Hindistan ve Pakistan, iklim değişikliği kaynaklı aşırı sıcak hava dalgasıyla kavruluyor

Hindistan ve Pakistan'da sonuç günlerde tesiri kalan aşırı sıcak hava dalgası dolayısıyla hava sıcaklığının 45 ila 50 dereceyi bulabileceği öngörülürken bu gidiş ilkin afiyet kazanmak üzere, nice bölgede riziko barındırıyor.

Dünya - 2 yıl önce

İstanbul

AA muhabirinin Dünya Meteoroloji Örgütünün verilerinden derlediği bilgilere göre, Hindistan 33,1 dereceyle en sıcak mart ayını yaşadı. Mart ayındaki sıcaklıklar levent boylu fasıl averajına gereğince 1,86 aşama elan yüksekti.

Hindistan’ın şişman müşterek bölümünde 28 Nisan’da en faziletkâr hararet kıymeti 43-46 aşama ortada gerçekleşirken bu derecelerin 2 Mayıs’a genişliğinde çoğalması bekleniyor.

<br class="k-br" />

Pakistan ise minimum akıbet 60 senenin en sıcak mart ayını geçirdi. Pakistan Meteoroloji Bölümü, güneş sıcaklıklarının sezon normallerine gereğince 5 ila 8 aşama elan faziletkâr olacağını öngörüyor.

Dünya çapında hava tahmini hizmeti verici AccuWeather verilerine göre, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de sabık ayın akıbet günlerinde 40 dereceye vasıl hava sıcaklığı, geride küsurat haftada 44 dereceyi gördü. Sıcaklıklar, april kocaoğlan üstün dereceli hararet seviyesine ulaştı.

Yaklaşık 1,4 bilyon insanoğlunun yaşamış olduğu Hindistan'ın şimal kesimlerinde sıcaklığın 46 dereceye, ülkenin doğusundaki Orissa'da ise 43 dereceye çıkacak riski bulunuyor.

Nüfusu 240 milyona vasıl Pakistan da kavurucu sıcakların etkisinde. Ülkenin Navabşah şehrinde sabık hafta 48 dereceye çıkan sıcaklığın ahit 49 dereceyi görmesi bekleniyor. Jacobabad şehrinde sıcaklığın ahit 48 ve sonra 50 derece, başşehir İslamabat'ta ise 40 aşama seviyesinde olabileceği öngörülüyor.

Aşırı sıcak hava dalgası dolayısıyla bu devletlerde hava kalitesi "çok sağlıksız" namına nitelendirilirken sene zarfında bu halde er hissedilmeye başlanan aşırı sıcak havanın, muhtelif afiyet sorunlarının birlikte şişman kabiliyetli yangınları da tetiklemesi lakırtı konusu.

İnsan aktivitelerinden meydana gelen toptan istinas etkisi

Londra Imperial College'dan Dr. Mariam Zachariah ve Dr. Friederike Otto, bitirdikleri analizde, Hindistan'da tanıdık aşırı sıcak havanın insanoğlu aktivitelerinden meydana gelen toptan istinas dolayısıyla sıklığının arttığını belirleme etti.

Zachariah, analizdeki bulgularına bağlı değerlendirmesinde, "Hindistan'daki akıbet faziletkâr sıcaklıklar, iklim değişikliği dolayısıyla elan muhtemel bir duruma geldi. İnsan çalışmalarından kaynaklı toptan istinas yapılmaksızın önce, faziletkâr hararet Hindistan'da 50 yılda müşterek el yaşanırdı lakin demincek baş döndürücü elan kalın yaşanmış olan müşterek fenomen durumuna geldi. Bu cins faziletkâr sıcaklıkları bundan böyle değme 4 yılda müşterek görmek kolaydır ve emisyonlar durdurulana genişliğinde aşırı sıcak hava elan da yayılmış bir duruma gelecek." ifadelerini kullandı.

Londra Imperial College Grantham Enstitüsü İklim Bilimi Öğretim Görevlisi Otto ise Hindistan'daki aşırı sıcak hava ile taşıl mahrukat kaynaklı emisyonların aracısız münasebetli bulunduğunu belirterek "Bu, esas dünyanın değme yerindeki değme sıcak hava dalgası düşüncesince geçerli. Sera gazı emisyonları durdurulana kadar, Hindistan ve dünyanın bambaşka bölgelerinde sıcak hava dalgaları elan sıcak ve kazalı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan'daki uzmanlardan çağrı

Hindistan Halk Sağlığı Enstitüsü Gandhinagar Direktörü Dr. Dileep Mavalankar, Hindistan Meteoroloji Bölümünün hava tahminlerine göre, Ahmedabad şehrinin "turuncu alarm" seviyesinde bulunduğunu anlatım etti.

Mevcut sıcak hava dalgasının baş döndürücü er bulunduğunu vurgulayan Mavalankar, "Mart ve april aylarında bu cins sıcak hava dalgalarına uzlaşma ve tedarik elan düşüt olduğu için ahiret yolculuğu oranları faziletkâr olabiliyor. Bu sıcaklıklar mayıs ve haziran düşüncesince müşterek ikaz sinyali. Şimdi çarpıcı önlemler alırsak, sıcak hava kaynaklı nice ölümü önleyebiliriz." sanarak konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Öğrenciler sınıflara maskesiz girmenin mutluluğunu yaşadı

2022-04-27 11:46 - Sağlık

Dev kruvaziyer gemisi ‘Costa Venezia’ İstanbul’a yanaştı

2022-04-27 22:12 - Ekonomi

Fransız akademisyenler Kuşadası’ndaki yapı sistemini inceledi

2022-04-26 17:53 - Ekonomi

Tayvan’da Covid-19 vaka rakamları ilk kez 15 bini aştı

2022-04-30 11:17 - Dünya

Hülya Avşar pandemiden sonra bayram konserlerine yeni şarkıları ile çıkıyor

2022-04-30 11:00 - Magazin

Rusya, yarın Polonya’ya gaz akışını kesecek

2022-04-27 04:34 - Dünya

Efsane güreşçi Yaşar Doğu'nun lakabı "Koca Yaşar" yerli çim türüne verildi

2022-04-23 13:21 - Spor

Burak Elmas: 'Biz seçimleri yapmak adına elimizden gelen her şeyi yaptık'

2022-04-29 20:46 - Spor

Bursa'da düşen eğitim uçağında Manisalı pilot hayatını kaybetti

2022-04-25 18:04 - Gündem

IKBY’de terör örgütü PKK’ya büyük darbe: 1 ton patlayıcı ele geçirildi

2022-04-26 21:04 - Asayiş

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem