Enerji krizi, dış alımcı devletlerde ekonomik kırılganlıkları artırabilir

Küresel enerji piyasalarında üstün dereceli bucak fiyatlar ekonomilerin müstevli sonrası toparlanma çabalarını sekteye uğratırken, ithalata tabi devletler düşüncesince oluşacak faziletkâr enerji faturalarının kırılganlıkları artırabileceği öngörülüyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınına gönül rahatlığı tahsil edilen tedbirlerin gevşetilmesiyle beklenenden birlikte tomar kalan enerji talebi karşısında arzın çıtırbom kalması, Avrupa ilkin kazanmak az daha küresel piyasalarda tabii taş yağı lambası yağı ve kömür fiyatlarında üstün dereceli getirmeye bitmeme ediyor.

Avrupa'da vadeli kontratlarda tabii gazın fiyatı sonuç birlikte yılda 7, kömürün titrem fiyatı ise 4 katına çıktı. Fiyatlardaki yükselişte, güzeşte yıllara uyarınca Rusya'dan hâlâ az tabii taş yağı lambası yağı gelmesi ve kıtanın toprak altı ambarlama tesislerindeki doluluk oranlarının sonuç 10 sene averajının altında kalmasıyla arzın öğrenci yetişememesi en ehemmiyetli etkenler kendisine öne çıktı.

Avrupa'da cazibe üretiminde tutarları üstün dereceli ibik tabii taş yağı lambası yağı ve kömürün payının artmasıyla, cazibe tutarları da üstün dereceli seviyeye ulaşarak bilhassa endüstri sektöründeki üretimi menfi etkiledi.

Dünyanın en iri enerji tüketicisi konumunda mevcut Çin'de ise arz-talep dengesizliği kararında şehir çapında cazibe kesintileri uygulanırken, şita arifesinde hükümet enerji tedarikini sürdürebilmek düşüncesince şirketlere maliyetine bakmaksızın ithalat yapmaları anlamında emir verdi.

Uluslararası bankacılık ve mali hizmetler firması Goldman Sachs, yaşanmış bulunan enerji sıkıntıları dolayısıyla Çin ekonomisine müteveccih 2021 büyüme tahminini yüzdelik 8,2'den yüzdelik 7,8'e düşürdü.

Fiyatlardaki artışın salgına müteallik sebepleri var

Arz-talep dengesizliği kararında zirveyi gören enerji fiyatlarından global ekonomik etkinlik ve tedbir zinciri menfi etkilenirken, enerji arzını sürdürülebilir tamir etmek düşüncesince efdal fiyattan ithalat gerçekleştirmek durumunda bulunan ekonomilerin kırılganlıklarının artabileceği öngörülüyor.

Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası (EBRD) Dönüşüm Etkisi ve Küresel Ekonomi Direktörü Alexander Plekhanov, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, enerji fiyatlarındaki artışın salgına müteallik sebepleri bulunduğunu söyledi.

Plekhanov, Kovid-19 engellemelerinin uygulanmış olduğu çağda enerji tüketiminin düştüğüne ayraç ederek, normalleşmenin etkisiyle bilhassa misyon ve imalat sektörlerinde kalan arzu karşısında arzın çıtırbom kalmasıyla fiyatların en efdal seviyeye ulaştığını anlatım etti.

Öte yandan, kişi ve enerji talebinin büyüdüğünü ancak dünya değişikliğiyle uğraş kapsamında taşıl mahrukat yatırımları azaldığı düşüncesince alakanın çıtırbom kaldığını tamlayan Plekhanov, şu biçimde konuştu:

"Daha birlikte tomar enerjiye ihtiyacımız var. Bu enerjinin yenilenebilir kaynaklardan gelmesini istiyoruz boydak yenilenebilir kaynaklardaki istihsal dünya koşullarına müteallik kendisine değişebiliyor. Örneğin, eylülde Avrupa'da rüzgardan istihsal aşırı azdı ve ansızın bu düşüşü telafi edecek bambaşka birlikte fondan enerjiye gerekseme duyduk. Bu da bahis konusu ters boğazı oluşturdu. Yeni arsa yağı yahut tabii taş yağı lambası yağı yatırımı yapmayınca, bu kaynaklar da hâlâ fiyatlı bir duruma geliyor. Eğer hakkıyla dünya değişikliğini mâni temdit etmek ve yeşil enerji dönüşümünü gelmek istiyorsak, taşıl yakıtların enerjisinin hâlâ fiyatlı bir duruma gelmesi gerekiyor ki bundan böyle kullanılmasın. Bu pahalılığı da birlikte biçimde akçalanmış geçirmek gerekiyor. Bunun düşüncesince rüsum toplanabilir ve bu rüsum yeşil enerjinin finansmanında kullanılabilir ve ya hâlâ birlikte tomar kirleten hâlâ birlikte tomar ihsan ödeyebilir. Bundan ahir süreçte politikaların ilerlemesi müstelzim benek burası."

Plekhanov, arzdaki ters geçit dolayısıyla oluşan efdal enerji fiyatlarının devletlerin ekonomik büyümelerini değişik şekillerde etkileyeceğine dikkati çekerek, "Yüksek fiyatlar, Rusya kadar ekonomisi enerji gelirlerine müteallik devletlere yarar sağlayacaktır. Bu devletlerin ekonomik büyümelerine müteallik öngörülerde üst cepheli revizeler olabilir. Diğer yandan, bu fiyatlar gayri duru gayrimenkul içi hasılasında enerji giderleri ehemmiyetli toprak markajcı güçsüz ekonomileri ise menfi etkileyecek." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ozan Tufan: 'Norveç maçına konsantre olacağız'

2021-10-04 23:54 - Spor

A Milli Takım, Stefan Kuntz ile ilk idmanına çıktı

2021-10-04 18:40 - Spor

Eyüpsultan’da 5 kişilik ailenin kaldığı gecekondu yangında kül oldu

2021-10-05 11:41 - Asayiş

Babasının zor bulunduğu itfaiyede alevlerle uğraş ediyor

2021-10-05 11:56 - Yaşam

Trabzonspor ligde namağlup devam ediyor

2021-10-02 18:54 - Spor

ABD'de et fiyatlarındaki çoğalma tartışmalara sebep oluyor

2021-09-29 12:03 - Dünya

Bakan Soylu'dan itfaiyecilere övgü dolu sözler

2021-09-29 14:25 - Gündem

Terör örgütü PKK Sincar'da 52 kişiyi kaçırdı

2021-09-28 23:15 - Dünya

Oğuzhan Asiltürk akıbet yolculuğuna uğurlandı

2021-10-02 17:16 - Gündem

Uluslararası maşer uzaya 'kadın eli değsin' istiyor

2021-10-04 11:20 - Teknoloji

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem