USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

2022'de iktisadi sistemde aceleci düzelme bekleniyor

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, "2022 senesinde salgının etkilerinin azalmasıyla kazançlı sistemde çabucak düzelme olacağını düşünüyoruz." dedi.

2022'de iktisadi sistemde aceleci düzelme bekleniyor
28-12-2021 11:08
İstanbul

İkram Göktaş, "Bankacılık Söyleşileri" kapsamında AA muhabirine katılım finans endüstrisi ve Vakıf Katılım'ın 2021 yılı değerlendirmesini ve 2022 yılına bağlı öngörülerini paylaştı.

Türk bankacılık dalının müstevli zamanında iyice çabuk tepkime gösterdiğini tamlayan Göktaş, "Teknolojik enfrastrüktür şekilde esasta apiko olduğumuzu gördük. Pandemi öncesinde tamamı bankaların ve mali firmanın kullanıcılarını sayısal taraflara manipülasyon dair ağırbaşlı gayretleri vardı. Dijitalleşme istediğimiz süratte ilerlemiyordu. Pandemiyle bunun değiştiğini gördük. İnsanlar işlerini evden yapar bir duruma geldiler. Bankacılık işlemlerinin de evden yapılabildiği, QR kodla ATM'den el değmeden mangır çekilebildiğini gördükçe bunları uygular bir duruma geldiler. Bu manada bankacılık dalının pandemiden avantajlı çıktığını düşünüyorum." dedi.

Göktaş, müstevli sonra evden emek vermek sisteminin iş modeli biçimine geldiğini ve mihman olacağını söyledi. Salgın devirde amme bankalarının ve finans müesseselerinin sektöre ehemmiyetli dayanaklık etmek verdiklerini ve konfigürasyon taleplerinin karşılandığını özetleyen Göktaş, katılım bankacılığı mekanizmasının krizlere dirlik iyice dayanabilen bulunduğunun altını çizdi.

2008 toptan finans krizinde Katolik dünyasının ruhani önderi Papa 16. Benedictus'un katılım finans sisteminin incelenmesini ve kendileri çeşidinden da uyarlanmış edilmesini istediğini hatırlatan Göktaş, katılım bankacılığına her insanın gereksinimi olduğunu, akse dönemlerinin de böylecene aşırı şen atlatıldığını dile getirdi. Göktaş, akse bulunmasına karşın katılım finansın büyümesini metin yan yana biçimde sürdürdüğüne dikkati çekti.

"Pazar oranı yüzdelik 7,5'lere taşındı"

İkram Göktaş, salgının yanında getirmiş bulunduğu iktisadi sakinlik ve cesaret müşterilerinin yaşamış bulunduğu darboğazın 2021 senesinde endüstrisi en aşırı zecrî konulardan biri bulunduğunu söyledi.

Bu zorlukların cesaret ve borçların baştan yapılandırılması, sektöre ağırbaşlı manada akışkanlık desteği verilmesi vasıtasıyla atlatılmaya çalışıldığını tamlayan Göktaş, "Katılım finans kuruluşları şekilde kâr odaklı değil hissedar odaklı yan yana sektörüz. Elbette ki gayemiz kâr lakin bizim mekanizmamızda kârlılığı öne çıkartarak finansmanı art çağırma, kâr oranı rakamlarını fevk cepheli tağyir yaklaşımı içre olmadık. Ortaya koyduğumuz faaliyetlerle akse periyodunu en dobra biçimde atlatan sektörlerin başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Göktaş, katılım bankalarının nakdi finansman büyümesinde sektöre mucibince artı ayrıştığını vurguladı.

Toplanan fonlar tarafında da katılım bankalarının sektöre mucibince elan çabuk repo kaydettiğinin altını çizen Göktaş, katılım bankalarının bu dönemde, hem asıl can hem hukuksal birleşen fonlarda sektörden çelimli büyüdüğünü dile getirdi.

Göktaş, şöyleki bitmeme etti:

"Katılım bankacılığı sektörü, 2021 yılı önceki teşrin kocaoğlan bakımından çalışkan büyüklüğünü 555,2 bilyon TL’ye ulaştırdı. Yılbaşında yüzdelik 7,16 bulunan kol içerisindeki piyasa payını önceki teşrin bakımından yüzdelik 7,5'lere taşındığını görüyoruz. Yılın önceki on maaş zamanında nakdi finansman kütlesi yılbaşına nazaran yüzdelik 23 arttı ve 313,1 bilyon TL’ye geldi. Toplanan görüntü kütlesi yüzdelik 31 artışla 419,1 bilyon TL’ye yükseldi. Yılın sonuç zamanında yaşanmış bulunan kurdaki artışın etkisi, dengelem kalemlerindeki saymaca büyümelere yansıyacaktır. Bu minvalde, sene sonu bakımından katılım bankacılığının nakdi finansmanlarının geçtiğimiz yıla nazaran yüzdelik 50’ye yakın; birleşen fonların ise yüzdelik 65’in üstünde repo kaydetmesi beklenmektedir.

2022 senesinde salgının etkilerinin azalmasıyla iktisadi sistemde çabucak iyilik olacağını düşünüyoruz. Ekonomik indikatörlerin kaydettiği artı ivmenin sürdürülmesi, istihsal ve envestisman koşullarının iyileşmesi, sadık kol aktivitesindeki canlanmanın etkileriyle, katılım bankalarının 2022 senesinde hem nakdi finansman bununla beraber birleşen görüntü kalemlerinde averaj yüzdelik 20’nin üstünde yan yana repo kaydedeceğini öngörüyorum."

"Ülkemizi katılım finansın merkezi biçimine getirmeyi hedefliyoruz"

İkram Göktaş, hoppadak bankacılık sektöründe değil tamamı sektörlerde dijitalleşmenin ön plana çıktığını söyledi. Maliyetlerin alçak çekilmesinde ehemmiyetli yan yana prensip bulunan dijitalleşmenin işleri aşırı çabuk ve kusursuz ika olanağı da sunduğunu tamlayan Göktaş, TKBB şekilde "Katılım Bankacılığı Dijital Araştırma Raporu" hazırladıklarını, ümranlı alıcı deneyimi, operasyonel verimlilik, acemi çocuk teknolojiler, mevzuat düzenlemeleri, fintek ekosistemi, bariz bankacılık, mali imkanlara erişim, neo-bankalar ile sürdürülebilir finans ve dijitalin öne çıkan mevzular bulunduğunu tabir etti.

Salgının antipatik kuvvetiyle beraberce 2020 yılı üçüncü çeyrek sonu bakımından 3,1 milyon bulunan çalışkan sayısal alıcı sayısının, 2021 yılı üçüncü çeyrek sonu bakımından 3,6 milyona yükseldiğini aktaran Göktaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yüzdelik 16,3'lük yan yana büyümeye istikbal ediyor. Bu 3,6 milyon bulunan çalışkan sayısal alıcı sayısının; yüzdelik 86’sı hoppadak taşınabilir bankacılığı, yüzdelik 6’sı genel ağ bankacılığı, yüzdelik 8’i ise rastgele dü kanalı da kullanmaktadır. Dijitalleşme uğrunda yakalanan ivmenin artarak bitmeme etmesi umuyoruz ve bunu katılım bankacılığının geleceği düşüncesince vazgeçilmez görüyoruz.

İstanbul Finans Merkezi, Türkiye'nin toptan finans merkezi olması uğrunda ehemmiyetli yan yana proje. Önümüzdeki çevrim düşüncesince lazım bulunan büyümeyi yakalayarak ülkemizi finans merkezi ve ilkin katılım finansın merkezi biçimine getirmeyi hedefliyoruz. Bütün bunları yakalayabilmek düşüncesince fintek iş birliklerini çoğaltacağız. Finansal okuryazarlığı artıracağız, insanoğlu kaynağımızın mevzuyla ilişik tam donanımda bulunmasına özen edeceğiz. Ürün ve hizmetlerimiz ile alakalı müşterilerimize çalışan yan yana bilgelik akışı sağlayacağız. Açık bankacılık ile alakalı elan yan yana tomar odaklanacağız."

"Geleceğin ifa uzlaştırıcı GFT"

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, Vakıf Katılım şekilde uygulayım bilimi ve ortaklıkla repo vizyonu doğrultusunda emek harcamaları kesintisiz sürdürdüklerini söyledi.

Şu anda müşterilerinin yüzdelik 65’inin sayısal bankacılık kullanıcısı bulunduğu bilgisini sağlayan Göktaş, "2021 yılının 3. çeyreğinde de asliye bankacılık işlemlerinin yüzdelik 84’ü sayısal kanallardan gerçekleşti. Kuruluşumuzdan bugüne denli teknolojiye 168 milyon TL envestisman yaptık." dedi.

Yakın vakitte bankacılık sektöründe yan yana mebde imza atarak acemi çocuk sayısal ifa yöntemi Garantili Fon Transferi'ni (GFT) uygulamaya aldıklarına dikkati çekici Göktaş, şunları kaydetti:

"Ticari işletmelerin akça döngüsünü, bölünebilir ve devredilebilir sayısal ifa yöntemi GFT ile garanti dibine alıyoruz. İşletmelere ticari dünyalık ve görev alımlarından kaynaklı vadeli ödemelerini Vakıf Katılım güvencesiyle yapabilme imkânı sunduğumuz uygulama, alacaklı işletmelerin hesaplarına mevrut Garantili Fon Transferi'ni vadesini beklemeden dilediği miktarlarda bölerek, değişik ticari ödemelerini yapmalarına imkân sağlıyor. GFT ile kuruluşların akça yönetimini kuvvetlendiriyor, vadeli alacaklara satın kabul etme gücü kazandırıyor, böylecene hem dünya ekonomisine ulama sağlamakta bununla beraber işletmelerimizin ödemelerini kolaylaştırıyoruz.

Geleceğin ifa uzlaştırıcı GFT uygulamamızla vadeli ödemeler, sayısal olarak, dünyalık yahut görev satımı önleyen kuruluşların namına aktarılıyor. Hesabına GFT bakiyesi geçiş fail şirket dilerse, namına vasıl GFT’yi, borçlusu bulunduğu apayrı ticari işlemlerin ödemesi için, gerekseme mahsus miktarlarda bölerek mehil gününe denli kullanabiliyor. Böylece önceden yan yana müşterinin yegâne yan yana ticari işlemi düşüncesince başlatılan gayrinakdi finansman süreci, elan yan yana tomar firmanın aşırı sayıda ticari muamele hareketliliğine vesile vermiş oluyor. Çek, hisse senedi ve DBS kabil bankacılık mamüllerinden elan fonksiyonel bulunan GFT’nin zaman ve dolaşımı, devretme ve EFT denli hızlı, bedava ve eş anlı gerçekleşiyor. Bu ürünün aşırı çelimsiz müddette millî seviyeye çıkacağını, tamamı bankaların kullanacağını ve ülkemizin ticari yaşamı açısından aşırı kıymetli yan yana çalgı aleti bulunduğunu düşünüyoruz."

"Katılım mekanizmasının aslı sadık ekonomiyi desteklemektir"

İkram Göktaş, yatırım, istihdam, istihsal ve dış satım odaklı Türkiye Ekonomi Modeli ile alakalı da görüşlerini paylaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu bu modellin kalkınma, refah, sağlık adaleti ve sürdürülebilir büyümeyi içre barındırdığını söyledi.

Katılım mekanizmasının aslı bakımından sadık ekonomiyi desteklediğini vurgulayan Göktaş, bu tutum modelinin, getiri sürekli değil, üretime mebni yan yana manken bulunduğunu tabir etti.

Göktaş, istihsal dendiğinde katılım bankalarının doğrudan işin içre bulunduğunu belirterek, şöyleki konuştu:

"Yatırımcıları ülkemize döşemek istiyorsak onlara iktisadi açıdan tehlikesiz yan yana müstevi sunmamız gerekiyor. Ülkemizi getiri kıskacından kaldıracak atılımlarla, ulusal ve domestik üretime mebni yan yana tutum anlayışıyla bu tehlikesiz ortamı pekâlâ aşırı çelimsiz müddette yakalayabiliriz. Yeni tutum modeli kapsamında ilişik tamamı kasıntı ve kuruluşların atacakları adımlarla, dayanaklık etmek ve gayretleriyle önümüzdeki devirde ülkemizin hem domestik hem ecnebi yatırımcıların odağında olacağına ve gayrimenkul dışı sendikasyonlarda artım yaşanacağına inanıyorum."

"2022'de 150 şubeye ulaşacağız"

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, Vakıf Katılım şekilde sene sonu hedeflerinin tamamına ulaştıklarını söyledi.

Vakıf Katılım şekilde doğurgan yan yana yılı geride bırakacaklarını tamlayan Göktaş, ilkgüz sonu bakımından çalışkan büyüklüğün yüzde 38 artışla 73,2 milyar TL’ye, topladıkları fonların yüzde 27 artışla 50 bilyon TL’ye ulaştığını tabir etti.

Göktaş, nakdi ve gayri nakdi toplamda 55 milyar TL görüntü kullandırdıklarını aktardı.

Gelecek sene yüzdelik 20'nin üstünde yan yana repo sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Göktaş, "Şubeleşmemiz bitmeme edecek. Gelecek sene minimum 20 ofis açarız. Şu an 128 şubemiz var, 130 şubeyle yılı kapatacağız. 2022 senesinde 150 şubeye erişmiş olacağız. Artan muamele kütlesi zımnında bulunan şubelerimize ve acemi oluşturulan şubelerimize personel alımı yapacağız. Şube sayısı şekilde hâlâ uygun değer sayıya elan var. Şube önemini yitirmiyor, bunu aşırı kupkuru görüyoruz. Çoğu işlemi dijitale taşıyabiliyoruz fakat müşteriyle değinme noktası şubelerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Göktaş, doğacak devirde çalışkan büyüklükte ve nakdi finansmanlarda sağladıkları çelimli büyümeyi sürdürerek, piyasa oranı kazanımını sürdüreceklerini söyledi.

Makroekonomik iklimin çabucak toparlanmasını ve faziletli getiri ortamının tedricen gerilemesini beklendikleri doğacak dönem, kol düşüncesince elan doğurgan üretimin bahis konusu olacağını tamlayan Göktaş, "Toplumumuzun refahı düşüncesince tamamı kaynaklarımızı seferber edecek, elan çelimli yan yana Türkiye hedefiyle çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz." sanarak laflarını tamamladı.​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ