USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AA Ukrayna’daki savaştan kaçan sığınmacılara müteveccih ayrımcı uygulamayı sordu

Rusya-Ukrayna cenginde şimdiye denli Ukrayna'dan ayrılan yüzbinlerce isim yandaki devletlere iltica etmek durumunda kalırken birtakım Batı ülkelerinin sığınmacılar ortada ayrımcılık yaptığına müteveccih istihbarat reaksiyon topladı.

AA Ukrayna’daki savaştan kaçan sığınmacılara müteveccih ayrımcı uygulamayı sordu
02-03-2022 18:29
Brüksel/Cenevre/Berlin

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, AA muhabirinin Ukrayna'daki savaştan kaçarak AB ülkelerine dönüşmek talip sığınmacıların ayrımcılık uğradığına müteveccih haberlere bağlı sorusu üzerine, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in bombalarından kaçan hacısı hocası Avrupa'ya gelebilir. Barınmak talip herkesi koruyacağız ve ülkelerine kıymetlendirmek isteyenlere iane edeceğiz." söylediğini belirtti.

BM'den bazısı Batılı devletlerin sığınmacılara müteveccih tepik standardına tepki: İnsancıl ve merhametli olalımAlmanya'dan AB sınırlarında Ukrayna'dan gelenlere tepik ölçün uygulanmasına aksülamel Ukrayna haddini sabık Afrikalılar yaşadıklarını anlattı: Çok birlikte tomar ırkçılığa sunulan kaldık

"AB üyesi ülkeler, Ukrayna'daki savaştan kaçıp sınırlarına mevrut her insana denk prosedür sağlanması taahhüdüne bağlıdır." ifadesini kullanan Hipper, bunun arsıulusal yükümlülüklerle mevzun bulunduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Ukrayna'daki şiddetten kaçan her insanoğlunun uyruğuna, budunsal kökenine yahut derisinin rengine bakılmaksızın AB'ye erişimine müsaade verilmelidir. Üçüncü dünya vatandaşlarının emin halde gelmelerinin sağlanması düşüncesince topu topu seviyelerde AB üyesi ülkeler, Ukrayna ve Moldova ile temastayız. AB, Ukrayna'daki savaştan kaçan her insana ulaşım olanağı verilmesine bağlıdır."

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın içtimai medyada icra ettiği "Tahliye arayışında bulunan Afrikalılar dostlarımızdır ve evlerine itimat zarfında değiştirmek düşüncesince denk fırsatlara eş olmalıdır." açıklamasını alıntılayarak öz hesabından paylaşımda bulundu.

Borrell, Twitter mesajında, "Kuleba'nın mesajı aşırı açıktır: Ukrayna'dan boşaltma arayışındaki Afrikalılara, evlerine korkmadan dönmeleri düşüncesince denk vesile sunulmaktadır. Ukrayna hükûmetinin bu konudaki çabalarına müteşekkiriz." ifadesini kullandı.

BM: İnsancıl ve merhametli olalım

BM Cenevre Ofisi'nde planlı matbuat toplantısında AA muhabirinin mevzuyla ilgilendiren sorusunu yanıt veren Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo ise "Kimse sığınmacı kazanmak istemez. Hiç kimesne evinden güçlükle boşanmak ve düzenlilik arayışı zarfında uzaklaşmak durumunda ikamet etmek istemez. Bu hakkıyla yıkmacı birlikte durum." dedi.

Mantoo, topu topu sığınmacıların karşılaşmış olduğu benzeşim zorluklara dikkati çekerek sığınmacılara ortada ayrım karşıcı "insanlık dışı" haberlerin hiç kimseye yararı olamayacağını vurguladı.

Sözcü Mantoo, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu cins söylemlere hakkıyla ihtiyacımız yok. Bu, Ukrayna'dan mevrut mülteciler, Afganistan'dan gelen, Suriye'den mevrut ve gayrı ülkelerden mevrut sığınmacılar düşüncesince de hakkıyla feci birlikte durum. Yani gerçek mesele, günün böylelikle hatırlamamız gereken, hepsinin insanoğlu olduğudur."

Nefret söylemlerinin sığınmacıların hayatını tehlikeye sokabileceğini vurgulayan Mantoo, "(Mültecilerin) Kimliklerinin ne olduğu, nereden geldikleri ehemmiyetli değil. Biraz henüz sıcakkanlı ve merhametli olalım." çağrısı yaptı.

Aynı suali yanıt veren BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell de "Bence bu cins yorumların olmaması icap ettiğini anlatmaya ister caba yok." dedi.

Throssell, değişik ülkelerden sığınmacılara müteveccih ayrım karşıcı açıklamaların hiç kimseye faydası olmadığını ayraç etti.

Almanya'dan tepki

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrea Sasse ise Berlin'de planlı matbuat toplantısında, AA muhabirinin, "Ukrayna’dan gelenlerin AB sınırlarında ayrılmış olduğu ve Avrupalı görünümünde olmayanların AB'ye alınmadığı" anlamında duyum bulunduğunu hatırlatıp, Alman hükümetinin bu mevzudan bilgisi olup bulunmadığı yönündeki sorusuna yanıt verdi.

Bu gelişmeleri bildiklerini aktaran Sasse, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda icra ettiği konuşmada buna ayraç ettiğini belirtti.

Sasse, "Bu duyum doğruysa tabii korkutucudur ve bu cins tavırlar bizim düşüncesince banko bildirme edilemez. Aynı kavait ayrım gözetmeksizin sığınmacılar düşüncesince geçerlidir." dedi.

Bu cins olayların gerçekleşmemesi düşüncesince ne halde kontroller yapıldığına bağlı suali Sasse, "Biz gelişmeleri biliyoruz. Bu konudaki tutumumuzu burada açık açık tabir ettik. Somut hadiseler olursa bunları kaydederiz. Ancak bunun ötesinde umumi adına kontroller dair birlikte obje söyleyemem. Böyle duyum var, bunlara akla yatkın aksülamel veriyoruz ve kaba birlikte halde kınıyoruz." niteleyerek yanıtladı.

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall da AB üyesi devletlerin içişleri bakanları kapsamında meydana getirilen görüşmelerde gayrı uzuv devletlerin de Ukrayna’dan kaçan topu topu kişilerin sınırı geçmelerine müsaade verileceği taahhüdünde bulunduğunu tabir etti.

Knall, Ukrayna’dan şimdiye derece 5 bin 309 ferdin Almanya’ya ulaştığının yük dibine alındığını fakat AB zarfında derneşik uç muayeneleri olmaması zımnında henüz birlikte tomar insanoğlunun ülkeye geldiğinin varsayılabileceğini söyledi.

İnsanların Ukrayna’dan AB ülkelerine vizesiz girebileceğini ve sığınma sürecinden geçmelerinin muktezi olmadığını tabir fail Knall, AB’ye uzuv devletlerin içişleri bakanlarının ferda birlikte araya gelmiş şekilde bu sürecin aceleci işlemesine bağlı değişmeyen almasının beklendiğini bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ