USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

15 soruda 'Vadeli TL mevduat yahut iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi'

Döviz ve altın cinsinden mevduat hesapları ve ortaklık fonlarının vadeli Türk lirası mevduat ve iltihak hesaplarına dönüşümünün desteklenmesine bağlı detaylar anlaşılan oldu.

15 soruda 'Vadeli TL mevduat yahut iltihak hesaplarına dönüşümün desteklenmesi'
21-01-2022 13:28
İstanbul

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, bankacılık sistemindeki mecmu mevduat ve inzimam fonu süresince Türk lirasının payının artırılarak parasal istikrarın desteklenmesi üzere ülke içi beledi insanların döviz ve altın mevduat ve inzimam fonu hesaplarının Türk lirası vadeli hesaplara dönüşmesi biçiminde mevduat ve inzimam fonu sahiplerine ilişikli destek sunar açıklanmıştı.

Bu kat ülke içi beledi hukuksal insanların döviz ve altın cinsinden mevduat hesapları ve inzimam fonlarının vadeli Türk lirası mevduat ve iltihak hesaplarına dönüşmesi biçiminde mevduat ve inzimam fonu sahiplerine dayanak noktası sağlanmasına değişmeyen verildi.

Söz konusu acemi yardıma ilişikli en aşırı düşkünlük edilen 15 istifham ve yanıtları şöyle:

Türk lirası vadeli adisyon yahut iltihak hesaplarına dönüşümden kimler yararlanabilecek?

Yurt haricinde işçi, başıboş dizge ve bağımsız iş sahibi Türk vatandaşları engelleme Türkiye’de kanuncu iskân noktayı bulunan asıl şahıslar bu sistemden faydalanabilecek. Türkiye’de kanuncu iskân noktayı bulunan hukuksal şahıslar de bu sistemden yararlanabilecek.

Yurt içi hukuksal insanların kapsamı nedir?

Bankalar ve Merkez Bankasınca belirlenen öteki parasal firmalar haricinde artan kâffesi ortaklık ve firmalar yürütüm kapsamındadır.

Gerçek ve hukuksal şahıslar düşüncesince hesaplar ne vadelerde açılabilecek?

Gerçek şahıslar 3, 6 ve 12 ay vadede aritmetik açabilecektir. Tüzel şahıslar ise 6 ve 12 maaş vadelerde aritmetik açabilecektir.

Hesaptan elde edilmiş ürem ne olacak?

Mevduat sahibi ve kasacı ortada belirlenecek mevduat ürem oranına gereğince ürem elde edilecektir. Vade böylelikle döviz kurlarında/altın fiyatlarında, mehil başlangıcına gereğince artım olması biçiminde faizin üstünde artan kırat farkı Merkez Bankası çeşidinden aritmetik malikine ödenecek.

Gerçek ve hukuksal insanların elde etmiş olduğu getirilerden ihsan alınacak mı? Ne üzere istisnalar gır konusu?

Mevduat hesaplarına ödenecek ürem ve iltihak hesaplarına ödenecek kâr oranı üstünden ön kesinti kesintisi yapılmayacak.

Şirketlerin, 31 Aralık 2021 günlü bilançolarında arazi düzlük döviz ve altınlarını Türk lirasına dönüştürmeleri biçiminde valüasyon farklarına firmalar vergisi istisnası getirilmesi ve mehil böylelikle elde edilmiş ürem ve kâr paylarının da firmalar vergisinden ayrıklık olması öngörülüyor.

2021 yılı akıbet iare ihsan devri düşüncesince de bu istisnadan yararlanılabilmesi düşüncesince Türk lirasına tahvil işleminin 17 Şubat 2022'ye denli yapılması gerekiyor.

Şirketler, bu ürünü kullandıkları sürece üçer maaş iare ihsan dönemlerinde olası döviz ve altın valüasyon farklarına ilişikli vergilerden de bağışıklık elde etmiş olacak.

Vadeden geçmiş hesaptan tasrif yapılması beklenen mü?

Türk lirası mevduat yahut iltihak hesabından vadeden geçmiş tasrif yapılması biçiminde aritmetik malikine rastgele birlikte ayırt ödenmeyecek. Ayrıca, çekimin yapıldığı tarihte düzeyde azalış olması biçiminde mehil başındaki döviz ücretinin çekimin yapıldığı tarihteki kırat üstünden Türk lirası karşılığı ödenir. Döviz bazında anne parası masun olur

Gerçek insanların düzene girişi düşüncesince mahsus birlikte gün var mı?

Gerçek kişiler, 20 Aralık 2021'de bulunan olan Amerika doları, ekü ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat/katılım fonlarını ve 28 Aralık 2021'de bulunan altın mevduat/katılım fonlarını tahavvül kuru/fiyatı üstünden Türk lirasına çevirerek düzene antre yapabilecek.

Gerçek kişiler, 28 Aralık 2021'den sonradan kasacı şubelerine getirilen meful yahut hurda altınlar (ziynet altın) ile de TCMB’nin vakit başı açıklamış olduğu gr. altın alış fiyatı temel alınarak düzene girebilecek.

Tüzel insanların düzene girişi düşüncesince mahsus birlikte gün var mı?

Tüzel kişiler, 31 Aralık 2021'de bulunan olan Amerika doları, ekü ve İngiliz sterlini ve altın cinsinden mevduat/katılım fonlarını tahavvül kuru/fiyatı üstünden Türk lirasına çevirerek düzene antre yapabilecek.

Tüzel kişiler, 31 Aralık 2021'den sonradan kasacı şubelerine getirilen meful yahut hurda altınlar (ziynet altın) ile de TCMB’nin vakit başı açıklamış olduğu gr. altın alış fiyatı temel alınarak düzene girebilecek.

Sisteme ansızın birlikte tomar hesapla antre yapılabilir mi?

Bir isim ansızın birlikte tomar aritmetik ile düzene engelleme olabilecek.

Her mahsul düşüncesince değişik bankalarda aritmetik açılabilir mi, değişik bankalara para aktarımı yapılabilir mi?

Gerçek ve hukuksal şahıslar döviz ve altınlarını hesaplarının bulunmuş olduğu bankalardan apayrı bankalara para aktarımı yaparak ve ya nakit para yerine tasrif yapmış olup aritmetik ayırmak istediği bankaya yatırdıklarına değgin belgeleme edici doküman ile uygulamadan faydalanabilecek.

Katılım para kurumları da bu düzene engelleme mi?

Katılım bankaları da düzene dahildir. Uygulamayı inzimam bankaları inzimam bankacılığı esasları çerçevesinde işletecektir.

Mevduat sahibi düşüncesince ürem oranı, iltihak hesabı sahibi düşüncesince kâr oranı nite belirlenecek?

Mevduat ürem oranı mevduat sahibi ve kasacı ortada belirlenecektir. Bu ürem oranı, TCMB çeşidinden belirlenen 1 hafta vadeli ürem tenkis ürem oranının (yüzde 14) altında olamayacaktır. Faiz oranı ile ait birlikte yukarı hudut getirilmemiştir. Kâr oranı girdisi inzimam bankacılığı esasları çerçevesinde mehil böylelikle belirlenecek.

Dijital kanallardan (mobil ve genel ağ bankacılığı) bu düzene engelleme olunabilecek mi?

Bazı bankalar sayısal kanallardan bu hizmeti sunmaya başladı. Diğer bankalar da şahıs gurur politikaları çerçevesinde bu hizmeti giderek sunabilecekler.

Dövizimi bozdurup sebep bu ürüne geçmeliyim / bu ürüne geçmeme ister var mı?

Bu ürünü kullanarak, dövizde yaşanacak azalış yahut faizden/getirinden düşüt yükselişte ayrım ulaşamayacağınız TL ürem gelirine / inzimam hesabı getirisine ulaşabilirsiniz.

Kur yükselecek olursa aradaki ayırt Merkez Bankasınca karşılanacağından birlikte kaybınız bahis konusu olmayacaktır.

Dövizi ne kurdan bozacağım?

Merkez Bankası gelişigüzel çalışma haset vakit 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 ve 15.00’de USD, EUR, GBP ve altın düşüncesince paha açıklamaktadır. İşlem yapacağınız saatteki mobilyasız kullanabileceksiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ