Vahşi doğadan polat teller arkasına: Afrika'nın esir aslanları

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kapatılmaları düşüncesince icraat planlı kesinleşmemiş "tutsak aslan" endüstrisi, ticari emellere kurban revan bu yırtıcıların acıklı hikayelerini barındırıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Johannesburg

Afrika'da en şişman aslan nüfusuna ev sahipliği karşıcı ülkelerden Güney Afrika'da, hükümetin verilerine gereğince ülkede 310 tesiste, 7 bin 800 hava aslan bulunuyor. Bazı öbür tahminlere gereğince ise bu benzer 12 bin namına belirtiliyor.

Hayvanlara Karşı Zulmü Önleme Ulusal Dernekleri Konseyi (NSPCA) verilerine göre, Güney Afrika tabiatında ise tahminî 3 bin 940 yabani aslan yaşıyor. Buna göre, aslanlarıyla ünlü Güney Afrika'da 2022 bakımından az daha gelişigüzel 3 aslandan 2'si "tutsak aslan" durumunda.

Çiftlik ve benzer tesislerde doğan yavrular, ticari amaçlarla boyunduruk koşulları altında büyütülüyor ve ölene genişliğinde bu tesislerde turistlere tayin ediliyor. Bölgeye safari hazırlamaya mevrut turistler ek ücretlerle süt kuzusu aslanları sevip, mütekâmil aslanlar eşliğinde temaşa yapabiliyor. Aslan avcılığı da hava aslan endüstrisinin ehemmiyetli ortak kolunu oluşturuyor.

"Tutsak aslan avı" yasal

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde hava aslan avcılığı, hususi izne editör iktisap buyurmak koşuluyla yasalı statüde bulunuyor. Hükümet, bu mevzuda kesif düzen denetleme ve kota uyguluyor.

"Humane Society International" isminde arsıulusal efsanevi hakları kuruluşunun Şubat 2022 günlü tutanağına göre, Güney Afrika, kıtada aslan avcılığının gezinsel merkezi konumunda bulunuyor.

Buna göre, Güney Afrika'da 2014-2018 zamanında eller kabilinden 4 bin 176 aslan avlandı, bunların yüzdelik 94'ü hava aslanlar namına kayıtlara geçti. Bu alıcıların bir fazla aşırı günindi ülkelerinden olurken, yüzdelik 50'sinden dahası da Amerika yurttaşı namına biliniyor.

Güney Afrikalı av acentelerinden edinilen bilgilere gereğince bu av partilerinin fiyatları, avın ve turun durumuna gereğince 8 ila 60 bin dolar ortada değişebiliyor.

Belirli ortak alanda tutulan savunmasız aslanlar, buraya mevrut ensesi kalın garplı turistler kabilinden tehlikesiz mesafeden tüfekle tutulmak kanalıyla av tutkuları düşüncesince katlediliyor.

Güney Afrika'dan Uzak Asya'ya "aslan kemiği ticareti"

Tutsak aslanların kemikleri ise anadan görme Çin tıbbında afrodizyak husus namına kullanılmak nerede ise koyu arzu görüyor.

Aslan kemiği, Çin ve Güneydoğu Asya ülkelerinde, fazla cıcık eşyası ve hulliyat üretiminde de çoğunlukla yeğleme ediliyor.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesinin (OCCRP) Ekim 2022 günlü tutanağına göre, dünyada yasalı namına ticari aslan sanayisine eş ortak tane yurt olma ayrıcalığı haiz Güney Afrika, bu Asya devletleri düşüncesince en ehemmiyetli tedarikçi konumunda. Hükümet, sonuç zamanlarda millî ve arsıulusal kurda baskıların da etkisiyle mızrap ticaretine kota uyguluyor.

OCCRP raporunda, arsıulusal kabahat örgütlerinin, Güney Afrika'dan Laos'a, oradan Vietnam ve Çin'e uzanan aslan kemiği kaçakçılığı gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Buna göre, aslan kemiği kaçakçılığı şişman miktarda ABD'nin başına 1 milyon dolar ihsanıhümayun koyduğu Vixay Keosavang liderliğindeki Laoslu Xaysavang kabahat örgütünce yürütülüyor.

Güney Afrikalı çırçıplak maşer kuruluşu (STK) Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği (SPCA) Baş Müfettişİ Reinet Meyer, bu mızrap ticaretinin sonuç etap karlı, aşırı duyurulmayan ve bu hayvanları tüketen ortak tecim bulunduğunu belirtti.

"Tutsak aslanlar boyunduruk şartlarında tutuluyor"

NSPCA'nin araştırı ünitesi sorumlusu Pricilla Stiglingh, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, hava aslanların doğumdan ölüme, sadece kasılma sahiplerinin ticari amaçlarına görev buyurmak nerede ise boyunduruk şartlarında tutulduklarına dikkati çekti.

Stiglingh, "Tutsak aslanların doğumlarından ölümlerine hayatlarının gelişigüzel bölümü, ortak istihsal modeline dayandırıldı. Böylece ikonik türümüz 'Afrika aslanı', temelde biçimlendirilmiş ortak hayvana indirgendi." dedi.

Tutsak hayvanların tutuldukları tesislerde çıtırbom beslenme, hıfzıssıhha ve keyif problemleri nerede ise nice sorunla yüzleştiğini aktaran Stiglingh, bu hayvanların genellikle namüsait bölgelerde neşeli biçimde tutulduklarını kaydetti.

Hükümet, hava aslan endüstrisini sonlandırma hazırlığında

Stiglingh, derinliğine seneler devam eden mücadelelerinin peşi sıra böylecene hükümetin de hava aslan dalının kapatılması düşüncesince harekete geçtiğini belirterek, bunun geçmiş etabında sektörden fahri çıkışların isteklendirme edilmesi stratejisi yürütüldüğünü tabir etti.

Tutsak aslan endüstrisinin ülkenin ekoturizm itibarını zedelediğine dikkati çekici Stiglingh, Güney Afrika hükümetinin bu halden erinçsiz ve hayvanların refahı dair da telaşlı bulunduğunu vurguladı.

Stiglingh, bu sektörün kademeli kapatılmasının planlandığını söyleyerek, mülga tesislerdeki aslanların toy barınaklarına irsal edilmesinin ön görüldüğünü aktardı.

Çeşitli patojenlere eş hava aslanların doğaya salınmasının, bu rahatsızlıkları yabani aslanlara bulaştırma ihtimali açısından riziko oluşturduğuna ayraç fail Stiglingh, ülkeyi görüşme edecek turistlere "Güney Afrika'yı görüşme ettiğinizde, bu tesisler hesabına akredite yabani hayat alanlarını yeğleme etmenizi haber mektubu ederiz." açıklamasında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

"Kayseri'nin Kapadokya'sı" Soğanlı Vadisi'ne gezim dokunuşu

2022-11-04 16:55 - Yaşam

SOCAR Energy School’da dersler 12 Kasım’da başlıyor

2022-11-04 16:55 - Eğitim

Bağ evinde korkutan yangın

2022-11-05 02:00 - Asayiş

Vahşi doğadan polat teller arkasına: Afrika'nın esir aslanları

2022-11-05 16:58 - Yaşam

Fed: ABD'de para şişkinliği bildirme edilemez derecede efdal seyretmeye bitmeme ediyor

2022-11-05 02:56 - Ekonomi

Bakan Soylu: Kadına ve çocuğa zulmetmenin dinde ve vicdanda noktayı yok

2022-11-05 04:57 - Gündem

Hayatını kaybeden madencinin evine Türk bayrağı asıldı

2022-11-04 19:53 - Asayiş

Recep Uçar: 'Bugünü milat olarak kabul ediyoruz'

2022-11-05 01:58 - Spor

Samsun'da ormanlık bölgede tanıdık vaşak cep telefonuyla kaydedildi

2022-11-05 12:58 - Yaşam

Trabzonspor dalında Konyaspor ile karşılaşacak

2022-11-05 11:01 - Spor

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem