USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerine başladı

Avrupa Birliği (AB), Batı Balkan devletleri Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerini başlattı.

AB, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerine başladı
19-07-2022 18:04

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski ve AB Dönem Başkanı Çekya'nın Başbakanı Petr Fiala ile müşterek araya geldi. Liderler, görüşmenin arkası sıra eş matbuat toplantısı düşüncesince alıcı karşısına geçti. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, "Bugün, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya, AB ile iştirak müzakerelerini başlattı. Bu zamanı an sizin başarınızdır. Sıkı çalışmanızın müşterek sonucu. Avrupa Komisyonu sizi sonuna derece destekledi, desteklemeye bitmeme edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, "Buraya neşet buyurmak düşüncesince aşırı çalıştınız ve değerlerimize aşırı etraflıca kesiksiz bağlılaşım gösterdiniz. Dayanıklılık gösterdiniz ve iltihak döneminin hukukun üstünlüğünü pekiştirdiği inancını sürdürdünüz. Yolsuzluğa erinç savaştınız, engellenmeyen medyanız, devim bilimi müşterek sivil polis polis toplumunuz var, sayımsız düzeltme yaptınız ve ekonomilerinizi modernize ettiniz. Tüm bu değişimleri hemen lüzumlu oldukları düşüncesince değil, ilkin ülkeniz düşüncesince güzel oldukları ve halkınıza artık güzel müşterek dirim kalitesi sundukları düşüncesince yaptınız" niteleyerek çabuk ilerleyeceklerini vurguladı. mühim bölgelerde yakınlaşmaya bitmeme edeceklerini kaydeden Von der Leyen, "Örneğin Arnavutluk deminden AB'nin sivil polis polis siper mekanizmasının müşterek parçası olacak ve bu Arnavutluk'un sel, coşkunluk yahut zelzele kabil vaziyetlere erinç direncini güçlendirecek" ifadelerini kullandı.

"AB ile bire müşterek çizgide olma tutumunuzu ölçüm ediyoruz"

Çekya Başbakanı Fiala, dü ülkenin birliğe en çabuk biçimde üye olmasını beklediğini dile getirdi. Fiala, "Çekya yerine sizi bu dönüm noktasından ötürü kutlama ediyorum. Rusya'nın saldırganlığı menfez önüne alındığında AB ile bire müşterek çizgide olma tutumunuzu ölçüm ediyoruz. Başkanlığımız devrinde hakeza müşterek sürecin yaşanmasından haysiyet duyuyoruz" dedi.

Rama'dan Leyen, Merkel ve Macron'a teşekkür

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise, "Arnavut halkı katiyen pes etmedi ve Avrupa şeklini izleme ika hayalinde katiyen tasdik olmadı" halinde konuştu. Rama, süreçteki çabalarından ötürü Von der Leyen'e, Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'e ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a teşekkürname etti. Rama, "Bu sonun başlangıcı değil, hemen başlangıcın sonu. Güçlü, demokratik müşterek Avrupa Arnavutluk'u ve güçlü, demokratik, Batılı ve belirgin müşterek Balkanlar mensur etmeye sürdürmek düşüncesince buna ihtiyacımız var" dedi.

"Bizim yerimiz Avrupa Birliği"

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovachevski de konuşmasında, "Bu, Makedonca dilimizin Avrupa Birliği'nin resmi dillerinden birisi olmasının kapılarını aralıyor. Şahsen en şişman muvaffakiyet şekilde gördüğüm bilinçlilik bu" ifadelerini kullandı. Sürecin çabuk ilerlemesini umduğunu kail Kovachevski, "Bizim yerimiz Avrupa Birliği. Avrupa Birliği ve üye devletleri düşüncesince emin müşterek eş olduğumuzu bugüne derece tekraren söyledik ve bu biçimde çalışmaya bitmeme edeceğiz. Avrupa Birliği düşüncesince hazırız. Avrupa Birliği'nin bugünkü karşılamasından ötürü vatandaşlarımızla beraberce sevinçliyim" sanarak konuştu.

Üyelik süreci

Kuzey Makedonya 17 yıldır, Arnavutluk ise 8 senedir "aday üye" statüsünde. Bulgaristan, dü ülkenin iştirak müzakerelerine başlamasına müteveccih veto hakkını kullanıyordu. Bulgar yönetimi, iştirak müzakereleri başlamadan evvel Kuzey Makedonya anayasasında Bulgar azınlığın tanınmasını ve öğüt kitaplarından "nefret söyleminin" kaldırılmasını, anahtar ve gün mevzusundaki anlaşmazlıkların çözülmesini istiyordu. Kuzey Makedonya Parlamentosu'nun geçtiğimiz günlerde Fransa'nın arabuluculuğunda varılan anlaşmayı onaylaması, ülkenin AB üyelik müzakerelerine başlanmasının şeklini açmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ