Üretim düşüncesince müşterek araya mevrut kadınlar, köyün ekmeğini ve yoğurdunu tescil ettirdi

Mamak ilçesinde 11 kadın, dü sene önceki kurmuş oldukları birleşke sebebiyle özlük ürünlerini yetiştiriyor, ürettikleri ve tescil ettirdikleri yoğurt ve ekmeği Türkiye'ye tanıtmaya çalışıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Ankara

Mamak Kutludüğün Mahallesi'nden 11 istihsal sevdalısı kadın, Mamak Belediyesinin yardımı ile kurmuş oldukları kooperatifle üretime geçti.

Mamak Kadın Kooperatifinin (MAKKOP) istihsal süreci ve yapılış hikayesini AA muhabirine özetleyen Kooperatif Genel Koordinatörü Sena Özkul Pehlivanlı, köyün yaşlılarına ve gerekseme sahiplerine müstevli sürecinden parasız nan yaparak kooperatifin evvela adımını attıklarını söyledi.

Salgın daha sonra ise evvela kendisine Kutludüğün'e ilgilendiren uymayan ferment kara fırın ekmeğini avrat emeği ile üretmeye başladıklarını tamlayan Pehlivanlı, "Köyümüzde 18 fırınımız mevcut ve 18 fırının ustası da kadın. Türkiye'de tek yerde avrat nan ustası yok. Üretimin sahibi kadınlarımız. Burada kalıp fırın kurduk ve 4 avrat ustamızla üretimi sürdürüyoruz. Kutludüğün avrat odaklı ve burada avrat ne derse o olur." dedi.

Asıl mesleği besin mühendisliği bulunan Pehlivanlı, kooperatifi kurduktan sonradan idman isteyenleri öğürtlemek düşüncesince sesli ilan yaptıklarını ve 4 aktif ve cevval avrat ile çelim evliliği yaptıklarını söyledi.

Pehlivanlı, kooperatifin satı ve muhasebesinde 3, zirai istihsal bölümünde 3, besin üretiminde ise 4 avrat ile çalıştıklarını belirterek, "Gece çağ demeden bahçelerimizde çalışıyoruz, nan üretiminin en kırılan noktasına derece bu kadınlarımızla yola bitmeme ediyoruz. Fırın kadınların. Satışını da alışverişini de imalatını da onlar yapıyor. Bizde devir mefhumu yok, arkadaşlarımız kendileri planlıyor. Kimi devir uykusu sıfır dost sabahleyin 05.00'te kalkıp nan imalatı yapıyor. Çocukların derslerimizi ve aileleri ile de ilgileniyorlar." niteleyerek konuştu.

"BM'den dayanak alıp satı düşüncesince kent kurdular"

Ürünleri elbette satacaklarına değişmeyen veremediklerini, müstevli sürecinde e-Ticaret sitelerinin kalburüstü bulunduğunu gördüklerini tamlayan Pehlivanlı, muayeneleri böylecene BM'nin avrat kooperatiflerine dayanak verdiklerini öğrendiklerini, BM Habitat'a plan yazdıklarını ve Türkiye çapında yardıma müstahak tanıdık 10 avrat kooperatifinden bir tanesi olduklarını söyledi.

Kooperatif Başkan Vekili Saliha Cemaloğlu Oto'nun BM'den e-Ticaret sitesinin yapılması ve sürdürülmesine müteveccih terbiye aldığını tamlayan Pehlivanlı, derinliğine terbiye böylecene "www.makkop.com" e-Ticaret sitesinin kurulduğunu ve ürünlerini bundan sonradan oradan satışa sunduklarını tabir etti.

Lavanta yastığından, yağına derece avrat eli değiyor

Sena Pehlivanlı, ürünlerine bağlı şunları anlattı:

"Mamak Belediye Başkanımız Murat Köse'nin bizlere sunduğu Musiki Muallim Mektebi taş binasındaki satı ofisimizde hepsi ürünlerimizin satışını yapıyoruz. 30'a DOĞRU ürünümüz mevcut ama üç anne dalda ilerliyoruz. Biri coğrafi işaretini aldığımız Kutludüğün ekmeği, ikincisi sundurma yoğurdumuz var. İki mahsul düşüncesince coğrafi ayraç tescil belgemizi aldık. 10 kilogram sütten 1 kilogram yoğurt çıkar. Sütü kaymağından ayırıp, kaymaktan yoğurt yapıyoruz. Mutlaka her insanın tatmasını isteriz. Yaylalarımızda sönümsüz hayvanlarımızın sütünden yapıyoruz. Üçüncüsü ise lavanta bahçelerimiz var. Lavanta bahçelerinden hasat etmiş olduğumuz lavantalarımızı, kolonya, şampuan, duş jeli ayrımsız sürede lavanta yağı, lavanta sabunu, lavantanın kesesi, lavanta hab yastığı, nesil ve yoga yastıkları üretiyoruz. Bu üç kategoride üretimi yoğunlaştırdık ama evvela ikisi bizim düşüncesince baş döndürücü aşkın önemli. Mamak vaktiyle gübür kokusu ile anılırdı deminden lavanta kokusu ile anılacak. Yaklaşık dü sene evvela Mamak'ta 130 bin lavanta dikimi yaptık, lavanta bahçelerimiz var, banko herkesi mayıs ayından itibaren lavanta bahçelerimize çağırma ediyoruz."

110 tür ağababa tohumundan üretim

Kooperatif kapsamında, 420 kâr ağacı ve göveri bahçeleri bulunduğunu tamlayan Pehlivanlı, "110 tür ağababa tohumundan istihsal yapıyoruz. Ata tohumlarımızdan fideler oluşturuyoruz. Onlardan ürettiğimiz ürünleri kurutarak, salça, yavşak yapım ediyoruz, o ürünlerimizi değerlendiriyoruz. Üretim de bizlere ait, ekecek da bizlere ait, fide de bizlere ait." bilgisini verdi.

Fabrikalaşmanın birleşke ruhunu öldürdüğünü, o nedenden dolayı birleşke kendisine ilerleyeceklerini tamlayan Pehlivanlı, alanda kalıp nan fırınına ehil olduklarını, Kutludüğün'deki öteki 18 fırının da rehabilite edilerek, onlarla paradigma kolalama akın etmek istediklerini söyledi. Ekmekleri düşüncesince buğdayı da kendilerinin yetiştirdiğini tamlayan Pehlivanlı, un fiyatlarının yükselmesi zımnında 18 fırına kar etmeden un satışı yaptıklarını kaydetti.

Ravak yoğurdunu alanda hayvancılık yapanlardan motorin alarak ürettiklerini tamlayan Pehlivanlı, encam çağda amaçlarından birinin de hanımlara kocabaş efsanevi desteği vererek, onların ürettikleri sütleri burada kullanmak bulunduğunu tabir etti.

"4 kadınımızın 4'ü de evine kendisi bakıyor"

Ayda ortak titrem sütü yoğurda çevirdiklerini ve üretimden vazgeçmeyeceklerini tamlayan Pehlivanlı laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bölgemizdeki fırınların ve bölgedeki hepsi hanımefendilerin kalkınması bizim düşüncesince baş döndürücü önemli. Hedefimiz bu ekmeği eksiksiz Türkiye'ye duyurmak ve bu bellik kıymetini eksiksiz Türkiye'nin duyması. Etkin ve sürdürülebilir ortak üretimle eksiksiz Türkiye'ye yoğurdumuzu, ekmeğinizi tanıtacağız. Ürünlerimizin süresince ulama materyali yok. Unutulan kadim tatları halkımızın tatmasını istiyoruz. 4 hanımımız da ego şurası görüyorum, ayakları baş döndürücü katı yere basıyor. 4 kadınımızın 4'ü de evine kendisi bakıyor. Hem nan yapıyorlar hem de eve nan götürüyor, eşlerine dayanak oluyorlar."

"İnsan kendini çelimli hissedince herhangi ortak şeyi yapabilirim hissini yaşıyor"

Kooperatifin istihsal bölümünde etkin 3 nesil anası Emine Ediz de hayalini kurduğu emek vermek yaşamına birleşke sebebiyle katıldığını söyledi.

Önceden ev kadını bulunduğunu tamlayan Ediz, "Ev kadını iktisap etmek ve idman beni elan çelimli yaptı. Unutulmuş lezzetleri vermek bizim düşüncesince de baş döndürücü güzel. Yazın bulgurumuzu, salçamızı yapıyoruz. Para kazanıp çocuklarımıza bakıyoruz. İnsan kendini çelimli hissedince herhangi ortak şeyi yapabilirim hissini yaşıyor. Tek hevesim uzluk alıp makine sürmekti. Onu çalışmaya başladıktan sonradan başardım." dedi.

Maddi ehliyetsizlik yüzünden okuyamadığına üzüldüğünü tamlayan Ediz, "Kendimi tek iş yapamayan bir tanesi kendisine görüyordum. Şimdi okumanın da çalışmanın da yaşı yok. İnsan istediği herhangi ortak şeyi başarıyor. Güçlü avrat olmayı burada öğrendim." niteleyerek konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da yaşlı kadın oğlunun fotoğrafı ve kuşları kurtarmak isterken yanarak öldü

2022-03-02 14:39 - Asayiş

Malatya Kovid-19 ile mücadelede anımsatma dozlarına yöneldi

2022-03-02 12:05 - Sağlık

Büyükelçi Aramaz: Türk vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesi ehemmiyetli seviyede tamamlandı

2022-03-07 16:37 - Gündem

Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

2022-03-02 12:58 - Ekonomi

Kocaeli'de Marmara Depremi'nde ağır hasar gören binaların yıkımı sürüyor

2022-03-02 15:44 - Gündem

Irak'ta Uluslararası 2. Bağdat Su Konferansı, Türkiye'nin de katılımıyla başladı

2022-03-05 15:20 - Gündem

DSÖ: Afrika kıtası obezite tehlikesi ile hakkında karşıya

2022-03-02 16:10 - Sağlık

KKTC'de Halil Falyalı cinayeti zanlıları cezaevine gönderildi

2022-03-04 20:18 - Dünya

Ateş hattında kalan muhabir ve kameraman o anları anlattı

2022-03-04 17:44 - Gündem

İranlı komutanı çalmak talip sanıklara 30 yıla derece hapis istemi

2022-03-02 13:09 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem