USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

2021'de kahveden yatırımcısına 'hatırı sayılır' kazanç

Emtia piyasasında sabık sene yatırımcısına en aşkın kazandıran verim yüzdelik 76,3 ile kahve oldu.

2021'de kahveden yatırımcısına 'hatırı sayılır' kazanç
05-01-2022 11:24
İstanbul

AA muhabirinin emtia piyasasında prosedür gören 18 ürünün hediye hareketlerinden derlediği bilgilere göre, 2021'de 13 verim yatırımcısına kazandırırken, 5'i kaybettirdi.

Geçen sene ABD'deki iktisadi dayanak noktası paketine bağlı gelişmeler, mal istihsal tahminlerindeki düşüşler ve ekonomilerin toparlanmasıyla baş başa toptan talepte tanıdık artım mal fiyatlarını umumi kendisine müspet etkiledi.

Altyapı ve yeşil enerjiye müteveccih yatırımların artacağına müteveccih beklentiler de mal fiyatlarındaki artışı destekleyen öbür ehemmiyetli yan yana ilke oldu.

Analistler, ekonomilerde kısıtlamaların kalkmasıyla baş başa bilhassa Çin'in talebinin artmasının da mal fiyatlarını müspet etkilediğini belirtti. Bunun indinde mal ihracatında tanıdık artışla baş başa sunma tarafında tanıdık endişeler de tutarları üst taraflı etkiledi.

Emtia piyasasında güzeşte sene yatırımcısına en yan yana tomar kazandıran verim yüzdelik 76,3 ile kahve oldu. Kahveyi, yüzdelik 50,8 ile Brent petrol, yüzdelik 46,4 ile pamuk, yüzdelik 41,9 ile alüminyum, yüzdelik 40,8 ile doğalgaz izledi. Geçen sene tutya yüzdelik 31,9 yarar sağlarken, bakır yüzdelik 26, nikel yüzdelik 25,5, darı yüzdelik 22,6, şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 21,2, buğday yüzdelik 20,3, mermi yüzdelik 18,4 bedel kazandı. Emtia yatırımcısı güzeşte sene minimum ateşçi yüzdelik 2,2 ile soya fasulyesi fasulyesi fasulyesinden sağladı.

Kahve fiyatı küsurat istem ve arza müteveccih endişelerle yükseldi

Ekonomilerdeki kısıtlamaların kaldırılacağı beklentisi ile küsurat istem beklentileri güzeşte sene kahve fiyatlarını müspet etkiledi. Kahve zincirleri ve gezim alanının açılmasının kahve taleplerine müspet yansıdı.

Dünyanın en iri kahve üreticisi bulunan Brezilya'daki yağışsızlık endişeleri de kahve fiyatlarını üst taraflı etkiledi. Ülkede ceninisakıt yağışlar sunma sıkıntılarına ve kahve ihracatında gecikmelere bozukluk oldu.

Brent petrolün yükselmesinde de güzeşte sene dondurucu soğukların kaba arazi yağı arzını sekteye uğratması ehemmiyetli faktörlerden yan yana tanesi oldu. Yemen'de İran destekli Husilerin dünyanın en iri arazi yağı ihracatçısı Suudi Arabistan'ın arazi yağı limanı ve tesislerine düzenlemiş bulunduğu saldırılardan sonraları meydana mevrut sunma kaynaklı endişeler, ABD'nin en iri arazi yağı borazan hatlarından birinin siber saldırıya uğraması, ABD'nin ticari kaba arazi yağı stoklarındaki düşüşler, dölleme programlarının mücahede kazanması ondan sonra yolculuk engellemelerinin kalkması ve yaz devrinde seyahatlerin artışa geçmesi zımnında arazi yağı talebinde oluşan nikbin zevahir fiyatların yükselişinde gösteriş oynayan öbür ehemmiyetli esbap ortada toprak aldı.

Pamuk, şeker, darı ve buğday kabil ekincilik emtiaları da ilginin artmasına rağmen istihsal tahminlerindeki azalış, ihracatın artması, arza müteveccih endişeler ve menfi iklim koşularının üretimi etkilemesiyle güzeşte sene yükseliş kaydetti.

Çin'de ilginin artmasıyla alüminyum ve bakır bilhassa kazanmak kıl payı metaller de yatırımcısının yüzünü güldürdü. Analistler, bakırın bilhassa toptan iktisadi toparlanmanın kaynak emtiası kendisine ikrar edildiğini vurgulayarak, ekonomilerin toparlanması ondan sonra üretimin canlanmasıyla küsurat ilginin bakır fiyatlarının yükselmesini sağladığını söyledi.

Alüminyum fiyatlarında da bilhassa Gine'deki askeri darbenin arzda yarattığı endişeler ve istem artım kabil nedenlerle kaba yükselişler görülmüştü.

Doğalgaz tutarları da bilhassa Rusya'yla Avrupa devletleri ortada teslimata ve arza müteveccih yaşanmış bulunan sıkıntılarla artım kaydetti.

En yan yana tomar paladyum bedel kaybetti

Emtia piyasasında güzeşte sene en yan yana tomar yüzdelik 22,3 ile paladyum bedel kaybetti. Paladyumu yüzdelik 11,9 ile gümüş, yüzdelik 9,9 ile platin, yüzdelik 3,8 ile altın, yüzdelik 3,2 ile hint bademi izledi.

Küresel otomotiv üretiminde tanıdık çıpır kriziyle baş başa ilginin azalması bilhassa paladyum ve platin fiyatlarını menfi etkiledi.

Analistler, ümranlı iklim biçim bankalarının şahinleşen mal politikaları, Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına Jerome Powell'ın esasen yavuklu gösterilmesi sonrası mütenakıs belirsizlikler ile yatırımcıların emniyetli limanlardan infirak hevesi kabil faktörlerin altının güzeşte sene bedel kaybetmesinde ehemmiyetli gösteriş oynadığını aktardı.

Vadeli prosedür ve mal piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede 2021 yılına müstevli krizi ve Amerika Merkez Bankası (Fed) kararlarının kaşe vurduğunu belirtti. Yıla önceden sınırların kapanması ve acemi modifikasyon endişeleri can alıcı olurken, senenin sonuna akıllıcasına ise Fed kararlarının öne çıktığını tabir fail Ergezen, "Tabii ki yegâne can alıcı bulunan mevzular bunlar değildi ancak en etkilileri oldu. Bunun dışında değme emtianın kendine saf değişkenleri mevcuttu." dedi.

Ergezen, müstevli krizi hasebiyle biçim bankaları çeşidinden sağlanan likiditenin dört başı mamur iktisadi dengeleri belirlemeye bitmeme ettiğini aktardı.

Likiditenin kalık olmasının müstevli hasebiyle hazırlık zinciri sıkıntıları ile birleşince, mal tarafında çabuk değerlemelerin gerçekleştiğini dile getiren Ergezen, birtakımı ürünlerde yaşanmış bulunan çabuk hediye artışlarının çöküntü durumunda endişelere etken bulunduğunu vurguladı.

Ergezen, burada bilhassa erke fiyatlarındaki artışın senenin ikinci yarısında nice dengeyi muhavvil vakalardan biri bulunduğunu kaydetti.

Yüksek likiditenin büyümeyi desteklediğini kail Ergezen, "Yüksek gelişme ise enflasyonda artışa sefer açıyor. Dolar endeksi güçsüz kalıyor, mal tutarları artıyor. Bu etkiye, yan yana de müstevli hasebiyle oluşan hazırlık zinciri hüzünlerini eklediğimizde, mal fiyatlarındaki artışın boyutu da artıyor. Yılın ikinci yarısında ise Amerika Merkez Bankası’nın dünya malı alımlarını azaltacağı endişeleri ve ürem artırımlarının başlamış olacağı beklentisi can alıcı olmaya başladı. Bunun kararında ise dolar endeksinde kıymetlenme görmeye başladık. Dolar endeksindeki kıymetlenme emtialar üstünde adanmış baskılarının artmasına sefer açtı. 2021 yılını hakeza icmal etmek mümkün." diyerek konuştu.

"Endüstriyel metallerde üst taraflı şok hediye hareketleri görüldü"

Ergezen, bilhassa sınai metallerde faziletkâr likidite-yüksek gelişme denklemi hasebiyle üst taraflı şok hediye hareketleri görüldüğünü belirtti. Artan büyümenin küsurat talebi indinde getirdiğini tabir fail Ergezen, küsurat ilginin ise müstevli sürecinde oluşan hazırlık zinciri sıkıntıları hasebiyle birlik anlamıyla karşılanamadığını bildirdi.

Bunun da talebi faziletkâr bulunan emtiada üst taraflı şok hediye hareketleri görülmesine sefer açtığını aktaran Ergezen, bu proses içinde navlun tutarları çabucak artarken, taşımalık maliyetlerinin de ayrımsız biçimde yükseldiğini dile getirdi.

Ergezen, bunun kararında ise toptan yan yana hazırlık zinciri derdi kaynaklı, mal fiyatlamaları görüldüğünü vurguladı.

Bakır, kuvvetli cevheri, alüminyum kabil emtiada bunun örneğinin yaşandığını kail Ergezen, senenin ikinci yarısında kısıtlamaların yan yana hacim azalmasıyla baş başa bu ürünlerde kar satışları ve alçak taraflı fiyatlamalarda oluştuğunu kaydetti.

Ergezen, ekincilik emtiasında da üst taraflı fiyatlamaların görüldüğünü belirterek, faziletkâr akışkanlık ve faziletkâr büyümenin ekincilik emtiasına da istem kendisine yansıdığını tabir etti.

Bunun yanı esna müstevli hasebiyle birtakımı mal gruplarında talepte düşüşün on paralık görülmediğini, birtakımı emtiada ise baş döndürücü can alıcı bulunduğunu bildiren Ergezen, "Ama umumi kendisine ekincilik emtiaları düşüncesince artı yan yana sene oldu. Yılın sonuna akıllıcasına ise yan yana tarafta erke fiyatlarındaki artış, öbür tarafta kemre fiyatlarındaki artış, ekincilik emtialarında fiyatlamaların yükselmesine sefer açtı. Bunun doğrusu esna darı ve şeker hastalığı hastalığı kabil arazi yağı tutarları ile korelasyonu faziletkâr bulunan emtialarda da üst taraflı ilerleyiş izledik. Ekonomik gelişmelere duyarlı, hav ve kahve kabil emtialarda ise bilhassa müstevli tesirinin azalıyor bulunduğu beklentisi yükselişlere etken olmuştu. Yeni varyantlar çıksa caba iktisadi aktivitelerin durmuyor olması, bu mal grubunda arka çekilmeler olsa caba fiyatlamaların çelimli kalmasına sefer açtı." diyerek konuştu.

Enerji tarafında da 2021 senesinde baş döndürücü çelimli fiyatlamalar görüldüğünü tamlayan Ergezen, şunları kaydetti:

"Bunun en iri sebebi müstevli etkilerinin azalmasıyla baş başa istem tarafında tanıdık diriliş idi. Bu diriliş Brent arazi yağı fiyatının 80 dolar düzeyinin üstüne çıkmasına sefer açtı. Doğal safi taş yağı lambası fiyatı ise yan yana yandan talepte meydana mevrut canlanma, öbür yandan bilhassa Rusya kaynaklı sunma endişeleri hasebiyle çabuk yükseliş gösterdi. Bunun toptan manada nice menfi tesiri oldu. Doğal safi taş yağı lambası fiyatlarındaki artım hasebiyle nice iştirak faaliyetlerine aralık hasretmek mecburiyetinde bırakıldı yahut fiyatlarını yükseltti. Bunun kararında pahalılık endişelerinin artmasına sefer açtı. Diğer yandan ise faziletkâr natürel safi taş yağı lambası maliyetleri hasebiyle nice şirket, seçenek kendisine arazi yağı kullanımına yöneldi. Fakat açık kendisine gerçekleşen yan yana nesne varsa, o da erke fiyatlarındaki artışın nice emtiada maliyet artışına sefer açtığını gördük ve enflasyonu menfi etkilediğine tanık olduk."

2022 senesinde ise mal piyasasını çetin yan yana sene bekliyor

Ergezen, 2022 senesinde ise mal piyasasını çetin yan yana sene beklediğini aktardı. Bir tarafta istihsal maliyetlerindeki artım ve enflasyon, öbür tarafta ise ürem artırımı ile artacak hediye baskısının toprak aldığını dile getiren Ergezen, 2022 yılını idrak etmek düşüncesince ilk önce esas dinamiklere beslemek icap ettiğini söyledi.

Ergezen, "Merkez bankaları ürem artırıyor. Bu vaziyette iktisadi büyümenin menfi etkilenmesi beklenir. Aynı sürede dolar endeksi bedel kazanır. Büyümenin azalması, ilginin azalmasına sefer açacak. Dolar endeksinin çoğalması ise fiyatı dolar bazlı belirlenen emtialarda, maliyet düşüşüne ve zımnında hediye baskısına sefer açması beklenir. Bu vaziyette biçim bankalarındaki ürem artışına paralel, emtiaların genelinde de adanmış baskısının arttığını görmemiz enine boyuna muhtemel görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ