USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB liderleri ferda Ukrayna gündemiyle Paris'te buluşacak

Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları, bulunan yaptırımların etkileri, acemi yaptırımlar, erke piyasası, Ukrayna'nın üyelik başvurusu, mülteciler, defans ve besin kabilinden ayrışık mevzuları görüşecek.

AB liderleri ferda Ukrayna gündemiyle Paris'te buluşacak
09-03-2022 18:08
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 dünya lideri, erte AB Dönem Başkanı Fransa'nın ev sahipliğinde Paris civarlarındaki Versay Sarayı'nda buluşacak.

İki gündüz sürecek AB Liderler Zirvesi'nde Rusya-Ukrayna savaşı, ayrımlı boyutlarıyla tartışılacak anne iç kulak olacak.

Yaptırımlar

Liderler, Rusya'ya Ukrayna'ya saldırısı dolayısıyla muteber yaptırımların tesirini değerlendirirken, toy mümkün yaptırımları da ele alacak. Yaptırımlar dair atılacak arttırma adımlara Rusya'nın ne cevap verebileceği tartışılacak.

Liderler, SWIFT sisteminden atılması beklenen arttırma Rus bankaları konusunu da görüşecek.

Rusya'ya müteveccih ek yaptırımların ne şartlarda yaşama geçirilebileceği de liderlerin masasında olacak. Bazı devletler limanların Rus gemilerine kapatılmasını istediği düşüncesince bu mevzunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

AB üyesi birtakımı ülkeler, Rus erke sektörüne müteveccih hararetli düzen müeyyide isterken Rus gazına baş döndürücü tabi devletler bu mevzuya hamam yaklaşmıyor.

AB'nin, Amerika ve İngiltere benzer şekilde Rusya'dan yer yağı ithalatını yasaklanması konusu da tartışılacaklar arasında. AB ülkelerinin yer yağı dair Rusya'ya faziletkâr miktarda bağımlılığı bahis konusu ve bu mevzuda aceleci müşterek hamle beklenmiyor.

Ukrayna'nın AB üyeliği

Ukrayna'nın AB'ye icra ettiği üyelik başvurusu da gündemde. Bu vesileyle ülkeye verilebilecek tinsel dayanaklık etmek değerlendirilecek.

Ukrayna ile baş başa Moldova ve Gürcistan da AB'ye üyelik başvurusunda bulunmuştu. Liderler bu devletlere ne müşterek çevir sesi verileceğini masaya yatıracak.

Bazı AB üyesi devletler ilkin Ukrayna'nın hızlandırılmış sistemle AB'ye karışma edilmesini isterken ilkin Batı Avrupa devletleri üyeliğin levent boylu müşterek proses bulunduğunu ve muktezi kriterlerin namına getirilmesini istiyor. Bu mevzuda liderler ortada levent boylu tartışmalar yaşanması bekleniyor.

Genişleme dair müşterek bambaşka husus da Batı Balkanlar. AB'ye levent boylu senelerdir iştirak sürecindeki devletler Ukrayna'nın kriterlere bakılmaksızın önlerine geçmesini akla yatkın bulmuyor.

Ukrayna'nın üyelik sürecine koşut Ortak Pazara ve AB erke piyasalarına erişimin sağlanması da zirvede tartışılacak. Burada Ukrayna'ya aceleci şekilde konkre yarar sağlayacak olanaklar sunulmasına müteveccih ayrımlı senaryolar gır konusu.

Sığınmacılar

Liderler, 2015-2016 döneminden buyana AB'nin karşılaşmış olduğu en şişman sığınmacı akını konusunu da çözümleme edecek. AB liderleri bu bağlamda akıbet dü haftada Ukrayna'dan mevrut 2 milyon sığınmacıyı ve toy geleceklere ne dayanaklık etmek sağlanacağını da tartışacak. Bu mültecileri hamam karşılayan AB, probleminin iktisadi ve politik boyutunu ele alacak.

​​Savunma

Zirvede, defans sektörü tartışılacak başlıklardan. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının peşi sıra Avrupa'da asayiş konusu elan da ön plana çıktı. Almanya, defans masraflarını çabucak artıracağını açıkladı. AB liderleri, defans masraflarını ve kapasitesini arttırmak dair hem fikir. Bu bölgede atılabilecek toy adımlar liderler seviyesinde ele alınacak.

Enerji

Enerji toplantılarda ele alınacak müşterek bambaşka ehemmiyetli başlık. Liderler, Rusya'ya katıksız gaz, yer yağı ve kömürde bulunan bağımlılıklarını indirmek az daha atılabilecekleri adımları tartışacak. Bu mevzuda uzuv devletler Rusya'ya bulunan bağımlılığı çabucak hafifletmek dair eş erek belirlemiş durumda.

Enerji bildirme güvenliği haricinde akıbet çağda çabucak küsurat yer yağı ve katıksız gürültü yağı lambası yağı kabil mamüllerin tutarları da değerlendirilecek. Bu mevzuda alınabilecek tedbirler tartışılacak. Bazı AB devletleri canlılık piyasalarının işleyişinin değiştirilmesini istiyor. Bu ve benzer erke hikayelerinde izleme belirlenmeye çalışılacak.

Zirve çerçevesinde izlemsel ürünlerde dışa bağımlılık konusu da görüşülecek. Burada ilkin ciddi kaba maddeler ile çıpır kabil teknolojilerde izlenecek kez haritası belirlenmeye çalışılacak.

Gıda konusu da liderlerin gündemine gelecek. Rusya ve Ukrayna global buğday sektörünün yüzdelik 30'unu oluşturuyor. Bu piyasalarda da sansasyon yaşanıyor. Gıda dair uzuv devletlerin neler yapabileceği liderler seviyesinde tartışılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ