Aşçılık programı öğrencileri, vegan mutfağını ustasından öğrendi

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri, vegan lider Ümran Kırık'tan vegan mutfağını öğrendi. Yüksekokul, önümüzdeki yarıyılda vegan ve etyemez mutfağı selektif dersini müfredata ekleyecek.

Eğitim - 2 yıl önce

Vegan reis Ümran Kırık kabilinden İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencilerine vegan mutfağının püf noktaları anlatıldı. Öğrenciler, hem vegan reis aynı sürede İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Onur Özden ile baş başa vegan tagaddi haline akıllıca falafel, browni, humus ve mayonez yaptı. Özden, önümüzdeki yarıyılda vegan ve etyemez mutfağı dair selektif dersin müfredata ekleneceğini duyurdu.

“Vegan mutfağı yayılmaya başladı”Öğrencilere öz işletmesinde hazırladığı ürünlerden kimilerini kılgılı adına özetleyen Kırık, “Benim vegan mutfağı üstüne ortak işletmem var. Vegan felsefesine işlev geçirmek istediğim düşüncesince ahit öğrencilerle ortak araya geldim. İstiyorum ki gastronomi dalında vegan şeflere de arazi verilsin, şefler vegan mutfağını da öğrensin. Bugün öğrencilere öz restoranımda yaptığım ürünlerden bahsettim, vegan mutfağını anlattım. Birlikte falafel, browni, humus ve mayonez yaptık. Tüm bu ürünleri vegan felsefesine uyarınca hazırladık. Veganlığın felsefesi; hayvanların canının yanmaması, sömürülmemesi, karbon salınımının olmaması, her insanın hayat hakkının olması, dünyanın henüz elleme ortak arazi olması üstüne kurulu. Vegan mutfağı yayılmaya başladı, zira veganlık artmaya başladı. Bu sebepten dayanıklı baş döndürücü pres mutfaklarında vegan mutfağına da arazi vermeye başladı. Dünya veganlığa akilane gidiyor” dedi.

“Sektörde karşılığı var”İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Onur Özden de “Dünya üstünde yeme-içme eğilimleri değiş gösteriyor. Bunun felsefi ve mevzi boyutları da mevcut hemen esas şu ki bundan böyle anadan görme tagaddi biçimleri ayrım gösteriyor. Vegan ve etyemez tagaddi de henüz baş döndürücü ön plana çıktı. Biz öğrencilerimize bu mevzuları kuramsal adına anlatıyoruz ancak sektörde bu işi uygulayarak karşıcı Ümran Hanım'dan da dayanak noktası alarak öğrencilerimizin vegan mutfağını kılgılı adına görmelerini, sektörde işlerin elbette yürüdüğünü öğrenmelerini istedik. Bugün öğrencilerimizi vegan mutfakla tanıştırdık. Önümüzdeki yarıyıldan itibaren makbul iktisap geçirmek kaydıyla müfredatımıza selektif ibret koyacağız. Talep fail öğrencilerimiz, vegan ve etyemez mutfağı seçmece bu dersi kılgılı adına işleyebilecek. Öğrenciler bugünkü deneyimleriyle vegan mutfağında emek vermeyi sevdi. Çünkü onlar da biliyor ki sektörde bunun ortak karşılığı var. Vegan ve etyemez ürünleri hazırlamayı bilici şefler yeğleme ediliyor” niteleyerek konuştu.

Vegan aşçılık programı öğrencisiAynı sürede vegan bulunan aşçılık programı 1. dershane talebesi Gözde Nur Ölüş ise “Ben vegan sönümsüz ortak öğrenciyim. Bir güneş izlediğim ortak dokümanter sonrası vegan olmaya değişmeyen verdim. Bugünkü aktiflik benim düşüncesince dobra ortak deneyimdi. Yaptığım yemeği aşındırmak benim düşüncesince talih vericiydi. Normalde yaptığım yiyecekleri vegan olduğum düşüncesince yiyemiyorum” ifadelerini kullandı.

Ceren Atmaca - Ali Gözeten

Haftanın Öne Çıkanları

Öğrenciler sınıflara maskesiz girmenin mutluluğunu yaşadı

2022-04-27 11:46 - Sağlık

Fransız akademisyenler Kuşadası’ndaki yapı sistemini inceledi

2022-04-26 17:53 - Ekonomi

Rusya, yarın Polonya’ya gaz akışını kesecek

2022-04-27 04:34 - Dünya

Efsane güreşçi Yaşar Doğu'nun lakabı "Koca Yaşar" yerli çim türüne verildi

2022-04-23 13:21 - Spor

Mostar'da 5.7 büyüklüğünde deprem!

2022-04-23 08:06 - Dünya

IKBY’de terör örgütü PKK’ya büyük darbe: 1 ton patlayıcı ele geçirildi

2022-04-26 21:04 - Asayiş

Bursa'da düşen eğitim uçağında Manisalı pilot hayatını kaybetti

2022-04-25 18:04 - Gündem

Baharın tonlarına bürünen Akdamar Adası 'Badem Çiçeği Festivali'ne hazır

2022-04-27 11:37 - Yaşam

Kanada, Ukrayna'ya acemi silah yardımında olduğunu açıkladı

2022-04-23 01:13 - Dünya

Ferrari, evren genelinde 458 ve 488 manken otomobillerini geri çağırdı

2022-04-22 21:25 - Ekonomi

İlgili Haberler

Doğa Koleji velileri ‘okullarının depreme dayanıksız olduğu’nu iddia etti

09:06 - Eğitim

Bakan Özer açıkladı! İşte okulların açılacağı tarihler

13:06 - Eğitim

Üniversite öğrencileri dikkat, yatay geçiş imkânı düşüncesince akıbet gün 3 Şubat

09:07 - Eğitim

Dağcı babadan oğluna ilginç karne hediyesi

13:09 - Eğitim

'En güzel karne hediyesi sıcak bir kucaklaşmadır'

12:09 - Eğitim

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem