USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

10 soruda 'YUVAM' hesabı

Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım (YUVAM) hesaplarına bağlı detaylar mahsus oldu.

10 soruda 'YUVAM' hesabı
04-02-2022 11:35
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) emlak haricinde canlı vatandaşların tasarruflarını diyar içre değerlendirmesinin heveslendirme edilmesi düşüncesince emlak içi bankalar gözetiminde YUVAM hesaplarının açılmasını kararlaştırdı.

Daha önce, emlak içi yerleşikler ve firmalar düşüncesince döviz yatırım hesaplarının (DTH) ve döviz cinsinden ortaklık fonlarının Türk lirası vadeli hesaplara dönüşmesi ile kalburüstü cinsinden yatırım hesapları ve ortaklık fonlarının vadeli Türk lirası yatırım ve iltihak hesaplarına dönüşmesi adımları atılmıştı.

Bu kez, emlak haricinde canlı vatandaşların tasarruflarını değerlendirebilmesine müteveccih adımlar ve buna müteveccih destek sunar açıklandı.

Söz konusu dünkü yardıma bağlı en baş döndürücü alçalma edilen 10 istifham ve yanıtları şöyle:

YUVAM hesaplarından kimler yararlanabilecek?

Uygulamadan, emlak haricinde beledi yurttaşlar yararlanabilecek.

Yurt haricinde beledi yurttaş tanımı, emlak haricinde vatan yahut emek vermek izni veya hakkı mevcut yahut bulunak pırtı sisteminde yerleşme noktayı bilgisi adına emlak dışı adresi mukayyet bulunan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı hak şahıslar ile vatandaşlıktan izinle çıkmak Mavi Kart sahiplerini kapsamaktadır.

Hesaplar ne vadelerde açılabilecek?

Hesaplar 3, 6, 12 ve 24 maaş vadelerde olabilecek.

24 ay vadeli YUVAM hesaplarında, salname ürem veya kar oranı ödemeli adına açılabilecek ve matematik sahibinin istem etmesi şeklinde salname ürem yahut kar oranı vezneci çeşidinden matematik malikine ödenecek.

Katılım bankaları da bu düzene müdahale olacak mı?

Katılım bankaları da düzene müdahale olurken, infaz ortaklık bankacılığı esasları çerçevesinde işleyecek.

YUVAM hesaplarına maruz arttırma ürem oranı ne olacak?

YUVAM matematik sahiplerine düzem koruması sağlanırken hesapların vadelerine layıkıyla mütebeddil oranlarda arttırma ürem de sağlanabilecektir.

YUVAM hesaplarına dönüştürülen döviz fiyatları üstünden hesaplanan arttırma ürem Merkez Bankasınca Türk lirası adına ödenecek. Bu ürem oranı 6 ay vadeli hesaplar düşüncesince salname yüzdelik 1, 12 ay vadeli hesaplar düşüncesince salname yüzdelik 1,5 ve 24 ay vadeli hesaplar düşüncesince salname yüzdelik 2 düzeyinde olacak.

Hesaptan elde edilmiş ürem ne olacak?

Bankanın yatırım namına uygulayacağı ürem oranı Merkez Bankasınca belirlenen müşterek hafta vadeli getiri tenkis ürem oranının (Yüzde 14) altında olamayacak.

Vade böylelikle YUVAM matematik sahibinin döviz bazında anaparasını değme koşulda koruması esasi olacak. Vade sonuna derece beklendiğinde, adisyona vezneci çeşidinden ürem işletilecek.

Vadede transformasyon döşenmemiş mehil başına layıkıyla şimdi efdal gerçekleşirse, Merkez Bankasınca matematik malikine düzem farkı ödenecek.

Vadede transformasyon döşenmemiş mehil başına layıkıyla düşüt gerçekleşirse, matematik sahibi bankanın verdiği ürem hasılatını sağlamış olacak.

Katılım bankacılığında ise mehil böylelikle matematik sahibinin iltihak namına kar oranı arttırma edilecek. Böylelikle iltihak hesabı malikleri döviz kurundaki düşüşten etkilenmeyecek, döviz kurunda artım olması şeklinde bu artıştan ortaklık bankacılığı esasları çerçevesinde ürem elde edebilecek.

Dönüşüm döşenmemiş nite hesaplanacak?

Cevap: Yurt haricinde beledi vatandaşların dolar, ekü ve İngiliz sterlini cinsinden hesaplarının TL’ye çevrilmesinde, Merkez Bankasınca 10.00-15.00 ortada değme dakika başı açıklayan döviz alış döşenmemiş temel alınacak. Bu işlemde, dövizin bozulmuş olduğu saati bakımından en akıbet açıklayan düzem dikkate alınacak.

Vadeden önceki hesaptan tasrif yapılmaktadır mı?

Vadeden önceki hesaptan tasrif yapılabilecek, fakat bu halde Merkez Bankasınca düzem farkı ve arttırma ürem ücreti ödenmeyecek.

Bankalar YUVAM düşüncesince ne devir ve nite transformasyon yapabilir?

Bankalar, emlak haricinde beledi vatandaşların bildiri tarihinden itibaren emlak dışından gönderdikleri nukut karşılığında açtırdıkları döviz yatırım hesapları ve döviz cinsinden iltihak hesaplarını YUVAM hesaplarına dönüştürebilecek.

Mobil yahut genel ağ bankacılığı marifetiyle döviz yatırım hesabı ve döviz cinsinden ortaklık fonu hesaplarından iş günlerinde dakika 17.00'den sonradan ve dinlence günlerinde akıbet iş gününde Merkez Bankasınca dakika 15.00'te duyuru edilen döviz alış döşenmemiş kullanılmak şekli ile transformasyon yapılabilecek.

Sözleşmelerde farklılık yapılabilir mi?

YUVAM hesaplarında faiz, mehil ve benzeşim kavil değişimleri yapılamaz.

Bu ürüne intikal düşüncesince değme bankaya başvurulabilecek mi?

Sisteme müdahale bulunan kâffesi bankalara müracaat yapılabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ