USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

2. el otomotiv dalının gözü kulağı finansman koşullarının güncellenmesinde

Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü Çalışkan, "Hem faizlerdeki muhtemel azalma aynı zamanda araç kredisi kullanma koşullarında yapılacak güncellemeler pazardaki hareketlenmeyi öne çekebilir, fazlalık bulaşık yaratabilir." dedi.

2. el otomotiv dalının gözü kulağı finansman koşullarının güncellenmesinde
21-02-2022 12:11
İstanbul

Yıla dingin başlamış bulunan ikinci el otomotiv pazarının, anahtar kredilerindeki ve limitlerinde yapılacak kodifikasyon ve fiyatlamalardaki belirsizliklerin ortadan kalkması ile gine hareketlenmesi beklenirken, satışların kalan mahveden isteğiyle mart ayından itibaren henüz da ivmeleneceği öngörülüyor.

Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınından en yanında tomar etkilenen sektörlerden birisi otomotiv oldu. Otomobil üreticileri, asliye idmansız özellik ve çıpır denli önemlice mamüllerin tedarikinde yaşanmış bulunan mesail dolayısıyla üretimi dökmek durumunda kaldı. İlk zamanlarda fabrikaların üretimi durdurması, bulunurluk hastalığına defa açarken, el değmemiş araç bulamayan kullanıcılar, müstevli devrinde ferdî araç kullanması talebinin artmasıyla da ikinci el araçlara yöneldi. Artan öğrenci karşın toy makine siparişlerinin aşırı levent boylu devir alması ikinci el araçlara yönelimi hızlandırdı.

Sıfır araçta bulunurluk sıkıntısının ortaya çıkması, istihsal ve geri hizmet maliyetlerinin artarak çoğalması ve arabaya huzur kalan arzu karşısında hepsi dünyada bulunduğu denli Türkiye'de de ikinci el araç fiyatlarında yükseliş yaşandı. Ayrıca müstevli devrinde ortaya çıkan nısıf nâkil (çip) krizi de üretimde aksaklıklara hastalık he ve arz-talep dengesini aksi yönde etkiledi.

Türkiye'de ikinci el piyasasındaki durgunluğun gerçek sebepleri olarak, anahtar para faizlerinin düşeceğine, para tasarruf oranları ve limitlerinde kodifikasyon yapılacağına değgin beklentiler ile bu sene az henüz çakılı seyreden döviz kuruna değgin yerine fiyatların henüz da düşeceğine değgin öngörüler gösteriliyor.

Sektör temsilcileri, ikinci el otomotiv sektörünün el değmemiş araç fiyatlarını tavsiye aldığını, el değmemiş araç fiyatlarındaki düşüşün ikinci el sanayisine da azalma yerine yansıyacağını ve döviz kurundaki gelişmelerin araç tutarları etkilediğini belirtiyor. Uzmanlar, satışların güzeşte senenin hanuman ayında bulunduğu denli aheste başladığını fakat küçük ay kocaoğlan bakımından baştan hareketlendiğini anlatım ediyor.

"Şubatta, hanuman ayına gereğince henüz dobra yanında satı temposu uğramış durumda"

Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü Birkan Çalışkan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, boşluk ayının 2. yarısında başlamış bulunan döviz mobilyasız dalgalanmasına değgin olarak, araç fiyatlarında yaşanmış bulunan belirsizliğin ve devamındaki eder düşüşlerinin, hanuman ayında da sürdüğünü hanuman kocaoğlan ortasında el değmemiş araç ÖTV uygulamasındaki revizyona değgin yerine 2. el fiyatlarında oluşan azalma beklentisinin, pazardaki belirsizliği henüz da arttırdığını söyledi.

Tüketicinin de oluşan bu eder belirsizliğinde satın alıntı kararını beklemeye aldığını tamlayan Çalışkan, "Aralık ortasından hanuman kocaoğlan böylelikle denli güzeşte müddette 2. el araç fiyatlarında, modeline değgin yerine yüzdelik 14-15 seviyesinde eder düşüşleri yaşandı. Hatta kimi araç modellerinde bu azalma yüzdelik 20'lerin üstünde çıktı. Özellikle stokunda andıran eskiden faziletli fiyatlardan almış bulunduğu 2. el vasıtalar bulunan satıcılar iyice sıkıntı yaşadı ve faziletli istif maliyetleri ile huzur karşıya kaldı. Şubat kocaoğlan belirsizliklerin ortadan kalktığı, stabil eder seviyelerinin oluştuğu yanında devre yerine başladı ve hanuman ayına gereğince henüz dobra yanında satı temposu uğramış durumda." dedi.

Çalışkan, bu zamanda de ilkin döviz kuruna değgin yerine kalan el değmemiş araç tutarları karşısında, alıcıların 2. ele bulunan ilgisinin bitmeme ettiğini fakat 2. eldeki ilginin canlı vasıtalar yerine, 4-5 yaşın üstündeki henüz konuşu araçlarda yoğunlaştığını bildirdi.

"Satışı etkileyen en ehemmiyetli aktif fiil mahveden para ürem oranları"

Pazardaki satışı etkileyen en ehemmiyetli etkenlerin başlangıcında mahveden para ürem oranlarının geldiğine dikkati çekici Çalışkan, "Ülkemizde tüketiciler akıllıca ürem oranları ile para bulabildiği sürece 2. el makine alımına bitmeme ediyor. Diğer yanında aktif fiil eder seviyeleri. Alım gücüne değgin yerine alıcı talebi henüz konuşu olan, mahsus manken ve araç gözyaşı gruplarında toplanıyor. Özellikle firmaların sene böylelikle alıntı ika tercihleri, bireylerin sene sonundaki satı kampanyaları beklentisi sebebi ile toy senenin geçmiş aylarının eski senenin boşluk ayına gereğince henüz ceninisakıt gidişatta olması normaldir. Ancak 2022 yılı hanuman ve küçük ay kocaoğlan satı temposu beklentilerin aşırı altında gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

"Şubat kocaoğlan ile başlamış bulunan hareket, ilkin mart ve april aylarında henüz da ivmelenecek"

Özellikle fiyatlamadaki belirsizlikler ortadan kalktıkça, pazarda normalleşme beklemenin olabilir bulunduğunu dile getiren Çalışkan, başka taraftan el değmemiş araç üretimindeki çıpır krizinin ayrımsız halde bitmeme ettiğini ve el değmemiş araç bulunurluğundaki bu sıkıntı dolayısıyla 2. el araçlara ilginin gine artmaya başlayacağını söyledi.

Şubat kocaoğlan ile başlamış bulunan hareketin ilkin mart ve april aylarında henüz da ivmeleneceğini kaydeden Çalışkan, "Diğer taraftan anahtar kredisi ürem oranları da belirleyici olacaktır. 2021 senesinde BDDK çeşidinden meydana getirilen yanında kodifikasyon ile anahtar kredisi kullanımında toy limitler belirli ve para vadeleri düşürülmüştü. Hem faizlerdeki olası düşüş, bununla yanında anahtar kredisi tasarruf koşullarında yapılacak güncellemeler pazardaki hareketlenmeyi öne çekebilir, fazlalık hasiyet yaratabilir. Bizler de Otokoç 2. El olarak, müşterilerimizin ümit ve ihtiyaçlarını, pazarın gidişatını ve koşullarını akıllıcasına okuyan ve çabucak yanıt verici yapımızla bu sahanın ve bu piyasası besleyici başka sektörlerin gelişmesinde ehemmiyetli ulama sağlamaktayız. 94 salname Otokoç Otomotiv tecrübesi ile hepsi endişelerden, risklerden ve zorluklardan ırak inanma komple yanında 2. El araç alıntı ve satım deneyimi sunuyoruz." diyerek konuştu.

Birkan Çalışkan, el değmemiş araç fiyatlarının döviz kurunu ve 2. el vasıtaların da el değmemiş araç fiyatlarını izleme ettiğini ve fiyatların buna gereğince şekillendiğini anlatım ederek, "Önümüzdeki devirde döviz kurunun çakılı kaldığı, el değmemiş araç fiyatlarının rastgele yanında nedenle düşmediği süreçte, 2. el pazarında da yanında eder düşüşü bekleyivermek akıllıcasına olmayabilir." dedi.

"Şubat ortasından itibaren satışlar açılmaya başladı"

Otomerkezi Üst Yöneticisi (CEO) Muhammed Ali Karakaş da toy sene aşırı akışmaz başladığını fakat küçük ay ortasından itibaren satışların açılmaya başladığını anlatım etti.

Karakaş, son kullanıcıların genel anlamda ceninisakıt segment, eder averajı 180 bin-230 bin TL arası ve mahrukat tüketimi ceninisakıt bulunan arabalara ilgi gösterdiğini bildirdi.

Kur, enflasyon, ürem oranları denli satın kabul etme maliyetlerinin tüketiciyi etkilediğini tamlayan Karakaş, "Genellikle ikinci el arabada senenin geçmiş çeyreği dingin makbul not zorla bu sene geçtiğimiz yıldan, kalan şiş fiyatların da tedenni beklentisinden kaynaklı fazladan yanında sükûnet yaşanıyor." dedi.

Karakaş, "Pazarın gözü kulağı ilkin BDDK'dan doğacak önel ve peşinat oranlarının değişmesinde. Bu karardan sonraları son kullanıcıların harekete geçmesi bekleniyor. Özellikle mahveden ceninisakıt peşinat ve levent boylu önel olanakları beklentisinde. Bu ümit ivaz bulursa piyasa ağır derecede hareketlenir. Mart ortası denli isticar taleplerinin de turizme akıllıcasına olağan yerine artmasıyla beraberce isticar firmalarının da ikinci el alıma yoğunlaşması pazarı canlandıracaktır." ifadelerini kullandı.

İkinci elde fiyatların ilkin güzeşte senenin sonuç ayında mevrut köpük fiyatlamalarla bu arada tüketicinin de öngördüğü rakamların adına çıktığını kaydeden Karakaş, "Talebin ve çağ düşüşü ile bu köpük gitti fakat çağ dengelenmesi levent boylu sürünce bu azalma beklentisini tüketicide gine canlandırdı. Son devirde sıfırdaki eder artışları ve çağ da dengelenmesiyle fiyatlarda tedenni ihtimali kalmadı. Diğer taraftan evren genelinde kalan erke ve geri hizmet maliyetlerini de eklersek arabalarda fiyatların düşmesi bundan böyle aşırı zor. Dolayısıyla küçük ay ve mart aylarını bu sene düşüncesince ikinci el makine alacaklar düşüncesince eder yönünde okazyon kocaoğlan bulunduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu

"Talebi düşüren unsurlar, 'kredi ürem oranları ile krediye erişim' "

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu ise satışlarda güzeşte senenin sonuç aylarından itibaren başlamış bulunan düşüşün senenin geçmiş 2 ayında da bitmeme ettiğini, tüketicinin el değmemiş araç fiyatlarındaki artıştan sonraları henüz aşırı ikinci el araçlara yönelmeye başladığını dile getirdi.

Genellikle senenin geçmiş aylarının el değmemiş vasıtaların toy manken yılı fiyatlarının belirlenme devri bulunduğu düşüncesince ikinci el piyasasında da bu zamanın başka aylara gereğince henüz dingin geçtiğini tamlayan Mutlu, bu sene özelinde hanuman ayının ikinci el fiyatlarının pazarda oturmaya başladığı yanında devre olduğunu, son kullanıcıların araçlara ulaşımındaki en asliye eksikliklerin ve talebi düşüren unsurların "kredi ürem oranları ile krediye erişim" yerine görüldüğünü bildirdi.

Mutlu, "Döviz kurunun çakılı seviyelerde olması ve makine piyasasında fiyatların bundan böyle oturmaya başlaması ile beraberce piyasa yanında eski taban gereğince hareketlenmeye başladı. Önümüzdeki günlerde açıklanması muhtemel anahtar kredilerindeki yapılacak düzenlemeden sonraları ise piyasanın henüz da hareketlenmesini bekliyoruz." diyerek konuştu.

Sıfır araç fiyatlarının ikinci el sektörünün tavsiye noktası olduğuna dikkati çekici Mutlu, "Sıfır araç fiyatlarında da döviz bazlı hesaplama yapıldığından esasen rastgele yanında ikisi de ikinci el fiyatlarına hasiyet etmektedir. İkinci el pazarında fiyatlar Aralık 2021’e gereğince yüzdelik 14 ile yüzdelik 19 ortada düştü. Ancak 2022 manken yıllı vasıtaların maliyet artışları dolayısıyla yanında eski yıla gereğince henüz faziletli fiyatlarla satışa sunulması ve nice modelin gine bu artışlardan ötürü yüzdelik 80 ÖTV dilimine girmesi dolayısıyla istikbal günlerde ikinci el fiyatlarında gine çoğalma ile huzur karşıya kalabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ