"Baykuş Ahmet"in tutkuyla oluşturduğu koleksiyon, meraklılarını bekliyor

Merkez Bankasından zor koleksiyoner Ahmet Çomak, 45 senedir biriktirdiği baykuş figürlerini, 17 senedir Ankara Kalesi'nde meraklıların zevkine sunuyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Ankara

Ahmet Çomak'ın baykuş sevgisi, 80'li yılların başında, o zamanki adıyla Güzel Sanatlar Akademisi bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin çizge dizayn bölümünde öğrenciyken yakasına taktığı, mektebinin amblemi de bulunan baykuş rozetiyle başladı.

Üniversite öğrencisiyken 30-40 baykuş figürü biriktiren Çomak, 1986'da Ankara'ya geldikten sonradan birlikte vitrinde görmüş yer aldığı 125 baykuş figürünün ardına düştü. "Koleksiyon" yer aldığı düşüncesince sahibinin kıymak istemediği figürleri 2 sene sonradan efdal birlikte tutar ödeyerek düzlük Çomak, ahir senelerde da öz tabiriyle adeta "bir orion gibi" baykuş şeklindeki objelerin izini sürdü.

Çomak, Merkez Bankasında 25 sene grafiker şekilde çalışmış yer aldığı müddet süresince da tutkusunu bitmeme ettirdi. Koleksiyonerliği, "İçinde emek, dayanak ve anıların bulunmuş yer aldığı birlikte yolculuk" şekilde niteleyen 64 yaşındaki Çomak, bu yolculuğu esnasında gelişigüzel çeşitli gereç ve formda baykuş figürünü koleksiyonuna ekledi.

Ahmet Çomak, zahmetli olduktan sonradan hobisini, Ankara Kalesi'nde açmış yer aldığı "Baykuşlar ve Diğerleri" isminde koleksiyon evine taşıdı.

"Islak baş bezi üstündeki baykuş fark değerli..."

Çomak, Ankara Kalesi'nde çoğunluğu baykuşlardan oluşan, kısaca 3 bin figürün bulunmuş yer aldığı 17 salname "Baykuşlar ve Diğerleri" ismini verdiği koleksiyon evinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Bu mekanın birlikte numara rolü baykuşa huzur meydana getirilen nahak suçlamayı ve ön yargıyı namevcut etmek, bu görsel bolluk ve anlatımla..." diyen Çomak, baykuş dışındaki koleksiyon figürleriyle de kişilerin dünyasına nitelik eklemek istediğini belirtti.

Çomak, hobisini koleksiyon evine taşımasının nedenini şu laflarla anlattı:

"Koleksiyonerlerin senelerce arkasından koştukları bu objeler evlerinde ve ya ofislerinde kalıyor, kimler görüyor bunları? Eşi, dostu, ailesi... Belki birileri da kolilerde saklıyor. Benim düşüncesince aşırı boş boş zira bu tutkunun, emeğin, yolculuğun ayrıksı insanoğlu çeşidinden görülmesi, değerlendirilmesi, onların hayatında soluk alabilecekleri birlikte liman, birlikte melce biçiminde olsun düşüncesindeyim. O sebeple ego arkasından koştuğum tutkuyla emekle sabırla oluşturduğum bu koleksiyonu ayrıksı kişilerin da görmesini istedim."

Ahmet Çomak, 3 yaşından 70 yaşına derece gelişigüzel yaştan ziyaretçisi bulunduğunu, onların armağan etmiş yer aldığı nesnelerin aşırı altın bulunduğunu anlatarak, "Bir liralık etmeyen kağıt yaş baş bezi üstünde birlikte baykuş var ise bu benim düşüncesince hâlâ değerli." ifadelerini kullandı.

Koleksiyoner Ahmet Çomak, enerjik baykuş satın almadığını, dolgulu baykuşa ise doğallığı bozmuş yer aldığı düşüncesince huzur bulunduğunu söyledi.

Baykuşun toplumda "uğursuz" denerek dışlandığını tamlayan Çomak, çizik hikâye ve filmlerde ise kusursuz aksine bilgili ve beyin danışılan birlikte kuş şekilde görüldüğünü hatırlattı.

"Baykuş Ahmet" lakabı

Eşinin, bakışlarını baykuşa benzettiğini özetleyen Çomak, namına "Baykuş Ahmet" denmesinin nedenini de şu laflarla anlattı:

"Baykuş akıbet 10 sene öncesine derece aşırı çetince mevcut birlikte figürdü deminden bundan sonradan aşırı hâlâ birlikte tomar bulunuyor. Ben de onun ardında koştuğum düşüncesince ihtimal 'Baykuş Ahmet' diyorlar bu camiada. Benim düşüncesince aşırı dörtköşe bu himmet ve gezi dolayısıyla yakıştırılmış birlikte tarif niteleyerek düşünüyorum."

Haftanın Öne Çıkanları

Dronla belirleme edilen elektrik arızalarına alelacele dahil ediyorlar

2022-01-30 13:54 - Gündem

Avrupa’nın en büyük ve donanımlı film platolarından biri İstanbul’da açılıyor

2022-02-01 15:19 - Ekonomi

KKTC’deki Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi hakkında soruşturma başlatılacak

2022-01-29 20:07 - Dünya

Kanun virtüözü Baran'ın şefliğini icra ettiği gönüllüler korosu afiyet dağıtıyor

2022-02-01 12:00 - Yaşam

MSB, Kış Kartalı Harekatı'na eklenmiş olan uçakların kalkış görüntülerini paylaştı

2022-02-02 22:41 - Gündem

ASELSAN’ın acemi silahı Göker göreve hazır

2022-02-01 13:21 - Teknoloji

Safkan Arap atlarına pekmez, sarıerik ve yumurtalı hususi şita menüsü

2022-02-01 12:29 - Yaşam

Karbonmonoksit gazından zehirlenen anne ve bebeğin cenazeleri aileye teslim edildi

2022-01-30 14:41 - Asayiş

Kar ve tipiden kapanan karayolunun açılmasını bekleyenlere jandarma çorba ikram etti

2022-02-01 07:45 - Gündem

Filistin'de Kovid-19 dolayısıyla okullar dinlence edildi

2022-02-03 01:34 - Dünya

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem