Kocaeli'de 19 bin binanın deprem müzakere emek vermesi tamamlandı

"Asrın felaketi" yerine vasıflandırılan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden en aşkın etkilenen Kocaeli'de hazırlanmakta olan "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi" kapsamında 19 bin serbest birimin mütalaa tutanağı hazırlandı.

Yaşam - 2 yıl önce

Kocaeli

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AA muhabirine, farkındalık kurmak şartıyla vatandaşlara, deprem eğitimleri verildiğini belirterek, 2011-2020 yılları ortada planlı 3 bin 264 yetişek programından 95 bin 951 ferdin yararlandığını anımsattı.

Kovid-19 salgını dolayısıyla eğitimlere nezdinde müddet aralık verildiğini, 2022 yılı içinde 121 yetişek programına 2 bin 535 ferdin katıldığını bildiren Büyükakın, bu eğitimlerin sahn kurtardığını ve yetişek çalışmalarına aşırı ehemmiyet verdiklerini anlattı.

Büyükakın, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin izlerinin büyük seviyede kentten silindiğini belirterek, "Ancak depremle ilgilendiren yapılması gerekenlerin bütünü ağız ağıza yapılmış oldu mu dendiğinde, iş az buçuk henüz ağdalı duruma geliyor zira hala hasarlı binaların bulunduğunu biliyoruz. 28 ağırbaşlı hasarlı yapılış vardı. Bunlardan 2 tanesi tescilliydi. En akıbet yıkılmayan 7 ağırbaşlı hasarlı yapılış kaldı. Büyük nezdinde kararlılıkla valiliğimizle baş başa hasarlı binaların katabolizma işlemine bitmeme ediyoruz. Orta hasarlı yapılar da var. Onlarla ilgilendiren tebligatlar yapıldı. Ya ihya emek vermesi yapılması veya yapının yıkılması anlamında muktezi tembihat yapıldı." ifadelerini kullandı.

"Dönüşecek bulunan 19 bin hür ünite tespiti yapıldı"

Belediye çeşidinden "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi"nin hazırlandığını vurgulayan Büyükakın, bu çalışmayla kentteki riskli bölgelerin tespitinin yapıldığını, bununla ilgilendiren bilgileri etütlerin gerçekleştirildiğini, yapılabilirlik hesaplarının oluşturulduğunu kaydetti.

Belgeyi etraflıca uğraşlar böylelikle tamamladıklarını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunduklarını aktaran Büyükakın, şunları söyledi:

"Buna göre, mecmu 1100 hektar bölgede toplamda 43 ayrımlı bölgede emek vermek yapılmış oldu ve toplamda 100 bin kişiyi etkileyen nezdinde müzakere emek vermesi bu. Bu belgenin hazırlanması ihtimal en kalburüstü şeylerden nezdinde tanesi, zira elinizde nezdinde takdir yok ise nezdinde müzakere yok ise neyi düzelteceğinizi bilmezsiniz. Bu çalışmanın tükenmiş olması ve bakanlığın onayına sunulmuş olması aşırı ehemmiyetli nezdinde aşama. Bazıları bayındırlık değişimleri yoluyla, birileri TOKİ, birileri şehremaneti aracılığıyla dönüşecek, birileri kendinden dönüşecek bulunan toplamda 19 bin hür ünite tespiti yapılmış oldu ve bununla ilgilendiren çalışmalara başlandı."

Kentin nice noktasında kentsel transformasyon çalışmalarının bitmeme ettiğini bildiren Büyükakın, yapılış stoku açısından en riskli bölgelerden bir tanesi bulunan Cedit Mahallesi'nde başlatılan kentsel transformasyon emek harcamaları üzerine bilim verdi.

Büyükakın, Cedit Mahallesi'nde katabolizma işlemlerinin tamamlandığını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile kuma nezdinde emek vermek yürütüldüğünü vurgulayarak, belediyenin şu anne denli 50 milyon lira nezdinde pınar kullandığını belirtti.

"2023 senesinde er ihtar sistemi geliştirilmiş olacak"

Benzer nezdinde çalışmanın Körfez ilçesi Barbaros Mahallesi'nde başlatıldığına ayraç fail Büyükakın, "Orada da ofisimizi kurduk. Orada ferdî görüşmelere başladık. Yaptığımız ön görüşmelerde, yüzdelik 90'a yakınının orada nezdinde kentsel transformasyon istediğini belirledik." dedi.

Diğer ilçelerde de bitmeme fail emek harcamaları özetleyen Büyükakın, Dilovası ilçesinde yaşama geçirilecek çalışmada, itidalli ve etraflıca vadede 10 binin üstünde nezdinde ikametgâh üretilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Başkan Büyükakın, Gebze Teknik Üniversitesi ve AFAD iş donanmasında başlatılan "Kocaeli İli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı kent Uygulaması" projesiyle ilgilendiren çalışmaların dördüncü senesinde da bitmeme ettiğini hatırlattı.

Projenin detaylarını paylaşan Büyükakın, "Aslında er ihtar ihya çalışması. Bu da kentin türlü noktalarına yerleştirilecek sensörler vasıtasıyla yapılacak. 1 dakika ilk kişilerin o haberi alması biçiminde aşırı büyük kazanımlar olabilir. Gazın kesilmesi, elektriğin kesilmesi aşırı avantajlar sağlayabilir. Bu ihtar sistemini ihya çalışmaları, Gebze Teknik Üniversitesi ile bitmeme ediyor. Bu emek vermeyi aşırı önemsiyoruz. İnşallah 2023 yılında, kurnaz kentçilik uygulamaları kapsamında, er ihtar sistemi geliştirilmiş olacak. Bu da büyük nezdinde devir kazandıracak zira deprem bulunduğu devir yapılış çökerse doğal kavara sızıntısı, canlılık kaçağı da hayatlara dünyalık olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

İSKİ kazısında su borusu patlayınca ev ve iş yerlerini su bastı

2022-08-10 23:05 - Gündem

Kavacık Tem’de feci kaza: 2 kişi hayatını kaybetti

2022-08-16 08:03 - Asayiş

Erdinç Sözer: “İstediğimiz sonucu alamadık, bunu böyle kabul etmemiz gerekir”

2022-08-16 04:03 - Spor

Bayburt'taki 'Değirmendereler Vadisi' huy tutkunlarını bekliyor

2022-08-15 16:05 - Yaşam

Fenerbahçe, deplasmanda Kasımpaşa'ya gol he yağdı

2022-08-16 03:04 - Spor

Tuzla'da 3 işçinin öldüğü boya fabrikasındaki patlamaya bağlı iddianame hazırlandı

2022-08-11 18:04 - Gündem

Mem u Zin'den etkilenip evlilik yıl dönümlerinde Çin'den Cizre'ye geldiler

2022-08-15 12:05 - Yaşam

"Kimyasını değiştirdiği bağlamayı" dünyayla buluşturuyor

2022-08-12 13:06 - Yaşam

Otomobilden cephane çıktı

2022-08-11 11:05 - Asayiş

THY'den senenin önce yarısında 737 milyon dolarlık net kar

2022-08-12 21:05 - Ekonomi

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem