Safkan Arap atlarına pekmez, sarıerik ve yumurtalı hususi şita menüsü

Malatya'da safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesindeki maya aygırlar, itici şita günlerinde harnup pekmezi, döşenmemiş kayısı, yumurta, yulaf ve mineraller içeren hususi menülerle besleniyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Malatya

Akçadağ ilçesinde 1865 senesinde 27 bin dönüm araziye "Çiftlik Hattı Hümayun" ismiyle kurulan, 1928'de "Sultansuyu Harası" ismini düzlük işletmede 157 senedir damar atlar yetiştiriliyor.

Osmanlı Sarayı'nın ve ordunun ihtiyacını istikbal etmek amacıyla kurulan işletmede henüz sonradan yarışlar düşüncesince safkan Arap atı yetiştiriciliğine başlandı.

Toprak yapısı, nebat örtüsü, su kalitesi ve hava koşulları itibarıyla akıllıca bölgede kurulan işletmede damar nitelikleri bozulmadan, mızrap ve adale yapısı ile tırnakları sağlam, uysal, dobra görünüşlü, taayyüş gücü erdemli özelliklerde yetiştirilen aygır, kısrak ve tayların yemek, hizmet ve egzersizlerine hizmet gösteriliyor.

Yaz aylarında yonca, yulaf, rüşvet ve muhtelif minerallerle sönümsüz ferment aygırların şita aylarındaki menülerine zarfında harnup pekmezi, döşenmemiş sarıerik ve testis kabilinden besinler ekleniyor.

"Beslenmelerine aşırı ilgi ediyoruz"

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Olcay Akın, AA muhabirine, safkan Arap atı yetiştiriciliğinde Türkiye'deki ehemmiyetli merkezlerden birisi olduklarını söyledi.

İşletmedeki atlara adeta gözleri kabilinden baktıklarını tabir fail Akın, atların gelişimini problemsiz çalmak düşüncesince mevsime hususi tagaddi seçimi benimsediklerini anlattı.

Akın, yetiştirdikleri beygirlerin başarılarıyla tarihe önceki Arap atları bulunduğunu belirterek "Şampiyon atlarımız demincek de burada geleceğin şampiyonlarının babası namına işletmede fariza yapıyor. Soğuk şita günleri bizi etkilemiyor. Atlara en elleme halde enerjilerini erdemli tutacak, meni kalitelerini artıracak besinler veriyoruz. Atlarımızı geçmişteki başarılarındaki kabilinden buradaki beslenmelerine de aşırı ilgi ediyoruz." sanarak konuştu.

Soğuk şita günlerinde atların aksi etkilenmemesi düşüncesince hususi menüler hazırladıklarını dile getiren Akın şu halde bitmeme etti:

"A vitamini düşüncesince havuç, harnup pekmezi, yumurta, çağ kurusu kayısı, yonca ve çayır otunun en kalitelileri atlarımıza bu mevsimde soğuğu henüz mıhlı atlatmaları düşüncesince veriliyor. Havaların soğumasıyla atların erke ve protein gereksinimleri henüz da artıyor. Bunu iletmek düşüncesince beslenmelerinde havuç, harnup pekmezi, yumurta, çağ kurusu kayısı, yonca ve çayır otunun en kalitelilerini veriyoruz. Atlarımıza sert ot dediğimiz yonca, çayır otları ve suları behemehâl anbean önlerinde. Havuç, harnup pekmezi, yumurta, çağ kurusu sarıerik kabilinden besinler de sabahleyin ve gece ezanı iktisap etmek az daha herhangi birlikte çağ dü defa veriliyor."

Akın, atların mıhlı kalabilmeleri düşüncesince besinlerinin önemine ayraç ederek "Atların beslenmesinde birlik birlikte kefaret uyguluyoruz ne aşırı yağlanmalarını ne de eneze kalmalarını istiyoruz. Bağışıklık sistemlerinin erdemli olmalarına, ayrımsız sürede yağlanmamalarına ilgi ediyoruz. Onun düşüncesince herhangi birlikte ay rutin dem tahlilleri yapılıyor. Kandaki yağ oranları, uykuluk enzimlerine bakılarak rejimleri yegâne hiç efsanevi bazında düzenleniyor. Bir böke havadan yetişmiyor." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Dronla belirleme edilen elektrik arızalarına alelacele dahil ediyorlar

2022-01-30 13:54 - Gündem

İstanbul Havalimanı'nda kalkış uçuşları da başladı

2022-01-25 22:28 - Gündem

KKTC’deki Halk Vakfı Yaşlı Bakımevi hakkında soruşturma başlatılacak

2022-01-29 20:07 - Dünya

Yaralı köpek 'Ömür'ü yaşama bağlayan zorlu yolculuk

2022-01-27 11:56 - Yaşam

Rinoplasti uzmanlarına maksimum sorulan soru: 'Estetikten sonra burnum düşer mi'

2022-01-26 10:06 - Sağlık

Kanun virtüözü Baran'ın şefliğini icra ettiği gönüllüler korosu afiyet dağıtıyor

2022-02-01 12:00 - Yaşam

Bakan Varank, Türkiye'nin evvel lityum güçlü fosfat pil fabrikasının temel noktasını attı

2022-01-25 16:46 - Ekonomi

Safkan Arap atlarına pekmez, sarıerik ve yumurtalı hususi şita menüsü

2022-02-01 12:29 - Yaşam

Kar ve tipiden kapanan karayolunun açılmasını bekleyenlere jandarma çorba ikram etti

2022-02-01 07:45 - Gündem

Karbonmonoksit gazından zehirlenen anne ve bebeğin cenazeleri aileye teslim edildi

2022-01-30 14:41 - Asayiş

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem