USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB dışişleri bakanları Belarus'a müteveccih toy yaptırımları görüşüyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Belarus'tan AB'ye gayrikanuni girişleri kolaylaştıran ad ve kuruluşlara müteveccih yaptırım paketini ve yaptırımların kapsamını genişletecek dünkü kriterleri onaylayacaklarını söyledi.

AB dışişleri bakanları Belarus'a müteveccih toy yaptırımları görüşüyor
15-11-2021 13:00
Brüksel

Avrupa Birliği'ne (AB) unsur 27 ülkenin dışişleri bakanları, Belarus, Batı Balkanlar, Sahel bölgesi, Etiyopya, Sudan ve Kıbrıs'taki Maraş konusunu ele kabul etmek düşüncesince birlikte araya geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, derinti öncesinde icra ettiği açıklamada, Belarus yönetiminin hastalık bulunduğu insanca krizi masaya yatıracaklarını, bunun düşüncesince esbak Polonya, Litvanya ve Rusya dışişleri bakanlarının beraberinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmeleri yaptığını belirtti.

Krizi halletmek düşüncesince adımlarına ilk önce uçuşları durdurmakla başladıklarını anlatım fail Borrell, "Bu az hâlâ bitti." ifadesini kullandı.

Borell, akıbet günlerde pınar devletler ve intikal ülkeleriyle görüşmeler yaptıklarını aktararak "Bence muhaceret arama dibine alınıyor fakat bu bireylere insanca iane sağlamalıyız. AB'ye müteveccih rastgele birlikte melez saldırıyı önlemeliyiz." dedi.

AB Temsilcisi, "Bugün ülkede olanlardan mesul Belaruslulara gönül rahatlığı dünkü birlikte yaptırım paketini onaylayacağız. Yaptırımların başka kişilere, iklim yollarına, gezi acentelerine ve göçmenlerin gayrikanuni halde sınırlara itilmesinden mesul her insana uygulanması düşüncesince çerçeveyi genişleteceğiz."

Sahel bölgesi

Borrell, "Güvenliğimiz Sahel'de başlıyor." niteleyerek esbak şeb Burkino Faso'da minimum 20 ferdin ölümüne sefer açan saldırıdan duyduğu endişeyi dile getirdi.

AB Temsilcisi, AB'nin Sahel ile hâlâ aşkın alışveriş kurması gerektiğine ayraç etti.

Sudan ve Etiyopya

Borrell, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi üyesi isyancılar ile hükümet güçleri arısındaki çatışmaların yaşandığı Etiyopya'daki vaziyeti ve Sudan'da ordunun yönetime el koyması sonrasındaki gelişimleri de ele alacaklarına değindi.

Özellikle Etiyopya'daki durumun rastgele birlikte güzeşte çağ kötüleştiğini kaydeden Borrell, "Ülkenin çökmesini engellemeliyiz." dedi.

Batı Balkanlar

Borrell, Bosna Hersek'in bütünlüğünü zılgıt fail eğilimleri görüşeceklerini dile getirerek ülkedeki kalkınmayı ve AB'ye gizil üyelik periyodunu ele alacaklarını belirtti.

AB Yüksek Temsilcisi, Belgrad-Priştine Diyaloğu'nu da masaya yatıracaklarını söyledi.

AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi de AB'nin Batı Balkanlar'a müteveccih tevessü politikasının en çelimli taşıt bulunduğunu vurgulayarak "Bu sebeple Bulgaristan'da ve Kuzey Makedonya'daki seçimlerden sonraları aceleci birlikte aksiyon görmeyi umuyoruz. İşin bizlere sakıt yönünü üstlenmeye hazırız." sanarak konuştu.

AB'nin gündemi yoğun

AB dışişleri bakanlarının toplantısının peşi esna AB-Doğu Ortaklığı Dışişleri Bakanları Toplantısı da düzenlenecek.

Gün böylecene dışişleri ve defans bakanlarının kuma toplantısı yapılacak ve AB'nin "Stratejik Pusula"sı ele alınacak.

AB'nin defans ve asayiş dalında gelişme göstermesi ve değişmeyen almasında operasyonel emare ayrıcalığı taşıyacak "Stratejik Pusula" angın belgenin taslağının hazırlandığı belirtilmişti.

Söz konusu belgenin "AB'nin ne sınamalar ve tehditlerle gönül rahatlığı karşıya olduğu, AB ülkelerinin varlıklarını kuma birlikte havuzda ne birlikte araya getirebileceği ve bunları ne çalışan halde kullanabileceği, başkaca Avrupa'nın lehçe ve global birlikte oyuncu adına tesirini ne en dobra halde yönlendirebileceği" sorularına karşılık ayrıcalığı taşımış bulunduğu anlatım ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ