük kısmı hacet kaçıran, yapamayan, tümörleri mevcut hastalar ancak maatteessüf bevliye dalında doktorlarımızın yüzdelik 1'inden şimdi azını hanımlar oluşturuyor. Bu da denyo ortak durum, hastaların afiyet sistemine ulaşımında ortak konforsuzluk yaratıyor.

Türkiye'de ego ürolojide beşinci kadın uzmanım ve akademisyen şekilde geçmiş kadınım. Tabii ki doktorun hanımı ve beyi imkânsız ancak bu bölgede kadın sayısının artması, çekindiği düşüncesince afiyet kuruluşlarına başvurmayan hastalar açısından da değerli. Üroloji dalında şimdi aşırı kadın hekime gerekseme var, ümit ederim tedricen de artacak."

"İdrar kaçıran hanımlarda yeni otama yöntemlerini geliştiriyoruz"

Yeni çalışmalarıyla ilgilendiren de bilim sağlayan Doç. Dr. Bolat, "TÜBİTAK ve diyar dışından dayanak noktası alan, hacet kaçıran hanımlarda yeni otama şekilleri üstüne dü çalışmamız var. İdrar kaçıran hanımlar düşüncesince yeni, şimdi sansasyonel ve emin otama yöntemlerini geliştiriyoruz." diyerek konuştu.

Bolat, hacet kaçırma, yapamama üzere problemleri canlı hanımlara da şu çağrıda bulundu:

"Beni en aşırı üzen şey, hacet kaçırma problemi olması durumunda bununla yaşamaya çalışan, bunu saf yaşamın ortak parçası sanan hastalarımızın olması. Sırf utandıkları düşüncesince doktora başvurmayıp ince aliteli sıfır ve gayrisıhhi ortak sahn sürüyorlar. Halbuki bu, tedavisi bulunan ortak hastalık. Bu sıkıntıları canlı kâffesi hanımlara kesinlikle doktora başvurmalarını öneriyorum."

Haftanın Öne Çıkanları

İzmir’de silahlı kavgada başından vurulan eski uzatmalı çavuş hayatını kaybetti

2022-05-03 14:28 - Asayiş

Arap ülkelerindeki milyonlarca Müslüman sefa namazında Mescid-i Aksa'yı unutmadı

2022-05-02 20:53 - Dünya

AB, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'e müeyyide planlıyor

2022-05-04 20:21 - Dünya

İtalya bandıralı kruvaziyer Costa Venezia Bodrum'a yanaştı

2022-05-04 14:42 - Gündem

Üsküdar'da fotoğraf çekerken denize düşen genç akıntıda kayboldu

2022-05-04 18:46 - Gündem

Rusya, Ukrayna topraklarına seyir füzesi fırlattığı anları paylaştı

2022-05-04 19:07 - Dünya

Özer Hurmacı: 'Önce teknik direktör sonra kulüp başkanı olmak istiyorum'

2022-05-02 17:08 - Spor

Almanya’dan Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine destek

2022-05-03 20:02 - Dünya

Çekya’da Covid-19 kısıtlamaları tamamen kaldırıldı

2022-05-05 00:05 - Dünya

Laboratuvarda bitki klonlayan akademisyenler, fide istihsal dönemini kısalttı

2022-05-03 12:14 - Teknoloji

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem