Göçükten saniyelerle kurtulan şahıs yaşanan dehşeti anlattı

Malatya'da çöken 2 kıvrık binadan saniyeler ile kurtulan Halil Koka, yaşamış olduğu endişe komple anları anlattı. Çöken yapının elden gerisinde mevcut Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kantini de yıkılma zımnında hasar görürken, görüngü esnasında alanda öğrencilerin olmamas

Asayiş - 3 yıl önce

Battalgazi ilçesine ilişkin Şifa Mahallesi İnönü Caddesi Sıtmapınarı mevkiinde cemaziyelevvel yaşanan göçüğün artından döküntü tahammül emekleri tamamlanırken enkazın altında kalmaktan akıbet anda kurtulan Halil Koka, 2 arkadaşının halen dertli şekilde otama altında bulunduğunu söyledi.

Olay alelacele yapının ikinci katında mevcut kahvehanede kestirmece 15 isim olduklarını kail Koka, “Bir anda nağme geldi ve ego sıçradım. Hemen alçak indim, bu olgun üzerime kum döküldü. Benden doğrudan önceki kahvehaneyi işleten dost çıktı. Kapıyı ağır buldum ışığı görür görmez kendimizi hariç attık. Arkadaşlarımdan 2'isi yaralandı. Zaten bizler arkadaşız orada” dedi.

Binanın çökmesine illet bulunan tadilatın kestirmece 2 aydır sürdüğünü de öne devam eden Koka, “Tadilat esnasında buradaki arkadaşa kazalı de dedim ‘bir bilinçlilik olmaz' dedi. Hatta cemaziyelevvel iş tuğla kırılmıştı, sanırım göz illet oldu” ifadelerine arazi verdi.

Büyükşehir İtfaiyesi yapının çökmesinden 1,5 bugün sonradan görüngü yerindeydi

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Katipoğlu, kendilerine yapının yıkılma suç duyurusunun yapılmasının arkası sıra en benzeyen istasyondan ekiplerin 1,5 bugün kabilinden endamsız müddette görüngü alegori vardığını anlatım ederek, 5 bugün zarfında ise hepsi ekiplerin döküntü dalında bulunduğunu belirtti. İtfaiye şekilde enkazdan 13 yaralıyı çıkararak afiyet ekiplerine konfirmasyon ettiklerini özetleyen Katipoğlu, “Çok çabuk engelleme ederek yaralılarımızı enkazdan çıkardık. İtfaiye ekiplerimiz canhıraş birlikte halde vakalara engelleme ettiler. 150 itfaiye aracı aracı çalışanı vakaya engelleme etti. Hepsine değişik teşekkürname ediyorum” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi şekilde gayrı birimlerdeki görevlilerin de kusursuz grup sahada bulunduğunu ve çalışmalara dayanaklık etmek verdiklerini anlatım fail Katipoğlu, “İtfaiyecilik yalnızca yangına kıymetlendirmek değil, itfaiyeciler yaşamın gelişigüzel dalında var” niteleyerek konuştu.

Lisenin kantini de göçükten dokunca gördü

Öte taraftan geceleyin ezanı saatlerinde yaşana göçük, yapının peşinde mevcut Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin kantinine de dokunca verdi. O olgun kantinden alım satım karşıcı öğrenciler olayın şokunu yaşarken, öğüt arası olmaması da bambaşka mümkün birlikte facianın da eşiğinden dönüldüğü ortaya koydu. Binanın çökmesi esnasında kantinde bulunan bazısı öğrenciler yaşadıkları endişe kırcı anları anlattılar.

Can kaybının yaşanmaması dirim üçgeni sayesinde

Öte taraftan İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojisi Bölüm Başkanı bulunan Vehbi Aluçlu, göçüğün yaşandığı 2 bükülmüş yapının yastıklama deyim dilen yöntemle mensur edildiğini ve hamal yükünün duvarların üzerinde bulunduğunu söyledi. Gördükleri kadarıyla dü iş yerinin birleştirilmesi namına duvarın kaldırıldığını anlatım fail Aluçlu, “Bundan kaynaklı bu çatı yıkıldı. Bu yapının yıkılması esnasında yurttaşlarımızın esen şekilde çıkmasının en şişman sebebi de çökmüş esnasında birlikte dirim üçgeninin oluşmasıdır. Meyilli birlikte müstevi oluştuğu düşüncesince insanlarımızın canını kaybetmemiştir” ifadelerine arazi verdi.

Bu vakadan öğüt çıkarılması icap ettiğini ve binalardaki tadilatların behemehâl uzmanların onayıyla yapılmasının da önemine yer veren Aluçlu, "Buradan alacağımız ders, ilk herşeyden ilk olarak hakeza birlikte tadilatın uzmanlar çeşidinden incelendikten sonradan domestik idarecilerden değişiklikler projesi katılması ve bilirkişi kontrolünde hakeza birlikte şeyin yapılması lazım" niteleyerek konuştu.

Erdal Akbuğa 

İLGİLİ HABER
Malatya’da çöken binada kontrol emekleri sona erdi
Haftanın Öne Çıkanları

Motosiklet grubunu kahreden kaza

2021-11-03 20:55 - Asayiş

Hakan Keleş: 'Telafi edemedik'

2021-11-06 17:24 - Spor

Okuduğu okulu yaptıran iş adamına mektup yazdı, tablet kazandı

2021-11-05 12:11 - Eğitim

İşverenlerden asgari ücret açıklaması

2021-11-07 11:39 - Ekonomi

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlar normale döndü

2021-11-06 12:29 - Gündem

Yardımsever imamın yeni hedefi ‘hayır marketi’ açmak

2021-11-10 12:45 - Gündem

Adana’nın risk haritası yeniden kızardı

2021-11-04 17:35 - Asayiş

Avrasya Tüneli’nde Ata’ya saygı duruşu

2021-11-10 12:59 - Gündem

Ozan Kabak aday kadrodan çıkarıldı

2021-11-07 19:34 - Spor

İnternetteki utanma donör istimara ve söylentiler de 'siber zorbalık' yerine değerlendiriliyo

2021-11-04 11:46 - Teknoloji

İlgili Haberler

Elazığ’da SAT-2 tipi şap virüsü alarmı

10:07 - Asayiş

Sarıyer’de 3 katlı köşkte yangın

08:06 - Asayiş

Kırmızı ışık ihlali yapan alkollü sürücünün kullandığı araç takla attı: O anlar kamerada

08:06 - Asayiş

Tuzla’da 3 otobüs alev alev yandı

08:05 - Asayiş

MSB açıkladı! 'Bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur'

15:08 - Asayiş

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem