Bakan Dönmez: TANAP'ın kapasitesini dü katına denli açık açık çoğaltma sonucu çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Şu anda TANAP yılda 16 bilyon metreküp doğal doğal taş yağı lambası taşıyor. İnşallah bu kapasiteyi endamsız müddet içre dü katına, kısaca 32 bilyon metreküpe çıkarmış olacağız." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) kapasitesinin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki görüşmeler sonucunda dü katına çıkarılmasına değişmeyen verildiğini belirterek "Şu anda TANAP yılda 16 bilyon metreküp kavara taşıyor. İnşallah bu kapasiteyi endamsız müddet zarfında dü katına, doğrusu 32 bilyon metreküpe çıkarmış olacağız." dedi.

Dönmez, Türkiye-Azerbaycan II. Enerji Forumu sonra icra ettiği matbuat açıklamasında, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki planların erke güvenliğine yardım yaptığını dile getirdi. İki ülkenin cumhurbaşkanlarının görüşmelerinde başta erke güvenliğinin ehemmiyetli ruzname maddelerinden bir tanesi bulunduğunu dile getiren Dönmez, şöyleki konuştu:

"Sayın Bakan (Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov) ile de görüştük. TANAP borazan hattı kapasitesini dü katına denli açık açık çoğaltma sonucu çıktı. Şu anda TANAP yılda 16 bilyon metreküp kavara taşıyor. Bunun 10 bilyon metreküplük bölümü Avrupa'ya, 6 bilyon metreküpü Türkiye'ye geliyor. İnşallah bu kapasiteyi endamsız müddet zarfında dü katına, doğrusu 32 bilyon metreküpe çıkarmış olacağız. Şüphesiz bu sığa artışından Türkiye de yararlanma edecek, ayrımsız sürede Avrupa'nın erke sunma güvenliğine yardım sağlayacak."

BOTAŞ ve SOCAR'ın eş firması faaliyetlerine başlayacak

Dönmez, toplu tartışma kapsamında icra ettiği konuşmada ise sabık sene Bakü'de planlı önceki toplantısının dü iklim arasındaki dünkü teşrikimesai alanlarını gösterdiğini ve diyaloğun artarak ilerlemesine okazyon bulunduğunu söyledi. Bugünkü güruh kapsamında belirlenen dünkü hedefler doğrultusunda çalışmaya bitmeme edileceğini anlatım fail Dönmez, "Tüm bu süreçte, ülkelerimizin çelimli politik iradesinin yanı sıra, şirketlerimizin mücahede ve kabiliyetlerinin de tesiri büyük. Bu noktada, SOCAR'ın Türkiye'deki en iri ecnebi yatırımcı olmasından duyduğumuz memnuniyeti dile sağlamak isterim. SOCAR'ın devletimizde gerçekleştirdiği faaliyetlere verdiği çelimli dayanak noktası ve teşvikin eş benzerinin Azerbaycan'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) de verilmesi temennisini bu vesileyle eş kere elan dile sağlamak isterim." sanarak konuştu.

Dönmez, dü ülkenin hidrokarbür dalında iş birliğinin yenilenebilir erke sahasına da taşınmasıyla bulunan ilişkilerin dünkü eş ivme kazanacağını aktardı.

Türkiye'de erke dönüşümünün sert temellere dayanan, öngörülebilir ve uygulanabilir eş minval haritasıyla gerçekleşmesini hedeflediklerini dile getiren Dönmez, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Önemli hidrokarbür kaynaklarına cemaat eş iklim bulunan Azerbaycan'ın da erke dönüşümü düşüncesince benzeri hedefleri bulunduğunu biliyoruz. Her evresinde desteğimizi çelimli biçimde gösterdiğimiz Vatan Muharebesi ile işgalden kurtarılan alanlarda yaşama geçirilmesi planlanan 'Yeşil Enerji' konseptinin uygulanmasında icap amme icap hususi sektörümüz adına herhangi eş devir Azerbaycan'ın yanı sıra olmayı sürdüreceğiz. Ülkelerimiz ortada yaşama geçirilen ve yaşama geçirilmesi muhtemel projeler, herhangi eş seferinde bizleri elan doğacak taşıyacak dünkü fırsatlar yaratıyor. Yakın zamanda, erke sektörümüzdeki iş birliğini elan da ileriye taşıyacak hükümetler arası anlaşmaya imza atmayı planlıyoruz. Yine aşırı benzeyen eş sürede BOTAŞ ve SOCAR’ın kurduğu eş firmanın faaliyetlerine başlamasıyla ilişkilerimizi elan da ileriye çekmek düşüncesince ehemmiyetli eş aşama atmış olacağız."

Dönmez, hususi kol temsilcilerine de herhangi eş dü ülkenin yararına planlar ortaya koymaları ve dü iklim arasındaki kardeşliği güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

Türkiye'den Nahçıvan'a tabii kavara tedariki sağlanacak

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ise konuşmasında, enerjide çelimli Azerbaycan-Türkiye iş birliğinin zamanı eş lüzum bulunduğunu belirterek "Bu iş birliği, lehçe ve Avrupa ölçeğinde güvenli, sürdürülebilir erke arzının garantörüdür." dedi.

Şahbazov, Azerbaycan'ın Türkiye'deki sermayesinin 21 bilyon dolara ulaştığını bildirdi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinin sunma güvenliğinin simgesi durumuna geldiğine ayraç fail Şahbazov, şu detayları paylaştı:

"Azerbaycan ve Türkiye, Avrupa ülkelerinin iştirak kurmaya çalışmış olduğu erke güvenliğinin daima sağlanmasında izlemsel çıkarları bulunan devletler durumuna geldi. TANAP, Türkiye'yi tabii kavara arzının ehemmiyetli eş halkası durumuna getirmiştir ve kavara ihtiyacının ehemmiyetli eş bölümünü karşılıyor. Türkiye'ye Temmuz 2018'den Ekim 2022'ye denli TANAP ile 18 bilyon metreküp tabii kavara tedbir edildi. Bu senenin 9 ayında Türkiye'ye vasıl 6,1 bilyon metreküp tabii gazın 4,2 bilyon metreküpü TANAP çeşidinden karşılandı. 2023'e denli Türkiye'ye kavara ihracatımız 9,3 bilyon metreküpe ulaşacak. TANAP ve TAP'ı ek planlarımız var. 2027'ye denli Avrupa'ya tabii kavara arzını ikiye katlayarak erke güvenliğini ihya ve arzı çeşitlendirme misyonumuzu yenilemeyi amaçlıyoruz.

Şahbazov, şu anda dü ülkenin eş gündemindeki konulardan birinin de Türkiye'den Nahçıvan'a tabii kavara tedarikinin sağlanması bulunduğunu aktararak Iğdır'dan Nahçıvan'a salname 500 milyon metreküp tabii kavara taşıyacak borazan hattı ile ait süreçlerin tamamlanmasını ve tabii kavara hattının yapımını sabırsızlıkla beklediklerini anlatım etti.

İş donanmasında hidrokarbür planlarına yenilenebilir erke projeleri eklenecek

Ayrıca, Nahçıvan'dan Türkiye'ye yalıtım enerjisi ihracatı, 100 megavat yel ve 150 megavat yapı çağ enerjisi planlarında teşrikimesai potansiyellerinin değerlendirildiğini dile getiren Şahbazov, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda Azerbaycan, ortakları düşüncesince emniyetli eş 'yeşil enerji' deposu olmaya hazırlanıyor. Bu amaçla, Hazar Denizi'nin 157 gigavatlık yel potansiyelinin kullanması da müdahale kazanmak üzere, iri ölçekli istihsal tesislerinin, 'yeşil enerji' koridorunun ve öteki dış satım yollarının oluşturulması dair iri ölçekli icraat yapılıyor."

Forumun peşi sıra bakanlar Türkiye-Azerbaycan Enerji Forumu protokolünü imzaladı.

Haftanın Öne Çıkanları

4. Dünya Göçebe Oyunları'nın kapanış töreni yapıldı

2022-10-02 22:00 - Spor

Sofralık zeytin ihracatı 110 bin tonla üstün dereceli kırdı

2022-10-02 11:02 - Ekonomi

'Metaverse'nin Türkiye'deki paydaşları Meta İnovasyon Buluşması'nda birlikte araya ge

2022-10-05 15:00 - Teknoloji

TBMM açılış resepsiyonu

2022-10-01 22:00 - Politika

Vodafone, Müşteri Deneyimi Haftası’nı kutluyor

2022-10-06 15:02 - Ekonomi

Pendik- Sabiha Gökçen Metrosu açılıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

2022-10-02 17:02 - Politika

KKTC'li kadınlar, unutulmaya beniz tutmuş anadan görme el sanatlarının canlandırılmasını hedefliyor

2022-09-30 14:02 - Yaşam

NASA ve SpaceX firması Hubble Uzay Teleskobu'nun ömrünü çekmek düşüncesince düzentileme yürütecek

2022-09-30 16:01 - Teknoloji

Bakan Dönmez: TANAP'ın kapasitesini dü katına denli açık açık çoğaltma sonucu çıktı

2022-10-06 18:00 - Ekonomi

Hamile kadını işe almayan şirkete ceza

2022-10-01 12:02 - Gündem

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem