USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB ile Birleşik Krallık ortada Brexit kavgası bitmiyor

Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık ile ticareti limanlarında gümrüğe naşir tutulurken, Londra, AB'den İrlanda protokolünün değiştirilmesini istem ediyor.

AB ile Birleşik Krallık ortada Brexit kavgası bitmiyor
12-10-2021 11:31
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) ile üyelikten ayrılan Birleşik Krallık ortada Kuzey İrlanda, Cebelitarık ve balıkçılık kabil Brexit kaynaklı ehemmiyetli mevzularda ihtilaflar bitmeme ederken tarafların yaklaşan sürede uzlaşma sağlaması beklenmiyor.

Brexit'le AB üyeliği sona aziz Birleşik Krallık'ın bütünlük devletleri ile arasındaki omurga baş döndürücü problemi çözememiş olması etraf arasındaki gerilimi yükseltti.

Birleşik Krallık, Brexit hasebiyle bilhassa İrlanda, İspanya ve Fransa edinmek az daha AB devletleri ile muhtelif mevzularda dip halde ağız tatsızlığı yaşıyor.

AB ve Birleşik Krallık ortada hicran döneminin gene buyana tartışmalara hastalık bulunan konuların başlangıcında Kuzey İrlanda geliyor.

İrlanda Adası'nda Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere'yle bütünlük yanlısı Protestanlar arasındaki mücadelesi sona erdiren "Hayırlı Cuma Anlaşması" gereği, İrlanda ve Kuzey İrlanda ortada fiziksel hissedar kişmiri sınırı oluşturulamıyor.

Brexit Ayrılık Anlaşması'nın hissedar parçası namına imzalanan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık'ın parçası bulunan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticari ilişkileri düzenliyor.

Protokole göre, Brexit'e karşın Kuzey İrlanda, AB'nin gümrük kurallarına yayımcı olmaya bitmeme ediyor. AB kuralları gereği Tek Pazar'a, hasebiyle Kuzey İrlanda'ya İngiltere kabil bundan böyle AB üyesi sıfır hissedar ülkeden bazısı mamüllerin direkt gönderimi sona erdi.

Bu sebeple resmi namına Birleşik Krallık egemenliğinde toprak meydan Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile ticareti limanlarında gümrüğe yayımcı tutuluyor.

Limanlarda ve denizde gümrük muayeneleri yapılması kararının uygulaması ise uygulamada ağırbaşlı sorunlara hastalık oluyor.

Bu vaziyette Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda'ya omurga baş döndürücü ürünü direkt gönderemiyor.

Özellikle, Birleşik Krallık'tan Kuzey İrlanda'ya sosis, salam ve kıyma kabil mamüllerin gidemeyecek olması İngiltere tarafında şişman rahatsızlığa hastalık oluyor.

Bu sebeple İngiltere, Brexit anlaşmasının yeterli namına uygulamaya koymuyor ve bap konusu mamüllerin gönderilmesine "kesintisiz" halde bitmeme ediyor. İngiltere'nin Kuzey İrlanda'ya gidecek ürünlere gümrük denetimi yapmayı sabah akşam "erteleme" için tedricen anlaşmaya uymaması AB kısmını tasalı ediyor.

Protokolünün değiştirilmesi talebi

Londra, AB'den İrlanda protokolünün değiştirilmesini istem ediyor. Bu çerçevede Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda'ya mahsul ihracatında teftiş yapılmamasını istiyor. Karşılıklı gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi de İngiltere'nin arzuları arasında.

Ayrıca, Birleşik Krallık, protokolün uygulanmasında yaşanacak uzlaşmazlıkların Avrupa Adalet Divanı'na taşınmasına ilişikli maddenin de değiştirilmesini istem ediyor.

Londra, AB'nin protokolde başkalık taleplerine karşılık vermemesi yerinde ayrımlı tedbirler alabileceğini belirtiyor.

İrlanda protokolün 16'ncı maddesi AB ve Birleşik Krallık'a ağırbaşlı ekonomik, içtimai ve çevresel zorlukların mihman olma hevesi göstermesi yerinde yegâne cepheli namına mukteza koruyan önlemlerin alınmasına olanak veriyor.

Bir tarafın bu maddeyi tetiklenmesi Brexit anlaşmasının "askıya alınması" anlamını taşıyor.

Londra ve Brüksel, Kuzey İrlanda'dan ötürü yaşanmış bulunan sorunları geçmek düşüncesince ayrımlı yaklaşımlar ortaya koyuyor.

Başta bu hale yunak yaklaşmayan AB'nin yaklaşan sürede protokolün güncellenmesi amacıyla masaya muhtelif tavsiyeler koyması bekleniyor.

Cebelitarık

İngiltere'nin denizaşırı topraklarından Cebelitarık, Akdeniz'in Atlantik'e oluşturulan kapısı.

AB ile İngiltere ortada varılan Brexit anlaşmasının haricinde bırakılan ve elan evvel Gümrük Birliği ile Schengen süresince toprak almayan Cebelitarık'ın pozisyonu dü tarafın ilişkilerini geren hissedar bambaşka iç kulak namına beliriyor. İspanya ve Birleşik Kralık, 2020 böylece Cebelitarık üstünde uzlaşılmıştı.

Buna göre, Cebelitarık, Schengen Bölgesi'ne müdahale edilecek, son kontrollerini 4 salname hissedar müddet düşüncesince AB kurumu bulunan Frontex üstlenecekti fakat bap konusu uzlaşının AB ile Birleşik Krallık ortada resmi hissedar "uluslararası anlaşmaya" dönüşmesi gerekiyor.

Bu çerçevede AB üyesi ülkeler, güzeşte hafta AB Komisyonu'na Londra ile Cebelitarık üstüne barışma müzakerelerine start yetkisi verdi. Böylece Brüksel, Cebelitarık'ın durumunun netleştirilmesine müteveccih Londra'yla görüşmelere başlayacak.

Bu noktada, AB üyesi İspanya, AB son esirgeme ajansı Frontex'in Cebelitarık'ta çalışkanlık göstermesini istiyor.

AB tarafı, Cebelitarık'ın göç, idare, vize, seans kabil mevzularla baş başa manşet ve data paylaşımı kabil başlıklarda zat kurallarına uymasını istem ediyor.

Birleşik Krallık ise Cebelitarık'taki egemenliğinin tartışılmayacağını belirtiyor. Londra, İspanya'nın Cebelitarık'ın hesaplı ve siyasal işlerinde çalışan gösteriş almaması icap ettiğini belirtiyor.

Cebelitarık, İngiltere ile İspanya'yı çoğunlukla dirlik karşıya getiriyor. İngiltere yarımadanın zat siyasal statüsünü tespit hakkına eş bulunduğunu savunuyor.

Cebelitarık'ın ekonomisi ehemmiyetli seviyede off-shore bankacılık, genel ağ üstünden bap ve gezim kabil alanlara dayanıyor.

Balıkçılık

AB ve İngiltere ortada Brexit müzakerelerinde balıkçılık ve kotalar konusu en güç başlıklar ortada toprak alıyordu. Anlaşma gereği kişmiri sularındaki balık stoku kuma yönetilecekti. İngiltere, balıkçılık aktivitelerini geliştirebilecek, Avrupalı balıkçıların faaliyetleri de bitmeme edecekti.

Taraflar ortada meydana getirilen tecim ve teşrikimesai anlaşmasında, İngiliz kişmiri sularındaki AB kotasının 2026 yılına denli yüzdelik 25 düşürülmesi ve gelişigüzel balık şekli düşüncesince salname kotaların ayrı namına belirlenmesi öngörülmüştü.

AB ve İngiltere ortada 2021'deki balıkçılık kotalarının belirlenmesine müteveccih müzakerelerde uzlaşma sağlanabildi fakat bilhassa Fransız balıkçılar belirlenen bölgelerde çalışkanlık gösteremedi.

İngiltere'ye ilişikli Jersey Adası yönetimi, zat sularında avlanmaya sürdürmek talip Fransız balıkçı teknelerinden, geçmişteki faaliyetlerine değgin tez sunmalarını istemişti. Bu durum, İngiltere ve Fransa ortada gerilime hastalık oldu.

Fransa, Jersey'in elektriğini stabil tehdidinde bulunmuş, Fransız balıkçılar da adanın limanını ablukaya almıştı.

İngiliz hükümeti, Jersey Adası'na tedbir namına dü donanma gecesi gecesi gemisi göndermiş, Fransa da bunun arkası sıra dişe diş namına alana dü donanma gecesi gecesi gemisi atıf sonucu almıştı.

Fransız balıkçıların ablukasını bitmesi üstünde donanma gecesi gecesi gemileri çapraz namına arka çağırılmıştı. Fransa, balıkçılık üstüne AB'nin Birleşik Krallığa dirlik elan sert davranmasını istem ediyor.

Böylece, İngiltere'nin AB'den "boşanması" Kuzey İrlanda, Cebelitarık ve balıkçılık kabil muhtelif bölgelerde sorunlara hastalık oldu. Bu yaşanmış bulunan problemlerin yaklaşan sürede çözülmesi de beklenmiyor.

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da meydana getirilen AB referandumunda yüzdelik 48'e dirlik yüzdelik 52 ile Brexit sonucu alınmıştı. Birleşik Krallık AB'den yöntemince 31 Ocak 2020'de ayrılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ