Ukrayna'da savaş zımnında boşaltma edilenlerin muvakkat durağı: Dnipro'daki kamplar

Savaşın bitmeme etmiş olduğu Ukrayna'da çatışmaların sürdüğü bölgelerden boşaltma edilen ve gidecek noktayı olmayanlardan ortak kısmı, ülkenin Dnipro kentinde kurulan merkezde muhtemelen ortak müddet kalarak, buradan henüz sakıncasız yerlere gitmeye çalışıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Dnipro

Ukrayna'nın cephe hatlarına DOĞRU yaşayan, asayiş yardımıyla boşaltma yapılmak mecburiyetinde kalanların ortak bölümü evvela Dnipro'daki kamplara yerleştiriliyor, hâlâ sonradan da buradan tehlikesiz yerlere yönlendiriliyor.

Kamplara, savaş başladığında başta Harkiv, Herson, Zaporijya, Mariupol üzere şehirlerden boşaltma edilenler gelirken, sonuç devirde Donbas'tan gelenlerin sayısında artma görülüyor.

Yerel gönüllüler, arsıulusal iane kuruluşları ve vatandaşların bağışlarıyla kurulan merkezlerde kalanlara duracak arazi ve aşındırmak verilirken, gidecek bölgeleri sıfır ailelerin de tehlikesiz yerlere gitmelerine asistan olunuyor.

Dnipro'da, savaşın başlamasından buyana 1500'e DOĞRU ferdin kaldığı, adı "Zatişniyi Kutoçok" bulunan ve Türkçe "Sakin ortak Yer" anlamına mevrut merkezin yöneticisi 36 yaşındaki Anna Kolaşnik, AA muhabirine buradaki faaliyetleri anlattı.

Savaş zımnında Harkiv kentini vazgeçme buyurmak mecburiyetinde küsurat ve oğlu ile Dnipro'ya mevrut Kolaşnik, aylardır bu merkezde memur bulunduğunu kaydetti.

Kolaşnik, savaşın başladığı evvela zamanlarda ülkenin muhtelif bölgelerinden boşaltma edilenlerin merkeze sığındığını belirterek sonuç aylarda ise hâlâ baş döndürücü Donbas'tan gelenlerin buraya başvurduğunu aktardı.

Bahmut, Kramatorsk, Slavyansk ve Seversk şehirlerden mevrut ve gidecek bölgeleri olmayanların merkeze yöneldiğini kail Kolaşnik, Rus ordusunun kontrolüne geçmeden evvela Lisiçansk ve Severodonetsk'ten de vatandaşların geldiğini belirtti.

Bu insanların yunak çatışmaların yaşandığı yerlerden eşyalarını fark yanlarına almadan geldiklerini tamlayan Kolaşnik, "Buraya gelip evvela dinleniyorlar. Sonra nereye ve nite gideceklerine değişmeyen veriyorlar. Bazıları akrabalarına, ötekiler ise ülke dışına gidiyor." dedi.

Kolaşnik, "Bugüne genişliğinde 1500'e DOĞRU kişiyi ağırladık. Ayrıca daim kalanlar da oluyor. Engelliler ve hali ciddi olanlara sınırsız arazi veriyoruz." sanarak konuştu.

7 yaşındaki Maria'nın imgesel savaşın bitmesi

Ailesiyle 3 çağ evvela merkeze yerleşen 7 yaşındaki Maria Didenko, daim iklim saldırılarının yaşandığı Bahmut'tan geldiklerini söyledi.

Didenko, "Savaşın bittiğini ve evime arka dönmeyi fon ediyorum. Büyüyünce hekim edinmek istiyorum. Normal ortak sahn fon ediyorum."

Didenko'nun babası 49 yaşındaki Vladislav da Bahmut'tan boşanmak mecburiyetinde kaldıklarını kaydederek "Orada durmak baş döndürücü tehlikeliydi. Kızımız düşüncesince endişeleniyorduk." dedi.

Vladislav nereye gideceklerini, nerede kalacaklarını bilmedikleri düşüncesince ailesi ile bu kampa sığındıklarını, ne yapacaklarına burada değişmeyen vereceklerini söyledi.

Engelli evladı ile merkezde kalıyor

Serebral palsi hastalığı bulunan 15 yaşındaki kızı ile 15 Haziran'da Dnipro'ya geldiğini tamlayan 37 yaşındaki Viktorya Guşina, bugüne genişliğinde bu merkezde kaldıklarını anlattı

Kampın şahısların iare adresi olsa da hali ciddi olanların daim kalmasına müsaade verildiğini anlatım fail Guşina, "Kızım sakat bulunduğu düşüncesince durumumun farkındalar. Bu sebepten kalmamıza müsaade verdiler. Bunun düşüncesince minnettarız." sanarak konuştu.

Guşina, dip saldırıların yaşandığı Lisiçansk'tan boşanmak mecburiyetinde kaldıklarını dile getirerek "Mermiler, füzeler yanımıza düşüyordu. Kızım sığınakta oturuyordu sürekli. Ben de dışarıda aşındırmak hazırlıyordum. Şehirde doğal taş yağı lambası yağı yoktu. Herkes yemeğini dışarıda hazırlıyordu." dedi.

"Evden boşanmak tekaüt oldu, ortak hafta süresince ağladım"

Sıcak çatışmaların yaşandığı Donetsk cephesine DOĞRU yaşadıkları şehirden 2 kız evladı ile boşaltma edilen 43 yaşındaki Voktorya Kovalova, kocasının eroin ocağında çalışırken seneler evvela geçirdiği ortak sarsıntı sebebi ile inme bulunduğunu belirtti.

Kocasının şimdilik evlerinde kalmayı yeğleme ettiğini tamlayan Kovalova, "Eşim evde durmak istiyor. Akrabalar ona bakıyor fakat esas gayem onu da yanımıza getirmek." ifadelerini kullandı.

Evden ayrılmanın sonuç etap tekaüt olduğunu, arka dönmeyi fon ettiğini dile getiren Kovalova, "Bir hafta ağladım buraya gelmeden önce. Şimdi burada (Dnipro) ev kiralamaya çalışacağız." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5. İslami Dayanışma Oyunları'nı başlattı

2022-08-10 05:02 - Spor

ABD’den 100 Belaruslu kurum ve kişiye yaptırım

2022-08-09 21:04 - Dünya

Ukrayna'da savaş zımnında boşaltma edilenlerin muvakkat durağı: Dnipro'daki kamplar

2022-08-10 12:05 - Yaşam

Zeytinburnu'nda hırdavat dükkanında çıkan yangın söndürüldü

2022-08-10 03:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5. İslami Dayanışma Oyunları'nda düet görüşmelerde bulundu

2022-08-10 02:04 - Gündem

Bakan Karaismailoğlu: Tüm dünyada büyümekte bulunan devletler Türkiye’yi gösteriş manken almaya başladı

2022-08-10 04:03 - Politika

İngiltere'nin önde mevrut su şirketlerinden Thames Water "hortum yasağı" uygulayacak

2022-08-09 22:05 - Dünya

Küçükçekmece’de motosikletle gelen şüpheliler 1 kişiyi sokak ortasında vurarak öldürdü

2022-08-10 09:04 - Asayiş

8 askerin katil zanlısı PKK-KCK’lı terörist tutuklandı

2022-08-09 23:04 - Asayiş

Katar Emiri ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Gazze'deki sonuç hali görüştü

2022-08-10 02:05 - Dünya

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem