AB: Ukrayna'ya için saldırganlığın çın neticeleri ve çın bedeli olur

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya için saldırganlık sergilemesi şeklinde bunun "çok çın neticeleri ve ağırbaşlı bedeli" olacağını bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel'de planlı senenin akıbet AB Liderler Zirvesi bitmeme ederken, şahika bildirisinin aut ilgiler bölümü kamuoyuyla paylaşıldı.

Liderler, Ukrayna başlığı altında Rusya'ya "Ukrayna sınırındaki askeri tahkimatı ve agresif söylemi" dolayısıyla ortaya çıkan gerginliği düşürmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna'nın arsa bütünlüğü ve egemenliğine yeterli desteklerini vurgulayan AB liderlerinin bildirisinde, "Ukrayna'ya müteveccih henüz müşterek tomar askeri saldırganlığın cevap namına ortaklarla eş güdümlü edilen baskıcı tedbirler engelleme aşırı şişman neticeleri ve ciddi bedeli olacaktır." ifadesi arsa aldı.

Bildiride, AB liderlerinin diplomatik çabaları ve Minsk Anlaşmasının yeterli namına uygulanması düşüncesince Normandy formatını desteklediği vurgulandı.

Belarus başlığı altında ise göçmenlerin ve sığınmacıların taşıt namına kullanılması kınanarak, AB'nin buna cevap vereceği, aut sınırlarının korunacağı, insanoğlu kaçakçılığıyla savaşım edileceği, henüz önceki iptidai el tahsil edilen müeyyide kararlarının uygulanacağı ve altıncı müeyyide paketine mücehhez olunacağı belirtildi.

Belarus'a insancasına iane müesseselerinin erişimine müsaade verilmesini talip AB liderleri, AB'ye tahavvül etmek düşüncesince Belarus'a mevrut şahısların ülkelerine dönmelerinin destekleneceğini anlatım etti.

"Göçte dönüşler düşüncesince kâffesi vesait ceviz namına kullanılsın"

Bildiride, "göçün aut boyutları" başlığında AB Komisyonunun eşme ve transit devletler düşüncesince hazırladığı aksiyon planının tehirsiz uygulanması istendi.

Liderler, bu kapsamda AB Komisyonuna "tüm güzergahlarda göçle ilgilendiren eylemler düşüncesince akıllıca finansal fonu gecikmeksizin belirlemesi ve harekete geçirmesi" çağrısında bulundu.

Göç dair AB'nin arka dönüşlerle ilgilendiren politikalarında henüz müşterek tomar bütünlük sağlanmasının önemi vurgulandı. Liderler, AB ülkelerinden eşme devletlere çalışan dönüşlerin sağlanması üzere hızlıca harekete geçmesi düşüncesince AB Komisyonu ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisine çağırma cihazı yaptı.

Bu amaçla ilgilendiren kâffesi AB politikalarının, kalkınma, tecim ve vizeler engelleme kâffesi vasıtaların ceviz namına kullanılması istendi. Ayrıca bulunan arka benimseme anlaşmalarının yeterli namına uygulanması ve yenilerinin sonuçlandırılması çağrısında bulunuldu.

Göçün üçüncü ülkelerce araçsallaştırılmasının kınandığı bildiride, AB sınırlarına gayrikanuni biçimde tahavvül etmek talip bireyleri haiz şirketlere müteveccih baskıcı tedbirlere bağlı öneri hazırlanması istendi. AB'nin aut sınırlarının korunmasında uzuv ülkelerle uç muhafızları ve açıktan strateji kabilinden bölgelerde iş birliğinin desteklenmesi dair icraat yürütülmesi istem edildi.

"AB zat güvenliğinde henüz aşırı vebal alacak"

Bildirinin "güvenlik ve savunma" başlığında da AB'nin ciddi özerkliğine aksan yapılarak, "AB zat güvenliğinde ve defans dalında henüz müşterek tomar vebal alacaktır." ifadesi kullanıldı.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell çeşidinden taslağı hazırlanmakta olan ve Mart 2022'deki zirvede onaylanması planlanan "Stratejik Pusula" üstündeki çalışmaların ilerletilmesi çağrısı yapıldı.

Liderler ayrıca, Şubat 2021'de istem edilen uygulayım bilimi biçim haritasının sunulmasını beklediklerini belirtti. AB Komisyonu ve Yüksek Temsilcinin feza güvenliği, siber ve melez tehditlerle savaşım hikayelerinde da tekâlif hazırlaması istendi.

NATO ile AB arasındaki ilişkilerin önemine aksan işleyen liderler bildirisinde, "Transatlantik ilgiler ve AB-NATO teşrikimesai umumi güvenliğimizde anahtar ciddiyete sahiptir." değerlendirmesinde bulunuldu.

AB liderleri, henüz çelimli müşterek AB'nin "NATO'ya tamamlayıcı" hasep taşıyacağını bildirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere'deki hava yolu şirketleri hükümetten finansal dayanaklık etmek paketi arzu etti

2021-12-13 19:36 - Ekonomi

AB: Ukrayna'ya için saldırganlığın çın neticeleri ve çın bedeli olur

2021-12-17 00:50 - Dünya

Şampiyon sportmen yerleştiği yaylanın 'Bisikletli toplum çoban'ı oldu

2021-12-12 11:49 - Spor

Tedavi ümidiyle kandırılan engelli kadın, Fransa'da havaalanına sığındı

2021-12-13 13:59 - Gündem

Erzincan’da yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve fırtına uyarısı

2021-12-14 14:20 - Gündem

‘Bayrampaşa 11’ dizisinde sürpriz oyuncu

2021-12-13 12:24 - Magazin

Yapay zekanın, alzaymır tedavisinde kullanması düşüncesince evren genelinde icraat sürüyor

2021-12-14 11:35 - Sağlık

Ünlü şarkıcı Gülçin Ergül taburcu oldu

2021-12-15 16:59 - Magazin

Sincar'da yıldırı örgütü PKK'ya ilişkin YBŞ ile Irak ordusu çatıştı

2021-12-12 19:04 - Dünya

Türkiye tahıl piyasası 2022'de 10 bilyon dolarlık dış satım hedefliyor

2021-12-15 18:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem