Milyonlarca öğrenci telaşta... YKS'nin ilk oturumu başladı!

Binlerce öğrencinin beklediği YKS çağ yapılıyor. 3 milyon 234 bin adayın katılacağı Temel Yeterlilik Testi 10.15'te başladı. Sınavda bu sene ilk defa baraj uygulanmayacak.

Eğitim - 2 yıl önce

Milyonlarca darülfünun adayının beklediği devir geldi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) çağ başlıyor. Milyonlarca namzet çağ Temel Yeterlilik Testi (TYT) ferda da Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) düşüncesince imtihan salonlarında arak dökecek.

3 milyon 243 bin 425 namzet Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek. 10.15'te başlamış olacak celsede adayların 120 suali cevaplamak düşüncesince 165 dakikası olacak.

İkinci oturum bulunan Alan Yeterlilik Testleri'ne ise 160 istifham düşüncesince 180 dakika müddet verilecek. Son oturum bulunan Yabancı Dil Testi ise ferda zaman 15.45'te yapılacak. 80 istifham düşüncesince sunulan müddet 120 dakika.

BARAJ PUANI KALDIRILDI

Bu sene üniversiteye girişte baraj puanı uygulaması kaldırıldı. İlk oturum bulunan TYT'nin süresi 30 dakika artırılarak 135'ten 165 dakikaya çıkarıldı.

MASKESİZ İLK SINAV

İki sene aradan sonraları sınava ilk el maskesiz girilecek. Sınav günleri kişi müdürlükleri de belirgin tutulacak.

Kilis'te öğrencilerin YKS heyecanı

Sınırın bakir noktasında mevcut Kilis'te, YKS sınavına girecek öğrenciler, imtihan saatinden evvel imtihan merkezlerine geldiler. Sınava girecek öğrencileri aileleri bekâr bırakmadı. Gaziantep'ten de YKS imtihanı düşüncesince mevrut aşırı sayıda öğrenci YÖK çeşidinden hâlâ evvel belirlenen Kilis 7 Aralık Üniversitesi ile gayrı okullarda sınava girdiler. Öğrencilerin iri bölümünün ateşli oldukları gözlendi. Öğrenciler, sınava girerken, velileri de meslek haricinde beklediler.

Her sene bulunduğu kabil bu yılda aşırı sayıda Gaziantepli öğrenci YSK sınavına Kilis'te girdi. Okul çevrelerinde enli düzenlilik önlemi katılması özen çekti. Kilis'te 2022-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) 22 binada, 344 salonda ve 6 bin 775 adayın katılımıyla, 19 Haziran 2022 tarihinde uygulanacak bulunan 2022-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) 11 binada, 170 salonda ve 3785 adayın katılımıyla ve 2022-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) 3 binada, 12 salonda ve 201 adayın katılacağı öğrenildi.

Yüksekova'da YKS heyecanı başladı

YKS'nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) maratonu, halis muhlis Türkiye'de bulunduğu kabil Yüksekova'da da başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca Yüksekova kazasının 2 senedir imtihan merkezi anons edilmesi sevinçle karşılanırken, yurttaşlar Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girecek öğrencilere konaklamaları düşüncesince evlerinin kapılarını açtı. Önceki yıllarda 2 yahut 3 devir önceleri YKS düşüncesince Hakkari il merkezi yahut Van'a revan öğrenciler, tarz ve tahaffuz problemininin beraberinde maddesel külfetle karşılaşıyorlardı. YKS'ye değişik il ve ilçelerden mevrut öğrencilerin okullarına parasız taşınmaları sağlanırken, imtihan ikinci el yapıldı.

“Çok heyecanlıyız inşallah istediğimiz kabil geçer”

Bugün aşırı ateşli bulunduğunu anlatım fail öğrencilerden Zehra Çağırma, ''Hepimizin üzerine hayırlısı olsun diyelim. Çok heyecanlıyız inşallah istediğimiz kabil geçer. Bizde girip çıkacağız bundan böyle bakalım kesinlikle olacak. Bu sınavla istediğimiz puanı alırız inşallah. Tüm arkadaşlara yararlı olsun'' dedi.

“Sınav inşallah biz düşüncesince iyi geçer”

Doğan Yazar adlı öğrenci, ''Bugün coşku kalık halde zaten. Sabah er saatlerinde meslek bahçesine geldik. Biz de sınavın süresini dolup girmesini bekliyoruz. Sınav inşallah biz düşüncesince iyi geçer'' ifadelerini kullandı.

“Allah öğrencilere hayırlısını baht eylesin”

Öğrencilerden Erdelan Kazancı, ''Zaten coşku yüzünden er geldik buraya. Biz de hakkıyla aşırı derin tempoyla hazırlandık. Allah öğrencilere hayırlısını baht eylesin. Bizde dövüşmek düşüncesince yapacağız imtihanı en güzelinden'' halinde konuştu.

''Biz aylardır bu imtihan düşüncesince çalışıp duruyorduk”

Öğrencilerden Şiyar Oyman ise ''Biz aylardır bu imtihan düşüncesince çalışıp duruyorduk. Şimdi de gireceğiz inşallah tek bozmadan yapacağız. Herkes içre yararlı olsun inşallah. Çok heyecanlıyız. Artık bu sınavla bu arada istediğimiz yere varırız. Herkese başarılar diliyorum'' dedi.

Afyonkarahisar'da YKS imtihanı 35 bin 351 adayla başladı

Kentte YKS imtihanı problemsiz birlikte halde başladı. YKS'nın Temel Yeterlilik Alanında (TYT) 21 bin 444, Alan Yeterlilik Alanında 13 bin 907 ve Yabancı Dil Alanında ise 832 namzet ile başladı. 5'i ukubet evi iktisap etmek neredeyse toplamda 120 imtihan merkezinde başlamış bulunan sınavda toplamda 5 bin 166 ferdin fariza almış bulunduğu belirtildi. Sınava girecek adayların epey heyecanları oldukları gözlenirken, iri birlikte kısmının sınava girecekleri okullara saatler öncesinde geldikleri dikkatlerden kaçmadı.

Adaylar imtihan salonlarına yukarı araması yapılarak alındı. Kent genelinde sınavla ilgilendiren derin düzenlilik önlemleri meydan manşet ekipleri ilkin trafiğin sonsuz namına belirgin kalması düşüncesince derin güç gösterdiler. Polis ekipleri başkaca sınava geç duracak bulunan ve ya okullarını bulmayan adaylara araştırma görevlisi namına imtihan merkezlerine götürdü.

Çocukları sınava girecek adayların aileleri ise meslek bahçelerinin haricinde evlatları düşüncesince gani dolgunca afsun ederek beklemeye başladı. Öte yandan, sınava giren kimi adayların manşet ve dideban iktisap etmek düşüncesince darülfünun okuyacaklarını belirtmeleri ise dikkatlerden kaçmadı. 

Mehmet Ali Dağ - Metin Tek - Gökten Ceylan - Mevlüt Tınas 

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Dağ Koşusu Şampiyonası Ağrı'da yapıldı

2022-06-11 17:03 - Spor

TRT Balkan Dijital Haber Platformu, yayına başladı

2022-06-16 01:02 - Gündem

'Sevgi Makası' projesiyle engellilere parasız güzellik salonu hizmeti veriliyor

2022-06-12 12:02 - Yaşam

Özel bakımla yaşama tutunan kocaoğlan yavrusu 'Haçuvan' Bursa'ya gönderilecek

2022-06-14 12:04 - Yaşam

Fren testi yaparken bariyerlere çarpıp takla attı: 1 yaralı

2022-06-14 09:04 - Asayiş

İletişim Başkanlığından Brüksel'de 'Ukrayna Krizi ve NATO’nun Geleceği' paneli

2022-06-17 20:04 - Politika

Türk zırhlı araç ve botları ihracatta gaza bastı

2022-06-16 12:03 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Van Valiliğine ziyaret

2022-06-11 22:03 - Politika

Yurtta YKS heyecanı

2022-06-18 12:03 - Eğitim

Milyonlarca öğrenci telaşta... YKS'nin ilk oturumu başladı!

2022-06-18 14:04 - Eğitim

İlgili Haberler

Doğa Koleji velileri ‘okullarının depreme dayanıksız olduğu’nu iddia etti

09:06 - Eğitim

Bakan Özer açıkladı! İşte okulların açılacağı tarihler

13:06 - Eğitim

Üniversite öğrencileri dikkat, yatay geçiş imkânı düşüncesince akıbet gün 3 Şubat

09:07 - Eğitim

Dağcı babadan oğluna ilginç karne hediyesi

13:09 - Eğitim

'En güzel karne hediyesi sıcak bir kucaklaşmadır'

12:09 - Eğitim

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem