USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB, Avrupa Günü'nü ağırbaşlı sınamalarla kutluyor

9 Mayıs Avrupa Günü'nde AB'nin uğrunda Rusya ile yaşanmış olan gerginlik, erke tedariki, sahn pahalılığı ve üstün dereceli ibik şişkinlik oranları, güvenlik ve huruç kabil aşırı güçlü meseleler bulunuyor.

AB, Avrupa Günü'nü ağırbaşlı sınamalarla kutluyor
08-05-2022 11:30
Brüksel

Avrupa Birliği (AB), yapı tohumlarının atılmış bulunduğu Avrupa Günü'nün sene dönümünü Rusya ile gerilimden enerjiye, ekonomiden güvenlik ve hicret hastalığına denli nice sınamayla kutluyor.

Temeli 9 Mayıs 1950'de Schuman Deklarasyonu'yla atık AB, zamanı süresince önüne çıkan ihtimal de en dayanıklı sınamalarla erinç karşıya bulunuyor.

Bunların başlangıcında Rusya ile yaşanmış bulunan gerginlik geliyor. Rusya'nın, Ukrayna sınırında Kasım 2021'de askeri tahkimat hazırlamaya başlamasıyla yükselen gerginlik Rus ordusunun Ukrayna'ya saldırısıyla bayır noktaya çıktı. Bu evolüsyon yanı esna ekonomiden enerjiye nice bölgede taraf etkisinde bırakır getirdi. Gerginlik, erke ve iktisat dalında eş açıdan Batı-Rusya savaşına dönüştü.

Çoğu bire eş sürede NATO üyesi bulunan AB ülkeleri, Amerika yönetimiyle koşut biçimde Rusya'ya aksülamel gösterdi. AB, Rusya'ya tarihinde bulunmadığı denli kaba yaptırımlar uygulamaya başladı. Bunun hesabına enerjide Rusya'ya tabi bulunan Avrupa vatanlarında erke tutarları çabucak tırmandı ve üstün dereceli hesabına üstün dereceli kırdı.

Enerji bağımlılığı

Doğal gazda Rusya'ya tabi bulunan nice AB ülkesi kalan saf taş yağı lambası fiyatlarından etkilendi. Almanya, İtalya, Macaristan derece enerjide bağımlılığı faziletli AB ülkeleri, Rusya'ya yaptırımlara önceki sakıngan yaklaştı. Uzun müzakerat ondan sonra yaptırımlar yaşama geçirildi.

AB'nin şu anda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin müdahale yönetimden yüzlerce insana müteveccih baskıcı tedbirleri, kimi Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması, AB iklim alanının Rus uçaklarına kapatılması, nice teknolojik ürünün yanı esna gösteriş mahsulat ve otomobillerin Rusya'ya satışının yasaklanması derece eş tomar sayıda yaptırımı bulunuyor.

AB ülkeleri, arazi yağı ithalatını da sene sonuna denli kesmeyi hedefleyen dünkü yaptırımları etüt ediyor. Ancak burada Macaristan, Slovakya ve Çekya derece AB üyelerinin ağırbaşlı itirazları bulunuyor.

Birlik bire eş sürede Rusya'ya bağımlılıktan sebep edinmek düşüncesince natürel saf taş yağı lambası ithalatını belkili bulunan en aceleci biçimde boğazlamak ve enerjide yalnız başına yetebilmek istiyor. Bunun düşüncesince AB'nin, iddialı Yeşil Mutabakat hedeflerine buyurmak amacıyla çalışmalarını hızlandırması bekleniyor.

Ancak eş taraftan da çekirdeksel enerjiyi vazgeçme ika ve kirliliğe minval açan erke kaynaklarını salıverme planlarının rafa kaldırılması yahut ertelenmesi lakırtı konusu. Bu vaziyette AB'nin çevreci hedeflerine ulaşmasının kesinlikle belkili olabildiği sorgulanıyor.

Enflasyon ve sahn pahalılığı

Enerjinin yanı esna Rusya ve Ukrayna'dan ağırbaşlı oranda besin ithalatı da karşılayıcı AB, besin fiyatlarındaki artışı da durduramadı. Nitekim erke ve gıdadaki paha artışlarıyla para şişkinliği Avro Bölgesinde kestirmece yüzdelik 8 oldu. Bu da verilerin tutulduğu sonuç 25 senenin zirvesi anlamına geliyor.

Alım gücündeki azalma ve sahn pahalılığı nice Avrupa ülkesinde ağırbaşlı biçimde hissedilir bir hale geldi. Birçok Avrupa ülkesinin onlarca senedir görmediği oranlarda karşılaşmış bulunduğu para şişkinliği oranları halkı erinçsiz ediyor.

Göç meselesi

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dünkü eş hicret sorununu ortaya çıkardı. Ukrayna'dan AB ülkelerine şişman çoğunluğu avrat ve bebek 5 milyondan eş tomar ad sığındı.

AB, bu insanlara eğitim, afiyet imkanlarından faydalanabilmeleri ve çalışabilmeleri düşüncesince iare siper verdi. Geçici siper ilk herşeyden ilk olarak 1 sene meri olacak, arkası esna uzatılabilecek.

AB eş taraftan da Ukraynalılar düşüncesince sergilediği tavrı Suriye yahut Afganistan derece ayrıksı ülkelerden mevrut mülteciler düşüncesince sergilemediği nedeni öne sürülerek mürai davranmakla suçlanıyor.

AB, Ukraynalılara ev sahipliği karşılayıcı organ devletlere de bütçesinden 3,5 bilyon avroluk iane yapıyor. Birliğin başkaca Ukrayna'ya 500 milyon ekü insanca iane ve 1 bilyon ekü askeri iane taahhüdü bulunuyor.

Güvenlik ve savunma

AB üyesi devletler İsveç ve Finlandiya'nın üyesi olmadıkları NATO'ya katılmalarına müteveccih tartışmalar da Avrupa'nın güvenlik geleceğini yakından ilgilendiriyor.

Birçok AB üyesi, NATO ile senelerdir eş tomar benzeyen alım satım içerisindeki bu dü ülkenin ittifaka katılımını destekliyor. Her ne denli Rusya üyelik ihtimaline kaba aksülamel gösterse de NATO'dan da İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği düşüncesince ısıdam mesajlar geliyor.

Ancak Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusu yapmalarıyla Rusya ile Batı arasındaki gerilimin dünkü eş format kazanması mübrem görünüyor. NATO'nun genişlemesine erinç çıkan, bu nedenle Ukrayna'nın ittifaka katılmasına itiraz fail Rusya'nın demin yanı başlangıcında dü dünkü NATO üyesi olmasını kesinlikle karşılayacağı, Batı-Rusya gerginliğinin yöntemini belirleyecek derece görünüyor.

Bir taraftan da AB'ye üyelik başvurusunda mevcut Ukrayna'nın bu isteklerine erinç eş tomar ısıdam mesajlar gelmesine karşın AB'nin kesinlikle eş karşılık vereceği de genişlemeyi derinliğine müddet önceki durduran Birlik ve üyeler açısından ehemmiyetli eş özellik adına bekliyor.

Avrupa'nın izlemsel özerkliği

Güvenlik ve defans mevzuları bahis konusu olduğunda Avrupa'nın derinliğine senelerdir konuşulan izlemsel özerkliği gündeme geliyor.

NATO şemsiyesi altında şişman oranda ABD'nin güvenlik ve defans desteğini meydan AB ülkeleri, bu mevzuda yalnız başına kifayet etmek istiyor. Bunun düşüncesince derinliğine senelerdir devre devir gündeme mevrut izlemsel muhtariyet terimi kapsamında AB, NATO'dan özgür adına yalnız başına akıntı edebilmek istiyor. Ancak AB yetkilileri eş taraftan da NATO ile uyumun önemine sevk yapıyor.

Stratejik muhtariyet terimi çerçevesinde AB'nin aceleci müdahaleler düşüncesince ıvır zıvır de olsa şahıs kuma askeri enerjisini oluşturması, PESCO ismi maruz projelerle kuma defans kapasitesini geliştirmesi derece enine boyuna dayanıklı ve iddialı hedefleri bulunuyor.

Aşırı sahih yükselişi

Rusya ile gerginlik kaynaklı problemlerin yanı esna AB'nin uğrunda nice ağırbaşlı ayrıksı sınamalar bulunuyor.

Bunlardan birisi AB vatanlarında baş döndürücü iyi ve halkçı siyasetin yükselmesi. Son adına Fransa'da meydana getirilen seçimlerde baş döndürücü sağcı Marine Le Pen'in yüzdelik 41,5 oy payı elde etmesi Avrupa'da baş döndürücü sahih yükselmesinin göstergesi. Le Pen'in anabolizma etmiş bulunduğu ideolojinin sonuç zamanlarda muvazeneli biçimde yükselişinin, doğacak zamanlarda Avrupa'nın başına gelebilecek hale yahut ilerleyeceği yöne ayraç etmiş bulunduğu yorumu yapılıyor.

Aşırı iyi yahut halkçı siyasetin yükselişi hoppadak AB içerisindeki en can alıcı ülkelerden Fransa düşüncesince meri değil, Almanya, İspanya, İtalya derece nice AB üyesi ülkede benzeri siyasal yönelimlerdeki artma sonuç zamanlarda dikkati çekiyor.

Birlik zarfında değişik sesler

AB, ilkin aut siyaset mevzuları edinmek az daha kimi bölgelerde kuma değişmeyen almada bazısı devir zorlanıyor. Birçok defa örneği tanıdık "veto kozu" Birlik'in kuma değişmeyen bildirme ika mekanizmalarını bazısı devir kilitleyebiliyor. Bunun düşüncesince AB kurallarında ve anlaşmalarda reforma gidilmesine müteveccih talepler bulunuyor.

27 üyeli AB'nin kimi üyelerinin, AB kararlarının bağlayıcılığına itirazları da Birlik zarfında sorunlara minval açabiliyor. Polonya'nın kaymakamlık dalında meydana getirdiği değişimleri AB'nin bildirme edilemez bulması ve Polonya'yı tecziye etmek istemesi bunun sonuç örneklerinden birisi olmuştu.

Macaristan da eş süredir hukukun üstünlüğü ve demokratlık derece bölgelerde tedenni bulunduğu nedeni öne sürülerek AB kabilinden eleştiriliyor ve kimi fonların kesilmesi tehdidiyle erinç karşıya bulunuyor.

AB’nin temeli 9 Mayıs 1950'de atıldı

9 Mayıs tarihi, Avrupa Birliği düşüncesince ehemmiyet taşıyor. Eski Fransız Dışişleri Bakanlarından Robert Schuman'ın emektar Milletler Cemiyeti Başkanı Jean Monnet'den etkilenerek Paris’te 9 Mayıs 1950'de yayımladığı deklarasyon, Avrupa'da dünkü eş siyasal teşrikimesai modeli önererek dü tahripkâr evren mücadelesi gören kıtanın benzeri eş sahneye gene tanık olmamasını hedefliyordu.

Kömür ve polat üretimini arama edecek eş "Avrupa kurumu" kurmayı ve böylece konuşu çıkarları ön planda tutarık öncesiz rakipler Almanya ile Fransa ortada gene eş mücadelesi engellemeyi hedefleyen Schuman'ın dileği, eş sene sonradan esas oldu.

1951'de Schuman Deklarasyonu'nun kararı adına Belçika, Federal Almanya, Lüksemburg, Fransa, İtalya ve Hollanda'dan oluşan 6 organ ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurularak AB’nin temeli atıldı.

AB tarihinde ehemmiyetli gösteriş oynayan ve AB'nin düşün babaları ortada arazi meydan Schuman'ın ismi Belçika'nın başkenti Brüksel'de, AB kurumlarına ev sahipliği karşılayıcı meydana da verilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ