Omikron’dan bir iyi bir de kötü haber

Omikron varyantının pandemi döneminin başındaki ciddi tablolara kıyasla elan bol seyredeceği fakat dağılma hızının elan faziletkâr olmasının beklendiği belirtildi.

Sağlık - 2 yıl önce

Konuyla ilişik değerlendirmelerde mevcut Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kurtuluş Buruk, Omikron varyantı gönül rahatlığı bir iyi bir de kara haber verdi. Buruk, “Omikron varyantı gönül rahatlığı elde edilmiş önceki verilere göre, pandemi periyodunun başındaki asıl tablolara kıyasla elan bol seyredeceği fakat dağılma hızının elan erdemli olması beklenmektedir. Virüsler ile ilişik umumi bilgilerden biri, bunların insanoğlu bedeninde çoğaldığı tam sorumluluk kararı yapısındaki birtakımı moleküllerin değişime uğramasıdır. Değişimler tek son doğurmayacağı kabilinden bir çok aşırı değiş virüsü menfi yönde etkisinde bırakır ve çoğalamaz yahut değişime yakalanmış virüs, öbür şahıslara elan haydi haydi bulaşabilir ve elan aşırı illet oluşturabilir. Bu virüs bundan böyle değişke adına adlandırılır. SARS-CoV-2 özelinde konuşursak virüsün yapısında bulunan değişimler varyantın, hastanın boğazında elan aşırı çoğalmasına yahut hastanın bedeninde elan levent boylu müddet kalmasına niçin oluyorsa bu değişke toplumda dolaşan öbür varyanta uyarınca elan aşırı insanı enfekte edeceğinden dominant bir duruma gelir. Bireylerin elan evvela illet geçirerek yahut aşılanarak elde ettikleri bağışıklığın, değişke virüste elan az sansasyonel olma ihtimali endişe uyandırabilir” dedi.

Omikron varyantının ismini Yunan alfabesinin 15. harfinin (O) Yunanca okunuşundan aldığını hatırlatan Buruk “Dünya Sağlık Örgütü çeşidinden söylenmesi, hatırlanması ve hecelenmesi havadan bulunduğu düşüncesince yeğleme edilmiş bulunduğu anlatım edilmiştir. Omikron varyantı önceki kat 24 Kasım 2021 tarihinde DSÖ'ye anlatım edildi. Bugün sebebi ile Türkiye engelleme 90 yöresinde ülkede varlığı gösterildi. Bu varyantın en ehemmiyetli farkı, öbür varyantlara uyarınca aşırı sayıda strüktürel değiş içermesidir. Bu değişimlerin 37'si, Spike proteinindedir ve bu değişimlerin 25'i öbür varyantlarda bulunmamaktadır. Spike proteininin virüsün göze yüzeyindeki ACE2 reseptörüne bağlanmada kullandığı RBD sahasında 15 değiş yalan konusudur. Bu değişimlerin bir kısmının, virüsün hücreye elan havadan bağlanmasına, elan bir tomar insana bulaşmasına, muafiyet sistemimizin koruyan etkilerinden elan az etkilenmesine ve bunların kararında da baştan enfekte olma (hastalığın tekrarlaması) riskinin artmasına niçin olabildiği bildirilmiştir. Omikron varyantının, PCR testi zait insanlardaki görülme sıklığının 1.5-3 günde ikiye katlandığı hesaplanmaktadır. Yani ahit testi zait çıkanların yüzdelik 2'si Omikron varyantı ise 3 çağ sonraları bu nispet yüzdelik 4'e çıkmaktadır. Bu heves ile bir maaş bir müddet içinde toplumda hastalığa niçin bulunan dominant varyantın Omikron olacağı öngörülmektedir” diyerek konuştu.

Omikron'un bulaşıcılığı ile ilişik belirgin bir data olmasa da görülme sıklığındaki artma eğiliminin elan havadan bulaştığını gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Kurtuluş Buruk, açıklamalarını şöyleki sürdürdü:

“Hastalık ve asıl illet nakil riski ile ilişik bariz bir bilgelik yoktur. Yapılan icraat gailesiz erişkinlerin, rahatsızlığı elan bol kurtulduğu şeklindedir. Ancak aşısızlar yahut öbür gözyaşı gruplarındaki davranışı ile ilişik data bulunmamaktadır. Her ne denli Güney Afrika'da hastaneye yatış oranında bir artma kaydedilse de bunun aşırı bir tomar küsurat hikâye sayısıyla da münasebetli olabildiği biçiminde yorumlanmaktadır. Beklentiler, acemi değişke ile zait hikâye sayısındaki artışa rağmen illet şiddetinin azalacağına yöneliktir. İlk veriler, virüsün aşılama yahut elan evvela geçirilen hastalıktan meydana gelen bağışıklıktan az etkilendiğini göstermektedir. Bununla beraberce virüs ne denli değişirse değişsin üstündeki girme molekülünün (spike proteininin RBD bölgesinin) insanoğlu hücreleri üstündeki ACE2 reseptörüne bağlanmasını engelleyecek değişimler bahis konusu olamayacaktır. Dolayısıyla bu alana gönül rahatlığı vücudumuzda gelişen muafiyet bir hacim azalsa da asıl illet nakil riskini azaltmaya bitmeme edecektir. Halen Türkiye'de makbul tanılama testleri, hepsi varyantları saptayacak biçimde tasarlandığından, testlerin virüs varlığını tespit kabiliyetinte eksilme olmayacaktır. Bununla beraberce virüsün ne değişke bulunduğu arttırma testler ile belirlenebilir. Sonuç adına Omikron varyantı düşüncesince öngörüler, rahatsızlığı baştan nakil olasılığımızda ve hastalığın yayımlanma hızında artışa niçin olabildiği yönündedir. Bununla beraberce özellikle muteber ve şimdiki bir aşıya ehil olmamız edinmek neredeyse akıllıca peçe kullanımımız, içtimai davranışlarımızda ve doğruluk yaklaşımımızdaki pandemi ilkelerine uyumumuz dimdik yarınlar düşüncesince esas kurallarımız olmaya bitmeme edecektir."Bekir Koca 

Haftanın Öne Çıkanları

Erzurum’da şiddetli fırtına hayatı felç etti, okulların çatıları kağıt gibi uçtu

2021-12-20 17:19 - Asayiş

AB: Ukrayna'ya için saldırganlığın çın neticeleri ve çın bedeli olur

2021-12-17 00:50 - Dünya

Sanatçı İzzet Altınmeşe'nin oğlu hayatını kaybetti

2021-12-19 15:35 - Magazin

Omikron’dan bir iyi bir de kötü haber

2021-12-21 14:20 - Sağlık

Çin’de otoyol köprüsü çöktü: Ölü ve yaralılar var

2021-12-18 17:44 - Dünya

Ünlü şarkıcı Gülçin Ergül taburcu oldu

2021-12-15 16:59 - Magazin

Aksaray’da etkili olan kar yağışı ağaçları devirdi

2021-12-18 08:23 - Asayiş

Denizde çıkan hortumlar paniğe yol açtı

2021-12-14 17:08 - Asayiş

Türkiye tahıl piyasası 2022'de 10 bilyon dolarlık dış satım hedefliyor

2021-12-15 18:38 - Ekonomi

Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu'ndan 'kış aylarının kelimesiz katili' karbonmonoksit uyarısı

2021-12-16 11:35 - Sağlık

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem