USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB dışişleri bakanları Belarus'a müteveccih acemi yaptırımları görüşüyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Belarus'tan AB'ye gayrikanuni girişleri kolaylaştıran insan ve kuruluşlara müteveccih yaptırım paketini ve yaptırımların kapsamını genişletecek acemi kriterleri onaylayacaklarını söyledi.

AB dışişleri bakanları Belarus'a müteveccih acemi yaptırımları görüşüyor
15-11-2021 13:00
Brüksel

Avrupa Birliği'ne (AB) unsur 27 ülkenin dışişleri bakanları, Belarus, Batı Balkanlar, Sahel bölgesi, Etiyopya, Sudan ve Kıbrıs'taki Maraş konusunu ele kabul etmek düşüncesince hissedar araya geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, güruh öncesinde icra ettiği açıklamada, Belarus yönetiminin bozukluk bulunduğu insanca krizi masaya yatıracaklarını, bunun düşüncesince evvel Polonya, Litvanya ve Rusya dışişleri bakanlarının birlikte Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmeleri yaptığını belirtti.

Krizi halletmek düşüncesince adımlarına en önce uçuşları durdurmakla başladıklarını anlatım fail Borrell, "Bu az hâlâ bitti." ifadesini kullandı.

Borell, sonuç günlerde eşme devletler ve intikal ülkeleriyle görüşmeler yaptıklarını aktararak "Bence huruç arama dibine alınıyor fakat bu şahıslara insanca iane sağlamalıyız. AB'ye müteveccih rastgele hissedar melez saldırıyı önlemeliyiz." dedi.

AB Temsilcisi, "Bugün ülkede olanlardan mesul Belaruslulara gönül rahatlığı acemi hissedar yaptırım paketini onaylayacağız. Yaptırımların gayrı kişilere, iklim yollarına, yolculuk acentelerine ve göçmenlerin gayrikanuni halde sınırlara itilmesinden mesul her insana uygulanması düşüncesince çerçeveyi genişleteceğiz."

Sahel bölgesi

Borrell, "Güvenliğimiz Sahel'de başlıyor." niteleyerek evvel akşam Burkino Faso'da minimum 20 ferdin ölümüne defa açan saldırıdan duyduğu endişeyi dile getirdi.

AB Temsilcisi, AB'nin Sahel ile hâlâ aşkın alışveriş kurması gerektiğine ayraç etti.

Sudan ve Etiyopya

Borrell, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi üyesi isyancılar ile hükümet güçleri arısındaki çatışmaların yaşandığı Etiyopya'daki hali ve Sudan'da ordunun yönetime el koyması sonrasındaki gelişimleri de ele alacaklarına değindi.

Özellikle Etiyopya'daki durumun gelişigüzel sabık gündüz kötüleştiğini kaydeden Borrell, "Ülkenin çökmesini engellemeliyiz." dedi.

Batı Balkanlar

Borrell, Bosna Hersek'in bütünlüğünü yıldırma fail eğilimleri görüşeceklerini dile getirerek ülkedeki kalkınmayı ve AB'ye gizil üyelik periyodunu ele alacaklarını belirtti.

AB Yüksek Temsilcisi, Belgrad-Priştine Diyaloğu'nu da masaya yatıracaklarını söyledi.

AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi de AB'nin Batı Balkanlar'a müteveccih tevessü politikasının en çelimli taşıt bulunduğunu vurgulayarak "Bu sebeple Bulgaristan'da ve Kuzey Makedonya'daki seçimlerden sonradan çabuk hissedar tekâmül görmeyi umuyoruz. İşin bizlere sakıt yönünü üstlenmeye hazırız." sanarak konuştu.

AB'nin gündemi yoğun

AB dışişleri bakanlarının toplantısının arkası esna AB-Doğu Ortaklığı Dışişleri Bakanları Toplantısı da düzenlenecek.

Gün böylecene dışişleri ve defans bakanlarının kuma toplantısı yapılacak ve AB'nin "Stratejik Pusula"sı ele alınacak.

AB'nin defans ve düzenlilik dalında gelişme göstermesi ve değişmeyen almasında operasyonel beyyine ayrıcalığı taşıyacak "Stratejik Pusula" ünlü belgenin taslağının hazırlandığı belirtilmişti.

Söz konusu belgenin "AB'nin ne sınamalar ve tehditlerle gönül rahatlığı karşıya olduğu, AB ülkelerinin varlıklarını kuma hissedar havuzda elbette hissedar araya getirebileceği ve bunları elbette çalışan halde kullanabileceği, başkaca Avrupa'nın diyalekt ve global hissedar oyuncu adına tesirini elbette en güzel halde yönlendirebileceği" sorularına karşılık ayrıcalığı taşımış bulunduğu anlatım ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ