WhatsApp yazışmaları delil niteliğinde sayıldı: İşçiler tazminatsız işten çıkartıldı

İzmir'de güneş tacı virüs önlemleri kapsamında makbul kapanmalarda, keyif mensuplarının konaklaması düşüncesince işlev verici otel çalışanları WhatsApp üstünden işe arka çağrıldı. WhatsApp üstünden mevrut mesajların geçerliliğinin olmadığını ati devam eden ve topu

Gündem - 2 yıl önce

Geçtiğimiz devre tamamı yurtta, güneş tacı virüs (Covid-19) önlemleri kapsamında ayrışık sektörler kapanmaya giderek, hizmete boşluk verdi. Bu sektörlerden biri de konaklama endüstrisi oldu. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın almış bulunduğu değişmeyen doğrultusunda, güneş tacı virüs tedavisinde fariza meydan keyif çalışanları ile tedaviye muhtaç, bekâr canlı buğulu vatandaşlara otellerin bakım verebilmesi dair istisnai müşterek gidiş bahis konusu oldu. evvel kapanmaya revan arkası sıra bu ayrıklık doğrultusunda keyif mensubu ve desteğe kadın bireylere bakım vermeye süregelen oteller, izne çıkardıkları mensupları arka çağırdı. Bu otellerden biri de İzmir'deydi. İzmir'de bakım verici müşterek otel, bu gidiş doğrultusunda baştan bakım ita sonucunda alarak, izne çıkardığı mensupları Whatsapp üstünden arka çağırdı. Bazı personeller meydana getirilen davet cihazı dair işlerine arka dönerken, birtakımı personeller ise keyif açısından ne üzere önlemler alındığını sorgulayarak ve WhatsApp üstünden meydana getirilen çağrılmanın uygulanan olmadığını tez ederek işlerine arka dönmedi.

İş akitleri feshedildi

Bazı otel mensuplarının meydana getirilen tamamı uyarılara rağmen, çağrılara kulak asmayarak işe gelmemesi sonucunda otel yönetimi, bu personellerin iş akdine sonuç verdi. İşten çıkartılan personeller ise soluğu mahkemede aldı.

Emsal karar: WhatsApp yazışmaları delil niteliğinde

İş akitlerine sonuç sunulan personellerin otele dair açtığı davanın değişmeyen duruşması İzmir 5. İş Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada yan avukatları toprak alırken, savunmalar dinlendi. Taraf avukatlarının iddialarının arkası sıra duruşma heyeti, Yargıtay'ın 'Yasada; Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata müsait bağlanmış yahut basma metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, fon yahut neva kaydı üzere veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzeri bilim taşıyıcıları bu Kanuna gereğince belgedir' yazılıdır. Bu kodifikasyon ile eğilimli yazışmaları da doküman kendisine benimseme edilmiştir' sonucuna atıfta bulunarak, WhatsApp yazışmalarını delil niteliğinde saydı. Otelin güneş tacı virüs tedbirleri kapsamında ilaç aldığını, turuncu çember sertifikasını bulundurduğuna da orgazm getiren mahkeme, personellerin tazminatsız işten çıkarılmalarını DOĞRU buldu.

"WhatsApp yazışmalarının delil niteliğinde bulunduğu tartışmasız"

Mahkemenin almış bulunduğu kararın önemine aksan eden otelin yan avukatı Ali Onar, WhatsApp yazışmalarının bundan sonra Türk hukukunda bağlanmış delil niteliğinde benimseme edilmesinin emsalsiz olduğuna değindi. Avukat Ali Onar, "Bilindiği üzere pandemi zamanında birtakımı sektörler kapanmaya gitti. Bu sektörlerden biri de otelcilik sektörüydü. Ancak burada Sağlık Bakanlığı kabilinden istisnai müşterek gidiş oluşturuldu. Bakanlık, keyif çalışanlarına ve tedaviye muhtaç, bekâr canlı buğulu vatandaşlara otellerin bakım vermesi dair müsaade verdi. Bu baş döndürücü yarayışlı müşterek hizmetti. Bu hizmeti verecek bulunan oteller de yayımcı ki kapanmalarını bozma ederek personellerini arka çağırdılar. Müvekkili olduğumuz otel de personellerini WhatsApp üstünden bilgilendirerek işe arka çağırdı. Bu bilgilendirme ve arka çağırmanın arkası sıra müşterek fraksiyon personel işine arka döndü fakat işine arka dönmeyen personeller de beli ve işe arka başlamadılar. Bunun dair kanuncu muamele işlendi ve çalışanların bakım akitlerine sonuç verildi. Hizmet akitlerine sonuç verilmesinin akabinde ilişik otele sorun açıldı. Açılan davada lüzumlu tedbirlerin alınmadığı ve WhatsApp üstünden meydana getirilen bilgilendirmenin valör taşımadığı tez edildi. Yargılama sonucunda dü esas dayanaklık etmek kuruldu. Bu esas dayanaklardan müşterek tanesi, otelin almış bulunduğu tedbirlerin, Sağlık Bakanlığının kriterlerine akıllıca olduğu; doğrusu apayrı müşterek deyişle Sağlık Bakanlığının kriterlerine gereğince sözleşmenin yapıldığı ve turuncu çember sertifikası almış müşterek otelin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini hesabına getirdiğine orgazm getirildi. Bir gayri ehemmiyetli madde ise WhatsApp üstünden meydana getirilen bildirimlerin, bundan sonra Yargıtay kararları doğrultusunda uygulanan müşterek tebligat olduğu, delil niteliğinde bulunduğu anlamında değişmeyen mevdu oldu. Bizim açımızdan iş hukuku anlamında, dü esas hususta da duruşma kalburüstü ve ehemmiyetli müşterek değişmeyen vermiş oldu. Mahkeme böylece WhatApp yazışmalarının bundan sonra Türk hukukunda bağlanmış delil niteliğinde benimseme edilmesinin emsalsiz olduğuna değişmeyen vermiş oldu" açıklamasında bulundu.

"Mahkeme, Yargıtay'ın vermiş bulunduğu kararlara atıfta bulunarak bu sonucunda verdi"

Avukat Ali Onar, evcil mahkemenin, Yargıtay'ın verdiği balya karara atıfta bulunarak bu sonucunda aldığını söyleyerek, "Bu evcil duruşma kabilinden sunulan müşterek değişmeyen ancak, iş sağlığı ve güvenliği itibarıyla mahkeme, Yargıtay'ın vermiş bulunduğu kararlara atıfta bulunarak bu sonucunda verdi. Özellikle WhatsApp yazışmaları, aktüel hukukumuza toy giren kararlardan birisi. İş sağlığı ve güvenliği itibarıyla duruşma de başta pandemi koşullarını değerlendirerek, bu halde Yargıtay kararlarına atıfta bulunmuş oldu" niteleyerek konuştu.Ali İhsan Çiftçi 

İLGİLİ HABER
Yargıtay'dan o patronlara çirkin haber
Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere'deki hava yolu şirketleri hükümetten finansal dayanaklık etmek paketi arzu etti

2021-12-13 19:36 - Ekonomi

Fabrikanın çatısından düşen işçi öldü

2021-12-08 14:09 - Asayiş

Şampiyon sportmen yerleştiği yaylanın 'Bisikletli toplum çoban'ı oldu

2021-12-12 11:49 - Spor

Tedavi ümidiyle kandırılan engelli kadın, Fransa'da havaalanına sığındı

2021-12-13 13:59 - Gündem

Erzincan’da yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve fırtına uyarısı

2021-12-14 14:20 - Gündem

‘Bayrampaşa 11’ dizisinde sürpriz oyuncu

2021-12-13 12:24 - Magazin

Yapay zekanın, alzaymır tedavisinde kullanması düşüncesince evren genelinde icraat sürüyor

2021-12-14 11:35 - Sağlık

Sincar'da yıldırı örgütü PKK'ya ilişkin YBŞ ile Irak ordusu çatıştı

2021-12-12 19:04 - Dünya

Beyrut patlamasına ilişkin soruşturmada eski Maliye Bakanı Halil’in tutuklanması talebi

2021-12-10 20:05 - Asayiş

Denizde çıkan hortumlar paniğe yol açtı

2021-12-14 17:08 - Asayiş

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e denli işlev vermeyecek

12:08 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:07 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

'Kentsel dönüşümü beslemek gibi kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıy

02:07 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi onama edildi

01:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem