Ulusal Antarktika Bilim Seferi katılımcıları Türkiye'ye dönüyor

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni bütünleyen bilgelik heyeti 46 gündüz devam eden seferin arkası sıra bu gece ezanı İstanbul Havalimanı'ndan Türkiye'ye devir yapacak.

Dünya - 2 yıl önce

Antarktika

Ulusal Antarktika Bilim Seferi katılımcıları 14 plan 120 adalet ilgilendiren 400 Liken ve 35 kilo kayaç örneği ile baş başa çokluk ve göllerden su, sediment, dar enerjik örnekleri, esinti muayeneleri düşüncesince kozmik elektron incelemesi, dar proton sayımı, güneş banyosu ve albedometre ölçmeleri yaptı. Saha emekleri 20 yabanlık ekiple 18 devir bitmeme ederken kadro ortak bireyin 5 ayda yapabileceği işi 18 günde tamamladı.

20 yabanlık ilim heyeti, 22 Ocak'ta çıktıkları yolculuklarında, 20 helikopter operasyonu, 100 saatlik bot çalışması, 18 günce alan emek harcaması ile 46 günce seferlerinde 36 bin kilometre biçim yaptı​​​​​​​. Ayrıca ilim insanlarına bulundukları 80 metrelik Betanzos adlı gemide 26 sefine mensubu de dayanak noktası oldu.

"Bir ahir kez düşüncesince çalışmanın start zamanı"

Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu, Türk Bilim Kampı’nın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası’nda ön günden itibaren çalışmaların çabucak başladığını tabir ederek "Adanın şimal doğusunda, lodosluk batısında ve şimal batısında enerjik bilimleri dalında göl, karaca ve denizden örneklemeleri (kriyokonit, zooplankton, liken, su, sediment, bentik ve ostrakod) yapıldı. Ayrıca, çokluk suyu filtrasyonu ile DNA izolasyonu amacıyla türlü icraat yapıldı. Yer bilimleri kapsamında, yüksekliğe ilişkin namına değişik anne kayaç örnekleri alındı. Jeodinamik arazi istasyonlarında 75 saatlik GNSS ölçmeleri gerçekleştirildi" dedi.

Yerli istihsal HAVELSAN GNSS ekipmanlarının muvaffakiyet ile kullanıldığını ve Horseshoe adasında oturmuş GNSS istasyonlarının verileri alınarak güncellemelerin sağlandığını tamlayan Yavaşoğlu şöyleki bitmeme etti:

" Fiziki ulum kapsamında, oşinografi, esrar bilgisi ve yıldız bilimi dallarında değişik tetkikat yapıldı. Meteoroloji istasyonunun önceki yıla ilgilendiren verileri alınarak güncelleme işlemleri gerçekleştirildi. Bilimsel çalışmalarda plan katılımcıları öngördükleri örnekleme hedefine ulaştıklarını ve ayrıca kimi projelerde aştıklarını belirttiler. Özellikle enerjik bilimleri dalında araştırı karşıcı kez katılımcıları toy ortak çeşit keşfinin mümkün bulunduğunu aktardı. Şimdi ilmî çalışmaların meyvelerini almak düşüncesince ülkemize akıllıcasına yola koyulmuş bulunuyoruz. Bir ahir kez düşüncesince çalışmanın start zamanı."

"Burada mevcut kâffesi devletler aut ilişkilerinden serbest biçimde birbirlerine dayanak noktası sağlıyor"

Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Kaptan orijinal Oktar, ırak coğrafyada 6 senedir kalburüstü ortak geri ihtimam operasyonlar gerçekleştirdiklerini tabir ederek ‘Bu yıl, pandemi koşullarına karşın kâffesi kez kadrosu ve kez kargoları katışıksız huzurlu Horseshoe Adası’na ulaştı. 6 senedir öz operasyonlarımızı yürütüyor olsak da öbür devletlerin tecrübelerinden bilistifade Antarktika’da derinlemesine senelerdir icraat karşıcı devletlere dayanak noktası verecek seviyeye ulaştık.

7 günce karantina, 7 günce tayyare yolculuğu ve ortak kocaoğlan aşan müddet ile gemide geçirilen zamanda rastgele ortak dava ile karşılaşmadan seferimizi tamamladık. Barış ve ilim kıtası Antarktika’da mevcut kâffesi devletler aut ilişkilerinden serbest ortak biçimde birbirlerine dayanak noktası sağlıyor. Biz de öz coğrafyamızda yer aldığı kabilinden Antarktika’da da kâffesi ülkelerle henüz gelecek ölçüde teşrikimesai geliştirmeye bitmeme edeceğiz" dedi.

"Türklerin seferleri dahilinde bana iane ika olanağını sağladıkları düşüncesince baş döndürücü mutluyum"

Bilim Seferi kadrosuna parafin kıtada alan emniyeti ve bakım-onarım çalışmalarında dayanak noktası bulunan 66 yaşındaki Şilili kanıt Alejo Contreras da "Bir ülkenin Antarktika’ya ön fut basışını gözlerimle gitmek emniyetsiz deneyimdi. Ayrıca Türklerin seferleri dahilinde bana iane ika olanağını sağladıkları düşüncesince baş döndürücü mutluyum. Bu ortak insanoğlunun başına baş döndürücü bulunmaz gelebilecek ortak şey" yorumunu yaptı.

Contreras, "Türk Antarktik seferlerinin bu kadar ayrıntılı planlanması ise takdire değer. Çünkü Antarktika bazı şeyleri ön el imtihan eylemek yahut bellemek düşüncesince dayanıklı ortak yer. Türkiye Antarktika’da gelişigüzel toy seferde üstüne koyarak berk adımlar atıyor. Ben de bu seferlerin ortak parçası olabildiğim düşüncesince baş döndürücü mutluyum" dedi.

Gelecekte Antarktika’nın günümüzdeki vaziyetini müdafaasını rüya ettiğini kaydeden Contreras, " Antarktika Anlaşması yüz daim baş başa yönetilen bu kıta, ümit ederim ki nazar boncuğu devir bölünmez. Antarktika etraflı kişilerin uzlaşma zarfında ve teklifsizce yaşayabileceğinin kanıtı bulunan ortak kıta. Buradaki biricik hasım ise dayanıklı iklim koşulları. Dünya üstündeki her insanoğlunun bu kıtayı görüp görüşme edebilmesi naşir ki önemli. Ancak bizzat Antarktika’nın sadece bilime ihtimam etmesi icap ettiğini düşünüyorum. Bu anne karaca dünyanın laboratuvarıdır ve bizim bu laboratuvara baş döndürücü dobra bakmamız gerekiyor. Başta Antarktika kazanmak kıl payı etraflı dirim alanlarımıza eş çıkmamız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Bilim kullanıcılarını devir yolculuğunda, Horseshoe Adası’dan ayrıldıktan sonraları Dismal Adası’na uğrayarak burada çalışmalarını tamamladılar.

Ekip henüz sonra, Grandidier Kanalı, Penola Boğazı, Hovgaard Adası, Lemarie Kanalı, Neumayer Kanalı ve Gerlache Boğazı’nı geçerek Nansen Adası’na ulaştı. Bilim kullanıcılarını Nansen Adası’nda çalışmalarına bitmeme ederek Bransfield Boğazı’ndan geçerek Deception Adası’na ulaştı.

İspanyol bayraklı gemide Kovid-19 zait vakalarının görülmesi hasebiyle ada üstünde mevcut Gabriel De Castilla istasyonundan 2 İspanyol ilim insanı Türk Bilim insanlarının bulunmuş yer aldığı gemiye gelerek, Livingston Adası’ndaki İspanyol üssü Juan Carlos 1’e bırakıldı. Buradan tahsil edilen 7 İspanyol Bilim insanı ise King George Adası’nda Uruguay’a ilgilendiren Artigas ve Kore Cumhuriyeti’ne ilgilendiren King Sejong istasyonuna ulaştırıldı.

Türk ilim kadrosundan Bulgaristan Bilim üssüne ziyaret

Dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve en yağışsız kıtasında 30 ülkeye ilgilendiren 100'e yaklaşan ilmî araştırı üssü mevcut.

Türk Bilim seferleri kapsamında müstevli kuralları hasebiyle bu sene ecnebi üslere rastgele ortak görüşme gerçekleştirilmedi. Ancak Bulgaristan Antarktik Enstitüsü ile TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü ortada sürdürülen teşrikimesai kapsamında 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne eklenmiş bulunan ve Bulgaristan’a ilgilendiren St. Kliment Ohridski istasyonunda istasyon önderi namına fariza karşıcı Oleg Vassilev, kez kadrosunun ve 3 aydır adada çalışmalarına bitmeme fail Bulgar ilim insanlarının da izole olduklarını tabir ederek, Türk kadrosunu üslerini görüşme eylemek düşüncesince davette bulundu.

Türk ilim heyeti, Livingston Adası üstündeki istasyonu görüşme ederek istasyonda mevcut kampüs ve müzeyi gezip, adadan ayrılmadan evvela şişman ışık çektirdi. İstasyondaki 10 Bulgar araştırman ile bu arada gemilerine dönen Türk Bilim Heyeti, King George Adası’na geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoğuz ise Bilim Seferi kadrosunu Şili’nin Santiago şehrinde, Comodoro Arturo Merino Benitez havalimanında karşıladı. Akoğuz, kadro ile ortak müddet lakırtı ederek kez ve meydana getirilen icraat kendince bilgelik aldı. Salgın tedbirleri nedeniyle, toplumsal mesafeli güzeşte görüşme, ekiple hatırat fotoğrafı çektirilmesiyle tamamlandı.

Türk Antarktika Bilim Seferi, Bulgar araştırmacıları ve Çek Antarktik Bilim Seferi kadrosunun Punta Arenas’a uçuşlarını sağlayarak evvela Punta Arenas henüz hemen sonra Santiago, Madrid ve İstanbul’a uçuşlarını gerçekleştirecek. 46 günce seferlerini bütünler kadro bugün şeb ezanı saatlerinde İstanbul Havalimanı'na inerek Türkiye’ye dönmüş olacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da yaşlı kadın oğlunun fotoğrafı ve kuşları kurtarmak isterken yanarak öldü

2022-03-02 14:39 - Asayiş

Malatya Kovid-19 ile mücadelede anımsatma dozlarına yöneldi

2022-03-02 12:05 - Sağlık

Büyükelçi Aramaz: Türk vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesi ehemmiyetli seviyede tamamlandı

2022-03-07 16:37 - Gündem

Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

2022-03-02 12:58 - Ekonomi

Kocaeli'de Marmara Depremi'nde ağır hasar gören binaların yıkımı sürüyor

2022-03-02 15:44 - Gündem

Irak'ta Uluslararası 2. Bağdat Su Konferansı, Türkiye'nin de katılımıyla başladı

2022-03-05 15:20 - Gündem

DSÖ: Afrika kıtası obezite tehlikesi ile hakkında karşıya

2022-03-02 16:10 - Sağlık

KKTC'de Halil Falyalı cinayeti zanlıları cezaevine gönderildi

2022-03-04 20:18 - Dünya

Ateş hattında kalan muhabir ve kameraman o anları anlattı

2022-03-04 17:44 - Gündem

İranlı komutanı çalmak talip sanıklara 30 yıla derece hapis istemi

2022-03-02 13:09 - Gündem

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem