USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB dışişleri ve defans bakanları Ukrayna ile 'Stratejik Pusula' düşüncesince toplanacak

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri ve defans bakanları, hafta başlangıcında ilkin Ukrayna ve "Stratejik Pusula" iktisap etmek kabilinden muhtelif mevzuları mülaki olgunlaşmak kabilinden müşterek araya gelecek.

AB dışişleri ve defans bakanları Ukrayna ile 'Stratejik Pusula' düşüncesince toplanacak
20-03-2022 10:29
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri ve defans bakanları, hafta başlangıcında bilhassa Ukrayna ve "Stratejik Pusula" peyda etmek az daha muhtelif mevzuları mülaki gelişmek az daha müşterek araya gelecek.

BM: Ukrayna'da minimum 847 çıplak öldü, 3 milyon 328 bin 692 sığınmacı bitişik devletlere geçti

AB Dış İlişkiler Konseyi 21 Mart'ta Brüksel'de düzenlenecek. Toplantının geçmiş bölümünde AB ülkelerinin dışişleri bakanları değerlendirmelerde bulunacak. Ayrıca dışişleri ve defans bakanlarının kolektif katılacağı oturumlar da yapılacak.

Oturumlarda Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'un da muhataplarına videoteyp konuşma yöntemiyle Rusya-Ukrayna savaşındaki akıbet gidiş kendisince değerlendirmelerde bulunması, başkaca Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu ile de düşün alışverişi planlanıyor.

Konsey toplantısının Ukrayna ile ilişik bölümünde AB defans bakanları Ukrayna'nın askeri gereksinimlerini ele alacak.

AB yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Ukrayna'ya 27 Şubat'ta 500 milyon avroluk yardım verileceği açıklanmıştı fakat Ukrayna çeşidinden mevrut talepler şimdiden 500 milyon avronun dair çıktı.

Ukrayna'ya arttırma 500 milyon ekü yardım sonucu çıkmayacak

11 Mart'ta Fransa'daki Versay Şatosu'nda meydana getirilen AB Liderler Zirvesi'nde AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in arttırma 500 milyon avroluk teklifinin de AB Dış İlişkiler Konseyinde ele katılması bekleniyor.

Ancak ikinci 500 milyon avroluk askeri yardım dair pazartesi günkü görüşmede müşterek değişmeyen çıkmayacak zira Almanya'nın Meclisten icazet almadan bu çeşit müşterek karara imza atmayacağı belirtiliyor. Alman Meclisinin ilişik komitesinin bu konudaki sonucu da doğacak haftadan ilkin onaylamayacağı tabir ediliyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonra çıkarılan 4 müeyyide paketine arttırma kendisine uygulaması beklenen acemi yaptırımların da görüşmede ele alınabileceğini dile getiren AB yetkilileri, AB'nin rastgele seçeneği masada tuttuğunu vurguluyor.

- Stratejik Pusula "yeni gerçeklik" sonrası değişti

"AB'nin huzur karşıya yer aldığı sınamalara huzur doğacak 5-10 yıldaki eylemlerine" kılavuzluk edecek müşterek doküman bulunan "AB Stratejik Pusulası" metni de pazartesi haset AB Dış İlişkiler Konseyince onama edilecek. Belge, 24-25 Mart'taki AB Liderler Zirvesinde onaylanmak az daha liderlere sunulacak.

Stratejik Pusula vesikası tahminî 2 senedir gündemdeydi. Üst düzem AB yetkilileri, hâlâ ilkin taslağı sızan belgede Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonra ortaya çıkan "yeni gerçeklikler" dair tebeddülat yapıldığını, metnin acemi bir vaziyete mucibince geliştirildiğini tabir ediyor.

AB düşüncesince acemi gözdağı ve sınamaları belirleyen belgenin Rusya-Ukrayna mücadelesi sonra "NATO ile AB ortada çelimli ortaklık, politik birlik, uzlaşma ve birbirini tamamlama" kabilinden kavramlara aksan meydana getirdiği bildiriliyor.

Belgede, defans harcamalarının artırılmasının beraberinde harcamaların çalışan ve dişi kullanımı, melez saldırılar ve siber saldırılara huzur direnç, bilhassa Rusya'nın saldırısı sonra AB'nin dikkati çekmiş yer aldığı dezenformasyonla savaşım kabilinden mevzulara müteveccih ifadeler bulunmuş yer aldığı belirtiliyor.

Stratejik Pusula'da hâlâ ilkin toprak verilen, hava, deniz, karaca unsurlarından oluşması planlanan ve 2025'te faaliyete geçmesi hedeflenen en çok 5 bin şahsiyet "AB Hızlı İntikal Kapasitesi" ünlü zorla kurulmasıyla ilişik icraat da sürüyor.

AB yetkilileri, gerekseme şeklinde görevlendirilecek zorla kalburüstü olabilmesi düşüncesince kâffesi senaryoların hazırlanması, değişmeyen onama etme mekanizmasının kusursuz kendisine belirlenmesi, eş tatbikatlar yapılması kabilinden kâffesi parametrelerin akıllıca biçimde hazırlanmasının önemine ayraç ediyor.

- Mali'deki AB misyonlarının geleceği

AB dışişleri ve defans bakanları, pazartesi haset başkaca Sahel ve Mali'deki hali da ele alacak.

Mali yönetiminin Rus yüklü asker grubu Wagner ile ilişkileri sonra AB'nin şu anda ülkede mevcut ve askeri terbiye gayeli misyonu EUTM ve çıplak işlev EUCAP'nin geleceği görüşmede konuşulacak.

AB yetkilileri, AB misyonlarının Mali'de kalması dair bu ülkenin yönetiminden güvence istendiğini belirtiyor. AB'nin, "misyonun özgürcesine çalışabilmesi" ve "AB'nin eğitip donattığı Malili askerlerin Wagner ile çalışmayacağı" dair güvence istediği tabir ediliyor.

Mali yönetimi daha güvence isteklerine yanıt vermediği düşüncesince misyonların geleceği dair pazartesi günkü görüşmede değişmeyen alınmayacak. AB yetkilileri, Mali'den doğacak yanıta mucibince değişmeyen alınacağını vurguluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ