Tedarik derdi canlı firmalar derman namına rotayı Türkiye'ye çeviriyor

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, müstevli sürecinde Çin'den aldığı kadar fariza ve tedarik sağlayamayan global firmaların satın kabul etme operasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdiğini belirtti.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, AA muhabirine, arsıulusal transport sektöründeki gelişmelere bağlı değerlendirmede bulundu.

Kovid-19 salgını zımnında çetin vakitler nâkil geri işlev sektörünün, dinamik, hızlı, faziletli birinci sınıf müşterek yapıya ve kalifiye insanoğlu kaynağına eş olmasının avantajıyla çabuk müşterek toparlanma sürecine girdiğini anlatım fail Ulusoy, bölüm şekilde ihracata ulama sağlamayı sürdürdüklerini söyledi.

Ulusoy, müstevli sürecinde transfer modlarına uyarınca iklim amacında kargo uçaklarına ilginin arttığını, bahir amacında taşımalık sayısındaki düşme sayesinde navlunların yükseldiğini, kişmiri amacında ağırlık sayısı ve iş hacimlerinde artışlar gerçekleştiğini, kuvvetli yolunun ise bu sürecin kurtarma aracı transfer modu bulunduğunu bildirdi.

Salgın sürecinde yaşanmış bulunan çetin dönemlerin ardından bazı devletlerin Çin'den mevrut kaba maddelere yahut taraf ürünlere tabi olmanın, çöküntü dönemlerinde iri riziko taşıdığının farkına vardığını vurgulayan Ulusoy, "Bu nedenle evren genelindeki tedarikçilerin iri bölümü, mahsul veya işlev aldıkları pazarları çeşitlendirme zımnında gittiler.  Pandemi sürecinde Çin'den aldığı kadar işlev ve tedarik sağlayamayan global şirketlerden bazıları, satın kabul etme operasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdi.  Küresel ticaretteki bu erek değişimini pandemi şokuyla başvurulmuş arızi müşterek formül olarak değerlendirmiyoruz. Türkiye'ye yönelen satın kabul etme eğilimleri artarak bitmeme edecektir. " niteleyerek konuştu.

"Lojistik maliyetleri artıyor"

Ulusoy, Kovid-19 zamanında maliyet artışlarına etken bulunan en önemlice probleminin taşımalık krizi olduğuna ayraç ederek, bu durumun konteynerle servet taşınan hepsi sektörleri etkilediğini dile getirdi. Bu durumun navlun artışlarına da etken olduğuna dikkati çekici Ulusoy, kurdaki dalgalanmaların da geri işlev operasyonları, ekipman, antrepo kiraları ve harcama materyal fiyatlarını etkilediğini anlattı.

Son devirde geri işlev maliyetlerde dayanıklı baş döndürücü yüzden kaynaklı artışların işletmelerin mali performansını ağırbaşlı miktarda sekteye uğrattığını tamlayan Ulusoy, şu değerlendirmede bulundu:

"Lojistiğin toplanmış pres maliyetlerinin süresince ehemmiyetli müşterek paya eş olması ve mali performansı direkt etkilemesi sayesinde firmalar bahis konusu giderlerini dökmek namına nice takip geliştirdi. Maliyet artışında en baş döndürücü ilgi çekici nedenlerin kurlarda yaşanmış bulunan dalgalanmalar, sıvıyakıt zamları, otoban ve güreşçi köprüsü intikal ücretlerindeki yükseliş bulunduğu söylenebilir."

"Bulgaristan ile uç kapıları eşgüdümlü çalışmalı"

Ulusoy, ithalat-ihracat dengesinin bozulması ve uç kapılarındaki beklemelerin de maliyetleri artırdığını anlatım ederek, Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki bekleme sürelerinin alanı etkilediğini söyledi.

Buradaki probleminin Bulgaristan kabilinden kaynaklandığını vurgulayan Ulusoy, şunları kaydetti:

"Türkiye henüz baş döndürücü envestisman meydana getirdiği biçimde Bulgaristan tarafı buna cevap verecek iyileştirmeleri yapmadı. Sınır kapısının Türkiye tarafında meydana getirilen iyileştirmelerin doğurgan olması düşüncesince Kapıkule ve Kapitan Andreevo uç kapılarının eşgüdümlü çalışmalarının sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye tarafında meydana getirilen iyileştirmeler gayeye işlev etmekte ehliyetsiz kalıyor, anahtar prosedür kapasitemizi rastgele ne denli artırsak da Bulgaristan tarafıyla da eşgüdümün sağlanması gerekiyor. Günlerce devam eden beklemeler ülkemizin anahtar filosu kapasitesinden en fevk kurda yararlanılmasını engellerken bu nedenle artma yayınlayan navlun tutarları da ihracatçımızın aut pazarlarda rakiplik enerjisini azaltıyor. Kapıkule'deki anahtar kuyruğu problemi elden geri işlev piyasasının değil, ülkemizin aut tecim erbabını da baş döndürücü yakından ilişik müşterek sorundur. Bu nedenle dileğimiz probleminin çabucak çözüme kavuşturulmasıdır."

Ayşem Ulusoy, ülkenin ihracatında ehemmiyetli müşterek noktayı bulunan taşımalık taşımacılığındaki navlunun hala şahika seviyelerini koruduğunu ve bu seviyelerin 2022 süresince ve ayrıca 2023'e sarkacak biçimde sürmesini kestirim ettiklerini belirterek, "Pandemi koşullarının hala uygulanan olması, arz-talep dengesizlikleri, dünkü soy sop taşımalık gemilerine meydana getirilen yatırımlar ve bahir taşımalık taşımacılığında çalışkanlık yayınlayan derneşik taşımalık taşımacılığı önleyen armatörlerin piyasayı domine etmeleri de faziletli navlun seviyelerinin bitmeme etmesine bozukluk olmaktadır." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş Alanya’da

2021-11-19 22:00 - Spor

Kendisini yetiştiren öğretmeninin çocuğuna muallimlik yapıyor

2021-11-24 13:09 - Yaşam

'Sigara kullanımı inmenin en büyük nedeni'

2021-11-22 14:09 - Sağlık

Acı tesadüf: Baba ile oğlu art arda öldü

2021-11-24 13:12 - Asayiş

Musaözü Göleti’nin suyu gün geçtikçe çekiliyor

2021-11-23 15:20 - Gündem

Muhammed'in öldüğü kaza sonrası ortalık savaş alanına döndü

2021-11-22 08:07 - Asayiş

Türkiye'nin en aşırı 'antibiyotik' reçetelenen illeri anlaşılan oldu

2021-11-19 13:04 - Sağlık

Enerjisa Enerji ve Teknosa LED aydınlatma dönüşümünü başlattı

2021-11-22 14:19 - Ekonomi

Türkiye, Etiyopya'daki vatandaşlarına ülkeden ayrılmalarını referans etti

2021-11-22 22:48 - Dünya

Kovid-19'u dört kritere gereğince hesaplayabilen modelleme yöntemi geliştirdiler

2021-11-22 12:15 - Teknoloji

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem