USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB liderleri Batı Balkan ülkelerinin liderleriyle müşterek araya gelecek

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Batı Balkanlar'daki devletlerin liderleriyle zirve toplantısında 6 Ekim'de müşterek araya gelecek.

AB liderleri Batı Balkan ülkelerinin liderleriyle müşterek araya gelecek
04-10-2021 20:15
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Avrupa Birliği (AB)-Batı Balkanlar Zirvesi, AB fasıl başkanı Slovenya'nın Brdo kentinde, 6 Ekim'de düzenlenecek.

AB yönetimi, zirvede, stratejik ehemmiyet verdiği Batı Balkanlar ile ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyor. Zirvede, AB ile Batı Balkan devletleri Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya arasındaki güvenlik, envestisman ve tevessü kabil mevzular ele alınacak.

Slovenya'daki zirvede, AB liderlerinin, AB'nin Batı Balkanlar düşüncesince doğacak 7 yılda 30 bilyon avroluk "Ekonomi ve Yatırım Planı"nı doğrulama etmesi öngörülüyor. Bu miktarın 9 bilyon avrosunun AB fonundan bağış edilmesi planlanıyor. AB ülkeleriyle Batı Balkanlar ortada GSM şebekelerinde dönme ücretleri konusu da görüşülecek.

Genişleme mevzusunun zirvede AB liderlerini ehemmiyetli seviyede çalışır etmesi bekleniyor. Dönem başkanı Slovenya'nın semere bildirisine, 2030 yılına derece genişlemede ehemmiyetli adımlar atılmasına müteveccih tabir bırakmak istediği, fakat bunun bilhassa Bulgaristan iktisap kılmak neredeyse itirazla karşılaşmış olduğu tabir ediliyor.

- Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya vetosu

Bulgaristan, Kuzey Makedonya ile arasındaki lisan problemi zımnında bu ülkeyle paydaşlık müzakerelerinin başlamasını veto ediyor. Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya'ya müteveccih vetosu, Arnavutluk'u da etkiliyor. Çünkü Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın paydaşlık müzakerelerine beraberce başlamaları öngörülüyordu.

AB yönetimi, herhangi yanında dü ülkeyle sene sonundan evvel müzakereleri başlatmak istiyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sabık hafta Batı Balkanlar'a icra ettiği ziyarette, "Sizden aşırı nesne istedik, siz de namına getirdiniz. Genişleme sürecimizi engelleyecek şu andaki engelleri ortadan dağıtmak düşüncesince elimizden geleni yapacağız. Yıl sonundan evvel müzakerelere başlayabilmek düşüncesince bu süreci ilerletmek istiyorum." demişti.

Buna rağmen, Bulgaristan'ın vetosunu kaldırmadığı belirtiliyor. AB yetkilileri, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in probleminin aşılması amacıyla "köprü tekvin etmek düşüncesince bazı temaslar yürüttüğünü" tabir ediyor.

Zirve önceleri gayriresmi gece ezanı yemeği

AB üyesi devletlerin mevki ve hükümet başkanları, Batı Balkanlar Zirvesi'nden yanında çağ evvel Brdo kentinde gayriresmi gece ezanı yemeğinde buluşacak. Liderlerin gündeminde, AB'nin arsıulusal arenadaki görevi bulunacak.

Bu kapsamda konuşulacak mevzular ortada NATO'nun Afganistan'dan incizap sonucu sonrasındaki durum, Avustralya'nın Fransa ile tahtelbahir anlaşmasını silme etmesi ve peşi sıra ABD, İngiltere, Avustralya'nın oluşturduğu "AUKUS" isminde sanlı asayiş ortaklığı ve Çin ile AB arasındaki münasebat arazi alıyor. Bunların haricinde bilhassa akıbet çağda kalan erke tutarları zımnında erke meselesinin de liderlerin gündemine gelmesi bekleniyor.

AB yönetimi, Birlik'in hayattaki stratejik konumunu henüz çalışan duruma getirmek, özerk biçimde akıntı ika kapasitesini artırmak, dünyanın şekillenmesine hastalık bulunan vakalara henüz yanında tomar karışan iktisap kılmak istiyor. Bu amaçla AB'nin henüz iddialı ve çarpıcı duruma getirilmesi hedefleniyor.

AB, yanında yandan stratejik kendisine "özerk" akıntı kılmak isterken, gayrı yandan da stratejik ortaklarla ilişkileri berk avlamak istiyor. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, liderlere gayriresmi gece ezanı yemeği düşüncesince gönderilmiş olduğu çağırma mektubunda, bu mevzuyu bilhassa vurguladı.

Michel, "Stratejik ortaklarla ve yükselen güçlerle münasebat berk yanında aut politikanın anahtar unsuru olmalıdır. Bu çerçevedeki amaçlarımız değişmemiştir. Ancak akıbet dönemdeki gelişmeler, bu amaçları kesinlikle en dobra biçimde gerçekleştirebileceğimizi belirtmek düşüncesince bizlere yanında lüzum olmuştur." ifadesini kullandı.

Afganistan'dan incizap sonrası ortaya çıkan kargaşa yerinde AB'nin ABD'nin geri hizmet altyapısına duyduğu ihtiyaç, Avrupa'nın kendiliğinden yetemediğini vurgulayanlar çeşidinden kalıp gösteriliyordu.

AUKUS sonrası bilhassa Fransa'nın Amerika ile ilişkileri gerilmiş, Paris yönetimi bilhassa asayiş ve defans mevzuları iktisap kılmak neredeyse ABD'ye bulunan bağımlılık zımnında Avrupa'nın stratejik özerkliğini yoğun pıtrak gündeme getirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ